Реклама / Ads
1| 3410 |05.02.2021 ПОЛИТИКА

Серия от предложения за реформи и укрепване на спорта даде в нарочна декларация парламентарната левица

.
Иван Ченчев
България е единствената държава, която направи политически, а не професионални реформи в спортната си система
 

Декларация от името на Парламентарната група на "БСП за България" прочете от трибуната на Народното събрание депутатът-социалист Иван Ченчев. В нея се посочват натрупаните проблеми в тази сфера от управляващите и се дават редица предложения за преодоляване на кризата в спорта.

 

„Изминаха 4 години от началото на реформиране на Националната система за физическо възпитание и спорт, но за съжаление вместо прогрес, днес сме принудени да признаем, че системата е в изключително дълбока ресурсна, функционална и представителна криза. България е единствената държава в Европа, която направи политически, а не професионални реформи в спортната си система, които от лидер я превърнаха в аутсайдер на международното и олимпийско спортно ниво. Очевидна е необходимостта от спешни и решителни реформи, ако държавата и обществото ни искат да възстановим и развием спортния националния спортен престиж." Това заяви от трибуната на Народното събрание народният представител от ПГ на "БСП за България" Иван Ченчев по отношение развитието на спорта в България.
По думите му България вече не разполага с единна и оптимално функционираща Национална система за физическо възпитание и спорт: "Формално съществуват елементи от ученическия и детско-юношеския спорт, спортът в свободното време. Унищожена е системата за подбор и селекция на спортни таланти. Обхватът и ефективността на университетския спорт не подлежат на сравнение с този в европейските и близките до нас балкански страни. Физическото възпитание и спортът не се развиват оптимално сред различните социални групи от населението на страната. Незадоволително е нивото при подрастващите поколения, в криза е състезателният спорт, ограничен е професионално-приложният спорт. Твърде далече от европейските стандарти е спортът в свободното време на гражданите, чиято основна цел са здравето, жизнеността и превенция на заболяванията. Високото спортно майсторство и олимпийската изява на българските спортисти системно се влошават", очерта тревожното състояние на българския спорт Ченчев. Социалистът даде пример с 24-те летни Олимпийски игри в Сеул – 1988 год., където сме на 7 място по брой на златни медали, а в Рио де Жанейро през 2016 год. сме се класирали на 65-66 място.
"В епохата на глобализация и научно-технически прогрес ние се върнахме в спортния сектор в годините на „простото възпроизводство”, характерно за страни без спортна история и традиции. Допуснато беше изключително силно компрометиране дейността на спортните организации и особено на ефективността на спортните училища, като специализирани учебни заведения. Физическото възпитание и спортът в образователната ни система са силно подценени. На тях не се гледа като на важна част от образователната и професионалната подготовка от началната, средната образователна степен и особено в системата на университетското образование. Отделни добри практики на училища и университети не променят общото критично състояние на системата. Организацията и ефективността на практическите занимания с двигателна активност и спорт са на посредствено равнище. Елитен университетски спорт у нас вече не съществува. Научно-приложната дейност в спорта на национално и особено на общинско ниво е занемарена. На практика страната ни не разполага с възможности да прилага съвременните научни и технологични достижения в спортната методика", коментира още Ченчев.
"Премина се към силно централизирано държавно регулиране на спорта, практика отдавна отречена в преобладаващата част от развитите в спортно отношение европейски страни и в хартите за спорта на МОК, Юнеско и Съвета на Европа. В много общини спортният сектор е под прага на своето организационно и функционално оцеляване. На практика са ощетени публичните интереси на държавата и на спортните организации, регистрирани в обществена полза. Професионалните дейности, насочени към усъвършенстване на организацията, управлението и методиката на спортната подготовка на всички нива, се трансформират в бизнес отношения и отстояване на частни икономически интереси. Приеманите през годините Национални стратегии и програми за развитие на спорта не се реализираха, не се анализираха и не се приеха навременни коригиращи действия. По степен на участие на гражданите в спортни занимания България е на предпоследно място от европейските страни, по данни на Евростат. Огромната част от нацията ни няма навици за системна двигателна активност. Масовият спорт у нас не се е превърнал в мощен фактор за превенция на заболяванията, укрепване на здравето и социална интеграция на хората в неравностойно положение, както и на представителите на отделните етноси. Допусна се силно изразено деструктуриране на бивши ефективни спортни центрове в самостоятелни спортни клубове на принципа треньор – клуб. Към настоящия момент в страната са регистрирани близо пет хиляди спортни клуба, работещи основно в сферата на платените спортни услуги и малка част в професионалните клубове в спортните игри. Това предизвика структурни проблеми във възрастов аспект на цели спортове, а оттам до крайно ограничен брой на ефективни спортни организации и подготовка на талантливи спортисти за националните и олимпийски отбори на страната. Всичко това – след 10-годишно управление на ГЕРБ", отбеляза депутатът.
Той уточни и част от предложенията на БСП по сектор "Спорт":

– Създаване на механизми за широк достъп до спортни съоръжения и места за практикуване на спорт във всяко едно населено място; въвеждане на единни стандарти за спортна инфраструктура на национално и местно ниво.

– Създаване на национална мониторингова система за измерване и оценка на двигателната годност и здравния статус на българското население.

– Създаване на координационна структура за сътрудничество между Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, общините и училищните и университетски структури.

– Разработвана и внедряване на Национална програма за научно осигуряване в спорта и възстановяване на центровете за олимпийска подготовка на елитните спортисти.

– Създаване на регионални съвети за спорт, които да работят съвместно с общини, спортни организации, училища, университети и други държавни структури.

"Какви са изводите? Спортът е поредният нереформиран сектор по време но третото ви управление. Дори предвидените от управляващите цели и мерки не са изпълнени. Справка - предизборната програма на ГЕРБ през 2017 г. А както знаем в спорта е така – няма ли резултати следват промени в треньорски щабове, администрации и ръководства. Предлаганата от нас смяна на управленския модел касае и спорта. Девизът на националната спортна академия гласи, че „Няма начин да няма начин“. Явно не осъзнахте социалното значение на спорта, но тук има и друго измерение. Ще си позволя да перифразирам думите на легендарен мениджър - Бил Шенкли: „Спортът не е въпрос на живот и смърт, той е нещо много повече“. Сигурен съм, че точно след два месеца ще имате всичкото време на света да мислите върху тези думи. А дотогава спортувайте, за да посрещнете устойчиво промените, които предстоят", заключи Ченчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5230 |04.12.2020 ПП „Републиканци за България“ с пет предложения за спряване с кризата с мръсния въздух . 17| 10068 |25.08.2020 Висшият адвокатски съвет направи на пух и прах предложенията на ГЕРБ за промени в Конституцията . 3| 7261 |22.01.2020 Нигяр Джафер: ГЕРБ се страхува от реформите и непопулярните мерки . 5| 9340 |23.03.2018 Лукарски: Има отказ от реформи от ГЕРБ, СДС не е в коалиция с Патриотите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads