Реклама / Ads
13| 7189 |27.08.2012 ПОЛИТИКА

Сигурно е: Станишев е бил в Литва!

.
Делегати на конгрес на ЛСДП пускат балони
Президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев е участвал в конгреса на Литовската социалдемократическа партия. Форумът се провел в неделя. Това кратко съобщение ни изпратиха от пресцентъра на НС на БСП. Подписано е от ръководителя Жанет Пашалиева.
 
Съобщението бе изпратено по повод текст във Фрог нюз, че в литовските медии няма нито ред за провеждан там XXV конгрес на ЛСДП.  Има съобщения за ХХХ конгрес на ЛСДП, но той е бил миналата година. На същият е взето решение следващият форум на партията да е след две години, т.е. през 2013 г. Защо това не е спазено - не е наша работа.

Различната номерация на конгреса в нашия текст, разбираме от пресцентъра на БСП, довела до объркване и известен смут в редиците на социалистите. Някои помислили, че Сергей Станишев може да е отишъл на друго място и се притеснили.

Извиняваме се за недоразумението. Лидерът на БСП наистина е бил в Литва, бил е и на конгрес, който и да е поред.

Навярно някои си спомнят, че и с номерацията на конгресите на БСП имаше обърквания. Ще припомним някои от тях, за да се ориентирате в партийното конгресоброене, което съвсем не е проста работа.

Първият конгрес на БСДП, известен като Бузлуджански или Учредителен, е проведен на 02.08.1891 г.

Четвъртият конгрес обаче става първи и е наречен Обединителен, защото партията е прекръстена на БРСДП.

И така до 5 май 1919 г., когато 25-ят поред, но 22 по номер конгрес става Първи, защото партията вече се казва БКП.

На 2 февруари 1990 г. се провежда ХIV конгрес, извънреден за БКП, който след това обаче е обявен за Втори конгрес на БСП. (За първи се приема Учредителния.) Следите нишката, нали? Някъде в средата на 90-те години е върната старата номерация и БСП почва да брои от 40 нагоре, сиреч пак от Бузлуджа. Така се стига до 48-я конгрес, който се проведе на 19 и 20 май 2012 г.

 

Представете си ако литовски информационен сайт е искал да отрази това важно събитие, на какви подводни камъни се е натъкнал. Лидерът на ЛСДП Алгидрас Буткевичус би могъл да се окаже на 11-я конгрес на БСП, ако броим от 1990 г. А може и да е на двайсет и някой си, считано от времето на БКП и на 48-я от Благоев насам...

 

Извиняваме се още веднъж за неудобството, ако сме създали такова на редовите социалисти.

Рот фронт! Победа будет за нами! ¡No pasarán! и т.н.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 16911 |26.08.2012 Станишев изчезна! Къде е, питат разплакани другарки . 27| 8201 |03.08.2012 Станишев: ДАНС се занимават с мандри, а Борисов проваля българския спорт . 79| 15798 |03.06.2012 А кой ще попита Сергей Станишев за връзките му с престъпния свят? . 33| 13891 |30.05.2012 На кого се извини Сергей Станишев?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads