Реклама / Ads
0| 3684 |16.07.2021 ПОЛИТИКА

Станислав Младенов: Планът за възстановяване и устойчивост не бива да бъде ползван като инструмент за натиск

.
Планът за възстановяване и устойчивост не бива да бъде използван като инструмент за натиск при съставяне на правителството. Това предупреди Станислав Младенов, експерт в Съвета по икономика към Градската организация на БСП - София. Той добави, че 12 държави от сряда вече имат зелена светлина да използват средствата от ЕС за възстановяване и устойчивост за стимулиране на икономиките си и за възстановяване от последиците от Covid-19. Сред тях са Гърция, Португалия и Словакия.
 

"Докато у нас политиците си играят на съставяне на правителство и космонавтика, останалите страни от ЕС успяха да подготвят качествени планове, в които безвъзмездната финансова подкрепа не е заменена от заемни средства“, коментира той.

„Тези 12 държави вече може да подпишат споразумения за отпускане на безвъзмездни средства, както и на заеми, които ще осигурят възможност за предварително финансиране в размер до 13%. Разликата е, че тези европейски страни се трансформират в посока възходящо развитие. А ние тук се правим на лоши момчета в страшния филм. И продължаваме да затъваме в блатото на собствената си нищета и несъстоятелност", обясни експертът.

 

Станислав Младенов призова вицепремиера Атанас Пеканов ясно да заяви какво се случва с Плана за възстановяване и устойчивост. "Вече сме 16-ти юли, а той беше обявил, че до средата на този месец Планът ще бъде внесен в Европейската комисия. Към този момент няма никаква публична информация какво става. На сайта nextgeneration.bg информацията не е актуализирана от 16-ти април. Към този момент всичко изглежда спряло. И сме в пълно неведение. А всеки ден тук е от изключителна важност", заяви Младенов.

 

Експертът към Съвета по икономика на БСП - София отново критикува трансформирането на средства от безвъзмездна финансова подкрепа в заеми. "Тези модели на финансиране веднъж вече бяха приети. А когато тръгнеш да ги променяш, се получава абсолютно нова концепция. Това логично води до огромно забавяне. Към този момент съществува напълно реална опасност България да не получи нито цент до края на годината по Плана за възстановяване и устойчивост, ако той не получи зелена светлина от ЕК до септември. Най-лошото от всичко е, че този План за възстановяване и устойчивост е използван като инструмент за натиск при съставяне на правителство. А това не бива да бъде допускано.

 

В противен случай, освен в дълбоката политическа криза, в която вече държавата ни сериозно е навлязла, много скоро ще дойде и тежка икономическа. А тя ще донесе глад в държавата", обясни Станислав Младенов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5812 |18.12.2020 ИБ на БСП се разграничава от действията на кмета на Перник Станислав Владимиров . 7| 10871 |02.07.2020 Журналист: Планът е правителствата да обвинят нас за провала си с COVID-19 . 9| 6221 |16.05.2016 Планът на Първанов - Калфин президент - кратък анализ . 8| 5672 |10.03.2016 Миков в с. Ново железаре: Кандидат-кметът Станислав Мерджанов ще се бори за възраждането на селото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads