Реклама / Ads
5| 6786 |16.10.2013 ПОЛИТИКА

Стоян Мавродиев: Заведени са дела за клевета срещу Прокопиев

.
Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев отхвърли обвиненията, че се опитва да се задържи начело на регулаторния орган, като посочи, че той е независим от изпълнителната власт и при предишното, и при сегашното управление.
 

Преди време Мавродиев обвини в интервю за австрийски вестник бизнесмена Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков в това, че са ощетили държавния бюджет за милиони при продажбата на държавния дял в едно от електроразпределителните дружества у нас, като с това си навлече критиките на Прокопиев и други.
 
„Всеки, който се чувства засегнат от нашата работа, има право да изработва защитни тези”, посочи Стоян Мавродиев и определи като защитна теза обвинението на Прокопиев, че чрез атаките се опитва да подсигури поста си при новото правителство, след като бе избран по времето на ГЕРБ.  

„Избран съм с шестгодишен мандат. КФН е независим регулаторен орган по всички европейски директиви и по българските закони. Така че аз нямам нужда от циментиране на поста или да се харесвам на някого”, заяви председателят на комисията и припомни, че е бил сред най-сериозните критици на управлението на ГЕРБ, независимо, че е бивш депутат от партията на Бойко Борисов. „След като не съм се притеснявал да критикувам вицепремиера и финансов министър в това правителство, няма причина да се притеснявам да си върша работата и в момента”.

Стоян Мавродиев обвини „Алфа финанс холдинг”, компанията представлявана от Прокопиев, в „доста лъжи”. „По отношение на сделката с EVN, за която подадохме сигнал в прокуратурата за щета за минимум 87 млн. лева, има няколко скандални неща”, отбеляза Мавродиев. Едно от тях е свързано с конфликт на интереси – обвинените са представлявали интересите на България от една страна, а от другата са били брокер на EVN в покупката на акции от името на дружеството.

„Решение на правителството е да има приватизационна сделка. Въпросът е, че избраният консултант очевидно е в конфликт на интереси, предлага една сериозно занижена стойност и констатираме пазарна манипулация”, посочи председателят на КФН. По думите му прокуратурата трябва да търси наказателна отговорност.

Мавродиев обърна внимание на още един скандален факт. „В Комисията за финансов надзор по това време зам.-председател беше г-жа Димана Ранкова, сега финансов съветник на президента. Твърдях, че тя е в конфликт на интереси, включително по тази сделка, с редица нарушения на закона. И такъв беше констатиран от комисията на Филип Златанов”.

В потвърждение на думите си за срастване между ключови държавни служители и бизнеса Мавродиев показа в студиото на „Здравей, България” копия от страниците на прословутото тефтерче на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Стоян Мавродиев отхвърли като „тотални глупости” обвиненията, че е викан в прокуратурата на разпит като лице, което може да даде информация за офшорните сметки и за прането на пари на „кокаиновия крал” Брендо, които се появиха в една от медиите на Иво Прокопиев. Председателят на КФН уточни, че Евелин Банев не е бил негов клиент, че е заличен като свидетел по случая и че няма нужда да бъде разпитван.

Заведени са и наказателни дела за клевета срещу Прокопиев, завърши Мавродиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 9567 |01.02.2013 Д. Стоянов и К. Георгиева при австрийските националисти . 239| 14118 |08.05.2012 П.Стоянов: Няма да гласувам за сините, ако ДСБ и СДС се коалират . 65| 8214 |30.04.2012 Д.Стоянов: По-добър съм от Волен, готов съм за лидер . 99| 11293 |03.04.2012 Първанов: Н. Младенов съсипа Външно повече от Стоян Ганев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads