Реклама / Ads
9| 11817 |05.07.2017 ПОЛИТИКА

Светлозар Лазаров с национално отговорни мераци

.
Светлозар Лазаров
Бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров му личи, даже много, че прави всичко възможно да извае образ на национално отговорен политик. Това пролича от сутрешното му телевизионно участие по БТВ. Дано пиарите му да са били откровени с него и да не са му спестили неприятната истина, че не се справи особено добре.
 

Опитът на Лазаров да изглежда информиран, приветлив и спокоен, удари на камък. През цялото време погледът му не мръдна от листчето с опорните точки. В стремежа си да не изпусне нищо от партийните заръки, очите му уплашено шареха по листа. Ако можеха мислите му да излизат като лента на челото му, със сигурност щеше да пише:  Ох, всичко ли си казах, да не взема да пропусна нещо. За това още от самото начало на медийната си изява Светлозар Лазаров издекламира клишето, което като папагали повтарят всички атакисти. А то е, че „Атака” е национално отговорна партия. Усети се, че след тази реплика бившият главсек на МВР си отдъхна, отхвърлил огромно бреме. А на лентата на челото му сякаш се изтърколи : Ох, до тук добре, казах най-важното! Трябва да сме благодарни, че ни спести повторението на легендарната реплика, както правят други негови съратници. Явно искат да ни я забият като пирон в главите.

 

Лазаров опита да покаже колко е израсъл в мисленето си след напускането на МВР. На въпрос дали са основателни исканията на ченгетата за по-високи заплати, Светлозар Лазаров философски заключи, че не бива когато се работи за увеличаване на придобивки и възнаграждения, да се правят за едни, а не за други. А на челото му сякаш блесна: Равноправие, господа. И баланс! Погледна в листчето и измънка: Сектор Сигурност е отделен сегмент. Увеличението на заплатите не трябва да става за сметка на други отрасли. Така е, след Бойко Борисов, Лазаров се очертава да е  другият голям балансьор в държавата ни.

 

Щом е така, нека да обясни защо си трае за финансовата несправедливост между служителите на МВР и ДАНС. Докато работещите в първата институция кърпят месечния си бюджет с 600 лв, другите разпускат като дерибеи с 3-4 бона. Лазаров отлично знае за този грандиозен проблем, защото е бил и на двете места. Наясно е, че фрапиращата разлика в заплащането провокира нездрави професионални отношения, които на моменти ескалират до лична непоносимост и скрита война. Надали ще има смелостта да признае, че от години ефективността на ДАНС клони по-скоро към нула, а службата се използва основно като политическа бухалка, за рекет и изкарване на големи мангизи. За тези неща, обаче национално отговорните политици не отварят и дума. Пък и няма телевизионно време, трябва да прочете всичко от листчето.

 

Новоизлюпеният координатор на „Атака” надълго и нашироко разви теорията си за ислямизацията на ромите. Хубаво би било да ни каже кое точно ведомство е проспало този факт. Ние ще му напомним, че това е ДАНС- същата, в която Лазаров е пребивавал доста дълго време и е взимал мастита заплата. И хоп, на челото му май като мисъл премина: Всички пътища водят към мен.

 

Кулминацията на прозрението му дойде в края на разговора. „С ясна пътна карта могат да се постигнат добри резултати”, намери той решението за батака в МВР. Интересно, че с теорията си за „пътната карта” Лазаров обиколи много медии. Явно е точка от листчето. Само дето не каза какво има предвид и дали, докато е бил начело на полицията, е имал такава „пътна карта”, за да извади ведомството от кризата. Съдейки по оставеното след него, едва ли! Най-смешното е, че ченгетата не го разбраха. Решиха, че бившият им началник отново се връща към теорията за прословутата „интерактивна карта”, която той и ексшеф на МВР Цветлин Йовчев пробутаха преди време като тяхно велико откритие. Не, че нещо се промени, но поне си направиха пиар.

 

Всъщност става дума за познат до болка модел, който полицаите винаги са прилагали- да систематизират местата с висока престъпност и натам да насочват усилията си. Светлозар Лазаров, обаче не дава подробности за панацеята си „пътна карта”. Дано знае, че терминът идва от буквалният превод на израза roadmap, който означава план или стратегия за постигане на конкретна цел в определен период от време. Ако Лазаров използва думата „списък” изобщо няма да сгреши. Пък и повече хора ще го разберат. Но кой знае, може пък  наистина да го гложди мисълта, издайнически появила се  като на лента: Трябва да изглеждам достатъчно мъдър и умен?

 

Бившият главен секретар Светлозар Лазаров неубедително отрича брътвежите, че е  пратен в „Атака”, за да овладее партията и в един прекрасен момент да я оглави. Трябва да знае, че  изобщо "никой не си мисли", как се точи да се върне в МВР, но не като главсек, а като министър. И председателското място в ДАНС не е за пренебрегване, но той сигурно  го не ще.  Предпочита да е по дирите на Вален Сидеров. В нечии глави може пък да го виждат като законотворец. Варианти бол. Дали пък Лазаров не мечтае за по-нависоко. Защо пък не, моделът КОЙ стои плътно зад него от години и го вади чист от видимо  безизходни ситуации.

 

Координаторът на Атака е спокоен и за нещо много важно. Надява се, че вече никой няма да му потърси сметка за трагичния случай в Лясковец, при който загина командосът Емил Шарков. Поне засега. Лесно е да се намери забрава, щом мъката е чужда, казва Цицерон. Лазаров може и да си мисли, че щом в медиите вече не го питат за безпрецедентната акция, историята е заминала в канала и нищо не може да помрачи безоблачното му бъдеще му на политик. Майката, съпругата, детето на Шарков са живи и здрави. Приятелите му продължават да си спомнят за него и да го обичат. И докато ги има, докато продължават да се борят за истината и да търсят възмездие за реалните виновници за смъртта на любимия човек,  Лазаров никога няма да бъде възприет като  национален и отговорен политик .

 

Невена Миткова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10155 |11.05.2017 КОЙ изпрати на ”Атака” Светлозар Лазаров? . 7| 18918 |04.05.2017 Започна се! Приятелят на Пеевски Св. Лазаров ще съветва Каракачанов . 6| 13404 |01.03.2017 Само във Фрог: В секретния щат на ДАНС ли е Светлозар Лазаров?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads