Реклама / Ads
6| 5201 |24.09.2015 ПОЛИТИКА

Цацаров се врътна, иска явно гласуване във ВСС

.
Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи явния вот във ВСС. Той очаква такова предложение да бъде внесено от депутати между първото и второто гласуване на измененията на основния закон. По думите му то би било конструктивно. "Не съм противник на явния вот. Нямам никакви притеснения да кажа за кой гласувам "за" и за кой "против". От една страна е тайната на вота. Тя е свещена. Но от друта страна - трябва да имаш куража и да кажеш за какво и за кого гласуваш", заяви Сотир Цацаров.
 

Докладът на Европейската комисия за демокрация чрез право трябва да бъде готов в края на септември. Главният прокурор очаква в него да бъде изразено мнение по няколко въпроса - разпределението на професионалната и политическата квота в съдебната и прокурорската колегия на ВСС, дали кадровиците от политическата квота трябва да бъдат избирани с квалифицирано мнозинство и дали магистрати трябва да влизат в съвета от парламентарната квота. По последния въпрос Сотир Цацаров изрази личното си мнение - не, не трябва, съобщи „Правен свят”.

 

 

Конструктивни и популистки предложения очаква главният прокурор между четенията на проекта за изменение на Конституцията. В първата група той зачисли евентуално предложение за своеобразен парламентарен контрол на държавното обвинение, свързан дори и с изслушване на главния прокурор. Цацаров напомни, че именно такова предложение е направило самото държавно обвинение през ноември миналата година.

 

По отношение на популистичните изказвания, главният прокурор заяви: "Няколко фигури, аз се чудя как смогват да обиколят целия спектър от сутрешни блокове, вече дадоха заявка за това. Те не ни интересуват. Целта им е да бъде казано на избирателите "Виждате ли какво правим".

 

По повод заявката, дадена от Янаки Стоилов (БСП) вчера, а именно, че ще предложат намаляване на мандата на тримата големи в съдебната система, Цацаров каза, че ще коментира това предложение, когато бъде направено и когато се запознае с мотивите му.

 

Иначе той определи като обнадеждаващ знак вчерашното гласуване в парламента на промените в Конституцията.

 

"За втори път политическата класа демонстрира един много обнадеждаващ консенсус по отношение на съдебната власт. Първият знак е изборът на главен съдебен инспектор. Вторият е първото гласуване на промените в Конституцията. Това първо гласуване тръгна по бързата писта", коментира главният прокурор. Той обаче отправи и своеобразна забележка – "знакът на първия консенсус продължи много, много дълго, докато бъде продуциран във вариант на избор". Цацаров посочи, че очаква трите гласувания да минат под знака на политическия консенсус.

 

По най-спорния въпрос - разпределението на квотите в прокурорската колегия, обвинител №1 заяви, че то ще бъде такова, каквото го гласува законодателят. "Нямам самочувствието, че мога да внасям предложения пред НС. Но мога да изразявам мнение - своето и на колегите. Много е важно какво ще бъде мнението на Венецианската комисия. Стартирал е един процес, който е бил неочакван за всички – по бързата пътека. Сигурен съм, че Венецианската комисия ще изрази ясни становища по всички въпроси. Едва, след като прочетем становището на Венецианската комисия, след като и народните представители се запознаят с него и след като е даден този оптимистичен знак, процесът ще продължи. Вчерашният ден показа, че диалогът ражда съгласие, не компромисът", каза още Сотир Цацаров.

 

На няколко въпроса, свързани с разпределението на квотите в прокурорската колегия, обвинител №1 отговори, че трябва да се изчака становището на Европейската комисия за демокрация чрез право.

 

"Направена е огромна крачка към консенсус. Дайте да не я опорочаваме с мрачни прогнози", заключи главният прокурор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6341 |12.08.2015 Борисов забрани търговията с вода от аязмото в Плиска . 0| 5126 |05.08.2015 Кунева иска единна регистрация на Реформаторския блок за изборите . 0| 5249 |26.07.2015 Миков: За месец БСП внесе 3 искания до КС . 0| 5310 |16.07.2015 Р. Кънев: Правосъдната мафия искаше да скара Цацаров и Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads