Реклама / Ads
8| 6448 |17.05.2018 ПОЛИТИКА

Туск към Тръмп от София: С приятели като теб кой се нуждае от врагове

.
Доналд Туск
С приятели като Доналд Тръмп кой се нуждае от врагове. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е в София за неофициалната вечеря на евролидерите и срещата на върха ЕС-Западните Балкани.
 
Туск остро критикува външнополитически решения на САЩ. Според него последните решения на Тръмп показват, че ЕС трябва да разчита само на своите сили и възможности, дори и когато се нуждае от чужда помощ.

"Гледайки последните решения на Доналд Тръмп, някой дори може да си помисли: с приятели като тези кой се нуждае от врагове. Но честно, ЕС трябва да бъде благодарен. Благодарение на него ние се отървахме от всички илюзии. Осъзнахме, че ако се нуждаете от помощ, вие ще я откриете в собствените си сили", каза Туск пред журналисти в София преди евролидерите да обсъдят "обединен фронт" срещу Тръмп.

"Европа трябва да направи всичко възможно да защити, въпреки настроението днес, трансатлантическите връзки, но в същото време ние трябва да бъдем подготвени за тези сценарии, при които трябва да действаме сами. Имаме достатъчно потенциал да се справим с предизвикателството, но ние се нуждаем от по-голямо политическо единство и решителност", подчерта той.

В последните месеци Тръмп вбеси ключови съюзници в Европа със серия спорни решения - преместването на посолството на САЩ в Йерусалим, изтеглянето от иранската ядрена сделка и налагането на мита върху алуминий и стомана.

Според Туск "единството е нашата сила". Той поиска САЩ да изключат ЕС от митата за постоянно.

Ние трябва да защитим европейските компании от решенията на САЩ, но също трябва да търсим начини да отговорим на иранската ракетна програма и на ролята на Техеран в Близкия изток, подчерта той.

Туск обвини Тръмп във "вироглава увереност" с решението за Иран и тарифите.

Изброявайки традиционните проблеми пред Европа, включително засилващото се влияние на Китай и войнствеността на Русия, Туск заяви: "Днес ние сме свидетели на нов феномен, вироглавата увереност на американската администрация".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 18736 |09.03.2017 Месецът на Тръмп – 300 000 нови работни места, $12 млрд. по-малко дълг . 4| 5332 |28.01.2017 Оланд: Да дадем ”твърд отговор” на Тръмп . 7| 19344 |19.12.2016 Само във Фрог: US-посолството не знае за разговор на Тръмп и Борисов . 3| 5805 |21.11.2016 Джордж Фридман: Тръмп не е Ленин, но има проблема на Ленин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads