Реклама / Ads
0| 4872 |28.03.2016 ПОЛИТИКА

ВАС пред дилема: или служи на #Кой или - на закона

.
Поне табелата да бяха си оправили...
Некачественото законодателство в България отново е на дневен ред. На 29 март, вторник ще се проведе заседание на Върховния административен съд по „казуса КТБ“. От решението на ВАС зависи дали България ще продължава да бъде осъждана доста лесно в Европейския съд за правата на човека в Страсбург за "некачествено законодателство", "липса на справедлив съдебен процес" и „отказ от правораздаване“.
 
По всяка вероятност съдиите от ВАС ще се опитат да вземат решение да отклонят като недопустимо искането на Висшия адвокатски съвет за тълкователното решение, тъй като според съдията докладчик  искането на Висшия Адвокатски съвет е било формолирано неправилно. А било „неправилно”, защото с него се искало ВАС да дописва закона, каквито правомощия има само Народното събрание, а не да го тълкува. Това е поредната елегантна форма на отказ от правосъдие по „казуса КТБ“, коментират запознати със развитието на делата. Всъщност става въпрос за политически натиск. Още повече, че председателят на ВАС Георги Колев, според юристи, е близък до кръга #Кой и Делян Пеевски.

 

Въпросът, на който следва да отговорят съдиите от ВАС, на база на своя професионализъм и морал е следния:  „Какъв е кръгът от лицата, които имат право да оспорват пред ВАС на основание чл.151, ал. 3 от Закона за кредитните институции /ЗКИ/ във връзка с чл. 147, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/ или на основание чл. 6.1 и чл. 13 от Конвенцията на защита правата на човека и основните свободи, чл.19.1, ал.2 от Договора за Европейския съюз и чл. 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз, както и в съответствие с изискването за ефективна обжалваемост на решенията на националните органи в качеството му на общ принцип на правото на Европейския съюз, решението на Управителния съвет на Българска народна банка за отнемане на лиценза за извършване на банкова дейност на банка, когато последната е поставена под специален надзор по решение на УС на БНБ, като са назначени квестори, а всички правомощия на надзорния и управителния съвет, съответно на съвета на директорите, на банката са преустановени и се упражняват без ограничения от квесторите?”

 

Резултатът от решението на това тълкувателно дело ще се усети по джоба на българския данъкоплатец тепърва.

 

Председателят Георги Колев е насрочил тълкувателно дело № 4/ 2015 г. на Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд за разглеждане в закрито заседание на 29.03.2016 година от 15 часа в зала № 1. Запознати със зависимостите в ситемата твърдят, че решението е предизвестено. Оптимисти обаче се надяват, че здравия разум и законът може и да надделеят този път.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5394 |12.03.2016 Борис Иванов: Хората харесват БСП повече от преди . 15| 5401 |08.03.2016 "Зелените" пред патриотомера и глупомера . 23| 5873 |23.02.2016 К. Добрев: Не знам, дали ще се кандидатирам за председател на БСП . 5| 5062 |18.02.2016 Миков: Поклон пред Апостола! Той изгуби себе си, за да спечели за народа!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads