Реклама / Ads
13| 5562 |26.08.2015 ПОЛИТИКА

Велизар Енчев пита народа за медицинската марихуана

.
Велизар Енчев
Независимият депутат Велизар Енчев стартира онлайн петиция в подкрепа на легализирането на употреба на марихуана за медицински цели. До момента петицията е събрала над 2 800 подписа.
 
"В последните години темата за употребата на медицинска марихуана става все по-актуална, дори в България", отбелязва в петицията депутатът.

„Моля ви, гласувайте тук. Нека чуем гласа на народа“, приканва Велизар Енчев.

Той възнамерява през септември да внесе проектозакон за легализиране на канабиса за медицински цели.

Идеята на отцепника от Патриотичния фронт и лидер на нофосформираното ляво движение "Българска пролет" е продължение на въпроса, който през юни отнесе към здравния министър Петър Москов по време на парламентарен контрол.

Тогава Велизар Енчев попита дали е извършен у нас анализ на международните научни изследвания за целесъобразността и необходимостта от прилагането на марихуана при лечение на тежки заболявания, както и дали се обмисля възможността да се разреши използване на марихуана и нейни деривати за медицински цели.

Питането му бе подкрепено с изследвания върху пациенти с множествена склероза, които установяват, че канабиноидите могат да облекчат не само симптомите, но също могат и да забавят развитието на заболяването.

Орален спрей, съдържащ THC канабиноиди, е рецептурно легален за пациенти с множествена склероза в САЩ, Канада, Великобритания, Нова Зеландия, Германия и Испания. 12 държави от Европейския съюз легализираха медицинската марихуана, като последни направиха това в Румъния, отбелязва депутатът.

Той посочи още, че през 2014 г. в американския щат Илинойс е стартирала медицинска програма за пациенти, страдащи от над 40 болести, които са получили достъп до лечение с канабис.

В оттговор на парламентарното питане здравният министърът заяви, че се извършват анализи на варианти за легализиране на медицинския канабис.

Става дума обаче за ползите от поемането на веществата като лекарства, а не чрез пушене, подчерта Москов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5349 |01.07.2015 Миков пита Борисов за търговията с човешкия живот и здраве . 0| 7351 |19.06.2015 Не зачита ли Менда Стоянова премиера или е некомпетентна, питат вложители . 33| 5310 |30.05.2015 Г. Първанов: Министър Ненчев не е на мястото си . 45| 8249 |13.05.2015 В. Енчев сърдит на Фрог нюз заради Трактора, пише ни писмо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads