Реклама / Ads
2| 16743 |19.08.2016 ПОЛИТИКА

Защо Фандъкова замита безобразията в „Младост”

.
В ”Младост” вече се вдигнаха...
След като жителите на столичния кв. „Младост” не изтраяха на строителните издевателства и се вдигнаха на бунт, кметът на София Йорданка Фандъкова се събуди. Колкото да усети заплаха за топлото си кресло.
 
Моментално се задейства и поиска оставката на кмета на „Младост” Цвета Авджиева. Дори призна, че след извършена проверка се установили нарушения при даване на разрешителни за строителство. Фандъкова призна това под обществен натиск, а не в качеството си на градоначалник. А контрола, както е известно, за свинщините е в нейни ръце.

Фандъкова не е научила за безобразията от негодуващите столичани. Знаела го е и преди. Ако пък не е, значи хептен е изпуснала нещата.

Страхът от разклатеното доверие, а не върховенството на закона, я принуди да поиска оставката на Авджиева и да свика извънредно Общинския съвет да избере временен заместник. Ако беше второто, то кметицата - любимка на премиера – нямаше да чака гражданите да се вдигнат. Щеше да извика и прокуратурата да си свърши работата. Също и НАП. И други институции, които имат контролни функции. Но Авджиева е кадър на ГЕРБ и безобразията й се търпят по презумпция. Наш човек лош няма.

Ако Фандъкова бе минала поне веднъж със служебния Мерцедес S-класа през т.нар. улици на „Младост” (в другите квартали положението не е по-розово) щеше да види за какви абсурди става дума. Извършените скъпи ремонти на единствения булевард „Ал. Малинов” в 150-хилядния комплекс са пълен провал. Достатъчно е да се спомене, че в отсечка от 1000 метра са поставени 11 светофара, което е световен феномен. Да не говорим за качеството – пропадането около страничните шахти започна месец след полагане на настилката, а цяла улица, водеща към Американския университет и Полицейската академия бе запушена. Наложи се да бъде преремонтирана след официалното рязане на ленти...

 

Но на въпроса с безобразията. Смяната на Цвета Авджиева е замитане на следи. През последните 10-15 години „Младост” се превърна в строителна площадка. Вдигнати бяха блокове на невероятни места, детски площадки бяха заличени от картата заради бизнес интереси, а улиците се разкопават през пет минути заради нови строежи. Хаос и строителна агресия. В такава ситуация е логично да се появят съмнения за корупция. Няма друго обяснение за „съжителство” на жилищни сгради и магазини на отстояние 1-2 метра. Застрояват се дори площи, които са известни като свлачищна зона и бяха под възбрана допреди няколко години. Паркингите в зоните 1, 2, 3 и 4 се броят на пръсти. Крайблоковите пространства, улиците и там, където има тротоари са изцяло „населени” от автомобили. Движението е силно затруднено – от квартала до бул „Цариградско шосе” в пиковите часове на деня се стига за цял час, а разстоянието е едва 1,5 – 2 км. Сътвориха се и безумни кръстовища– срещу „Макдоналдс” и бевзиностанция „Шел” между „Младост”- 1 и „Младост” – 2, както и до пазара в „Младост” – 1. Вместо да облекчат, те затрудняват трафика до крайност.

Не става въпрос обаче само и единствено за кв. „Младост”. Неговите проблеми се повтарят във всички столични квартали. Периодичните прилежни изяви на г-жа Фандъкова колко много е направила и прави за столицата отдавна не впечатляват. Действителността се вижда с просто око. Да, някои неща наистина се правят – нови автобуси, трамваи и тролеи, станции на метрото, цветни алейки тук-там. Правят се и ремонти, но на парче, запушване на дупки и там, където живеят баровци и политици. При бюджет от 1 милиард и 250 млн лева направеното е кощунствено малко. Това означава само едно: лошо управение на финансите или тежка корупция. Изберете си. Прибавете към това дългове на общината от над 2 млр лева и ще получите доста мрачна картина.

Затова твърденията на някои социологически агенции за голямото доверие към Йоданка Фандъкова звучат нелепо. Защото няма логично обяснение за любовта на населението извън столицата. Авторитетът й в столичния кв. „Младост” вече е силно разклатен.  

Кметицата на „Младост” трябва да бъде дадена на прокурор. Сезирането на държавното обвинение е работа на столичните контролни органи. Те са подчинени на Фандъкова. Прикриването на истината очевидно я устройва. Ще сменим кмета и всичко ще се оправи. Но въпросът не е до личността, а до модела на управление. А в отделните райони той е такъв какъвто е в голямата община. И отговорността е на Фандъкова. 

В "Младост" вече се вдигнаха. Ще ги последват и други квартали. Мотористите вече показаха, че институциите се страхуват от общественото мнение и натиск. Хората трябва да отстояват правата си и да не мълчат за безобразията. Дори да става дума за благообразната Йорданка Фандъкова.

 

Дамян Капитанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 38406 |16.08.2016 Фандъкова и Бъчварова бутат правителството . 21| 5297 |08.03.2016 Екзакта: Национален политик №1 е Фандъкова, Борисов е трети . 1| 6595 |30.10.2015 Фандъкова: Пламен Църноречки е кметът, който построи най-много детски градини в района си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads