Реклама / Ads
0| 19456 |06.04.2016 ПОЛИТИКА

Защо мълчите за пребития проф. Станчев, прокурори и ченгета?!

.
Проф. Станчев
Пребиха почти до смърт началника на Клиниката по ортопедия и травматология в болница "Св. Анна" проф. Стефан Станчев. Извергите са били маскирани и са го млатили с железни пръти. 58-годишният лекар е бил нападнат, докато разхождал кучето си в столичния кв. „Бели брези”.
 
Това е историята накратко.

Оттук насетне ще изразя личното си отношение. Много лично, защото съм преживял подобна касапница. Върнаха ме от онзи свят колеги на проф. Станчев от ВМА. Помогна и Господ. Минах през ада и затова тези редове са пълни с емоция и разбиране.

Простата сметка покава, че д-р Станчев е участвал през живота си в около 3000 операции. Хиляди пациенти са получили от него втори шанс да се върнат в живота, да ходят, да се смеят, да имат деца и внуци, да работят пълноценно. Някои сигурно са останали инвалиди. Някои може дори да не са оцелели, но се броят на пръсти. Сигурно има и недоволни. Но е сигурно, че проф. Станчев е споменаван с добро от хиляди пациенти. 

 

Да пребиеш като куче лекар, помогнал на толкова хора, е огромен грях, който приживе не може да се изкупи. Нито със запалени свещи, нито с дарения от кървави пари. Няма начин. Така че биячи и поръчители не ги чака нищо добро – рано или късно.

 

Но за друго ми е думата. В деня, когато вестта за бруталното насилие обиколи медиите, от страна на институциите бе запазено гузно мълчание. Вероятно, защото ръководителите на повечето от тях отдавна са скъсали с ценностите и морала.

 

Когато на околовръстното на София мутри пребиха шофьор, се вдигна шум до небесата. Същото стана и след свадата на бул. „Черни връх” в столицата. Интервюта, коментари, политици в по телевизията, анализатори във всички медии и сутрешни блокове. Голяма навалица, голямо вайкане, големи изводи и още по-големи препоръки. За капак главният прокурор Сотир Цацаров свика съвещание, отразено като полета на Гагарин от всички медии – пеевски и непеевски. На съвещанието присъства и главният секретар на МВР Георги Костов. Корифеите на закона и сигурността умуваха и „родиха” „уникалната” операция срещу тъмни стъкла и частни автоескорти. Така и никой не им припомни акцията „Комар” на Богомил Бонев преди години, която бе аргументирана и по-смислена, а имаше и ефект. Както и да е. Важното бе мъдреците да покажат загриженост и съпричастност към обществените неволи. Никой не попита тогава Цацаров, важат ли заканите му и за ескортите на неговия началник по масонска линия Георги Гергов (и синовете му) от Пловдив. А за другия му приятел по пловдивска линия Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела, както и за ВИП-дечицата им? Не го попитаха и за мутренската армия на скъпия му приятел и колега Делян Пеевски, която струвала, според запознати, около 200 000 лв на месец? Ще изпратят ли Цацаров и главсека Костов патрулки пред х-л „Берлин” в тази връзка? Такиква там не са забелязани досега.

 

Проф. Стефан Станчев вероятно ще загуби едното си око. Другите травми ще лекува месеци наред. Болката в душата му обаче няма да стихне. Унижението също ще го съпътства. Знам това. Няма ги обаче вездесъщите бодряци от „Хелзинския комитет”, нито от другите правозащитни организации и фондации. Няма ги политиците и дежурните анализатори. Заети са с правата на цигани, затворници и гей общества.

Д-р Станчев ще бъде защитен и поддържан от колегите си. До него ще са близките му. Слава Богу. Ще страдат с него и ще помагат.  Това е истинската опора. Другото е лицемерие. И да не възлага големи надежди, че извършителите и поръчителите някога ще бъдат разкрити. У нас това никога не е било приоритет за МВР и прокуратурата. Те по-скоро биха съучаствали във внушението, че май нещо има, че май е бил заплашван за нещо си. Отвратително!

 

Това исках да споделя.

Ще ми се да кажа нещо оптимистично на проф. Станчев, да го успокоя, че всичко минава и заминава. Само че не е така. Не е... Но пък Съдбата му е дала втори шанс. Това всъщност е велико. Само че докато го осъзнае и оцени подаръка, ще трябва да извърви неописуемо болезнен и дълъг път.

 

Храброст му е майката, както й да звучи!

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5389 |26.03.2016 Михаил Миков: БСП няма право да е партия-проект, защото защитава интересите на мнозинството . 0| 17840 |22.03.2016 Р. Попов за Фрог: Защо няма атентати в САЩ от 2001 г. насам?! . 54| 13195 |19.11.2015 Защо Европа е обречена? . 0| 7544 |14.07.2015 Борисов за протеста: Ще изригна, защото знам повече от всички, но...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads