Реклама / Ads
0| 3903 |01.08.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 1 август

.
Вестниците пишат за евакуирането на София при евентуален взрив в "Кремиковци"; за сделката за НТВ; за националния бойкот срещу властта; за червения дирижабъл и скарата на Бузлуджа.
 

 

Евакуират София при взрив в "Кремиковци", предупреждава Новинар.

Областният управител на София Тодор Модев обяви вчера, че в района на металургичния комбинат "Кремиковци" има опасност от взрив. “Понижаването на налягането на природния газ, подаван от “Булгаргаз” към “Кремиковци”, до стойности близки до атмосферното налягане създава риск от образуване на взривоопасна смес”, твърди Модев в писмо до кмета Бойко Борисов. В момента към комбината се подават 20 хил. кубически метра природен газ на час за поддържане на доменните пещи при минимално производство. Заради неизплатени задължения към “Булгаргаз” за месец юли обаче от дружеството заплашиха, че от 1 август започват поетапно да понижават подаването на газ до окончателното спиране на процеса. “Това е потенциална бомба с огромни размери, която може да доведе до взрив, много по-голям от този във военните складове край Челопечене преди месец”, пише още Модев. В тази връзка Борисов разпореди кметовете на районите “Кремиковци”, “Нови Искър”, “Подуяне”, “Сердика”, “Слатина”, “Надежда” и “Искър” да направят спешен анализ на рисковете от авария и да съставят план за евакуация на живеещите в тези райони. По неофициални данни става дума за над един милион жители. Столичният градоначалник изпрати писма и на всички отговорни ведомства, включително МВР и “Гражданска защита”, с цел защита имуществото и здравето на столичани от подобно бедствие.

Имате едни милиарди. Но държавата ги блокира, анализира 24 Часа.

Според последните ни оценки на финансовото богатство на населението, то надхвърля 32 млрд. лв. Това е изчисление на сбора на парите в брой, депозитите, ценните книги и други финансови активи, с които разполагат домакинствата. Често чуваме въпроса дали това е много или малко, или с други думи, беден ли е българинът? Най-директният отговор е "сравнено с какво?". Сравнен с преди 10 г., богатството се е увеличило чувствително, измерено не само в левове, но и в стоки. В сравнение с другите страни в ЕС богатството на един човек, подобно на доходите, е на последните места в класацията. Самото измерване на богатството подлежи на много критики. Как точно трябва да се мери? В нашата методика приемаме относително консервативен подход, като към финансовите активи прибавяме и стойността на градските жилища - реалните активи, за които има надеждна статистика и някаква ликвидност, т.е. имотът лесно може да се превърне в пари, за разлика от вила в планината или лозе. Общата стойност на жилищата в градовете сега е около 143 млрд. лева - значително повече от финансовото богатство на домакинствата. Българите преди всичко са хора, които спестяват в имоти.  

Костов готви национален бойкот срещу властта, четем в Дневен Труд.

Незабавни консултации между българските партии от европейската десница за “Ден на национален бойкот” срещу властта стартира от вчера лидерът на ДСБ Иван Костов. През целия август щели да текат срещи със синдикати и сдружения, за да се уточнят “техническите подробности и датата на бойкота”, обясниха тъмносините. Целта е създаване на “проевропейска алтернатива” на “антиевропейското правителство”. Веднага след заявката ДСБ написаха покана за среща до лидера на СДС Пламен Юруков. Командира пък се чул по телефона с председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и пратил на среща с него в Бургас заместника си Петър Москов. Вчера Костов се видя с шефа на КНСБ Желязко Христов, който също гласи протест. Напрежението в ДСБ заради сближаване с ГЕРб обаче лъсна вчера в парламента. Депутатът д-р Николай Михайлов заподозря идеи за общо бъдещо управление и настоя ДСБ да постави условие на ГЕРБ да не пипат новия закон за културното наследство. Михайлов имал данни, че се готвели да върнат собствеността на антики на хора, вместо да останат на държавата. “Това са спекулации”, отвърна Костов. ДСБ и СДС отхвърлиха призива на ГЕРБ от сряда президентът Георги Първанов да разпусне парламента и да насрочи предсрочен вот. Независимият Яне Янев пък обяви национален протест на 10 септември и постави срок за оставка на кабинета до емблематичния за десните 10 ноември.

Червен дирижабъл и скара на Бузлуджа, предрича Стандарт.

През деня естрада, хоро и кебапчета, нощем - техно до припадане. Това е рецептата, по която социалистите ще отбележат основаването на партията през 1891 г. 50-киловатови колони и уникално светлинно шоу ще разтърсят вечерта на 2 август историческата поляна на връх Бузлуджа. Тази година БСП е поканила на рождения си ден култовите немски диджеи Да Хул, Алекс Квита и Амок. Те ще забиват заедно с българските участници в Евровизия "Deep Zone" и диджеите Балтазар и Джакрок. "Бузлуджа Open Air" ще бъде пикът на националното турне на red-bg.net, което обиколи вече 15 града. Електронното парти ще бъде предавано директно в сайта. Около 15 хиляди младежи се очаква да изкачат планината, за да чуят диджейските сетове. Обичайно в началото на август там се събират 30-40 хиляди социалисти. За заснемането на събора и нощния концерт младежкият секретар на партията Кирил Добрев е осигурил червен дирижабъл с размери 9 на 3,5 м, който ще литне на 50 м височина, ако атмосферните условия позволяват. Във въздухоплавателното средство ще бъде разположена телевизионна камера, а друга ще предава картина от земята. По-консервативните партийци ще могат да се отдадат на познатите им от десетилетия форми на забава - огньове, палатки, китари и песни. Във веселбата на 1441 м надморска височина ще се включи и премиерът Сергей Станишев. 

Скандинавската MTG купи "Нова телевизия" за 620 млн. евро, съобщава Дневник.

Само два дни след продажбата на ТВ2 и Ринг тв на американската СМЕ на българския телевизионен пазар беше сключена още по-голяма сделка. Скандинавската медийна групировка Modern Times Grup купи "Нова телевизия", кабелния канал "Нова+" и 80% от списание "Ева", собственост на гръцката "Антена груп", за 620 млн. евро. Одобрението от регулаторните органи се очаква да приключи до 3 месеца. Целта ни е да придобиeм активи в един от най-бързо развиващите се телевизионни пазари в Източна Европа, се казва в официалното съобщение на MTG. По данните на TNS - TV plan лидери на телевизионния рекламен пазар в България са Би Ти Ви и "Нова телевизия" съответно с 36.9% и 17.8% през 2007 г. MTG вече има бизнес в страната - дружеството притежава 50% от Balkan Media Group Limited (BMGL), в която с Apace Media е съсобственик на "Диема" и ММ. С пакета на "Антена груп" каналите на скандинавците ще обхванат близо 30% от аудиторията в България на възраст между 18 и 49 години. Цената за "Нова тв" е добра, коментираха наблюдатели на българския телевизионен пазар. Според специалистите сделката може би е била ускорена след разгласяването на намеренията на "Болкан нюз корпорейшън" за продажба на Би Ти Ви. Според тях покупката най-вероятно ще повлияе и върху цената, на която евентуално ще бъде продеден и най-големият телевизионен канал в България. Ако отношението стойност на сделката към печалба на компанията, постигнато при покупката на "Нова тв" се отнесе към Би Ти Ви, цената й ще стигне 1.1 млрд. евро (още на стр. 2). По неофициална информация засега телевизията на магната Рупърт Мърдок в България се оценява на 600-700 млн. евро. Със сигурност идването на чуждите инвестиции ще вдигне обема на вложенията в тв реклама, обясни председателят на Асоциацията на рекламните агенции Красимир Гергов, който е и консултант на Би Ти Ви, ТВ2 и Ринг тв.

Строежи ще отхапят 9 хил. дка от парк "Странджа", оповестява Дневник.

Висшият екологичен експертен съвет разреши строителството в природния парк "Странджа". Органът към Министерството на околната среда и водите прие с минимални корекции общия устройствен план на община Царево. Според него застрояването в парка и по крайбрежната ивица ще продължи. Съветът наложи леки ограничения за етажността и плътността на строителството. Най-сериозната забрана е да не се строи на 150 м от двата бряга на реките в региона. Според организацията "За да остане природа в България" обаче това съвсем не е достатъчно. Зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев призна, че новият устройствен план в значителна степен се припокрива с представения на предишното заседание на съвета. Тогава докладът беше върнат от министър Джевдет Чакъров заради липса на данни.

Забраниха строежи в градинки, пише 24 Часа.

НДСВ подкрепи предложение на двама независими. Мораториум върху строителството в паркове, градинки, междублокови пространства, детски и спортни площадки наложи парламентът вчера. Малко преди да се разпуснат за лятна ваканция, депутатите изненадващо застанаха зад предложение на независимите Стела Банкова и Минчо Христов. От 3 г. те искат забрана на застрояването между блоковете. От НДСВ предложиха нова формулировка на идеята, която депутатите подкрепиха. Според нея няма да може да се строи в отклонение от влезлите в сила устройствени планове. 

Солени глоби за лоши съседи, узнаваме от Дневен Труд.

Глоба от 50 до 150 лева ще могат да налагат съседите на неприятния комшия, който безпокои другите обитатели на сградата. Ако нарушителят е фирма, санкцията скача от 150 до 300 лв. За член на управителния или на контролния съвет на блока, глобата е от 300 до 1000 лв. Това е записано в проекта на Закона за управление на етажната собственост, готов за второ четене. В момента глобите са от 1 до 60 лв. Вече никой няма да може да отглежда любимата котка или куче в своя апартамент без съгласието на непосредствените си съседи. Няма да се иска разрешение само за животни в аквариум или клетка. Но инак съседът отгоре, съседът отдолу, съседът отляво и този отдясно ще имат думата дали да запазим домашния любимец.  

До 10% по-високи заплати в общините, обнадеждава Дума.

По предложение на кметовете общинските съвети ще могат да увеличат с до 10 на сто средните брутни работни заплати в администрацията. Средствата ще се осигуряват от местните данъци и такси, от неданъчни и други общински приходи. Увеличението ще зависи от оценката за изпълнението от последното атестиране на служителя. Повишението ще е до 10 на сто за основните заплати до 1000 лв. и до 8 на сто за заплатите над тази граница. Заложеното в Закона за държавния бюджет за 2008 г. увеличаване на заплатите в бюджетната сфера от 1 юли е между 5 и 10 на сто.  

Студенти бягат от робски труд в Англия, описва Монитор.

Студенти масово се връщат от бригади в Англия по средата на лятото. Причината младежите да си идват един-два месеца предсрочно у нас е, че те не могат да издържат робския труд и лошите условия на живот. Почти всеки пети български студент е решил да не дочака октомври и да избяга от Великобритания през август, показа проучване на "Монитор" сред сезонните ни работници в страната. "Повече от 100 от всичките 150 българи, които сме тука, си тръгват след няколко дни. Едни бягат, защото работата свършва и няма да има достатъчно за всички. Може би ще се наложи да бачкаме само 3-4 дни в седмицата, което ще намали парите наполовина. Други си тръгват, защото не им харесват условията, тъй като сме принудени да живеем по 8 души в каравана", разказа 22-годишният студент от Габрово Гого, който бере ягоди и боровинки и върши хамалска работа във ферма Tussy в Южна Англия. Той е на бригада за първи път, заминал е през май и мисли да устиска до ноември. "Тъпчат ни по осем-девет човек в каравана, а трябва да сме максимум шест. Прескачаме се като животни, макар че в къщата на колела има всичко - дори интернет. Заради "неудобството" наемът ни е намален на 30 паунда на седмица вместо 34", оплака се 21-годишната студентка от Пловдив Петя, която чисти лук. Тя се жалва, че два месеца е брала ягоди и сега кръстът я боли всеки ден. Петя също разказа как повечето нашенци, които работят в нейната ферма, ще си тръгнат в средата на август. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4389 |31.07.2008 Пресата на 31 юли . 0| 4717 |30.07.2008 Пресата на 30 юли . 0| 4028 |28.07.2008 Пресата на 29 юли . 0| 3955 |27.07.2008 Понеделнишката преса на 28 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads