Реклама / Ads
1| 3974 |10.12.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 11 декември

.
Вестниците пишат за това, че Баджанака измести Красьо Черничкия; за ревизията на “бедни”, която искат работодатели; че политизират армията пак.
 

Баджанака измести Красьо Черничкия, известява Дневен Труд.


Слух за нов брокер под името Баджанака измести от сцената Красьо Черничкия. И провали вчера избора за нов председател на окръжния съд в Благоевград. Кръстник на Баджанака е Яне Янев, който твърдял,че въпросният Баджанак разнасял куфарчета с пари, за да решават съдиите правилно делата. Баджанака повтарял брокерската схема на Красьо Черничкия и това отложи назначенията за шеф на окръжния съд в Благоевград вчера. Прави се проверка.

Четирима с паве обраха над 2,3 млн. лева, разказва Дневен Труд.


Четирима бандити без пищови и без маски, въоръжени само с едно паве и лостове тип “кози крак”, ограбиха денонощен трезор в центъра на София. Дръзкият удар е бил нанесен към 1,00 ч в четвъртък през нощта на бул. “Дондуков” 42. След като нападнали двамата пазачи, престъпниците разбили 190 от общо 629 касетки с ценности в трезора. По предварителни оценки на полицейските експерти задигнати са пари и ценности за над 2,3 млн. лева. Част от плячката станал и компютърът, който записвал изображенията от охранителните камери, разположени на входа и вътре в трезора.

Всеки учител с бележник за успех, съобщава Стандарт.

В училищата вече ще пишат оценки и на учителите. Тяхната заплата ще се определя според броя на точките, които са изкарали при атестацията си в края на всяка година. Този регламент е записан в новата проектонаредба на просветното министерство. Съгласно нея учителите ще имат основна заплата от 450 лева, а директорите - 590 лева. Към нея ще се наслагват допълнителни бонуси според качеството на работата им. Оценката ще се прави от комисия начело с директора всяка година. Бележките на преподавателите ще се вписват в специална карта, която ще върви заедно с трудовата им книжка. При преместване в ново училище те ще трябва да я представят в комплект с другите си документи.

Сергей Игнатов: Тест след 7-и клас: до 65 т.-миниматура,100-за гимназия, цитира 24 часа.

“В 7-и клас да се говори за дискурс според мен не е нормално. И ние, възрастните, ако не сме в специализирана среда на семиотици, не я употребяваме”, заявява в интервю за “24 часа” министърът на образованието доц. Сергей Игнатов. Другото, което според него трябва да стане, е образованието по история и литература да върви в синхрон. Много мъдро е учебниците да ги пишат действащи учители, а рецензентът да е университетски преподавател, тъй като в учебниците има тежка изразност. В навечерието на Коледа просветното министерство ще обяви формата за изпита след 7-и клас. 65% от точките ще идват от националното външно оценяване, а 35% ще са за кандидатстване. На сайта на министерството на образованието ще се публикуват примерни тестове, съобразени с това, което са учили децата досега.

Ревизия на “бедни” искат работодатели, пише 24 часа.

Да се направи данъчна проверка на т.нар. бедни, поиска шефът на БСК Божидар Данев на конференция за сивата икономика. При такава щяло да стане ясно каква собственост са придобили близо 2 млн. души за последните 10 г. "1,6 млн. са извън трудовия пазар. 200 000 са на минимална работна заплата, а 500 хил. вземат до 400 лв. Хайде да се проверят през последните 10 г. каква собственост са придобили", каза той. Според него това е гигантски резерв за бюджета.
Заради кризата и мерките, взети от правителството, през 2009 г. сивият сектор в бизнеса намалява, а при населението расте. Това е един от изводите от изготвения от Центъра за изследване на демокрацията индекс на скритата икономика.

Повече бежанци у нас след влизането ни в Шенген, информира Новинар.

Влизането на страната ни в Шенгенското пространство ще доведе до увеличаване на потока от бежанци у нас. Това прогнозират експертите от Върховния комисариат за бежанците към ООН за Югоизточна Европа. От комисариата представиха доклад за начина на живот на хората с бежански статут в региона. У нас основните проблеми, с които се сблъскват бежанците, са лошите условия в общежитията, малката издръжка от 88 лв., която им отпуска страната ни, както и липсата на достъп до образование.

Политизират армията пак, четем в Дума.

С промените в закона за отбраната управляващото мнозинство създава дисбаланс между политическото ръководство и командния състав на Българската армия. За това алармира вчера Коалиция за България при първото четене в парламента. Според Ангел Найденов може да се стигне до обезличаване на професионалния състав за сметка на политически назначени фигури. Повод за опасенията е въвеждането на нова длъжност - постоянен секретар. Това ще е цивилно лице, равно по ранг на Началника на армията. Това според КБ засилва правомощията на министъра на отбраната и изкривява балансирания модел от последните изменения на закона. Контролът върху бюджетите на военните висши училища се прехвърля към министерствата на отбраната и образованието, а правилниците им се одобряват от Министерския съвет по предложение на военния министър. Началниците на военните вузове, както и на Военномедицинската академия, по новия проект са просто военни, а не хабилитирани лица. Военните вузове се откриват от Народното събрание според Закона за висшето образование, а ВМА - от правителството. Най-тежък е ударът върху социалните придобивки в армията - орязват се 14 програми за военните и техните семейства.

Европол: В ЕС се точи ДДС за милиарди чрез търговията с емисии, оповестява Дневник.

Търговията с въглеродни емисии е най-новият любимец на организираната престъпност в Европа. Само за 18 месеца измамници са успели да нанесат щети за около 5 млрд. евро, като са използвали класически схеми за източване на ДДС. Следващият им потенциален обект са търговията с електричество и природен газ. Това съобщи европейската полицейска служба Европол, която обаче не посочва кои страни са пострадали. Агенцията отбелязва, че в някои страни от ЕС "около 90% от целия обем на активността на пазара с въглеродни емисии са измами". Косвено се визират Холандия, Франция, Великобритания, Испания, където след въвеждане на строг контрол върху тази търговия активността се е сринала с 90%.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4084 |09.12.2009 Пресата на 10 декември . 0| 4031 |08.12.2009 Пресата на 9 декември . 0| 4429 |07.12.2009 Пресата на 8 декември . 1| 4298 |06.12.2009 Понеделнишката преса на 7 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads