Реклама / Ads
0| 4052 |11.12.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 12 декември

.
Вестниците пишат за това, че здравната каса цяла година глобява незаконно; за решението: Без шпиони в слушалката; за мафията с имоти, която ужили дори СИК.
 

 

Студентите на улицата, предвижда Стандарт.

Гръцка вълна се надига днес в столицата. По примера на съседите студенти от цялата страна излизат на улицата заради убития им колега Стоян Балтов. Той бе пребит до смърт в Студентски град в нощта на 5 декември. Над 2000 младежи вече са потвърдили в интернет, че ще участват в мирното шествие. Бунтът тръгва от Медицинския университет, където учеше Балтов. Протестът ще бъде воден от ректорите на висшите училища в София. Рамо до рамо с възпитаниците си по улиците ще са шефовете на медицинския университет Ваньо Митев, на СУ Иван Илчев, на Техническия Камен Веселинов и десетки преподаватели. Шествието тръгва от зала "Христо Ботев" и ще завърши пред общината на Студентски град. 

Мафията с имоти дори ужили СИК, разкрива 24 часа.

Имотната мафия в София успя да открадне дори апетитен парцел, собственост на фирма на бившата групировка СИК. Земята пред ХЕИ в кв. Банишора се оказа не на Столичната община, а на дружеството “Фаст Ком”. В него съдружници са били Големия Маргин, убитият Димата Руснака, Любен Пехливанов и други сикаджии. “Фаст Ком” придобила терена през 2006 г., купувайки го от арабин. Той пък му станал собственик, заменяйки го за друг имот с общината. Измамници обаче смятали запуснатата земя за общинска. Така през септември тази година изфабрикували фалшив договор за покупко-продажба между кмета Бойко Борисов и 33-годишната Мима. “Фаст Ком” е подала жалба в полицията за измамата, а мистериозната собственичка е избягала в Германия. Ужилените са подали преди дни жалба в столичното Второ РПУ, което вече разследва далаверата. 

Цялата управа на Котел - в командировка на Лазурния бряг, скандализиран е Дневен Труд.

Общинските съветници от Котел заминаха на екскурзия в Италия и Франция с пари на данъкоплатците, алармираха жители на възрожденското градче. Проверка на “Труд” потвърди скандала. На последното заседание на местния парламент в края на ноември предложението за задграничния воаяж било внесено от председателите на общинските комисии. То било подкрепено с гласовете на мнозинството от ДПС, НДСВ и БСП в 21-местния общински съвет. Тримата представители на опозицията - двама от ЗНС и един от СДС, се обявили против. Но гласовете им не били чути и екскурзията била одобрена. Стойността на цялото пътуване до Лазурния бряг и няколко италиански града била 650 лева на човек. Съветниците си гласували 400 лева от тях да бъдат платени с общински пари. За останалите 250 лева те милостиво щели да се бръкнат в собствените си джобове. Тъй като автобусът, с който щели да пътуват, бил голям, а общинските съветници екскурзианти били едва 18 души, към тяхната група се присъединил главният счетоводител на общината, други служители в администрацията и селски кметове. Някои потеглили дори със съпругите и съпрузите си. “Половинките” им все пак си платили със свои пари пълната цена на пътешествието. Пътешествието започнало на 7 декември, а управниците се очаква да се завърнат в края на седмицата.

Съдът реши: Без шпиони в слушалката, цитира Новинар.

МВР вече няма да има право да следи с кого си говорите по мобилния телефон или на кого пращате SMS. Това стана, след като петчленен състав на Върховния административен съд отмени решението на тричленен състав на ВАС вчера. Съдът отмени чл. 5 от атакуваната наредба 40 на МВР и ДАИТС. Решението подлежи на обнародване в „Държавен вестник” и в отменената част влиза в сила от деня на обнародването. Според наредбата за нуждите на оперативно-издирвателната дейност предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи или услуги, осигуряват на дирекция „Оперативно-техническа информация” при МВР пасивен технически достъп чрез компютърен терминал до съхраняваните от тях данни. Наредбата противоречи на правото на всеки гражданин на зачитане на неговия личен и семеен живот, на неговото жилище и тайната на неговата кореспонденция, а намесата на държавните власти в ползването на това право е недопустима. 

Пробихме банковата тайна на Швейцария, пише Дневен Труд.

Федералният съд на Швейцария свали банковата тайна, за да се види богатството на трима българи, разследвани за пране на пари. Безпрецедентното съдебно решение е взето по искане от международния отдел на българската прокуратура и се отнася до прочутия Евелин Банев-Брендо, бившата му съпруга Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева. На светло излизат сумите по сметките на три свързани с българите фирми - Valner Finance Corp., Bayle Park Ltd и Overton Services Ltd. Главната прокуратура на Швейцария е разпоредила незабавно да се предостави на София пълната документация за тях. Разкритието става по искане на наш обвинител, чието име вчера колегите му не съобщиха от съображения за неговата сигурност. 

Здравната каса цяла година глобява незаконно, пише Дневник.

Цяла година в здравеопазването се е работило по незаконни правила и сега всички, които са били глобени за нарушаването им, могат да съдят здравната каса. Това стана ясно, след като петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожни почти всички основни текстове от правилата, които наложи управителният съвет на Националната здравноосигурителна каса. Ако всички неправилно глобени си потърсят парите, здравната институция, чийто бюджет е 1.6 млрд., ще трябва да изплати поне 20 млн. лв. Правилата бяха наложени еднолично от касата въпреки недоволството на лекарите и заради липсата на Национален рамков договор. Според ВАС към 27 декември 2007 г. УС на НЗОК не е имал законово основание да взима такива решения. Поправките в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат при липса на рамков договор да се прилагат условия, определени от касата, са обнародвани в Държавен вестник на 28 декември 2007 г. и влязоха в сила от 1 януари 2008 г.

Уби се лекар, набеден за смъртта на ученик, свидетелства 24 часа.

Объркана трахея с хранопровод погуби два живота - на 11-годишно момченце, прието за рутинна операция, и на хирурга, който трябвало да го оперира. Анестезиологът, поставил на грешното място упойката, пък е изчезнал, полицията не знае къде е. Само за това говорят от вчера повече от 10 000 жители на общините Пирдоп и Златица. За 20 дни там се случиха две трагедии, а вчера бе обявен ден на траур от местния общински съвет заради погребението на дългогодишния шеф на хирургичното отделение д-р Николай Велчев. На 19 ноември при рутинна операция на апендикс петокласникът Илия Павлов почина на операционната маса още преди да бъде разрязан. След като търпи повече от 2 седмици съгражданите му да го наричат убиец, д-р Велчев не издържа на напреженението и в нощта срещу 9 декември, след като проверява дали са добре пациентите, които е оперирал същия ден, се хвърля от 6-ия етаж на болницата. 

Нови интриги разцепиха десните, съобщава Монитор.

Ден след призива на парламентарната група на ОДС за създаване на обща група в Народното събрание, която да обедини партиите членки на ЕНП, нови интриги разцепиха десните. Няколко часа след обръщението на сините по инициатива на Демократи за силна България е била насрочена среща на ниво зам.-председатели, на която е обсъдено предложението на Иван Костов за създаване на Обединена проевропейска опозиция, в която да влязат и БНД и "Атака". На разговора обаче не са били поканени представители на СДС. В конфузна ситуация изпадна вчера сутринта депутатът от ДСБ Веселин Методиев, който попитал синия Христо Кирчев защо не отговаря на телефонните му обаждания. Кирчев и другите депутати от ОДС обаче твърдят, че никой не ги е търсил. 

София пробва да "общинизира" бизнеса с боклука, твърди Дневник.

Столичната община ще се опита да вземе в свои ръце чистенето на града, както и контрола над Общинска банка. Кметът Бойко Борисов и председателят на общинския съвет Андрей Иванов започват преговори на два фланга с ръководството на инвестиционния фонд "Екуест" и с Христо Ковачки. Те ще се опитат да склонят фонда да продаде договорите на фирмата си "Новера" за чистенето и да спазарят с Христо Ковачки акциите му от Общинска банка.  Аргумент на кмета за контрола над чистотата е световната финансова криза, която засилва ролята на общините и на държавата във "важните дейности". Ако парите се давали на общинско дружество, нямало да има съмнения, че се подпомагат частни фирми.

КАТ снима и праща актовете по пощата, разкрива Новинар.

Специална софтуерна програма автоматично ще снема нарушенията от видеонаблюдението на стационарните и мобилните камери на пътя в цялата страна на „Пътна полиция" и ще го изпраща по пощата на нарушителите с обратна разписка. Това е едно от нововъведенията, които сме предложили на законодателя, заяви вчера шефът на „Пътна полиция" Алекси Стратиев. Самата техника ще може да вади документ, който ще задължава нарушителя да плати глобата, заяви Стратиев. Пакетът с услугата ще включва още снимка с пътниците, мястото, времето и вида нарушение, каза още той. Така ще се съкрати досегашната процедура. Няма да има покани, разкарвания и писане на протоколи, категоричен бе Стратиев. Документите се изпращат на лицето, на чието име е регистриран автомобилът. Т.е. той ще носи отговорност дори ако колата е управлявана от друг човек по време на нарушението. Въвеждането на новата техника ще намали и ангажираността на служителите, занимаващи се с видеонаблюдение. 

420 000 българи изкушени от мутрите, отчита Монитор.

2% от българите са работили за мутри като основен трудов ангажимент, а още 3,5% са се подвизавали в групировките на "допълнителна" работа. Това сочат данни от емпирично социологическо изследване "Обществени нагласи в края на втората година от членството на България в ЕС" на агенция "АССА - М", представено от ръководителя на агенцията Михаил Мирчев. То е направено по поръчка на евродепутатката от ПЕС Илияна Йотова. Според Мирчев данните сочат, че общо 170 000 души са работили в групировките. Още 8%, или 250 000 души, признават, че са направили опит да се цанят на работа там, но босовете не са ги взели по думите на Мирчев - "заради липса на свободни работни места". 

Споровете за научната стратегия се сгорещиха, оповествява Дума.

Като искате науката да не бъде субсидирана, а само да продава и да печели, защо вие лично искате от държавата 1 млн. лв. за нещо, за което години вече сте вземали пари? С този въпрос към социолога Андрей Райчев се обърна вчера главният научен секретар на БАН проф. Стефан Хаджитодоров на среща в академията. Той показа разпечатка от сайта на МОН, според която Андрей Райчев печели проект на фонд "Научни изследвания" в конкурса за научна инфраструктура (апаратура) за създаване на система от данни за социологическите проучвания 1991-2008 г. В този момент Райчев напусна залата, като заяви, че това е донос. Социолозите получават пари от МОН и е естествено да хвалят стратегията, каза след това Хаджитодоров. БАН е структура от брежневски тип, а ръководстовто й е некадърно и трябва да си ходи, защото не може да организира работата така, че науката да продава и да печели. Това заяви Андрей Райчев по време на бурното обсъждане. Според Райчев науката ни е организирана антипазарно. Той призова ръководството на БАН да подаде оставка.  

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3816 |10.12.2008 Пресата на 11 декември . 0| 4127 |09.12.2008 Пресата на 10 декември . 0| 3823 |08.12.2008 Пресата на 9 декември . 0| 3866 |08.12.2008 Понеделнишката преса на 8 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads