Реклама / Ads
1| 3686 |11.03.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 12 март

.
Вестниците пишат за това, че кабинетът раздухвал гняв и рискува стагнация; за гнева срещу омразните 2 %; за 30 антикризисни мерки; за това, че кризата захапа хазната.
 

Ройтерс: Кабинетът раздухва гняв и рискува стагнация, цитира Дневник.

Седем месеца след като дойде на власт с обещания за радикална промяна, дясноцентристкото правителство на България спря важни икономически реформи, рискувайки да предизвика продължителна стагнация в най-бедната държава от Европейския съюз. Докато публичните финанси на страната са масово хвалени като едни от най-добрите в Източна Европа и се коментира, че криза в гръцки стил е невероятно, анализатори посочват, че затишието при реформите и популистките тенденции в кабинета ще донесат повече страдание и ще забавят възстановяването. Правителството на Бойко Борисов се поддаде миналия месец на растящата съпротива от обществото и замрази плановете за здравна реформа, включително закриването на неефективни болници, както и планираното повишаване на пенсионната възраст. То обеща повече пари за пенсионерите над 75 години и субсидии за протестиращите производители на тютюн. Освен някои съкращения в министерствата, данъчната и митническата служби, засега властта в София не успява да задвижи обещаната голяма промяна на раздутия публичен сектор.

Гняв срещу омразните 2 %, констатира Дневен Труд.

Работодателски организации, синдикати и известни български икономисти остро разкритикуваха намерението на кабинета да вдигне здравните осигуровки с 2 процента от 1 април.
В четвъртък финансовият министър Симеон Дянков даде заден - той предложи вариант, при който вноската няма да се пипа. Но полицаи, военни, съдии, прокурори и чиновници да поемат своя дял, който сега се плаща от бюджета.

До дни обявяват 30 антикризисни мерки, пише Дневен Труд.

До няколко дни кабинетът ще приеме пакет от около 30 мерки за излизане от кризата, както и за стимулиране на икономиката след това. “Труд” разкри какво ще залегне в пакета:
1) Спешна приватизация. 2) Увеличаване на събираемосттана приходите в бюджета. Ударните данъчни ревизии ще продължат и ще се разширят върху още браншове. 3) В подкрепа на бизнесащяло да се мисли за ускоряване на връщането на ДДС и облекчаване на разрешителните режими. Обсъждало се и намаляване на данъчно-осигурителната тежест. Независимите експерти обаче не са виждали конкретни предложения в тази област. 4) Финансовото министерство предвижда и спирането на допълнителните харчове от бюджета, както и орязване на разходите.Това щяло да доведе до балансиран бюджет.

Кризата захапа хазната, съобщава 24 часа.

Трудно е да се анализират причините, довели до спад на приходите с почти 1 милиард спрямо първия месец на м.г. За това могат да повлияят както случайни фактори, така и еднократни плащания през 2009 г. и липсата им през тази, пише в анализ за „24 часа” бившият финансов министър Милен Велчев. Видно е обаче, че полицейските методи на работа в митниците не дават очакваните резултати. Недоволството на бизнеса от некоректното отношение на държавата води до миграция в посока на сивия сектор. Става безпощадно ясно, че икономическата криза разклаща из основи държавните финанси. МВФ е пределно дипломатичен в своя изказ и, струва ми се, оптимистичен в очакванията си, че настоящият бюджет, както е тръгнало, ще завърши с дефицит от 1,8% от БВП.
Правителството се направи, че не чува добре, и обяви, че има картбланш от фонда да си позволим по-голям дефицит. А експертите от Вашингтон пишат точно обратното: "…ОТ КЛЮЧОВО ЗНАЧЕНИЕ Е ДА СЕ СПАЗЯТ РАЗХОДНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ В БЮДЖЕТА, ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ПО-ГОЛЯМ ДЕФИЦИТ."

Медицинска полиция тръгва по болниците, установява Новинар.

Специална агенция ще инспектира дали пациентите се лекуват и диагностицират правилно от лекарите. Новата структура започва проверки на болниците от 1 април. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Тя ще се нарича агенция „Медицински одит” и също така ще проверява дали болничните заведения имат нужната апаратура, специалисти, за да извършва всеки вид услуга, която са договорили и отчели пред здравната каса. Структурата ще контролира и дали парите, отпуснати по отделните клинични пътеки, са изразходвани по предназначение. В агенцията ще работят 50 души, които ще се грижат за юридическата част на проверките. Реалната инспекция ще бъде извършвана от медици. За тази цел от агенцията се обърнали към Българския лекарски съюз, за да посочи по 10 лекари от всяка специалност, които да участват в проверките. Агенцията ще разполага със собствен бюджет, който предстои да бъде определен от здравния министър Божидар Нанев. Оттам ще се заплаща и на докторите, които ще участват в инспекциите.

Лъжат ни за инфаркти, съобщава Стандарт.

Ако лекар ви каже, че имате инфаркт, не бързайте да се паникьосвайте. 50% е вероятността да ви няма нищо, просто болницата точи пари от здравната каса на ваш гръб. Кошмарната истина лъсна от проверки на инспектората към здравното министерство. След Октопода във властта, у нас се оказа, че действа и мафия със скалпели. Новият здравен инспекторат, който трябва да следи дали парите на Касата се харчат по предназначение, откри фрапиращи нарушения. Оказа се, че доктори са източили от фонда над 30 милиона лева с ненужни операции, и то на сърце. Според специалистите половината от инфарктите у нас са измислени.

Данък върху пенсията, ако си и на заплата, установява 24 часа.

Ако един пенсионер работи, парите му за старост ще бъдат най-вероятно обложени с данък, съобщи управителят на НОИ Христина Митрева. Сега върху пенсията не се начислява налог. Никъде по света никой не получава пълна заплата и пенсия едновременно, ще се опитаме и ние да прецизираме режима, каза тя. Това било справедливо, защото, когато един пенсионер взема допълнително възнаграждение, все пак трябвало да има някакъв ограничител. Подобна практика у нас е съществувала и преди. На 1 лев от пенсията удържали 35 ст. Конституционният съд обаче я отменил през 1997 г. Според Митрева причината за това било известно неразбиране - мотивът не бил съгласуван с НОИ и със социалното министерство.

Държавата не плаща за училищни автобуси, информира Дума.

Стотици деца от 9 села в община Мездра вече седмица са в принудителна ваканция, защото няма как да стигнат до училище. Автобусните превозвачи отказват да превозват безплатно малчуганите, защото от месеци не са си получавали държавната субсидия за ученически превози. По договор с общината децата трябва да ползват без пари услугите на частните автобусни превозвачи. Фирмите обаче получават определена субсидия, която Министерството на финансите превежда към общината. Вече пет месеца обаче общината в Мездра си чака парите по тази програма. Това са целеви средства, които не са преведени от финансовото министерство, обясни зам.-кметът на Мездра Генади Събков.
Той разказа, че е преговарял с превозвачите да поемат транспорта на децата на свои разноски. Частниците обаче категорично отказали, защото и те били на червено. Повечето деца от селата са от социално слаби семейства и не могат да си купуват билети, което означава, че просто ще престанат да ходят на училище.

МВР не знае колко получава от Алексей Петров за „Спартак”, твърди Новинар.

През последните две седмици екип на „Новинар” упорито се опитва да получи отговор от пресцентъра на МВР, от самия министър Цветан Цветанов и от заместниците му колко наем плаща Алексей Петров за ползването на спортната база „Спартак”. Оказа се, че макар че е принципал на комплекса, в МВР никой не знае отговора за този въпрос. „Доколкото знам, ние не сме във владение на базата”, обясни пред репортер на вестника заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. „Знам, че се водят дела за собствеността на сградата и земята. Докато няма решение, не мога да коментирам”, добави заместник-министърът.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4389 |10.03.2010 Пресата на 11 март . 0| 4019 |09.03.2010 Пресата на 10 март . 0| 4404 |08.03.2010 Пресата на 9 март . 0| 3662 |07.03.2010 Понеделнишката преса на 8 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads