Реклама / Ads
0| 3825 |11.09.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 12 септември

.
Вестниците пишат за това, че НДСВ ругае министрите си, а Първанов - всички; за това, че БСП иска вот на 12 юли догодина; за това как взимат имот на балдъзата.
 

 

НДСВ ругае министрите си, Първанов - всички, обобщава 24 часа.

Опозицията: Лобита в БСП се ритат с милионите, дадени за подслушване. Царистите искат от техните си да милеят за партията. Проблемът с боклука бил на Бойко Борисов.  Tежки думи срещу властта на тройната коалиция и срещу Бойко Борисов изрече президентът Георги Първанов вчера след старта на международната изложба "Защита и сигурност" в София. Пръв на мушката му излезе градоначалникът. Има провал със столичния боклук, но провалът е на Бойко Борисов. Така държавният глава отговори на нападките му пред Би Ти Ви, че правителството и държавният глава са виновни за провала при решаването на кризата с отпадъците на София. Правителството се опита да помогне, включително с отварянето на депото в Суходол, поясни президентът пред репортери. По думите му кабинетът носи своята отговорност за това, че бавно, все още мудно и недостатъчно ефективно се решава въпросът със стратегията, но той помага в рамките на тази единна стратегия на всички, независимо дали кметът е на Тутракан, на Малко Търново или на София. Конкретната отговорност обаче си е на кмета, отсече Първанов. Столичната община носела отговорност, че за толкова години не беше направено необходимото да има завод за боклука и не бе намерено трайно решение с депонирането на отпадъците. Имам чувството, че в държавата сме си разпределили ролите - един отговаря за добрите неща, които се случват, колкото и малко да са те, а другият менторски раздава оценки в една или друга посока, коментира още Първанов. "Преди години аз се опитах да помогна на столичани, а и на страната да се реши един много тежък проблем. И се учудвам, че днес от дистанцията на времето кметът Борисов си позволява да раздава оценки за провал", каза още Първанов. Той коментира и темата за бюджетния излишък, като преди това направи уговорката, че избягва да се намесва пряко в бюджетните дискусии. Години наред и сегашното, и предишните правителства залагат за изпълнение лесни бюджети. Така се трупал прекомерен излишък, който често се разпределял "на калпак" в зависимост от това кой по-настойчиво поставя своите искания, а не според действителните потребности. Най-важното според мен е да се търсят инвестиции, а не да се раздават пари на една или друга група, заяви президентът. Той посочи и някои "откровени попадения" на правителството като "мощното захранване на социалната сфера с ресурс". Това по думите му било заявка за промяна в политиката. Първанов се обяви против идеята на социалистите за почивки на пенсионерите с пари от излишъка.

Президентът срещу промени в Закона за отбраната, пише Дума.

Няма никакво разумно обяснение стремежът да се сведе досегашната структура - Генералния щаб на Българската армия, до един апендикс, до един ненужен придатък. Така коментира вчера президентът Георги Първанов промените в Закона за отбраната. Той заяви, че няма разумно обяснение и за това, че самоцелно президентът се лишава от някои досегашни ангажименти и функции, и което е особено важно - от възможността да получава своевременна информация. Първанов освен това изрази изненада, че промените в Закона за отбраната не се познават от министъра. Георги Първанов заяви още, че е необходимо новият проект за стратегия за сигурност да бъде подложен на процедура на експертно обсъждане, преди да мине през Министерския съвет в парламента. Има много недомислици в проектозакона за самоотбраната и въоръжените сили, който предстои да се обсъжда в парламента и едно от тях е свиването на правомощията и възможностите на Генералния щаб, коментира и вицепрезидентът Ангел Марин. 

БСП иска вот на 12 юли догодина, твърди Дневен Труд.

На 12 юли догодина да бъдат изборите за 41-вия парламент, обсъждат в БСП, научи “Труд” вчера. Предложението направили експерти на левицата, като обсъдили всички възможни дати и преценили коя е най-удобна за червените. Вотът за евродепутати пък се очаквало да бъде на 7 юни. Левицата ще иска доверието на избирателите отново като “Коалиция за България”. От сегашния й състав вече отпаднаха зелените на Александър Каракачанов и социалдемократите на Николай Камов. 

Румен Петков: Парите за подслушване не са тези, цитира Дума.

Сумата от 94 млн. лева за СРС не е грандиозна, заяви вчера бившият вътрешен министър и депутат от Коалиция за България Румен Петков. Той коментира оповестената от председателя на вътрешната комисия Минчо Спасов информация, че близо 95 млн. лв. са изразходвани за прилагане на СРС-та през 2006-2007 г. Спасов се позова на писмо на вътрешния министър Михаил Миков. В тази сума влиза фонд работна заплата на три служби, както и покупката на техника, консумативи, ремонт на сгради и съоражения. По мое предположение около 60% от средствата нямат нищо общо с подслушването, обясни Петков. Според него оповестяването на сумата е грубо, манипулативно и недобронамерено твърдение. Петков посочи, че вътрешният министър е отговорил принципно и ако той е уточнил каква част от средствата са за работни заплати на служителите от една служба, това ще означава "цяла България да знае в много висока степен на близост персоналния състав на службите". Румен Петков беше категоричен, че няма разлика в броя на подслушванията през последните десет години. Сумата от 94 млн. лева е бюджетът, даден на дирекциите ДОТИ и ДОИ за две години, уточни ген. Веселин Петров, бивш директор на Национална служба "Полиция". 

Далавера с отпадъци яде главите на общинари, оповестява Стандарт.

Столичният кмет Бойко Борисов развъртя метлата и се закани да изгони от общината решилите да се облажат чиновници от кризата с боклука. Ябълката на раздора се оказаха терени в местността Мало Ливаде в землището на с. Горни Богров. Общината замисляше да изкупи имотите от частници за разширяване на сметището. Терените са собственост на частни лица, които са поискали цена от 10 евро за квадратен метър. Вместо това обаче от общината са им предложили по 35 евро на квадрат. В момента градоначалникът е разпоредил разследване кои са виновните за над трикратното увеличение. Той обаче беше категоричен, че провинилите се ще излетят от постовете си в общината.  

Взимат имота и на балдъзата ти, тръби Дневен Труд.

Двучасов скандал си спретнаха вчера депутатите заради промени в Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Най-спорен се оказа текст, според който държавата ще отнема и имоти, купени с мръсни пари, дори когато вече са прехвърлени на балдъзата, тъщата или бивш съпруг. Сега “на мушка” на закона са само настоящите съпрузи и непълнолетните деца.  

Коце Маца в еврокапан, разказва Стандарт.

Сръчен комбинатор, който обича да върви по ръба на бръснача. Така определят Костадин Хаджииванов негови познати. Прочутият петричанин бе пръв приятел на подземни босове от ранга на покойния създател на империята ВИС Георги Илиев. Ортак му беше прославилият се с източването на държавния резерв Мирчо Циганина. Много депутати от различен цвят също не се срамуваха да се появяват в компанията на "добре облечения бизнесмен" с прякор Коце Маца. Все пак освен по пари и хубави жени петричанинът здраво залитна и по политиката. Дори от гръцкия арест той се хвърли в битката за общински съветници на южния град. И в момента е член на местния парламент, което изуми гръцките полицаи при ареста му. Сега пред Хаджииванов има два варианта. Единият е да не успее да преметне европейската Темида и да се окаже за дълго зад решетките. Другият е пак да се измъкне сух от обвиненията за контрабанда на цигари за Англия през Германия. И на изборите да възкръсне триумфално като Великия комбинатор. Вместо да пори улиците на Черноморск по бели панталони като Остап Бендер, Коце Маца ще разхожда лъскавите си костюми в Солун Със сигурност, докато марширува в килията и чака съдебната развръзка, Хаджииванов вече е изчислил всички възможни ходове с месеци напред. 

Пловдивчани са най-недоволни от “Топлофикация” и “Енергоснабдяване”, смята Монитор.

Гражданите на Пловдив се жалват най-много от "Топлофикация" и "Електроснабдяване", стана ясно вчера след оповестения от омбудсмана Юлия Юрдекова публичен отчет за дейността на обществения посредник за периода юли-септември 2008 година. Общо подадените жалби за конкретния период са 88. Петнадесет са жалбите срещу Топлофикация, а 12 срещу Електроснабдяване. Гражданите изразяват съмнения за корупционни практики, неустановяване на информации, подадени от пловдивчани за реално направени разходи и морални поражения на хора от третата възраст заради влизане в сила на изпълнителни листове. Веднага след "Топлофикация" и енергийното дружество пловдивчани масово се оплакват от неспазване на Кодекса на труда от страна на работодатели. Проблемите се изразяват в отказ за издаване на документ за трудов стаж, нерегламентирано заплащане на извънреден труд и липса на трудови договори. 12 са сигналите във връзка със строителство, в това число незаконно. 

Цигарите скачат с 30%, прогнозира 24 часа.

С 25-30% ще поскъпнат цигарите догодина, прогнозира генералният мениджър на "БАТ България" Джон Гилън. Очакваният ръст е заради вдигане на акциза с още 11 евро. Според Гилън увеличението с 30% ще е при запазване на сегашната пропорция между двете ставки на налога. Първата е процент от продажната цена, а втората - твърда сума на 1000 къса. Приетото за тази година съотношение доведе до по-рязко поскъпване на евтините марки. Така най-ниската цена за кутия български цигари стана 2,30 лв. Скъпите марки на вносителите пък скочиха с 20 ст., а "Виктори" с 15 ст. От "Булгартабак" обясниха, че не могат да се ангажират с прогноза, тъй като предстоят разговори с финансовото министерство. Преди време експерти прогнозираха, че съотношението между ставките на акциза ще се запази и догодина цените ще скочат със средно 40-50 ст. "Има ръст на контрабандата, вдигането на акциза ще доведе до нов. В момента правим проучване", каза Гилън. Нивото било около 10-15%. Според БАТ заради високия акциз в Европа 6-7% от продажбите са незаконни. 

По-евтина връзка от телефона у дома с GSM, известява Дневен Труд.

От юни догодина разговорите от фиксиран телефон към GSM трябва да поевтинеят с поне 30%. Това предвижда проекторешение на Комисията за регулиране на съобщенията. В момента БТК плаща на “М-Тел” и “ГлоБул” по 32 ст. на минута за обажданията от стационарен апарат към мобилен. След по-малко от година обаче цената трябва да падне до 22,5 ст./мин.  

Забраняват и handsfree в колата, четем в Новинар.

Да се премахне дори употребата на устройството свободни ръце - handsfree в колата. Това е едно от предложенията, които ще бъдат направени в съвсем скоро време в обществено-консултативната комисия по безопасност на движението към Министерски съвет. Тя се оглавява от министъра на вътрешните работи Михаил Миков. Сега според наредбата в Закона за движение по пътищата шофьорите нямат право да говорят по мобилните си телефони, без да имат въпросното устройство. Глобата за заловен водач, който говори по GSM-а, докато шофира, е 50 лв. и се отнемат 6 точки от талона. Според експертите дори и говоренето с устройството вреди на вниманието на шофьорите, защото ги разсейва. А всяко едно разсейване или проявена агресия може да прерасне в катастрофа, която да отнеме човешки живот. По 300 лв. за всеки промил над позволеното да плащат пияните шофьори, които бъдат заловени да карат колите си. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3750 |10.09.2008 Пресата на 11 септември . 0| 3981 |09.09.2008 Пресата на 10 септември . 0| 4151 |08.09.2008 Пресата на 9 септември . 0| 3841 |07.09.2008 Понеделнишката преса на 8 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads