Реклама / Ads
0| 3849 |12.02.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 13 февруари

.
Вестниците пишат за техническия тон на Брюксел; за скандалите около НАП; за задаваща се кошмарна безработица; за новата “Българска левица”, която цепи БСП.
 

 

Брюксел с технически тон: Има усилия, но няма резултати, цитира Дневник.

Конкретни обвинения, дела и присъди за корупция по високите етажи на властта поиска отново Европейската комисия (ЕК) от България при официалното обявяване на техническия доклад за напредъка в областта "Правосъдие и вътрешен ред". Критики, които датират отпреди приемането на страната в ЕС, бяха отправени за пореден път, но тонът в крайния вариант на документа беше смекчен в сравнение с "изтеклите" в медиите чернови, както и с предишния подобен доклад преди година. Като най-сериозно послание може да се приеме констатацията на Еврокомисията за "низходяща тенденция" в борбата с корупцията, а по отношение на организираната престъпност - липсата на "важни съдебни решения по знакови дела". Най-позитивна е оценката за съдебната система, където "има известно развитие", като се набляга на работата на инспектората към Висшия съдебен съвет. 

Скандалите около приходната агенция отстраниха Мургина, осведомява Дневник.

Премиерът освободи шефката на приходната агенция Мария Мургина в четвъртък, след като цял ден от пресслужбите на финансовото министерство и на агенцията твърдяха, че е в отпуск, и малко преди решението на Станишев обявиха, че е подала оставка. Мургина е подала оставка в сряда вечерта, пет дни след като се появи информацията, че прокуратурата и ДАНС разследват висши чиновници от Националната агенция за приходите (НАП) във връзка с източване на ДДС и прикриване на замесени фирми. Официалните й мотиви да се оттегли са неизпълнение на плана за приходите на НАП за 2008 г. с 2% (около 400 млн. лв., предимно от ДДС - бел. ред.), както и че решенията на някои държавни институции, свързани с дейността на агенцията, се оповестяват първо чрез медиите. Също в четвъртък в. "Сега" информира, че заради проверката на ДАНС Мургина е останала без достъп до класифицирана информация. 

На червено са със 705 млн. от ДДС - да се реже още месо, казва в интервю за 24 часа Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите.

- Проблем ли е Мургина?

- За мен случаят Мургина приключи през юли 2006 г., когато с доклад до министър Орешарски изложих моите аргументи за оставката й. Нямаше реакция. Няма какво сега на умряло куче нож да вадя.Не е проблемът в един човек, а в цялостното критично слабо състояние на системата НАП. През 2008 г. има неизпълнение на плана по ДДС със 705 млн. лева, по корпоративен данък със 70 млн. лева, по данък на физическите лица с 200 млн. лева. Нали разбирате колко проблема можеха да се решат с тези липсващи близо милиард левове.

- Коя беше вашата кандидатура за шеф на НАП?

- Пламен Грозданов.

- Не беше ли Мургина кандидатура на БСП?

- Не, тя е в системата от времето на Муравей Радев.

- Сега се говори за източване на ДДС...

- Най-лесния начин да хванеш такова източване, е като вземеш обезпечителни мерки. Иначе е много лесно да се прехвърли фирмата на някой ром.

- Какво трябва да стане оттук нататък?

- Силно се надявам, че няма заради външен натиск да се смачка разследването. Има нужда от изключително радикални промени в НАП, рязане на месо. Оставката на Мургина няма да реши проблемите от само себе си. Има ключови други хора в системата, които трябва да бъдат отстранени моментално. Не искам да коментирам кои. 

Задава се кошмарна безработица, прогнозира Новинар.

През следващите шест месеца в страната предстои нова вълна от съкращения. За да намалят разходите си, българските предприятия ще са принудени да съкратят между 60 000 и 80 000 работници. Това прогнозира вчера зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев. Вълна от съкращения очакват и 12 на сто от фирмите според проучване на трудовия пазар на „Джобспейс” и агенция „ Естат”. Около 5 на сто от работодателите пък признават, че вече са били принудени да намалят персонала си заради липса на достатъчно работа и финанси. В момента три четвърти от фирмите се намират в затруднено положение заради финансовата криза, показва проучването, направено през януари в 28 града на страната. Според данните едва една фирма от всеки четири засега няма затруднения да продължи бизнеса си. Според БСК още през първото тримесечие ще има масови фалити на производители в сферата на строителството, металургията и химическата промишленост. 

Длъжник избра смъртта, разказва Дневен Труд.

Строителен предприемач избра смъртта пред живота с дългове и се застреля в мерцедес на паркинга пред една софийска банка. Изстрелът, убил 42-годишния Борис Йорданов, проехтял в 11,40 ч. Мъжът захапал пистолета и натиснал спусъка. “Боби беше мъж канара - разказа негов приятел. - Трудеше се от сутрин до вечер, строеше. Негова работа са 5 красиви кооперации в София и в Приморско. За да строи обаче беше взел кредити. Дължеше на хора и банки стотици хиляди левове. А продажбата на апартаментите замръзна, откакто се чу за световната финансова криза.” Йорданов имал среща пред банката вчера с кредитори, съобщиха криминалисти. Според тях самоубиецът е първата у нас жертва на кризата. 

“Българска левица” цепи БСП, разкрива Монитор.

Нова партия, която ще се казва "Българска левица", ще участва на следващите избори. Това съобщи вчера за "Монитор" бъдещият лидер на формацията Илия Божинов. В партията ще преминат хора от БСП, но ще има и много членове, които не са били ангажирани с нея до момента, обясни още Божинов. Според него стъпката се налага, защото самата БСП вече не е достатъчно лява партия и не отстоява интересите на хората, в чието име е създадена. "Аз не искам да съм в партията на Александър Томов например", отсече още Божинов. Той даде пример и с Румен Овчаров, който според него не е достоен за ляв политик. Бившият министър веднага отсече, че не познавал Божинов. Според запознати ден преди официалното отцепване на хората на Божинов в лявото крило на БСП Янаки Стоилов лансирал идеята, че този акт трябва да бъде заклеймен. "Добре че Александър Лилов се намеси, като каза на Янаки да не се престарава", обясниха пред "Монитор" запознати. 

НЦИОМ: Атака с най-висок ръст на одобрение в момента, информира Атака.

Атака има най-изразителен ръст на подкрепа в началото на 2009 г. - тя има одобрението на 10% от българите (повишение с 2%). Това сочат изводите от изследване на НЦИОМ, проведено в началото на февруари. Ако изборите бяха днес, хората, които са решили да упражнят протестен вот, по-скоро биха подкрепили АТАКА, отколкото ГЕРБ, твърдят от НЦИОМ и уточняват, че проучването е правено преди срещата на Бойко Борисов с българите, живеещи в Чикаго. В последно време симпатии към партията на Сидеров изразяват и някои обществени прослойки, нетипични за досегашния профил на АТАКА, отбелязва изследването. НЦИОМ регистрира, че партията на националистите е приемлива за все повече хора. Протестите от последния месец и общата несигурност, породена от очакванията за икономическа криза, неизменно фокусират общественото внимание върху посланията на АТАКА и нейния лидер, категорични са от НЦИОМ. Ситуацията, в която десницата няма коалиционен проект, а ГЕРБ свива своето влияние, също допринася за по-добрата публична визия на АТАКА. Патосът на националистите в момента се вписва в общата неудовлетвореност от управлението на страната. Сигурни участници в 41-вото НС към момента са ГЕРБ (24,3%), БСП (19,2%), АТАКА (10%) и ДПС (8,2%). Увеличават се шансовете на СДС (4,0%), ДСБ (2,2%) и "Движение Напред" (2,0%), твърдят от НЦИОМ. С одобрение от 1,5% НДСВ продължава да няма реална възможност да има депутати в следващия парламент. 

Инспекторатът към ВСС: Да се прочистят редиците, съобщава Дума.

Трябва да настъпи прочистване на редиците в съдебната власт, да настъпи отстраняване на лошите. Това заяви председателят на Инспектората към ВСС Ана Караиванова, преди да представи вчера първия отчетен доклад на институцията. Караиванова подчерта, че не e нормално да продължават да се променят законите, за да може да се прилагат, както и магистратите да се оправдават със съществуващото законодателство. Според председателя на инспектората България разполага с необходимото й законодателство и съдебната система има всички необходими условия, за да работи. По думите на Ана Караиванова продължава да е тревожен факт, че законът не се прилага еднакво навсякъде. Тя обаче смята, че това не може да се нарече политическа намеса, тъй като политическата намеса трябва да се установява за всеки случай поотделно.  

На всеки 10 км от магистралата отчитат скоростта, предупреждава Новинар.

Секторният контрол по магистралите ще бъде въведен до края на годината. Това каза вътрешният министър Михаил Миков на заседание на комисията по транспорт и съобщения към парламента, където вчера се гледаха предложенията за промени в Закона за движение по пътищата. Според предложението става въпрос за чисто техническо решение, където на всеки 10 или 20 км от магистралата ще се отчита скоростта на колите. Това ще се прави, за да стане ясно дали превишението на скоростта е било моментно или постоянно. Миков отново настоя пред комисията да се въведе обществено-полезният труд за неправоспособните водачи и за тези, чиито книжки са били отнети. Подобна мярка е въведена и със закона за футболното хулиганство. Министерството предлага още велосипедистите задължителното да носят светлоотразителни жилетки в тъмната част на денонощието. В комисията отчетоха още, че през 2008 година се е увеличила събираемостта на глобите при нарушения на Закона за движение на пътищата. Завишените санкции за шофиране в нетрезво състояние също са дали добър резултат, отчетоха още депутатите.

Българският Индиана Джоунс се отчете, бесен на колежки, пише Монитор.

Археологът проф. Николай Овчаров кандидатства с проект на стойност 5 млн. евро за реализирането на обща туристическа дестинация между древните градове Перперикон край Кърджали и Димотика в Гърция. Това стана ясно на пресконференция, свикана от българския Индиана Джоунс в отговор на атаките, че унищожавал паметници на културата. Чашата преляла, когато тези дни ст.н.с. Стефанка Иванова от Археологическия институт при БАН съобщила в ефира на БНР, че древният Перперикон и светилището на Орфей в Татул се рушат. Иванова алармирала за настъпили необратими разрушения след намесата на Овчаров, както и че каменните структури били пред свличане заради валежите и температурните амплитуди. Според нея светилището било напълно разрушено. Културното министерство назначило проверка още пролетта на миналата година, но не констатирало нарушения. "Писна ми да калят не само моето име, но и репутацията на обектите, върху които работя", обяви проф. Овчаров. 

Махат картини от кръчмите, известява Стандарт.

Картини на стари майстори стават табу за кръчми и офиси. Забраната е залегнала в закона за културното наследство, който вече бе приет на първо четене в парламента. Фаталният член 118 изправи на нокти ресторантьори, бизнесмени и антиквари. Според текста е подсъдно, ако на едно и също място са предмети с културно-историческа ценност и вещи за търгуване. Този член е абсолютно безсмислен, коментира Любен Дилов, депутат от Движение "Напред". Ако законът влезе в сила, от кафето на парламента трябва мигновено да бъдат махнати творби на Златю Бояджиев и Майстора, допълни Дилов. Промяната означава всички механи и ресторанти да свалят от стените автентични предмети от бита, които може да имат музейна стойност.  

Отрязаха дългата почивка по Гергьовден, уведомява 24 часа.

За 1 и за 6 май ще се почива само по един ден. Правителството отхвърли предложението на социалния министър Емилия Масларова за сливане на двата празника. Против шестдневната ваканция се обявили икономическите министри в кабинета. Според техните мотиви толкова дълга почивка във времена на икономическа криза била вредна за бизнеса. Освен това работниците се демотивирали, а отработването в събота не било ефективно. След дебати повечето от членовете на кабинета се съгласили с тези аргументи и гласували против дългата почивка. Масларова предложи 4 и 5 май да бъдат обявени за почивни, като се отработят на 25 април и на 9 май. С отхвърлянето на идеята обаче по-дълъг отдих ще има само за празника на труда, който се пада в петък. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4281 |11.02.2009 Пресата на 12 февруари . 0| 4211 |10.02.2009 Пресата на 11 февруари . 0| 4137 |09.02.2009 Пресата на 10 февруари . 0| 3828 |08.02.2009 Понеделнишката преса на 9 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads