Реклама / Ads
0| 3702 |13.08.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 14 август

.
Вестниците пишат за замитането на следите; за промяната в здравното осигуряване; за това как се продават бикове на ДПС за имот на морето; за психопата, който боде деца със спринцовка.
 

Ще теглим кредит, но ще има трансплантация за чакащите, цитира премиера 24 часа.

- Г-н премиер, преместили сте си познатата бяла мека мебел от кметството.

- Ами като седнеш, да ти е удобно. От фотьойлите, които заварих, на човек му се вдигаха краката. А осветлението... как са чели тия хора? Има само в тавана, от външното. Аз снощи Дянков го накарах трима души в заседателната зала да идем да работим. Даже се пошегувах, че ако така я караме, ще си ида в кабинета на главния секретар в МВР да седна и да си работя.
- Кои са следващите разкрития? Сигурно има и по-възмутителни.
- Не случайно българският народ беше отчаян от замитането на следите през тези 20 г. Окей, готов съм да се съглася с президента и другите, на които “възмездие” не им харесва. Да говорим за истината, реалностите, това, което е направено със собствеността на държавата и общините. Това са неща, които с години се знаят от медиите и обществеността. ДНСК вчера връчи заповеди за незаконното строителство на т.нар. сарай. Ами защо се казва Сараят на Доган? Нали беше хотел? Защо не са работили през тези месеци? Нали трябва да кажем, като отидем, на някой човечец една незаконна барака или ограда защо я бутаме, а други не ги закачаме. Този двоен стандарт няма да го има.
- Ще се бутне ли наистина?
- Ако собственикът не премахне сам в установения от закона срок от 14 дни, отиваме на булдозер. Така, както събарях незаконните бензиностанции по южната дъга на околовръстното. Но сега всички софиянци, като карат по нея, знаят, че съм я направил. Като карат от днес по “Симеоновско шосе”, ще се радват. На 7 септември, като пуснем метрото от Обеля до Младост, ще се радват. Ще се знае, че за 3 г. кметуване съм го направил. След 3 г. ще се возят и по “Тракия”. А и след 3 г. ще пуснем метрото и от Централна гара до “Черни връх”.
- Имате ли обаче информация, че наистина ще има обвиняем от министерски ранг?
- Не е моя работа, не съм обвинител. Давам пример пак със спортната зала. Защо са бързали Станишев и Лечева два дни преди изборите да правят първа копка? При положение че не са осигурили един лев в бюджета до края на годината?! Това означава, че сега може да излезем двамата с вас пред президентството с една лопата и да направя първа копка за космодрум.
Пък следващото правителство да го прави. Защо прави Станишев трета 1-а копка на “Белене”? При положение че няма крайна цена на произведения от “Белене” ток и крайна цена колко струва, и нито лев, заложен в бюджета?! Е това е популизъм. За 19 минути ГБС ги принудих да поемат нулева цена за спортната зала, и 18 млн. съм спестил на данъкоплатците, и днес по това време почват строежа. Като първите пари, които държавата ще вложи в строежа, са април.

Промяна в здравното осигуряване, известява Дневник.

Новият екип на Министерството на здравеопазването има амбицията да започне дългоочакваните реформи в здравеопазването, като въведе т.нар. втори стълб на здравно осигуряване. Идеята е да се намали обхватът на основния пакет от медицински услуги, които плаща здравната каса, и да се включат частните здравни фондове, за да надграждат над него. Според здравния министър Божидар Нанев това може да стане, като се използват средствата от резерва на касата в БНБ или се потърси субсидия от държавата. Засега повишаване на здравната вноска не се предвижда и тя остава 8% и догодина. Представителите на здравноосигурителния бизнес оцениха като "нещо добро" заявеното желание за промени. От частните фондове обаче смятат, че реално могат да се включат в задължителното здравно осигуряване едва през 2011 г. При това условието е дотогава да се уточнят всички правила за прелицензиране на дружествата и набиране на клиенти.

Борисов: Ти си мъж, Орешарски!, цитира Дневен Труд.

Пламен Орешарски е истински мъж, щом прие да дебатираме по това какъв бюджет са оставили предишните управляващи. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов на среща между бившия и настоящия финансов министър Симеон Дянков.
Извинявай, че си поставен под този натиск, каза Борисов и стисна ръката на бившия държавен ковчежник. Поводът за срещата беше изявление на експремиера Сергей Станишев пред вестник “Дума”, че през юли бюджетът бил с излишък. Според официалните данни на финансовото министерство обаче дефицитът към средата на годината е 372,4 млн. лв. Бившият министър-председател също бе канен да дойде в министерството, но не се появи. Точно в 13,50 ч ексковчежникът на държавата с усмивка влезе в министерството, което преди две седмици управляваше. Орешарски беше без вратовръзка и мина покрай охраната все едно влиза в собствения си кабинет. Тук не съм в ролята на депутат, а на експерт. Надявам се да помогна на новите управляващи, заяви на влизане Орешарски. След кратка среща при Симеон Дянков двамата дойдоха за “разпит” при медиите.

Борис Велчев: Невинни няма да пострадат! Съдът решава, казва в интервю за Дневен Труд главният прокурор.

- Господин Велчев, един от видните ни затворници, Димитър Желязков-Очите, бе върнат в Белене, след като избухна скандал за преместването му на по-лек режим в Казичене. Защо това е станало при няколко висящи дела на Очите?

- Мисля, че по-правилният въпрос е дали прехвърлянето е законно. Реакцията на зам.-министъра на правосъдието и фактът, че въпросният гражданин е бил върнат обратно в Белене, ме карат да мисля, че това е било незаконно. Това е по-лошото. Но искам да кажа и още нещо - имало е инцидент в затворническото общежитие в Казичене. Образувано е наказателно дело за хулиганство и причиняване на телесни повреди. На мен много би ми се искало това наказателно дело да бе образувано по доклад на затворническата администрация. Тя би трябвало да констатира извършеното престъпление. Но за съжаление делото е образувано по публикация в печата. Ако на ръководствата на съответните места за лишаване от свобода им изглежда нормално в затворите да има хулиганства и насилие, най-малкото, което мога да кажа, е, че не са на прав път.
- Съдебната система е под обстрел, че в затвора има малко мафиоти. А случаят с Митьо Очите разкри и невероятния факт, че един от затворниците в Казичене направил “дарение” от 5000 лв., за да работи в затвора. Затова ли ги пращате там?
- Ако е вярно, това е безобразие. Не мога да си представя, че едно затворническо общежитие получава дарения, за да осигури на затворниците работа, за да редуцират наказанието си. Това не е просто неморално, а дълбоко противозаконно. В Наказателния кодекс няма да прочетете, че наказанието има роля на възмездие. Но то има такава функция. Хората не се вълнуват толкова дали някой ще се поправи и превъзпита вътре, а да видят, че всеки, извършил престъпление, получава възмездие. Районната прокуратура вече работи по случая. Открият ли се обстоятелства от компетентността на Софийска градска прокуратура, тя също ще бъде сезирана.

Продаваш бикове на ДПС, купуваш имот на морето, оповестява 24 часа.

Сейфетин Шекеров е купил парцела между Несебър и Равда от шефа на “Иструм груп” Валентин Станев, като продавал пластики на бикове и говеда в художествена галерия, открита в сградата на ДПС, съобщиха вчера негови бивши близки. За направата на галерията се наложило дори да се прекроят вътрешните стени на партера. Пластиките на животни на Шекеров купували министерствата на ДПС за официални подаръци. На Симеон например бил подарен конник, който пробожда бик, на Станишев рицар, а на обикновените випове - само бикове. Сейфетин Шекеров има славата на талантлив скулптор, допреди 4-5 години помагаше в ателието на днешния културен министър Вежди Рашидов. “Не знам как се е замогнал толкова, прочетох го във вашия вестник. Вярно е, че преди 3-4 години бе мой помощник - докарваше си някой лев, предоставях му понякога и поръчки, за да припечелва. После Ахмед Доган, нали е Сокол, го взе под голямото си крило да гообгрижва. Явно бързо се е развил под опеката му, след като за 2-3 години е натрупал толкова пари, че се готви да строи хотел на собствен парцел на морето. Това, което аз за 45 г. труд не мога да си позволя. Ашколсун на него. Хората, които са ме предавали, бързо успяват при Ахмед Доган. Друг е въпросът обаче това пари на Шекеров ли са, или чужди, а той е само подставено лице и е използван за параван на чужд бизнес. Но това не е мой проблем, а на прокуратурата", коментира Рашидов. Сейфетин Шекеров се оказа собственик на имот в Равда на брега на морето. Парцелът е бил придобит със заменка на гори, а после му е бил продаден. Прокуратурата започна проверка на сделката, защото цената, по която е бил придобит имотът, е скандално ниска.

Цветан Цветанов: Новите документи за самоличност - на пачи яйца, съобщава Дневник.


"В момента съм сложен на пачи яйца по проблема с новите документи за самоличност с биометрични данни. Сега сме в криза, която ще се усети наесен", предупреди пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов. От думите му се разбра, че се задават проблеми и с издаването на стария тип документи. Материалите, необходими за тях, ще се изчерпят в края на ноември. "Няма нова обществена поръчка, няма договор, който в момента да бъде стартиран. Събрал съм всички хора, които работят по тази процедура, за да вземем правилното решение до седмица", допълни министърът. Човек, на когото се налага да пътува тази есен, ще трябва да си извади пасторт от стария тип, ако МВР осигури материали, а след Нова година ще си прави нов паспорт с биометрични данни. В началото на 2010 г. ще трябва да започне подмяната на най-малко 800 000 паспорта, чийто срок изтича. Въпреки четиригодишното отлагане на новите паспорти и предизборните обещания на предишния министър Михаил Миков, че те ще могат да се вадят от октомври, в МВР няма такава готовност. "Господинът просто ви е излъгал", каза Цветанов за обещанията на предшественика си.

Борисов обеща да налее пари в София, пише Дума.

Обещанията към столицата ще бъдат изпълнени с бюджет 2010. Това стана ясно вчера от думите на министър-председателя Бойко Борисов. "Тази година ще гледаме да се справим, да мине краят на годината, да закърпим бюджета заради огромната финансова дупка, която се отваря, но за догодина - онзи ден имахме среща с вицепремиера и финансов министър Дянков с кмета на София, с всички разчети, за да можем това, което сме поели към града като обещание, да бъде спазено в годините", бяха точните думи на премиера. От столична община той очаквал да получи проектите, за които е необходимо дофинасиране. Въпреки обещанията за следващата година, Борисов обеща още през тази да помага допълнително на София за шахтите и за други пера. Щедростта на премиера към София обаче влезе в известно противоречие с друга негова позиция, пак изразена вчера. На срещата между бившия и настоящ финансов министър Пламен Орешарски и Симеон Дянков Борисов обясни, че започва с пасив и ще свива разходите. Курсът към спестовност, който той обяви, бил, за да се закърпи бюджетът. Борисов допълни, че съкращенията са необходими и трябва да бъдат направени.

Почиваш в България, не плащаш данъци, прокламира Монитор.

Всеки българин, който е прекарал ваканцията си в курорт, хотел или друго легитимно място за настаняване у нас за поне 6 дни, ще получи данъчно облекчение в края на годината. Това каза за "Монитор" Иво Маринов, зам.-министър на икономиката, който отговаря за туризма. Той поясни, че детайлите по идеята тепърва ще бъдат обсъждани и затова е рано да се каже дали данъчният бонус ще е различен за хората с и без деца. Всеки българин, който е прекарал в родината ваканция в курорт, хотел или друго легитимно място за настаняване за поне шест последователни дни независимо от сезона, ще получи данъчно облекчение в края на годината. Това каза за "Монитор" Иво Маринов, зам.-министър на икономиката, който отговаря за туризма. Той поясни, че детайлите по идеята тепърва ще бъдат обсъждани и затова е рано да се каже дали данъчният бонус ще е различен за хората с деца и за почиващите без хлапета край себе си. Целта е като цяло всички българи да бъдат стимулирани да почиват у нас и при това не само през уикенда, каквато традиция е вече утвърдена, а да изкарват по-продължително време в курортите. Тъй като хората ще доказват своята почивка чрез счетоводни документи, това ще помогне и за изваждането на сивия сектор на светло. Иначе казано, ако почивката е две седмици, но за нея не е издаден валиден документ, облекчения няма да се дават. В същото време семействата, които изкарват една ваканция през зимата и една през лятото и притежават платежен документ за това, ще бъдат облагодетелствани и за двете си отпуски.

Стършели убиха човек, ужасява се Дневен Труд.

Общинският съветник от коалиция “Възход” в Златарица Никола Иванов почина в сряда, нажилен от стършели. От една година Иванов бил пенсионер и живеел в родното си село Горско Ново село. Инцидентът станал по обед. Сутринта 64-годишният мъж отишъл да коси собствената си ливада, която се намирала в землището на селото. В жегата го нападнал рояк стършели. Те забили отровни жила в главата и в ръцете на косача. След като разгонил стършелите, Иванов се метнал на велосипеда си и поел към Златарица. Но след минути му прилошало и паднал встрани от пътя. Мъжът получил алергичен шок. Забелязал го шофьор на преминаващ автобус, съобщил на секретарката на читалището, а тя извикала линейка. Когато медицинският екип пристигнал, установил, че езикът на Иванов е надебелял, а кръвното му рязко е паднало и показвало 50 на 0. Общинарят издъхнал на път за болницата.

Психопат боде деца със спринцовка, тревожи Новинар.


Психопат обикаля столичните улици и боде децата със спринцовка, предупредиха вчера от МВР. От началото на годината до края на юли четири деца са станали жертва на маниака. Малчуганите са предимно от кварталите “Люлин” и “Надежда”. Последното дете беше нападнато в жк „Обеля” във вторник. Шестгодишният Марчело играел пред блока, когато се появил непознатият мъж. Той хванал детето, завлякъл го във входа, смъкнал панталонките му и го пробол със спринцовка по едното краче. Марчело беше прегледан в „Пирогов”, където лекарите установиха, че не са инжектирани опиати или упойващи вещества, и детето беше изпратено вкъщи. Всички жертви са под 10-годишна възраст. Престъпникът действал освен пред блоковете, където играят малчуганите, и по детските площадки. Мъжът ги питал къде живеят и ги повеждал към входа. Там, без да говори, да ги заплашва или разпитва, свалял дрехите им и ги убождал със спринцовка. Столичните криминалисти издирват мъж на възраст 45-55 години от български произход. Психопатът е висок около 180 см. Има нормално телосложение. Косата му е къса, бяла и стърчи нагоре, с челно оплешивяване.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4111 |12.08.2009 Пресата на 13 август . 0| 3888 |11.08.2009 Пресата на 12 август . 0| 3861 |10.08.2009 Пресата на 11 август . 0| 4237 |09.08.2009 Понеделнишката преса на 10 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads