Реклама / Ads
1| 4128 |15.04.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 16 април

.
Вестниците пишат за човека глас сбъркан с “недосегаем”; за това, че МДААР сключвало само неправомерни договори; че Станишев предал Мургина заради Алексей.
 

Човека глас сбъркан с “недосегаем”, разказва Дневен Труд.

Човека Глас, известният певец и мим, познат още като Красимир Аврамов, бе арестуван погрешка от спецполицаи в рамките на поредната операция срещу престъпността с филмовото заглавие “Недосегаемите”. В акцията бяха задържани под стража 16 данъчни измамници. Екшънът започнал малко преди 9,30 ч. Заслуженият отдих на Човека глас в мезонета му бил грубо прекъснат от подозрителен шум. “Чух, че някой ми разбива вратата”, разказа пред “Труд” Краси Аврамов, който до късно предишната вечер бил работил върху новата си песен “Рия”. Едновременно сънен и уплашен той тръгнал по стълбите към вратата на мезонета си. “Реших, че това е лично нападение спрямо мене - не знаех какво да мисля. Чувах как много хора с железа тропат по стълбите и блъскат вратата. Очаквах всичко!”, разказа Аврамов. В следващия момент спецполицаите успели да разбият вратата и нахлули в апартамента. Нататък всичко се развило като в най-успешните български кинопродукции - клипчетата, разпространявани от пресцентъра на МВР. “Нахълтаха едновременно към 20 тежковъоръжени мъже с качулки и с насочени към мен оръжия. Започнаха да крещят. Аз паднах на колене, закопчаха ми ръцете отзад с белезници и ми хвърлиха нещо на главата, за да не виждам”, спомня си преживения ужас певецът, заслужил честта да ни представлява на “Евровизия 2009”. “Всичко беше като на филм. Тръшнат и овързан се молех наум само да не ме ударят някъде, но успях да кажа: Аз съм Красимир Аврамов.” Докато лежал напълно “обезвреден” на пода, Човека глас чул някой от полицаите (вероятно най-музикалният) да казва: “Ама това май е певецът...” И екшънът свършил. Оказало се, че спецченгетата сбъркали апартамента.

Преборване на кризата няма, анализира Дневен Труд.

Слуховете, че кризата ще си отиде скоро - ей сега, още мъничко, след лятото - са силно преувеличени. Може да си отиде това, което икономистите наричат “криза”, но това, което хората наричат със същото име, още дълго ще ни мъчи. Икономистите го наричат “депресия” (или лазене по икономическото дъно), но за хората е не по-малко мъчително от същинската криза. Защото краят на кризата съвсем не означава нови работни места, ръст на доходите, ръст на потреблението, с една дума завръщането към “доброто старо време”. До този момент има още много време на мъчително пълзене нагоре. Някои икономисти го предвиждат в период от 2-3 години и винаги добавят условното ако..., доколкото...
Какво е положението към момента. Безработицата (говорим не за декларираната в бюрата по труда, а реалната) стигна 20% - една пета от работоспособното население, като над една трета от безработицата е съвсем прясна. Хората са загубили работата си в последните шест месеца. Само за пет месеца (от октомври 2009 г.) нови 17% от домакинствата са усетили ударите на кризата. Над 80% от домакинствата в страната вече са ограничили и още ще намалят потреблението си. С една пета (20%) ще намалеят и българите, които ще ходят на почивка. “Богатите” също плачат! С 42% са намалели покупките на коли. С 20% са по-малко и младежите, кандидатстващи в Американския колеж, например. Ако теглим чертата, изводът се налага от само себе си. Очакват ни тежки времена - свито потребление, висока безработица, затягане на коланите. За дълго време. И никакви “антикризисни мерки” не могат да променят това положение. Нещо повече, антикризисният патос може сериозно да влоши нещата. В опит да се демонстрира някаква епична решителност в битката с кризата непрекъснато се търси мръсника изедник или просто мошеник. Богатите са набедени и обложени с данък “лукс”. Застрахователите са скрити смукачи - “Удари ги!” Болните са скрити мошеници - няма болнични, докато не докажат, че умират! Тайни “баровци” получават детски надбавки - бой! “Гадове” са натрупали маса неизползван отпуск и сега си искат парите - я, бегай оттук, да си почивал! Фирмите ще ги обложим предварително (авансово) с печалбите от миналата година. Няма значение, че те вече едва дишат - “фирмаджии тунеядци”, я им тегли ножа!

Волен Сидеров с четири въпроса към ДАНС, пише Дневник.

Волен Сидеров отбеляза ударно началото на своята дейност като председател на парламентарната комисия за контрол на Държавната агенция за национална сигурност. В четвъртък той за първи път ръководеше заседанието на комисията, след като пое поста на ротационен принцип от Иван Костов. Сидеров обяви пред журналисти, че ще изиска от председателя на ДАНС Цветлин Йовчев доклад за работата на спецагенцията срещу корупцията по висшите етажи на властта. Ще изиска също информация какво се прави във връзка със създаването на партия ОТОМАН, която обявиха, че създават братята Юзеирови в Шуменско. Сидеров иска комисията да бъде информирана с какви данни въобще разполага ДАНС за влиянието на ислямизма в България. По думите на Сидеров комисията трябва да бъде информирана и какво се прави от агенцията срещу изтичането на класифицирана информация от ДАНС и публикуването и в някои медии. Неотдавна Волен Сидеров реагира остро срещу публикуването във вестник "Галерия" на оперативни справки на ДАНС. Вестникът се свързва в публичното пространство с бившия експерт в ДАНС Алексей Петров. Комисията за контрол на ДАНС ще поиска и кадровото досие на Петров като служител под прикритие на бившата Национална служба за сигурност (НСС). Кадровото досие на Алексей Петров беше искано и от съда по време на делата за мярката му за неотклонение, но не беше представено.

МДААР сключвало само неправомерни договори, четем в Новинар.


Правителството оповести публично виновниците на свръхдефицита за 2009 годината. На сайта на Министерски съвет беше публикувана стенограма от срещата на премиера Бойко Борисов с министри и експерти от 13-те министерства, сключвали по време на тройната коалиция финансово необезпечени договори за над 2 милиарда лева . Оказа се, че ведомството рекордьор в сключването на такива контракти е закрито министерство на държавната администрация, оглавявано от Николай Василев. Оказа се, че в през 2009 година от МДААР се били сключени подписани договори за над 15 милиона, като за всеки един от тях липсвали средства. Също така се оказа, че екстранспортният министър Метър Мутафчиев мислел повече за изборния успех на партията си – БСП, отколкото за финансовото обезпечение на договорите. Тогава министърът разпоредил да се завърши изграждането на летище „Пловдив” въпреки, че имало недостиг от 2 милиона лева. Експертите от ведомството предупредили министъра за липсата на пари, но той им казал : „Дайте да се открие, пък след това ще търсим отнякъде”. Оказва се също така, че някои страници от контрактите се били премахнати или подправяни. От транспортното министерство уведомиха премиера, че един от договорите е била премахната страницата, която гарантира възможността контракта да бъде прекратен при особени обстоятелства. Това според експертите е било в ущърб на ведомството и държавата.

Борисов се е объркал за договорите, съобщава Дума.

След като Бойко Борисов вече "би барабана" и огласи, че предходното правителство е подписало "необезпечени" договори за 2 млрд. лв., се оказа, че все пак си е направил труда да разбере дали наистина има такива договори и на какви суми възлизат те. Преди ден премиерът е събрал министри, директори и чиновници от министрествата, за да му докладват за сключените от предходното правителство договори. Настоящото правителство, което иначе не обича стенограмите, дори е публикувало такава от срещата. От този документ обаче става ясно само едно, а то е, че премиерът пак е търсил "под вола теле". От това, което са му докладвали чиновниците, не е много ясно дали става въпрос за сключени дългосрочни договори в периода 2005-2009 година или за наистина необзепечени. Най-интересното е, че сумата от цифрите, за които докладват чиновниците, е между 100 и 150 млн. лв, която е значително по-малка от огласените от управляващите 2 млрд. лв. Оказва се, че властта не само е излъгала хората, а и тепърва търси начин да си "изсмуче от пръстите" някоя и друга цифра в подкрепа на твърдението си. Докато изучават бюджетния процес, министрите от кабинета на Борисов непрекъснато вадят някакви числа, заяви вчера екс финансовият министър Пламен Орешарски. Той каза, че е възможно да има необезпечени договори, но те са единици и не може да се говори, че предишното правителство е оставило огромен дефицит и задължения. Към дефицита се отнасят само договори, които са изпълнени и са неразплатени, а не всички ангажименти, които са поети, заяви Орешарски.

Станишев ме предаде заради Алексей, казва в интервю за 24 часа Мария Мургина, бившата шефка на данъчните.

- Г-жо Мургина, съдът върна и четирите обвинения срещу вас. Как си обяснявате атаките срещу вас?

- Атаките срещу мен са в резултат на накърнени икономически и в частност политически интереси на ревизирани от НАП лица. Става въпрос за известни в обществото фигури, някои от които останаха много неудовлетворени от действията на приходната администрация и започналите ревизионни производства, защото преди старта на НАП вероятно не са били обезпокоявани. По искане на прокуратурата, на ДАНС, на парламентарната комисия за борба с корупцията, на Сметната палата, както и съгласно извършваната селекция в НАП бяха възложени проверки и ревизии на много от известните фигури. Част от тях пожелаха среща с мен, след като започнахме да питаме откъде са доходите им. Обясниха ми, че са изключително недоволни от действията на администрацията и ревизиите, които провеждаме. Опитаха се да обяснят, че вероятно става въпрос за разчистване на политически сметки или поръчкови действия от конкуренцията им, неща, които нямаха нищо общо с предприетите от нас законови действия.
- Поддадохте ли се?
- Очевидно не, за което свидетелстват и последвалите събития. НАП е задължена по закон да извърши тези ревизии и също е обект на постоянен контрол.
- Кои са хората, които са били недоволни от това, че НАП ги разследва?
- Публични фигури, сред които политици, бизнесмени и др.
- Казвате, че някои от тях стоят зад атаката срещу вас. Кои?
- За себе си знам кои стоят зад всичко това. Факт е, че "недоволните" от работата на НАП непрекъснато се оплакваха пред премиера, пред министъра на финансите, прокуратурата и т.н.
Разбирах за тези реакции, но всички наши действия бяха законосъобразни и принципни и аз стоях зад моите колеги, участващи в ревизионния процес. Усещах и подкрепата от моите ръководители. Още от 2006 г. прокуратурата образува проверки по постъпили сигнали от уволнени от мен служители в НАП.
- Тогава не беше ли разпоредено на НАП да направи проверка и на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров?
- Да. Той бе сред проверяваните лица, за които говорим. Имах искане от парламентарната комисия за борба с корупцията за възлагане на проверка за съответствие на доходи и имущества на Алексей Петров и аз я възложих. Той пожела среща с мен по този повод и аз приех. На срещата Алексей Петров каза, че много му е неприятно, че трябва да се извърши такава проверка. Аз го уверих, че това е стандартна процедура, която не би трябвало да го притеснява, ако всичко е наред, както той ме уведоми. Споделих му, че в момента НАП също е обект на проверки от 4 контролни институции, в това число и от ДАНС, но въпреки това се старая аз и моите колеги да си вършим работата максимално добре. Не го познавах преди това, не съм го виждала и след това. Нямам представа как е завършила след моята оставка проверката.

Цървенковски: България да признае македонската нация, цитира Новинар.

"Неподготвеността на българите да се признае самостоятелността на македонския народ, да се признае чувството за национална идентичност на македонците е това, което създава резерви на македонците спрямо българите. Крайно време е България да признае македонския език." Това заяви бившият президент на Македония Бранко Цървенковски след среща с експремиера и лидер на БСП Сергей Станишев. Според него в родината му никога не е преобладавало мнението, че България е враг, и никога няма да бъде забравен фактът, че именно България първа призна независимостта на Македония.
Цървенковски разговаря и с държавния глава Георги Първанов. Една от основните теми на разговора им беше развитието на енергетиката в района. Цървенковски заяви, че страната му има интерес от осъществяването на проекта АЕЦ "Белене" и от евентуалното участието на Македония в него.

Приемаме компромис за името, ако ни вкара в НАТО и ЕС, казва за 24 часа Бранко Цървенковски, експрезидент на Македония

- Г-н Цървенковски, има ли различия между вашата партия и днешните управляващи в Македония по начините за решаване на спора с Гърция за името на вашата страна?

- Както знаете, този спор с Гърция се точи вече 15-16 години. Той засяга не само отношенията между Македония и Гърция, а блокира цялостната евро-атлантическа интеграция на Република Македония. За нас приемането на страната в НАТО и ЕС е наистина, а не само на думи, приоритет номер 1. Трябва да се направи всичко, за да се преодолеят пречките към постигането на тази цел. Правителството на Никола Груевски не е доказало, че е готово да положи тези усилия. Ние като политическа партия подтикваме премиера Груевски да намери решение за деблокиране на евро-атлантическата интеграция на Македония. Макар и в опозиция, ще подкрепим всяко компромисно решение, което бъде приемливо за правителството и в същото време не накърнява македонската национална идентичност. Така че ние не само не създаваме пречки на правителството, а го насърчаваме да реши този спор.
- Знаете ли на какъв етап са преговорите с Гърция?
- Не, ние като опозиция нямаме такава информация, няма я и македонската общественост. Надявам се, че правителството знае какво прави. Чакаме да видим какъв ще бъде крайният резултат.
- Какви са главните ви критики към сегашното правителство?
- О, по този въпрос мога да говоря цял час. Но ще изброя няколко основни критики. Първо, смятаме, че сегашното правителство води пагубна икономическа политика, която всъщност е "в коалиция" със световната криза, като мултиплицира последиците й. Смятаме, че правителството води безотговорна външна политика. Що се отнася до вътрешната политика, тя е антидемократична и води до партизация на администрацията. Сблъскваме се с опити да се установи контрол над медийното пространство. Популизмът се превръща в ключов елемент от политиката. Това има негативни последствия за междуетническите отношения, което е много болезнено за страна като Македония. Това правителство работи без стратегия, действа само тактически, води политика от днес за утре, от една анкета за обществените настроения до следващата. Целта е да се задоволят днешните страсти, емоции и потребности на мнозинството граждани, без да се държи сметка какви дългосрочни последици ще има тази политика за народа и страната.

Исландският вулкан затвори небето над Европа, описва Дневник.

Стотици хиляди пътници са блокирани по летищата на Северна Европа, които едно по едно затварят заради настъпващият от Исландия огромен облак с вулканична пепел. Според агенциите за авиационна сигурност това е най-голямото прекъсване на трафика в района. То може да продължи още 48 часа, а според вулканолог, цитиран от Ройтерс, ако изригването продължи, проблемите за полетите може да продължат 6 месеца. Великобритания затвори небето си до 7 часа местно време утре сутринта. Изключение се правят само за полети, които не търпят отлагане. За пръв път, откакто се помним, се случва подобно нещо - дори след атентатите от 11 септември 2001г. въздушното пространство над Великобритания не е било затваряно, заяви говорителката на Службата за въздушен контрол (NATS). Летищата в Париж, Брюксел, Амстердам и Женева съобщиха, че драстично намаляват полетите. Говорителят на "Юроконтрол" Брайън Флин каза в четвъртък следобед, че проблемът може да продължи още 48 часа. Персоналът на лондонското "Станстед" заяви на пътниците, че затваря врати до неделя.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3933 |14.04.2010 Пресата на 15 април . 0| 3986 |13.04.2010 Пресата на 14 април . 0| 4269 |12.04.2010 Пресата на 13 април . 0| 3995 |11.04.2010 Понеделнишката преса на 12 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads