Реклама / Ads
0| 3973 |15.05.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 16 май

.
Вестниците пишат за поскъпването на автобусите; за наредбата: министри 1 година без бизнес в ресора; за това, че сиренето ни е от вносно мляко заради чиновници; за нов начин за ужилване.
 

Още 7 ст. върху дизела, автобусите поскъпват, заключава Дневен Труд.

Заводската цена на дизеловото гориво се повиши с още 7ст. на литър, обяви “Лукойл България”. В момента цената му се движи между 2.45 лв. и 2.48 лв. Заради извънредното положение на пазара компанията смята да се лиши от част от печалбата, така че поскъпването по бензиностанциите да е с 3-4 ст. Вдигаме цените на автобусните билети с 5-10 %, обявиха представители на превозвачите. Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт пък заплаши с блокади на пътища, ако правителството не вземе мерки “за неутрализиране” на рекордното поскъпване на горивата. Не можем да намалим акцизите, тъй като още не сме достигнали минималните нива в ЕС, възрази министър Петър Димитров.

Строежът на “Тракия” почва от юли, установява Стандарт.

Правителството има готовност да започне доизграждане на магистрала “Тракия” със собствени средства, след като концесията за аутобана очевидно пропада, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. До четвъртък, когато изтече дадения на португалците срок, нямаше ясни сигнали от чуждите компании, че са намерили парите. Въпреки това от строителното ведомство ще изчака още няколко дни, преди да обяви официално, че скандалната концесия отпада. Вече са водени разговори с родни фирми от бранша, които да изградят магистралата. При отдаването на участъците чрез съзтезателно начало цената за строителството на пътя ще падне наполовина, катогорични са експерти.

Наредиха: Министри 1 година без бизнес в ресора, цитира 24 часа.

Година след падането от власт президентът, премиерът, министрите, депутатите и други висши държавни служители няма да могат да стават шефове в търговски дружества, които са били в сферата на служебните им задължения. Това предвижда законопроект за конфликта на интереси, който правителството разисква в четвъртък, но ще приеме следваща седмица. Могат да развиват бизнес само ако и преди влизането си във властта са участвали в същото дружество. Документът забранява на заемащите държавна длъжност да са еднолични търговци, съдружници в дружества или управители.

Слухове затварят банка, съобщава Новинар.

Българската банкова система е достатъчно стабилна и няма място за притеснения. Така коментира появилите се слухове за проблеми с ликвидността на Първа инвестиционна банка (ПИБ) министър-председателят Сергей Станишев. От няколко дни упорито се носят слухове, че ПИБ е пред фалит. Според запознати те са пуснати от конкуренти на финансовата институция. Заради неясната ситуация обаче притеснени хора вече са изтеглили част от парите си, които държат в банката, разказаха запознати. В четвъртък един от шефовете в банката Цеко Минев обяви, че вече са предприети нужните мерки да бъде разкрит източникът на слуха и опроверга банката да е пред фалит. ПИБ вече е подала информация в прокуратурата и ДАНС и чака БНБ официално да опровергае слуха.

Безмитната търговия спира, магазините остават, пише Дневник.

Безмитните магазини и бензиностанции ще имат само един месец гратисен период, но след него ще продължат да търгуват в предоставените им от държавата обекти, като предлагат стоките си и горивата след облагане с всички дължими акцизи и данъци. Това прие парламентарната бюджетна комисия, която разгледа на второ четене проекта за изменение на закона за безмитната търговия. След като под европейски натиск правителството реши през февруари безмитните бензиностанции да бъдат закрити веднага, а магазините - до три месеца след приемането на закона, се появи предложение от социалисти за по-голяма отсрочка, през април се роди ново предложение от работна група гратисният срок и за двата вида обекти да бъде четири месеца.

От септември започва изборът на здравен фонд, оповестява Дневник.

От 1 септември до 15 декември всички български граждани ще бъдат задължени да си изберат здравноосигурителен фонд. Пропусналите срока ще бъдат преразпределени служебно. Това съобщи д-р Антония Първанова на дискусия за модела на управляващото мнозинство за реформи в здравния сектор. Фондовете, набрали до 1 януари 2009 г. над 100 хил. души, ще получават част от здравната вноска и ще работят паралелно със здравната каса. Изискванията са да имат 10 млн. лв. гаранционен капитал и да докажат произхода на парите си.

Сиренето ни е от вносно мляко заради чиновници, тества го Пари.

Мандрите са принудени да работят с вносно мляко, за да могат да произвеждат освен кашкавал и извара. Драмата е в липсата на качествено мляко, което да отговаря на европейските изисквания. Големият проблем обаче е в нежеланието на чиновниците от Нациналната ветеринарно – медицинска служба да спазват наредбите на Брюксел. Увеличенията на капитала качват цената на акциите Увеличението на капитала със собствени средства е един от най-честите механизми, които използват акционерите на компаниите. Три дружества вече извършиха тази операция, а други три се очаква да вземат решение в края на юни.

Нова лотария жили кандидати за бързи пари, разкрива Монитор.

Нов метод за източване на кредитни карти у нас засякоха антимафиотите от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Измамниците използват британски модел, за да откраднат пинкода на кредитната карта, както и банкова информация за нейния съдържател. За целта се изпращат писма по пощата. В тях се съобщава за нова британска лотария, която набира скорост. Обещават се огромни печалби от 42 млн. паунда и джакпот от рода на 300 млн., съобщиха пред "Монитор" антимафиоти от сектор "Компютърни престъпления". Формулярът, който трябва да се попълни за участие, е изработен от луксозна хартия и изглежда като истински. Там трябва да се посочат данните от кредитната карта и пинкода, за да бъде преведена обещаваната колосална печалба. След попълването на необходимата информация писмото се изпраща на посочен адрес, като измамниците гарантират участие в лотарията с най-големи печалби. Според спецполицаите писмата могат да бъдат изпращани и по електронната поща. За първи път подобен род измама се появява в Англия през 2002 година. За съвсем кратък период били разпратени огромен брои писма, като доста хора се вързали с очакване за спечелването на бързи пари. Щетите от тази далавера на Острова се оценяват на близо 100 милиона английски лири. 

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4019 |14.05.2008 Пресата на 15 май . 0| 4132 |13.05.2008 Пресата на 14 май . 0| 3900 |12.05.2008 Пресата на 13 май . 0| 3832 |11.05.2008 Понеделнишката преса на 12 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads