Реклама / Ads
0| 3720 |16.07.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 17 юли

.
Вестниците пишат за това, че Борисов ще обяви състава на правителството на 21 юли; че СДС се разцепи заради ГЕРБ; два кръжока Станишев управлявал.
 

Борисов ще обяви състава на правителството на 21 юли, обявява Дневник.

Съставът на правителството още бъде обявен на 21 юли, а министрите ще се закълнат на 27 юли, заяви бъдещият премиер Бойко Борисов, след като откри нова детска градина в столичния квартал Панчарево и часове, след като получи мандат за съставяне на кабинет. Лидерът на ГЕРБ отказа да каже повече имена на бъдещи министри, но заяви, че разговаря за включване в кабинета с "всички експерти, за които съм се убедил, че са добри, че вършат работа, независимо дали са от политическа партия, безпартийни или на свободна практика". Вече са известни имената на четирима от бъдещите министри - Симеон Дянков (на финансите), Цветан Цветанов (на вътрешните работи), Йорданка Фандъкова (на образованието) и Вежди Рашидов (на културата). Борисов заяви, че не рискува със съставянето на самостоятелно правителство, защото с откриването на детски градини, спортни площадки и пътища е сигурен, че ще спечели и следващите избори. "Ние на практика имаме правителство на болшинството, защото следващата партия е с 40 депутати. Имаме правото и сме поели ангажимент към българските избиратели да не правим коалиция. С меморандума, който предложихме вчера на партиите, търсим парламентарна подкрепа и искаме ясно да кажем, че опозицията трябва да е само БСП и ДПС, а останалите нека ни подкрепят", заяви Борисов. Бъдещият премиер коментира и заплахата от санкции от страна на Европейската комисия, заради неспазените ангажименти на България да закрие старите общински сметища и боклукът да се изхвърля само на модерни депа от днес.

СДС се разцепи заради ГЕРБ, твърди Новинар.

СДС се раздели в позициите си дали да подпише меморандума за подкрепа на кабинета на Бойко Борисов. На заседанието на Националния съвет на СДС днес трябваше да бъдат анализирани изборните резултати и да се избистри позицията по меморандума, предложен от ГЕРБ. Една част от сините обаче бяха против. Прокостовистите в СДС са на мнение, че документът е прекалено общ и не дава никакви гаранции за участие във властта. Те искат подписване на споразумение с ГЕРБ, споделиха седесари от противниковия лагер. Столичното СДС есклонно да подкрепят безусловно кабинета на Борисов. „Трябва да подпишем меморандума, защото и ние сме част от ЕНП и е редно да си помагаме, особено след като ни чака тежка зима”, поясни зам.-шефът на СДС-София Любен Петров. Главният секретар на партията Иван Сотиров пък заяви, че подкрепя дясноцентристко управление, независимо дали става дума за меморандум или споразумение. “Този меморандум не бива да се фетишизира”, каза Сотиров.

Гущеров: С два кръжока Станишев управляваше, цитира Дневен Труд.

- Г-н Гущеров, след изборите вие призовахте ръководството на БСП да се оттегли. Позицията на “Позитано” 20 обаче е: Да, понесохме тежка загуба, но нямаме алтернатива. Наистина ли екипът на Станишев няма алтернатива в БСП?

- Ако алтернативата е това, което се получи в последните четири години както в партията, така и в управлението на страната - да вървим все надолу, значи тя е постигната. Ако алтернативата е стабилизация на партията, изчистване образа на БСП, връщане към принципите на демокрацията, то тогава това ръководство не е алтернатива. Нещо повече - то е непотребно в този си вид, то е направо вредно за партията.
- И Александър Лилов, и Татяна Дончева, и Георги Близнашки говорят, че Станишев е работел в тесен приятелски, дори клиентелистки кръг, загърбвайки авторитетни хора и среди в партията. Как работеше всъщност Станишев, вие бяхте член на ИБ на БСП?
- Станишев има един хитър подход - непрекъснато да влиза в някаква роля. Първоначално това бе ролята на младия напорист социалист, който бе назначен за председател на партията. Всички смятаха, че ще си играят с него, че ще могат лесно да го манипулират. Но каква е истината? Станишев изигра успешно образа на Калигула, оставяйки всички в заблуда. Много умело той формира два кръжока около себе си. Единият е малкото политбюро в Изпълнителното бюро, това са бившите зам.-председатели на партията и секретарят: Румен Петков, Румен Овчаров, Димитър Дъбов и Евгений Узунов, които демонстрираха добри взаимоотношения. Другият кръг, който се стремеше да бъде по-близко до Станишев, беше в Министерския съвет - това са съветниците му. В противопоставянето на тези два кръга Станишев изграждаше своята позиция при вземането на решения.

Оставката на Станишев е проблем на елита на БСП, казва в интервю за 24 часа Росен Карадимов.

- Г-н Карадимов, поне в най-тесния кръг около премиера отговорихте ли си честно защо загубихте изборите?

- Има два ключови въпроса, на които трябва да бъде даден отговор. Първият е оценката на мандата и резултатите от него. Вторият е на какво се дължи загубата на изборите. Парадоксално е, но отговорите на двата въпроса взаимно се отричат. Аз нямам колебания, а и всички данни показват, че приключихме успешен за страната мандат. Материализиран в над 6% ръст в икономиката за всяка една от 4-те години. Над 24 млрд. евро чуждестранни инвестиции, 25 млрд. лв. валутен резерв, между 6 и 8 млрд. фискален резерв. Около 80% увеличени доходи и двойно увеличени пенсии, както и най-дългото платено майчинство в Европа - 410 дни. Тези резултати позволяват в момента на фона на бушуващата криза България да излъчва послания на сравнителна финансова стабилност. Страната ни все още не е излязла на бюджетен дефицит за разлика от 21 държави в ЕС, чиито дефицит ще надхвърли европейските критерии. Изводът е, че БСП преизпълни предизборните си обещания от 2005 г. От партийна гледна точка обективният критерии за успех или неуспех на управлението е дали си успял да изпълниш програмата, с която си дошъл на власт. БСП категорично го направи. Ако се появят критикари на резултатите от мандата, те би трябвало да докажат, че са били критици и на предизборната платформа.
- Е, как при толкова успехи загубихте? Пък и успехите ви остават невидими дори за част от партийните другари като Татяна Дончева например, която в интервю пред “Труд” твърди, че БСП е накарала хората да я ненавиждат.
- За мен основният проблем е в допуснатото усещане в обществото за дефицит на справедливост. На тези избори се сблъскаха разумът и обективните показатели с една силно морално-етична вълна, чийто генезис е в усещането за дефицит на справедливост. Компромисите в политиката, които са съществен елемент от политическия арсенал, основателно или не, бяха приети от хората като съглашателство. Само времето ще докаже дали тези компромиси в името на по-висши национални интереси са били оправдани.

Временният кмет на София ще бъде избран на 29 юли, съобщава Дневник.

Изпълняващият длъжността кмет на София ще бъде избран от общинските съветници на 29 юли. За тогава е насрочена последната сесия на общинарите преди лятната им почивка. Датата е посочена, тъй като на 27 юли настоящият кмет Бойко Борисов вероятно ще бъде избран за премиер и правомощията му на кмет ще бъдат прекратени автоматично. По закон и.д. кметът ще остане на поста, докато се закълне наследникът на Борисов, избран от софиянци на частичния местен вот. Градът ще се управлява временно от един от заместниците на Борисов, като вероятно това ще е отговорникът по финансовата част Минко Герджиков. Досега обикновено Герджиков заместваше кмета, когато той не можеше да изпълнява задълженията си.

Ще го ударим на молби в Брюксел, цитира Дума.

Ще го ударим на молби в Брюксел. С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни как като премиер ще спаси България от евросанкции, свързани с незатворени сметища. Ще се опитам да направя така, че европейската солидарност да ни помогне поне за един гратисен период за проблема с отпадъците, уточни Борисов и добави, че кабинетът "Станишев" умишлено е предизвикал хаос с управлението на отпадъците, за да му е тежко на бъдещото правителство. Той щял да говори с представители на двете най-големи партии в Германия да съдействат за това "българинът да не продължава да си плаща за това, че е в Европейския съюз, а да се възползва от европейската солидарност".
Обещанията на Борисов дойдоха като отзвук на негодуванието на много кметове из страната, които се оказаха неподготвени да извозват отпадъците на общините си в други населени места. Градоначалниците се оплакват, че в техните бюджети не са заложени разходи за превоз на боклука, както и за заплашането на третирането на отпадъка. Вчера, 16 юли, бе крайният срок, в който сметищата, неотговарящи на европейските стандарти, трябваше да бъдат затворени. Временно обаче ще останат действащи 60 общински депа, докато се изградят нови и модернизират регионални сметища.

Морето погълна трима мъже, описва трагедията Дневен Труд.

Жестока драма се разигра вчера край неохраняем плаж в близост до къмпинг “Арапя” - морето взе три жертви. Двуметровите вълни и вълнението от 3-4 бала погубиха пловдивчаните Огнян Стаменов на 41 години и 39-годишният Иван Божанов, и Димитър Ламбов на 44 г. от София. Трагедията се разиграла малко преди 16 ч в сряда на Мидения плаж в местността Диньов гьол, намиращ се в непосредствена близост до къмпинга. Огнян влязъл да се къпе в морето с 9-годишния си син Ясен. Големите вълни обаче ги обърнали и двамата започнали да викат за помощ. Иван и Димитър скочили в морето да ги спасяват. Минути по-късно на мястото на инцидента пристигнали и спасители от плажа на “Арапя”. “Двамата с колегата ми се гмурнахме. Опитах се да извадя единия мъж. Вълната ни обърна. Изпуснах го. В този момент видях детето и се насочих към него. Успяхме с колегата да го изведем на брега. За жалост за мъжете вече бе късно”, разказа спасителят Георги Росенов. Той бил на поста, когато летовничка го попитала: “Имате ли дълго въже, някаква драма се разиграва на Мидения плаж. Обадиха ми се по телефона. Ако можете, отидете.” Спасителите хукнали към мястото. В същото време по море към неохраняемия плаж се отправила и лодка от водолазното училище. Очевидци разказаха, че полицията, “Гражданска защита” и линейките пристигнали много бързо, но хората вече се били удавили. Извадени са телата на Огнян Стаменов и Иван Божанов. Третият - Димитър Ламбов, все още не е намерен. “Времето е неподходящо. Вълнението е прекалено голямо, но правим всичко възможно”, каза шефът на “Гражданска защита” инж. Йордан Лозев.

Полицайка краде злато от трупове, шокира 24 часа.


Агенти от служба "Вътрешна сигурност" на МВР арестуваха за подкуп дознателка от столичния КАТ. Проверяват се оплаквания, че дамата е крадяла бижута от убити и ранени при катастрофи. 47-годишната полицайка Н. Т. била следена и подслушвана повече от месец от спецполицаите. При операция вчера по обед тя е арестувана за 24 часа. Разследващи са събрали улики за няколко случая, в които полицайката е искала между 3 и 10 хил. лева от виновни шофьори за тежки катастрофи. Дознателката обещавала срещу рушвета така да оформи дознанието, че водачът, който е ранил или убил хора при сблъсък, да отърве затвора и да се измъкне само с глоба или друго административно наказание. В МВР има и сигнали от потърпевши, че при някои от огледите на катастрофи са изчезвали златни бижута на пострадалите. По тези жалби в момента все още се работи. Пътни полицаи разказаха, че при всички произшествия с убити или тежко ранени вещи и бижута се прибират от разследващия полицай, за да не изчезнат по пътя за болницата или моргата.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4500 |15.07.2009 Пресата на 16 юли . 0| 4257 |14.07.2009 Пресата на 15 юли . 0| 4180 |13.07.2009 Пресата на 14 юли . 0| 3794 |12.07.2009 Понеделнишката преса на 13 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads