Реклама / Ads
0| 3807 |06.12.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за невъзможната Коледа; за последния правителствен харчилък; за поскъпването на кредитите; за Космоса, който пречел на гласуването в НС; за сърцераздирателна US-гей любов.
 

Коледата невъзможна!, съкрушава Новинар.

Най-малко 200 лева трябва да задели всяко българско семейство, за да приготви коледната трапеза. Това показа проверка на "Новинар" по магазините. Две седмици преди празника търговските вериги бяха препълнени с хранителни стоки. Купувачи обаче почти липсваха. Поскъпването на хранителните стоки, започнало преди четири-пет месеца, сега е достигнало своя пик и това прави невъзможно пазаруването на дори основни неща, оплакаха се клиенти. Основните продукти, без които не могат да се приготвят ястията за празниците, са повишили цените си почти двойно, показа проверката. Олиото в началото на годината струваше около 1,80 лв. литъра, а в момента доближава 4 лв. Сиренето, без което не може да стане коледната баница, миналата година се продаваше по 3 лева, в момента е от 6 лева нагоре. Цената на брашното също е повишена с 30 стотинки. Свинското е поскъпнало с около лев. Затова повечето клиенти по магазините във вчерашния ден бяха категорични, че отдавна не е имало толкова голямо предпразнично поскъпване. Някои дори обясниха, че ще се лишат от традиционни за Коледа блюда, защото продуктите за тях са на много високи цени. Пенсионерите отново са най-ощетената група. Някои от тях казват, че ще посрещат Коледата без месо.  

След Костов и Станишев даде едни коледни 1,379 млрд. лв., хвали 24 часа.

20 дни преди Коледа министри и ведомства получиха подаръците си. Вчера правителството реши да се изхарчат общо 1,379 млрд. лв. от излишъка в бюджета. Сумата е по-висока от предварително обявените 1,2 млрд. заради икономии на ведомства, обясни вчера финансовият министър Пламен Орешарски. Те са от преизпълнение на приходите с 20%. Парите били насочени към сфери, където могат да се усвоят до края на годината.

Шофьорите и трафикът били виновни за "Хемус", пише Дневник.

Лекият сняг, който падна през последните дни блокира България, спря движението на магистрала "Хемус" и на влакове, чиято електрическа мрежа беше прекъсната. Изразявайки мнението и на стотиците шофьори на леки коли, заседнали над 10 часа на "Хемус" в сряда, браншовите организации на превозвачите поискаха санкции за виновните за създадения транспортен хаос заради заледяването на магистралата. Те влязоха в остър спор с правителството заради твърдения на министри, че за задръстването били виновни тировете, които карали с летни гуми и затова трябва да се спират на границата. ТИР-овете са неподготвени, нямат гуми с грайфери, което създава задръствания по магистрала "Хемус" и пречи на опесъчаването й, заяви Гагаузов пред "Дарик радио" и допълни, че превозвачите се неподготвени, защото идват от топли региони на Европа, без да посочи конкретен такъв регион. В сряда той и вътрешният министър Румен Петков предложиха на граничните пунктове за влизане в България превозните средства без зимна екипировка да бъдат спирани. Гагаузов прехвърли топката на министерството на транспорта, което по думите му трябвало да санкционира превозвачите за летните гуми. От транспортното ведомство пък разясниха, че няма нормативен документ, в който да е записано с каква екипировка да се движат тежките камиони. Ако се въведе специално изискване, това може да стане само с промени в закона за движение по пътищата.  

Правителството харчи като за последно пред Коледа, оповестява Новинар.

Близо 1,4 млрд. лв. ще бъдат похарчени от бюджетния излишък за тази година за дейности и проекти, изпълнявани от министерствата. Вчера министър-председателят Сергей Станишев представи разчети за разпределението на парите. В общата сума, която ще харчат ведомствата, са включени 300-те млн. лв, които правителството има право да разпредели, без да пита за това парламента, още 900 млн. лв., които Народното събрание одобри да бъдат похарчени, и други 200 млн. лв. от икономии през годината. Така цялата сума, която ще бъде разпределена, набъбва до 1,4 млрд. лв. вместо първоначално предвидените 1 млрд. лв. Няма сектор, който е пренебрегнат при разпределението на средствата, заяви Станишев. 250 млн. лв. ще отидат за ремонт и модернизация на пътната инфрастуктура. Повечето строителни проекти вече са готови и фирмите чакат да им бъдат възстановени парите. Така фонд “Пътна инфраструктура” ще влезе през следващата година без неразплатени разходи. За осигуряване на задължителни запаси от нефтени продукти според директива на ЕС Министерството на държавната политика при бедствия и аварии ще получи 175 млн. лв. 48 млн. лв. отиват във ведомството на Емел Етем за спешния телефон 112. 10 млн. лв. отиват за предотвратяване на последствията от бедствия и аварии. Министерството на околната среда ще получи 100 млн. лв. за инфраструктурни проекти. 110 млн. лв. отиват за военнното министерство, като парите ще се харчат за горива, купуване на вертолети, както и за ремонт на самолети МИГ-29. МВР получава 46 млн. лв., част от тях са за доизграждане на система за видеонаблюдение в столицата. 39 млн. лв. отиват за БДЖ. Предвидени са средства и за ремонт на храмове и манастири и за Мининстерския съвет. Според Станишев разпределението на излишъка е прозрачно. Ако излишъкът надхвърли над 3% от БВП, събраните допълнително пари ще отидат в “Сребърния фонд”, от който трябва да се попълва недостигът за пенсии.

Космосът пречи на гласуването в НС, прави страхотно разкрите Дума.

Странни лъчения влияели на електронната система, твърдели редовно от фирмата, която я поддържа Новата група в парламента, обявена преди ден, обърка системата за гласуване вчера. Грешното отчитане на гласовете не позволи обсъждането на второ четене на закона за Държавната агенция "Национална сигурност". Сутринта имаше проблеми с отчитането на гласовете при гласуването на промените в Закона за данъка върху ДДС. Тогава председателят на Народното събрание Георги Пирински обяви, че проблемът идва от наличието на 9 групи и независимите избраници, за което техниката се оказала неподготвена. Проблемът беше широко дискутиран в зала като последваха редица предложения да се спре гласуването и да се премине само към дебати, да се гласува с вдигане на ръка, да се продължи по старата схема, която не отчита точно гласовете на всяка група, но не променя крайния резултат от вота като цяло. Независимият депутат Станчо Тодоров предложи тези, които поддържат системата, като не могат да се справят с нея, да си ходят. "Кой е виновен сега, че не работи системата - администрацията или обслужването на парламента. Некадърници!", възкликна той. По думите му в правилника имало различни начини за гласуване и те трябвало да бъдат използвани в такива ситуации. Павел Шопов от "Атака" заяви, че проблемът с електронната система бил измислен. "Въпросът е, че има гласове, които не излизат на електронното табло, но те отговарят точно на членовете на новата ПГ, заяви Шопов.

Жилища на промоция, обявява Стандарт.

Строители свалят цената със 100 евро на квадрат Необичайно християнско милосърдие проявиха строители в навечерието на Коледа. Те пускат жилища на промоция, като свалят по 100 евро на всеки квадратен метър. Единственото условие е покупката да е "на зелено". Първи повлякоха крак смолянските дюлгери. Цените в родопския град са между 450 и 750 евро. Така апартамент от 60 кв. м ще ви излезе до 6000 евро по-евтино, като отстъпката стига до 25 на сто. Подобни намаления говорят или за силно завишени цени на имотите, или за липсата на купувачи. Но не и за благороден жест, коментира шефът на национално сдружение "Недвижими имоти" Лъчезар Искров. Продавачите използват празниците като повод за отстъпки, защото не искат да си признаят, че пазарът е в застой. Ако инвеститорът не си гарантира до 35% печалба, няма смисъл да стартира проекта, каза още Искров.

21 лв. на квадрат такса за строеж, изчислява Дневен Труд.

Таксата за разрешение за строеж в София да скочи с 50% и да стане от 14 лв./кв. м (колкото е сега в центъра) на 21 лв./кв. м. За крайните квартали сега тарифата е 8 лв. на квадрат, но се планира да стане 12 лв./кв. м. Промените в таксите, които ще влязат в сила от 1 януари 2008 г., ще предложи главният архитект на София Петър Диков. До края на декември той ще внесе за това доклад в общинския съвет. “Дори и при 21 лв. на квадрат разгърната застроена площ, таксата е далеч под нивата дори и в Белград или Скопие, където се плащат около 100 евро”, обясни арх. Диков. Парите от разрешителните отиват в бюджета на общината и трябва да се използват за ремонт и изграждане на улици, ВиК мрежа и облагородяване на районите около обектите. А само за подобряване на транспорта и трафика са нужни 3 млрд. лв.

Кредитите пак поскъпват, научаваме от Стандарт.

В навечерието на банкерския празник Никулден управителят на БНБ Иван Искров не спести критиките си към банкерите. Той ги заплаши, че заради бързия ръст на кредитите е възможно през 2008 г. да има ново увеличение на минималните задължителни резерви, което може да доведе до ново поскъпване на кредитите. През септември БНБ принуди трезорите да замразят 12 на сто от привлечените средства, което е увеличение с 4 на сто. Гуверньорът не уточни колко може да станат задължителните резерви, ако има нови санкции. На международните пазари условията по кредитите се затягат, не може да се очаква, че у нас ще е различно, коментира Искров. Шефът на централната банка потвърди и опасенията на банковите клиенти, че цената на финансирането ще расте. Иван Искров поиска от банкерите да обръщат повече внимание на жалбите, които получават от клиентите си, и подчерта, че успехът се гради на взаимното доверие. БНБ винаги е поставяла специален акцент върху по-доброто осведомяване на клиентите за цената на кредита и риска, каза още Искров. Добрата информираност е гаранция за равнопоставеност при договарянето и за запазване стабилността на банковата система, допълни той. Искров свърза ипотечната криза в САЩ с нереалистичните очаквания за цената на кредита. Това може да създаде проблеми на банките и на икономиката като цяло, предупреди шефът на БНБ. В същото време той отрече финансовата криза от двете страни на океана да се е отразила на българската финансова система.

И в Столичната община скандали за харченето на излишъка, разказва Дневник.

Скандалите около харченето на бюджетните излишъци в четвъртък се пренесоха и в Столичната община. В София за втори път тази година се преразпределят 30 млн. лв. от преизпълнение на приходите. То дойде основно от таксата за строителство и от събрани стари дългове. Нямаше как да предвидим колко ще се строи и колко души ще си върнат дълговете, каза зам.-кметът по финансите Минко Герджиков в отговор на обвинение от общинари, че излишъкът е заложен умишлено. С част от преизпълнението на бюджета администрацията предлага да се купи машина за сепариране на отпадъците за над 1.7 млн. лв. Владимир Кисьов от СДС се поинтересува защо е посочена прекалено конкретна сума за инсталацията - 1 722 960 лв., след като за купуването й трябва да се проведе търг. Такава конкретика буди съмнение за предварително определен победител, каза Кисьов. В резултат сумата беше закръглена на 1.8 млн. лв., а на общинарите беше обещано да участват в процедурата. Преди месец и половина зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска обяви, че подобна инсталация струва 300 хил. лв. Оказало се, че евтините машини са стари и се налага ръчен труд. Председателят на групата на БСП Жельо Бойчев пък поиска информация за допълнителните 9 млн. лв. за преференциални карти за градския транспорт, с което субсидията за компанията става близо 70 млн. лв. "През лятото, когато отпуснахме допълнително 7 млн. лв. (с тях бяха увеличени заплатите на шофьорите), ни казахте, че те ще стигнат, защо сега се отпускат още пари", попита Бойчев. Съветници се интересуваха защо ще се ремонтират улици точно през влажния декември, за което на районните кметове се отпускат 3 млн. лв. до края на годината. Според критиците на този трансфер или ремонтите ще са некачествени, или ще се сключват договори за бъдеще време, което е излишно. Според Вили Лилков от ДСБ пък концесионерите по чистотата отново се опитват да излъжат общината, като искат 4 млн. лв. за зимно чистене.

Полицаи на мотори ще борят задръстванията в София от началото на следващата година, съобщава Монитор.

Спецотрядът ще регулира най-натоварените кръстовища в столицата и ще гони паркиралите в автобусните ленти коли. Това съобщи пред “Монитор” столичният зам.-кмет по транспорт Велизар Стоилов вчера. “Първоначално ще пуснем 40 униформени, които да вардят бус лентите. Те ще се движат на мотори през топлите дни и ще следят за нарушения по пътя.”, обясни още Стоилов. Той допълни, че в момента кметството и полицията се уговарят за спецотряда. Ченгетата на мотори най-вероятно ще минат под контрол на градоначалникът Бойко Борисов, ако общинската полиция стане факт. Предложение за създаването и ще бъде внесено в Министерски съвет от МВР-шефът Румен Петков през февруари. За това двамата са се разбрали след среща, по време на която станало ясно, че всеки ден в София се регистрират по 400 нови коли. "Общинската полиция ще помогне да направим градския транспорт по-привлекателен за столичани. Рейсовете ще станат по-бързи и предпочитани, тъй като ще се движат в свободни бус ленти. Така хората ще зарежат колите си и задръстванията ще намалеят.", обясни още Борисов. От общината пък допълниха, че са заделили близо 700 хил. лв. за борба с автонарушителите.

AES строи ветрогенератори за 300 млн. евро край Каварна, информира Монитор.

AES Geo Energy ще построи край Каварна ветрогенераторен парк на стойност 300 млн. евро, съобщиха от компанията. Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов връчи сертификата на компанията за нвеститор първи клас на Питър Литгоу, мениджър на AES в България и на инж. Димитър Христов, изпълнителен директор на Geo Power. Капацитетът на централата ще бъде до 200 мегавата. Тази мощност се равнява на мощността на един от спрените 4 малки реактори на АЕЦ "Козлодуй". Очакваното годишно производство на електроенергия от вероенергийния парк, който ще бъде разположен в земеделски земи край Каварна ще надхвърли 450 гигаватчас. При експлоатацията на новата енергийна мощност ще бъдат спестявани над 500 000 тона въглеродни емисии годишно. Това което представлява съществен принос за изпълнението на основните стратегически цели на Европейския съюз за независимост на енергийните доставки и намаляване на въглеродните емисии с 20 % до 2020 г, припомниха от AES Geo Energy . Развитието на този ветроенергиен парк е част от стратегията на AES за развитие на проекти за енергия от вятър в Европа, особено на пазари, където в бъдеще се очаква висок ръст, коментира Питър Литгоу. AES Geo Energy вече има подписан предварителен договор за присъединяване на предвижданата мощност с Националната електрическа компания и работи по договора за изкупуване на произведената електроенергия. Компанията разполага с тригодишно измерване и анализ на ветровия потенциал на територията на проекта, който напълно потвърждава предварителните прогнози и гарантира пълноценната работа на ветрогенераторите. Проектът е подкрепен от Министерството на околната среда и водите, Агенцията по енергийна ефективност, община Каварна, Световния съвет за възобновяема енергия и Световната асоциация за вятърна енергетика.

Европа няма да дава пари за нови мостове по Дунав, известява Дневен Труд.

Освен за Дунав мост 2 поне до 2013 г. страната ни няма да получи нито едно евро от ЕС за изграждане на нови мостове в българо-румънския участък по река Дунав, стана ясно вчера. Сформирана е специална работна група към Министерството на транспорта, която обсъжда идеите за изграждане на нови мостове, съобщи шефката на дирекция “Координация на програми и проекти” Нели Йорданова. Избистрят се идеите, но трябва да е ясно, че за следващите 6 години не е предвидено финансиране. През последните няколко месеца крайдунавските общини масово започнаха да обмислят строителството на нови мостове. Идейни проекти за съоръжения има при Оряхово - Бекет, Силистра - Калъраш, Никопол - Търну Мъгуреле. Наскоро транспортният министър Петър Мутафчиев разкри, че и други две общини искат да имат сухопътна връзка с Румъния. Липсата на пари от ЕС вероятно ще охлади интереса за строеж на някои от новите мостове, а за останалите ще трябва да се търси частно финансиране. Все още не са отчуждени 102 дка земи, които попадат в прилежащата инфраструктура на “Дунав мост 2” при Видин - Калафат. Те са разпокъсани на 24 парцела, каза още Йорданова. Според нея веднага след Нова година изпълнителят на проекта - испанската компания “Еф Си Си констракшън” ще започне работа по строителството на пътните връзки към моста и все още неотчуждените терени не са пречка за започване на строителството.

Елитни училища търсят българчета, оповестява Дума.

Елитни частни училища и колежи ще търсят сред българчетата свои възпитаници. Това ще стане на първия "Салон на пансионните училища в Европа" на 8 и 9 декември. На събитието представители на 17 престижни и скъпи школа от Великобритания и Швейцария ще представят програмите си за качествено средно образование. Европейските средни училища позволяват профилиране на детето, без то да се отразява върху неговата обща подготовка, както и избор на училище според образователната система и начина на оценяване. В рамките на изложението ще бъдат извършвани и интервюта от консултанти, чиято цел е да определят кое учебно заведение е подходящо за съответното дете. Годишните такси за обучение в елитно английско училище варират между 15 000 и 25 000 паунда, като в тях влизат обучението, храната и настаняването на ученика, както и отделни извънкласни занимания. Отстъпка от 30% от таксата за обучение за българи в рамките на салона предвижда английското пансионно училище Chase Academy. Швейцарски колеж Le Rosey подбира за свои ученици, освен деца с добри академични способности, с лидерски качества и силна мотивация. Таксите за училищата в Швейцария са между 55 000 и 65 000 швейцарски франка годишно.

Във Варна се живее най-добре, тръби 24 часа.

Варна е най-добрият град за живеене в България. Това показа проучване на в. "24 часа" и Дарик радио сред 35 български града. Двете медии оповестиха резултатите вчера. Така след Ванкувър, който бе определен от класацията на списание "Икономист" за най-добрия град за живеене в света за 2007 г., морската ни столица стана лидер по добър живот за българи в първото национално изследване. 35 града в България бяха подредени по климат, в който влизат брой слънчеви дни и средна зимна и лятна температура, по природна среда - зелени площи и чист въздух, по наличието на табели, пейки и достъпност на инвалиди, по детски площадки и градини и хармонична архитектура, по хубава главна (пешеходна) улица и възможности за спорт в града, по места за паркиране и задръствания, по интернет ползватели и работно време на магазаните, по сексуална и верска търпимост и др.

US - дипломат се отказва от кариерата заради гей-любов, разкрива сърцераздирателната история Новинар.

Бившият посланик на САЩ в Букурещ Дейвид Гест се оттегли от поста си и се отказа от дипломатическа кариера заради своя гей-партньор, съобщава “Вашингтон поуст”. “Бях принуден да избирам между дълга към моя приятел и службата към страната си”, заявил на прощален прием в Държавния департамент в присъствието на близо 80 поканени 49-годишният Гест. По този начин бившият посланик протестирал срещу практиката Държавният департамент да лишава гей-партньорите на дипломатите от облагите, с които се ползват съпругите и другите членове на семействата на хетеросексуалните. На Гест било отказано постоянният му партньор да получи дипломатически паспорт. Освен това приятелят му трябвало сам да заплаща за престоя си в чуждата страна и нямал право на бодигардове. Подобен подход Държавният департамент прилагал към всички гей-партньори на дипломатите си зад граница, а междувременно заплащал разходите за превоз на домашните им кучета и котки, отбелязва изданието. “Беше достатъчен един подпис на държавния секретар Кондолиза Райс и всичко щеше да се промени” – казал Дейвид Гест пред събралите се да го изпратят колеги. Неговото писмо, изпратено до Райс още преди година, обаче останало без отговор. “Това беше последният ми шанс. Опитвах се да стигна до сърцето на тази жена, но не се получи”, ожалил се Гест на прощалния прием.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4091 |05.12.2007 Пресата на 6 декември . 0| 4008 |04.12.2007 Пресата на 5 декември . 0| 4013 |03.12.2007 Пресата на 4 декември . 2| 4768 |02.12.2007 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads