Реклама / Ads
1| 3763 |04.10.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за кирилица по еврото, обещана от Саркози; за отстъплението на учителските синдикати; за грохотната лавина на цените след Коледа; за напъните да се ограничи влиянието на президента над новата спецагенция.
 

Саркози обеща кирилица и за еврото, обявява Дневен Труд. 

Френският президент Никола Саркози обеща в София, че ще подкрепи страната ни – в българския вариант на договора за реформа на ЕС названието на общата европейска валута да се изписва на кирилица. Ако това стане, в новата конституция ще пише “евро”, а не “еуро”. Според експерти това ще е първата малка победа в голямата битка на България през 2012 год., когато се очаква да въведем еврото. Проблемът обаче е сериозен, тъй като Европейската централна банка е категорична – всички 27 държави от ЕС трябва да изписват паричната единица “еуро”.

Учителските синдикати отстъпват, чакат пари от октомври, разкрива 24 часа.

Няколко десетки милиони лева ще бъдат разпределени като добавки на учителите със задна дата от октомври, а замразените преговори с вицепремиера Даниел Вълчев се подновяват. Това обявиха синдикални лидери след близо 3-часова среща при президента Първанов. Синдикатите отстъпили от искането за 3 увеличения с по 25 % до 1 юли и ще преговарят за “няколко плавни повишения” до декември 2008 год. Конкретни разчети те очакват в петък от министър Вълчев. Компромис от правителството обаче нямало.

Константин Транчев: “Кабинетът загуби играта на нерви”, цитира Стандарт.

“Хората са доведени до отчаяние, дразнят се от приказките на различни управници, емоциите надделяват. Сигурно ще има и блокади на магистрали и улици. Хората имат граница на търпението”, заявява в интервю за “Стандарт” лидерът на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев. “Вместо правителството да каже и на учителите, и на горските, чиято стачка също набира сила, извинявайте, дайте да сядаме да преговаряме, те продължават играта си на нерви. Не искам да чертая апокалиптични картини. Но управляващите да се замислят, че управляваните трябва да им имат доверие. А то се завоюва с конкретни действия”, категоричен е Тренчев. Според него чрез свършеното правителството настройва хората срещу себе си.

В доклад на Световната банка се иска: Балтия в образованието, разучил е Дума.

Да се закрият техникумите, 400 училища и 20 вуза; Да се съкратят 30 % от учителите и 8000 преподаватели; Студентските такси - 900 лв. Докладът на Световната банка за ускорена конвергенция на България и по-висока производителност предвижда рязко орязване на образователната система и драстични икономии в бюджета от училища и университети. Банката предлага да се закрият професионалните училища с прием на ученици под 16 години, да се ликвидират 400 училища, да се съкратят 30 % от учителите и 7000 души непедагогически персонал. Сегашните 40 университета трябва да останат 20, колежите от 11 - 7, а 8000 преподаватели да бъдат пенсионирани или да напуснат, пише в документа. Студентските такси трябвало да са 900 лв. Целта е оптимизация и ефективност на разходите.

Лавината на цените удря след Коледа, предупреждава овреме Стандарт. 

Зимата чука на вратата и все повече хора се замислят как да се отопляват. Ток или парно ще ми излезе по-евтино, се чудят жителите на големите градове, ужасени от новините за хвърчащите нагоре цени на топлото. Сметките ни тази зима със сигурност ще са доста по-солени от миналата. Защото от 1 юли токът за бита се увеличи със 7,5%, а от август с нови цени е и парното. Експертите изчисляват, че отоплението с ток на двустаен апартамент в столицата ще излиза по около 170 лева през най-студените месеци. В същото време парното ще струва над 200 лева. Още по-скъпо ще е парното в Пловдив - над 230 лева. Но не само сметките за топло ще ни ударят здраво по джоба. Заради петрола се очаква да расте и цената на бензин и нафта. А за всеки е ясно, че скочат ли горивата, се надига истинско цунами от повишения на цените на всички останали стоки и услуги - транспорт, храни, промишленост. Финансовият министър Пламен Орешарски вече предупреди, че ще трябва да стягаме коланите поне до 2009 г.

Депутати искат да ограничат влиянието на президента над новата спецагенция, четем в Дневник. 

Депутати от НДСВ и опозицията обмислят предложение за промяна във внесения от управляващата коалиция проект за създаването на Национална агенция "Сигурност", с които да се ограничи влиянието на президента Георги Първанов над бъдещата спецструктура, научи "Дневник" от източници в парламента. Според тях в закона, който предстои да влезе за първо обсъждане в пленарна зала, трябва да бъде записано, че ръководството на агенцията се назначава от правителството. Внесеният в парламента проект предвижда шефът на новото звено, както и заместниците му, да се определят по предложение на кабинета, но да се назначават с указ на държавния глава. Темата е била дискутирана на съвместното заседание на парламентарните комисия по вътрешна сигурност и по отбрана в сряда, когато беше обсъждан законопроектът. Представители на опозицията и на НДСВ заявили, че даването на правомощия на президента да назначава ръководството на спецагенцията ще размие отговорностите.

Депутатите бягат от работа заради кампанията, вижда Монитор.

Председателят на парламента Георги Пирински направи вчера безуспешен опит да задържи депутатите на работното им място, предлагайки допълнителни точки след изчерпване на дневния ред. Почти всички законодатели се изнизаха след около час работа, а малкото останали в сградата коментираха пред “Монитор”, че вероятно колегите им се раздават за предизборната кампания. За броени минути народните избраници приеха текстове в закона за ветеринарните лекари и закона за защита на класифицираната информация, след което в залата останаха едва десетина депутата, които обсъдиха Закона за националния печат и българското знаме.

Правната комисия отхвърли поправката "Стависки", съобщава Новинар.

Тежките катастрофи в страната ще лежат на съвестта на депутатите от комисията по правните въпроси, заяви вчера председателят на транспортната комисията към парламента Йордан Мирчев. Така Мирчев коментира пред журналисти отхвърлените предложения за поправка в Наказателния кодекс, които се отнасят до увеличаване на санкциите при транспортни произшествия. Въпросът урежда увеличаване на промилите алкохол, с които може да се шофира. По думите на Мирчев от 1,2 промила, горната граница на разрешеното количество алкохол в кръвта, трябва да стане 1,5 промила. Председателят на комисията допълни, че предложението било подкрепено и от вътрешното министерство. Евентуална подобна поправка в нормативната уредба означава, че ненаказуемото съдържание на алкохол в кръвта на шофьор ще бъде около 200 грама концентрат. От правната комисия обаче отхвърлят предложението с мотива, че има прекалено много дела за тежки катастрофи, които се водят в момента, именно поради наличие на 1,2 промила алкохол в кръвта на шофьора. Един от тези случаи е и тежката катастрофа, причинена от световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. През август той уби край Ропотамо младеж и рани тежко 17-годишно момиче.

Подсъдими: Кокинов ни предложи сделка, цитира Дума.

Предложение за сътрудничество срещу свобода на обвиняеми по делото "Маргини" направил през юли прокурорът Николай Кокинов. Сензационното изявление бе направено вчера в съда от двама от обвиняемите по делото Стефан Рангелов и Бисер Илиев, предаде БГНЕС. Заедно с Красимир и Николай Маринови-Маргините, Иво Карагеоргиев, Светлин Карагеоргиев и Веселин Тошев те са обвинени в подготовката на покушения срещу генерала от запаса от МВР Любен Гоцев, убития Иван Тодоров-Доктора и близкия до групировката ТИМ бизнесмен Никола Дамянов. По време на съдебното заседание вчера Рангелов и Илиев заявиха, че през юли в кабинета на началника на Централния софийски затвор Милети Орешарски прокурорът по делото Николай Кокинов им е предложил да подкрепят показанията на защитения свидетел Велин Добрев, след което те ще излязат от затвора. Извън съдебната зала Кокинов отрече да е правил подобни предложения на двамата. Той обясни, че единственото му посещение в затвора е било по повод проверка дали затворниците имат оплаквания към администрацията. Кокинов се бил срещнал освен с Илиев и Рангелов и с множество други затворници. Софийският градски съд вчера не даде ход на делото, като следващото заседание е насрочено за 5 ноември с резервна дата 3 декември. Защитата и обвинението поискаха отлагането заради представен болничен лист на Иво Карагеоргиев.

Законът за етажната собственост премина през кабинета, пише Дневник.

Дълго отлаганият Закон за етажната собственост най-после премина през Министерския съвет. Сдружаването на собствениците и санкциите отново са били спорните моменти в четвъртък, разказаха участници в заседанието. Те ще бъдат доуточнени до внасянето на закона в парламента. Според внесения от регионалното министерство проект създаването на сдружение на собствениците е доброволно. Спорът е дали това да остане така, или да има задължителен характер, за да могат да се усвояват европари за обновяване на сградния фонд. Законопроектът предвижда сдружението на собствениците да бъде юридическо лице с нестопанска цел. Най-тежката санкция, предвидена в законопроекта, беше прогонване от сградата на собственик, който системно нарушава правилника за вътрешния ред и добрите нрави или излага сградата на опасност от пожар. Това става с решение на общото събрание, като са необходими гласовете на повече от 75 на сто от всички членове на асоциацията. Тази възможност съществува и в сега действащия Закон за собствеността.

Нов парно скандал, надуши Монитор.

Фалирала фирма за дялово разпределение тихомълком е била отписана от регистъра на топлинните счетоводители, научи "Монитор". Става въпрос за "Рони" ЕООД. Дружеството е извадено от списъка на "редовните" преди около месец. Потърпевши са хиляди клиенти, които или трябва да си купят нови уреди и да сключат договор с друга фирма, или остават без парно през зимата. Според експерти не е изключено и други топлинни счетоводители да се окажат в сериозно финансово затруднение, тъй като голяма част от тях не са успели да си приберат парите за дадените на разсрочено плащане уреди. Това е втори скандал с топлинен счетоводител. Преди дни от регистъра бе свалена фирмата "Електрон комерс", която обслужва около 5000 семейства в столичните квартали "Младост", "Дружба" и "Надежда". И двете фирми работят с изключително рядко използваните у нас уреди "Епока" и "Кундо". Колко точно са клиентите на "Рони" никой не знае. "Монитор" научи, че в София фирмата е обслужвала 20 сгради или близо 500 семейства. В Пловдив фалиралият топлинен счетоводител държи 1,5% от пазара, т. е. има около 800 абоната. Освен това има клиенти в Русе и Плевен.

Улица и тротоар пропаднаха в строеж в "Люлин", информира Новинар.

Улица и тротоар пропаднаха в изкопа на строеж до бл. 404 в столичния квартал "Люлин". От районната администрация заявиха, че това не е първото провинение на фирмата, отговаряща за строителните работи. Веднъж вече са й били направени препоръки за укрепване, но въпреки предприетите действия свлачищните процеси продължили. Служители от сектор "Архитектура и контрол по строителството" предупредиха, че ако и този път не се вземат ефективни мерки, строежът ще бъде спрян. Жителите от съседните блокове са обезпокоени от случващото се с новостроящата се сграда, макар че от районната администрация са категорични, че няма да допуснат заплаха за обитателите на района.

Появи се трето завещание на Павароти, шокира Новинар.

Преди ден в Модена бе публикувано трето завещание на починалия на 6 септември оперен ас Лучано Павароти. Хронологически то е първият документ, с който тенорът се разпорежда как да бъде разделено огромното му наследство от почти 500 милиона долара. Това завещание е направено на 4 декември 2006 г. и предшества двете огласени досега - от 13 юни и 29 юли. Според експертите то няма юридическа стойност, защото следващите на практика със съдържанието си го отменят - при противоречия за валидна се признава по-късната редакция на документа. Важно в случая обаче е, че новообявеното завещание е единственото, писано собственоръчно от маестрото - с четлив и уверен почерк. Другите са диктувани на нотариуси, когато певецът вече е бил много болен. Тези обстоятелства биха могли да са аргумент, ако някоя от наследничките реши да атакува. Съдържанието на първото поред завещание е шокиращо. "Оставям всичко на моите дъщери", гласи в резюме то. Според документа цялото имущество на Павароти се разделя поравно между дъщерите му от първия брак Джулиана, Лоренца и Кристина и малката Аличе от втория му брак с Николета Мантовани. На вдовицата си тенорисимото е отпуснал съвсем малко: вилата в Пезаро, конен комплекс и ресторант. Това потвърждава, че в брака е имало сериозна криза, както твърдят и приятелите на Лучано.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3994 |03.10.2007 Пресата на 4 октомври . 1| 4017 |02.10.2007 Пресата на 3 октомври . 0| 3774 |01.10.2007 Пресата на 2 октомври . 0| 3748 |30.09.2007 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads