Реклама / Ads
0| 4219 |10.01.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за ревнивец, обезобразил зъболекарка; за синята покана към Бакърджиев и Софиянски; за енергото-бомба със закъснител; за това как ромки ще станат бизнесдами.
 

Ревнивец обезобрази зъболекарка с киселина, разяснява Стандарт.

Поредна жертва, залята с киселина, потресе столицата. Бандит обезобрази зъболекарка, като я заля с химична течност привечер в сряда в кв. "Лозенец". Точно в 18 ч д-р Деница Шанова излизала от Националната финансово-стопанска гимназия, където има частен стоматологичен кабинет. 46-годишната зъболекарка се запътила към колата си, която била паркирана на ул. "Калиакра", на 15 метра от входа на школото. Спряла се до фолксвагена си и погледнала дали е затворила прозореца на кабинета. В този момент мъж с маска на главата, идващ зад нея, плиснал изгарящата течност в лицето й и изчезнал. Обезумяла от болка, Шанова взела сняг и започнала да го хвърля върху лицето си. "Чух два писъка и погледнах през прозореца. Видях докторката свита от болка", разказа пред "Стандарт" портиерката на школото Цветанка Шопова. Тя изтичала до пострадалата жена, за да й помогне. Вкарала я в зъболекарския кабинет и пръскала вода върху горящото лице на Шанова. "Докторката успя да ми каже, че не познава мъжа, който го е направил", каза още Шопова. При тях дошла и зам.-директорката Хриси Войнова, която извикала Бърза помощ и полиция. Служители на Четвърто РПУ направили оглед на мястото и разпитвали персонала на училището цяла вечер. По-късно от МВР съобщиха, че работят по няколко версии за зверското нападение. Една от тях води криминалистите към бившия съпруг на Шанова, който бил дипломат. Двамата живеели в бл. 4 в кв. "Дианабад". Разделили се преди около 8 години и продали семейното жилище. "Не живееше добре с него, мъжът й я биеше. Един път той дори влезе с брадва в жилището", разказа комшия от 13 етаж на блока.  

Георги Първанов: Твърденията на Атанасов са клеветнически, цитира Дума.

Твърденията на Атанасов биха изглеждали забавни, ако не представляваха по същество безотговорно и клеветническо твърдение. Това заявява президентът Георги Първанов по повод твърдението на депутата от ДСБ Атанас Атанасов, направено в една от националните електронни медии и засягащо името на президента Георги Първанов. Атанасов заявява, че материалите, които са събирани в МВР за сърбина Будимир Куйович, се намират в касата на един началник Национална служба за сигурност, който е братовчед на президента Гоце Първанов. По този повод прессекретариатът на държавния глава държи да припомни, че и до днес се помни фундаменталната констатация на председателя на ДСБ и бивш лидер на СДС Иван Костов - "Всички сме братовчеди". В този смисъл работата на г-н Атанасов по развитието на делото и творчеството на неговия патрон може да бъде оценена високо, а опитите му за обогатяване на родословното дърво на президента Георги Първанов биха изглеждали забавни, ако не представляваха по същество безотговорно и клеветническо твърдение, се посочва в съобщението.

СДС кани обратно Бакърджиев и Софиянски, обявява 24 часа 

Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев са добре дошли обратно в СДС заедно с партиите си Съюз на свободните демократи и Български демократичен съюз “Радикали”. Офертата отправи синият лидер Пламен Юруков. На последния Национален съвет на СДС през декември всички делегати показали, че са съгласни да приобщят бившите си съпартийци. Уставът давал право за вливане на сдружения. След като се върнат при партията майка, ССД и “Радикали” ще получат по 2-3 съвещателни гласа в ръководството й.

Нов “Кремиковци” вдигат за 10 млрд. евро, съобщава Стандарт.

Нов “Кремиковци” може да изникне в България. Австрийският металургичен гигант “Фьост Алпине” планира да построи комбинат или у нас, или в Румъния, или в Украйна. Стойността на инвестицията е между 6 и 10 млрд. евро, а наетите работници – най-малко 10 хиляди души, съобщи румънският вестник “Адевърул”. Австрийците ще вземат под внимание три местонахождения в Украйна и Румъния е две в България – всички на Черно море. От всички 8 възможности до средата на годината трябва да останат 3 за окончателен анализ, като е възможно и трите да са в една и съща държава. За планирането и изграждането на завода ще са необходи между 4 и 5 години. Съоръжението трябда да започне официално своята дейност в края на 2012 год. или в началото на 2013 год. Медиите нарекоха решението “Битка за инвестицията на века”.

Енергото стана бомба със закъснител, пише Дневен Труд. 

“Енергото стана бомба със закъснител. Тези аварии по електропроводите политически са следствие на прибързана приватизация”, заявява в интервю за “Труд” бившият председател на Комитета по енергетика Никита Шервашидзе. През 1989 год. Министерството на енергетиката се управляваше от около 300 човека и Блъгария е произвеждала 12 700 мегавата електроенергия, твърди той. А сега според него с многобройно повече чиновници в агенции и комисии, страната е произвела 7000 мегавата. “Топлофикация е яма, от която няма излизане”, убеден е Шервашидзе, според който тя трябва да се приватизира и държавата да забрави този проблем веднъж завинаги.

Енергото ще определя съдържанието на сметките за ток, добавя по темата Новинар.

В договорите между енергийните фирми и потребителите вече ще се записва съдържанието на сметките за изразходваната електроенергия, т.е. клиентите ще знаят предварително за какво им се начисляват разходи. Това реши правителството. Енергийните дружества ще предложат на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) примерни варианти за сметки, които регулаторът да одобри. В случай че има пропуски, ДКЕВР ще връща предложения вариант на дружеството. Досега съдържанието на сметките се определяше от регулатора. В тях ще бъдат записани данните на измервателния уред, консумираната енергия за отчетения период и разбивка на цената по компоненти. Компонентите за разпределение и доставка са определени от държавния регулатор, като само цената за доставка е определена от комисията. Енергийните дружества също ще трябва да посочват реда и сроковете за получаване на индивидуалните сметки, както и срокът за възражения на потребителите

До св. Валентин ромки стават бизнесдами, възрадва Новинар.

Нова програма на Министерството на труда и социалната политика, която започна вчера, ще обучава ромски жени как да стартират и развият собствен бизнес, съобщиха от министерството. Курсовете ще продължат до празника на влюбените 14 февруари и са напълно безплатни за представителките на малцинствата. Програмата предвижда да получат практически и теоритични познания по осем модула, разделени в три тематични групи. Първата е основи на предприемачеството, втората е за организиране и развитие на малката фирма, а третата – за бизнес стратегии и планове, както и как да поискат кредит за фирма. Освен това през периода на обучение ще трябва да се научат да работят с компютър и да водят делова кореспонденция, защото ще им е необходимо за бъдещата им работа в собствените им фирми, поясниха от социалното ведомство.

Тачева срещу Петков за митингите, обявява Дневник.

Да се намалят ограниченията за свикване на митинги и събрания ще предложи министърът на правосъдието Миглена Тачева. През първата половина на годината тя ще внесе поправки в Закона за събранията, митингите и манифестациите, стана известно от законодателната програма на правителството. Ще се намалят рестриктивните мерки и режимът ще се съобрази със свободата на събранията, както е регламентирана в Европейската конвенция за правата на човека, обясниха от ведомството на Тачева. Само преди два месеца вътрешният министър Румен Петков лансира идеи в обратната посока. По време на учителската стачка той заяви, че трябва да се ограничи провеждането на няколко протеста едновременно, и беше съобщено, че МВР работи по поправки в закона, с които вече и полицията да дава разрешения за митинги.

От 980 до 1200 лева издръжката на ученик за една година, четем в Монитор.

Между 980 и 1200 лева ще бъде годишната издръжка на учениците, която държавата ще превежда на общините, решиха вчера министрите. Парите, които ще бъдат давани на общините зависят от броя на населението и неговата гъстота, както и от местоположението им. Така например максималният размер на издръжката - 1184 лева за един ученик, ще получават най-малките общини - тези с население под 10 000 души, както и тези, които са разположени в планините. Годишната сума за издръжка се увеличава с 23%. През миналата година тя беше 796 лева. От тези пари общините ще могат да увеличават заплатите на учителите, които са класни ръководители. Стандартите за финансиране на делегираните от държавата дейности през следващата година са актуализирани във връзка с увеличението на минималната работна заплата на 220 лв. и политиката по доходите през 2008 г. Разширява се обхватът на делегираните от държавата дейности, като във функция "Социално осигуряване, подпомагане и грижи" се допълват две нови дейности - "Дневен център за деца с увреждания - седмична грижа" и "Дневен център за възрастни хора с увреждания - седмична грижа". От тази година държавата ще отпуска пари на социалните домове и за горива за отопление и храна.

Матура по математика вкарва в най-много ВУЗ, успокоява 24 часа.

С оценка от матура по математика ще може да се кандидатства в най-много университети, показа проверка на “24 часа”. Досега 18 от общо 43 висши учебни заведения изразяват готовност да признават оценки от зрелостни изпити. С математика ще се влиза в техническите в София и Габрово, химикотехнологическия и транспортния университети във всички специалности. Останалите още не са избрали предметите, с които ще се приемат. В УНСС ще се признава литературата за специалността журналистика.

Закриват 100 болници, научаваме от Дневен Труд. 

Близо 100 болници трябва да бъдат закрити, предвижда Националната здравна карта. Това съобщили правителствени източници за "Труд". Според картата нуждите на страната покриват близо 260 болници, а в момента здравната каса е подписала договор за финансиране с около 350 лечебни заведения. "Ако депутатите гласуват картата да има задължителен характер, ще останат около 260 болници", каза министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Някои от излишните според документа болници могат да се превърнат в старчески домове или в стомотологични клиники.

Пускат нова кола за 3400 лв., чуди се Монитор.

Индийският производител на автомобили Tata Motors показа дългоочакваната си разработка за ултраевтина кола, която струва 2 500 щатски долара. Новият модел, който беше представен вчера в Делхи, има за цел да направи притежанието на автомобил достъпно за милиони хора по света. Според запознати колата ще пристигне и в България до края на годината. От официалния вносител у нас ­ фирма АНКОЛ заявиха за "Монитор", че изчакват официалното съобщение от централата, за да направят изявление. Те обаче и в момента внасят от всички модели на компанията и няма причина да не внасят суперевтината кола.

Металургичен гигант търси къде да вложи 10 млрд. евро, информира Дума.

Австрийският металургичен гигант "Фьост Алпине" планира да построи комбинат в България, Румъния или Украйна, като стойността на инвестицията е между 6 и 10 млрд. евро, а наетите работници - най-малко 10 000 души. Това пише румънският вестник "Адевърул", цитиран от БТА. Според изданието екип на австрийската компания е пристигнал в Букурещ, за да събира данни, касаещи бъдещото местоположение на комбината, който австрийците искат да построят на Черно море. От започналите разговори в румънското министерство на икономиката станало ясно, че инвеститорът е набелязал три възможни места в Румъния за построяването на комбината. Австрийците ще вземат под внимание и три местонахождения в Украйна и две в България - всички на Черно море. От всички осем възможности до средата на годината трябва да останат три за окончателен анализ, като е възможно и трите да са в една и съща държава, твърди изданието. Сред предимствата на България "Адевърул" отбелязва, че страната ни се е доказала като "по-агресивна" в привличането на инвестиции, а недостатъкът е, че не разполага с мащабна пристанищна инфраструктура.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4331 |09.01.2008 Пресата на 10 януари . 1| 4181 |08.01.2008 Пресата на 9 януари . 0| 4365 |07.01.2008 Пресата на 8 януари . 1| 3704 |06.01.2008 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads