Реклама / Ads
0| 3883 |03.08.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за най-масовото поскъпване от Татово време насам; за похитената царска каляска; за навалицата за СПИН-тест; за севера на Европа, където българи търсят препитание; за депутатската неприязън към кюфтето.
 

Опрощаваме дълга на Либия, информира Новинар.

Правителството реши да предложи на Народното събрание либийският дълг към България да бъде прехвърлен в Международния фонд "Бенгази" за лечение на децата в Либия, заразени със СПИН. Това заяви вчера след заседанието на кабинета външният министър Ивайло Калфин. Той съобщи, че общият размер на дълга е над 58 млн. долара, като 22 359 493 долара е дългът, а 36 275 880 долара е лихвата, натрупана от 1984 до 2006 г. Либия е потвърдила размера на дълга, но не е съгласна с размера на лихвата. Калфин каза, че до 10 май т. г. във фонда са постъпили 130 500 000 евро. Според министъра държавата ни не е правила досега вноски във фонда, но български фирми са дарявали лекарства чрез неправителствената организация, оглавявана от кмета на Пловдив Иван Чомаков.

Иде най-масовото поскъпване от Тато насам, ужасява се Монитор.

Тази есен ще станем свидетели на най-масовото поскъпване на хранителни стоки. Това съобщи специално за "Монитор" шефът на Софийска стокова борса Васил Симов вчера. Той допълни, че наблюдава стоковите борси и пазарите от 1989 г. и фактите показват, че това неминуемо ще се случи. Когато борсовите стоки като жито, слънчоглед и царевица поскъпват не само у нас, но и по света, отражението им върху цените на хляба, млечните и месни продукти е неизбежно, добави той. Нито държавата може, нито вносителите имат интерес да внасят, за да се ограничи ценовия шок, каза още Симов. Житната реколта е трагично ниска в целия свят. За първи път от много години цените на най-голямата зърнена борса в Чикаго за пшеницата са скочили два пъти. Докато в началото на реколтата миналата година тон пшеница се е разменял за 120-130 лв., то сега цената е 240-250 долара. Това е скъпа пшеница дори и за американските стандарти, коментира Симов. В България очакваният добив е с около 30% по-нисък от миналата година. Ако през 2006 г. са прибрани 3.2 млн. тона, то най-смелите очаквания за тази са за 2.2 млн. т. Още в началото на прибирането на реколтата цените скочиха до 350 лв. за тон, докато миналата година по същото време бяха 160 лв. за същото количество, каза Симов. В момента както на борсата, така и извън нея рядко се сключват сделки в диапазона 380-400 лв. за тон, а очакванията са, че цените трайно ще се установят на нива над 400 лв/т.  

Кабинетът пусна големите инвеститори в Иракли, сигнализира Сега.

Големите инвеститори в района на Иракли, заради които преди година бе въведено строително ембарго в местността, вчера получиха зелена светлина за намеренията си от кабинета. Забраната за строежи беше удължена за цялата територия с изключение на 1000 декара. Точно върху тях са терените, върху които "Суис пропъртис" и АКБ "Форес" планират да строят вилни селища. Тези проекти предизвикаха масови протести на природозащитници и екоминистърът беше принуден да наложи мораториум за строителството в Иракли. В началото на март тази година обаче правителството намери начин как да удовлетвори исканията на големите инвеститори. То реши да се изключат от защитените зони територии с вече одобрени териториални устройствени планове. На това се позоваха и вчера министрите, като одобриха предложението на Чакъров 1000 дка в Иракли и Емона да бъдат извадени от забранителната заповед, защото за тях има одобрен план през 1998 г. Той е за курортно селище в Иракли и разширяване на с. Емона. За останалите 38 000 дка екоминистърът вчера удължи мораториума за строителство. Заповедта е до 1 година или до влизането в сила на заповедта по "Натура", ако това стане преди август 2008 г. Имало е вариант за забрана за 2 години.

Първанов пусна закона за изборите с безпокойство и съжаление, научаваме от 24 часа.

Президентът Георги Първанов насрочи местния вот за 28 октомври и подписа промените в изборния закон вчера. Държавният глава е парафирал указите убеден, че всяко забавяне на изборите ще е лош знак за реалното осъществяване на местното самоуправление, съобщиха от прессекретариата му. Освен това на гражданите трябва да се осигури достатъчно време за запознаване с измененията. “За съжаление и този път НС продължи практиката обществено важни изменения да се приемат в последния възможен ден и по този начин обществото и президентът да се поставят пред свършен факт при обнародването на закона”, се посочва обаче в съобщението от “Дондуков” 2. Припомня се становището на Първанов по повод измененията в закона преди местния вот през 2003 г. - че поправките е трябвало да станат поне половин година преди изборите Държавният глава е следил внимателно дебатите и е “обезпокоен относно липсата на широк политически консенсус по критериите за активно и пасивно избирателно право, залегнали в измененията на закона”. Според него те трябва да са такива, че да гарантират провеждането на установените в българската конституция демократични принципи на всеобщото, равно и пряко избирателно право при тайно гласуване. 

Саръев чака благословия от владиката, четем в Новинар.

Ако владиката не ме благослови, няма да се кандидатирам за кмет на Кърджали. Това съобщи отец Боян Саръев в интервю пред "Новинар". В началото на седмицата той бе подкрепен за вота от ГЕРБ, "Атака" и ВМРО. Саръев обясни, че дори да спечели местните избори в родопския град, няма да напуска службата си в храма. Той заяви, че не е расист и хората за него са равни. Моето служение към човека, независимо дали е българин, турчин или циганин, е служение на самия Бог, защото такава е заповедта, каза Саръев. Говорителят на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов отказа да коментира евентуалното издигане на православен духовник за кмет на Кърджали с мотива, че мюфтийството не се меси в политическите дела и в делата на други вероизповедания.  

Ще направя Кърджали като манастирски комплекс, казва в интервю за Монитор отец Саръев.

За захвърляне на расото още не съм готов. Много условия трябва да се изпълнят, преди да се ангажирам сериозно с политиката. Първото условие се отнася до инициативната група около Милко Багдасаров, която действително да намери подходящия кандидат-кмет и да докаже намерението си, че е готова да изпълни мисията да разбие монопола на ДПС във властта. Ако инициативният комитет "За Кърджали" изпълни всичко това, то моето включване в политиката става безсмислено. Ако обаче, след като тази група обяви номинациите, аз не намеря човека, който да заслужава моето доверие и ако се убедя, че тази група не може да изпълни високата си функция, ще се кандидатирам. Обаче пак при едно условие - ако получа благословията на Негово Високо Преосвещенство митрополит Николай в Пловдив. Защото по принцип не е в традициите на Българската Православна Църква духовници да се включват в политическата борба и в политическия живот на страната. Ако обаче аз преценя, че наистина това, което трябва да се случи в Кърджали друг освен мен не може да го изпълни, бих се жертвал. Бих престъпил и каноните, за да бъде разбит ДПС-монопола, казва още Саръев.

240 хил. софиянци не плащат парно, изчислява Стандарт.

Около 240 хил. софиянци не си плащат сметките за парно и топла вода, съобщиха от "Топлофикация София". Към днешна дата събираемостта сред абонатите е около 38%. Така излиза, че от 400 хил. абонати на парното в столицата борчлиите са над 60%. Всички те дължат около 190 млн. лева на дружеството. От началото на годината дълговете към парното са се увеличили с 40-50 млн. лв., отчитат от "Топлофикация". Причината за това са последните трусове и смени на ръководството след скандала с Вальо Топлото. Натрупаните дългове на парното за синьо гориво към държавния доставчик "Булгаргаз" са 150 млн. лв. По-голямата част от тях са текущи задължения. Излиза, че ако всички абонати си платят сметките, парното ще може да се издължи до нула към "Булгаргаз". Заради бума в сделките с имоти вече има инициатива за промени в закона. Идеята на "Топлофикация" е продажбите на недвижимо имущество да става, след като старият собственик се издължи за парното. Сега често след сделката новодомците поемат натрупаните борчове. От "Топлофикация" очакват до средата на септември топлинните счетоводители да са приключили с изравнителните сметки и те вече да са в касите на парното.

Депутатите вече срещу кюфтето, шокира 24 часа.

От какво се оплаква депутатът? Има ли право на това? Кои са душманите на народните първенци? Това реши да провери “24 часа” в средата на парламентарния мандат. Преди години дори в селския хоремаг имаше книга за оплаквания и похвали. Тя бе на особена почит - хората предимно хвалеха, малцина дръзваха да се оплачат, но пък понечеха ли да напишат жалба, продавачката или чиновникът ставаха самата любезност. Жалването е характерна черта на българина, но досега никой не е проявил интерес към депутатските терзания. Ето защо “24 часа” въдвори книга за оплаквания (без препоръки). Призовахме всички депутати да споделят болките си в нея. Едва 27 от 240 народни представители се осмелиха да се включат в инициативата.

Хранителните добавки дърпат пазара на лекарства, осведомява Дневник.

През второто тримесечие на 2007 г. фармацевтичният пазар в България регистрира най-големия си ръст от 2003 г. насам - от 9.1% спрямо същия период на миналата година. Най-много са нараснали продажбите на хранителни добавки, витамини и минерали - за последните шест месеца те са стигнали 150 млн. лв. Това показват данните на световната анализаторска компания IMS Health. Причините за доброто развитие на сектора са увеличеният пазар на лекарствата без рецепта, купуването на допълнителни медикаменти при лечение в болница и повишената покупателна способност. За шестте месеца на тази година са продадени продукти за 700 млн. лв. Ръстът на продажбите в болничния сектор се е забавил леко, въпреки че е по-добре от 2006 г. Това се дължи най-вече на намаляването на сезонните заболявания като грип и настинки. Според анализа на IMS Health е трудно да се оцени актуалният болничен пазар, защото много лекарства се купуват на дребно от пациентите, които искат да си осигурят по-добро лечение. Освен това има традиция при доставката на медикаменти за болниците търговете да се печелят от привилегировани компании със силна политическа подкрепа и невинаги на най-добрата цена, пише в анализа. Според авторите му влияние върху пазара оказва и постоянният натиск на Министерството на здравеопазването да се намаляват разходите за лекарства, за да могат болниците да се вместят в определения годишен бюджет.

Навалица за СПИН тест, видял е Дневен Труд.

Опашки от мераклии да се изследват безплатно за СПИН се вият пред подвижните кабинети по Черноморието ни. Само за два часа вчера на бургаския плаж си направиха тест 15 жени. В сряда на плажа в Поморие за носителство на ХИВ вируса се изследваха 200 души. А от началото на кампанията по морските ни курорти, която започна преди месец, се подложиха на тест повече от 1900 души. Нито една от кръвните проби, взети досега, не е положителна, съобщиха организаторите вчера.

В “Мини Европа” я няма само България, оповестява 24 часа.

Белгийците харесали “Св. Ал. Невски”, ние не - бил руски. Другите държави отдавна си наредиха чудесиите, само България още се чуди и мае какво да изложи в брюкселския атракционен парк "Мини Европа". Там всяка страна от ЕС има макет на някоя своя забележителност. Паркът е пълен с дворци в мащаб 1:25, дори Румъния е сколасала да въздигне замъка Могошоая с озъбен граф Дракула на стълбите. Със София обаче преговорите текат 3 г., каза шефът на парка Тиери Мею.

Трудовата емиграция се мести на север, информира Дневник.

Пътуванията на българи в чужбина от началото на тази година са се увеличили с близо 10%. Това показва предварителната справка на Националния статистически институт за първото полугодие, сравнена със същия период на 2006 г. Общият брой на пътувалите е малко над два милиона. Половината от тях са били в чужбина по работа, над 750 хил. са туристите, а останалите не са посочили причина. Най-голям скок има при пътуванията до Великобритания - почти 70%, следвана от Чехия. Данните показват пренасочване на трудовата емиграция от юг на север. Най-големият спад в посещенията е отбелязан в Португалия, която преди влизането на България в ЕС беше предпочитана дестинация за гастарбайтерите. Според статистиката във Великобритания за шест месеца са пристигнали над 60 хил. българи. В началото на годината Лондон въведе квота за достъп до трудовия си пазар за българи и румънци. За нискоквалифицирана работна ръка тя е 20 хил. души. През май и юни за Острова на бригада заминаха и няколко хиляди студенти. Сериозно увеличение на потока има и към съседните Македония и Гърция. Другите най-посещавани от българите страни са Германия, Испания и Италия.

Тръгва диференцираното заплащане на учителите, пише Новинар.

Диференцираното заплащане за учителите вече е факт след вчерашното решение на Министерския съвет. Преподавателите ще бъдат оценявани и всеки ще получава различна добавка според точките, които са събрали. За новата реформа са отпуснати 13 100 000 лв. Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев обясни в сряда, че максималният процент на учителите в едно училище, които получават една и съща добавка, може да бъде най-много 70%, защото според него при по-висок процент няма диференциация. Според Даниел Вълчев този тип заплащане може да стане факт от септември или октомври. Начините, по които ще бъдат определяни заплатите по новата наредба, ще зависят от колективите във всяко едно учебно заведение. Наредбата е била съгласувана със синдикатите, потвърдиха оттам. Въпреки това, ако няма увеличение на заплатите на учителите, от 15 септември протести ще има, каза за "Новинар" председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Рейтинг ще показва колко добро е едно училище, осведомява Сега.

Класацията ще се прави според знанията на децата, материалната база и квалификацията на учителите Ванина Стоянова За първи път в България всички училища ще имат рейтинг и ще влязат в обща класация. Тя ще служи като основен ориентир за родителите доколко качествено е образованието в съответното школо. Оценката на всяко заведение ще се определя от знанията на децата, материалната база и оборудването, квалификацията на учителите, както и как протича учебният процес. Това става ясно от промените в националната програма за диференцирано заплащане на учителите, приета вчера от правителството. Рейтингът трябва да е готов до 2 години. Той ще влияе и върху заплатата на педагозите, които работят в него. Подобни класации, но предимно на университетите и колежите, се правят в цял свят. Преди дни например Кембридж за първи път от 2001 г. изпревари Оксфорд в официалния рейтинг на най-добрите британски университети. Тази година Кембридж е оглавил класацията по оценките на приемните изпити, качеството на залите за обучение и перспективите след завършване. В България за изработване на рейтинг на училищата и университетите се говори от няколко години.

Отвлякоха каляската на царя, научаваме от Стандарт.

Парламентът изхвърля реликви на Короната заради колите си Народното събрание похити каляските на царя. Осем карети и файтони на Короната бяха прехвърлени по тъмно от депутатския гараж на ул. "Искър" 2 в паркинг на ул. "Черни връх". Заедно с тях по дупките на София призори се влачеше и шейната, с която Симеон се пързалял като дете по столичните улици. Акцията бе проведена тайно по заповед на шефа на кабинета на Георги Пирински - Мирон Гаврилов. Старинните експонати са собственост на общинския музей "Стара София". Той ползваше гаража за склад, но до вчера не подозираше за акцията. Откараха ги в незнайна посока, кършеха ръце уредниците на музея. Три пъти им писах писма, контрира Гаврилов. И обеща, че от каретите няма да падне нито една гайка. Рокадата била заради парламентарните коли.

Блокират София до 20 август, установява Дума.

Заради преасфалтиране затварят "Орлов мост" и централните артерии "Цариградско шосе" и "Цар Освободител" Въпреки отпускарския сезон задръстванията очевидно ще продължат да мъчат софиянци и през август. Причината са ремонтите на централни столични булеварди, по които движението на колите ще е двупосочно. Кметът Бойко Борисов е сигурен, че неудобствата, които ще изтърпят жителите на най-големия град, ще си заслужават, защото според него това са единствените възможни стъпки към преодоляване на непосилния вече трафик в столицата. Още тези дни ще усетим проблемите, защото от събота - 4 август, до четвъртък - 9 август, се забранява движението на коли и градски транспорт в двете посоки по бул. "Цар Освободител" между булевардите "Васил Левски" и Евлоги Георгиев". От понеделник - 6 август, пък няма да можем да се движим и през "Орлов мост". Ремонтът там също ще продължи до четвъртък - 9 август. От следващия ден - петък, 10 август, до 14 август пък се забранява движението по изходящото платно на бул. "Цариградско шосе" между булевардите "Евлоги Георгиев" и "Пейо Яворов". Превозните средства ще се движат в другото платно двупосочно. От 15 до 19 август пък спира движението по входящото платно на "Цариградско" в същия участък, като колите ще се движат по изходящото платно между булевардите "Пейо Яворов" и "Евлоги Георгиев".

Бизнесмен завлече Бургас с милиони, описва Стандарт.

Върховната касационна прокуратура подхваща скандална приватизационна сделка в Бургас. Сигналът до магистратите е подаден от местни общински съветници. Става въпрос за огромна триетажна сграда на пъпа на Бургас, която е била продадена от общинска фирма "Хляб и хлебни изделия". Купувач е "Онтайм дистрибюшън енд лоджистикс", която пък е собственост на панамската офшорка "Ийст еуропиън дистрибютърс корп". Сделката е сключена в средата на месец август миналата година след публичен търг, проведен от шефката на "Хляб и хлебни изделия" Пенка Филева. Това обясни пред "Стандарт" общинският съветник Георги Манев, който подал сигнал до прокуратурата. Съгласно условията по прехвърляне на собствеността купувачът е трябвало да плати в тридневен срок продажната цена от 2 072 000 лв. Това е вписано изрично и в новия нотариален акт, който е издаден на собственика на "Онтайм дистрибюшън енд лоджистикс" Ваклин Стойновски. Година след продажбата и прехвърлянето на собствеността бизнесменът все още не е платил на община Бургас дължимата сума. Междувременно обаче той се е настанил в сградата и я е ипотекирал два пъти за многократно повече пари. В сигнала до Върховната касационна прокуратура общинските съветници твърдят, че бизнесменът Ваклин Стойновски, който е и лидер на маргиналната партия Бургас, е ощетил общинския бюджет с милиони левове. Десет дни след сключване на сделката - на 12.10.2006 г., огромната сграда в центъра на града е ипотекирана за сумата от 250 000 евро.

Слави махна тъмните очила във Враца, радва се Дневен Труд.

6 камиона, 4 ТИР-а и 10 автобуса придвижват шоумена и хората му из страната “Аз съм и ад и рай, господар съм и съм роб”, гръмна на 1 август гласът на Слави Трифонов. И три поколения врачани избухнаха от възторг по трибуните на стадион “Христо Ботев”. “Слави, ти си велик!”, екзалтирано викаха феновете, изведнъж забравили за студа и стелещата се на талази мъгла, която се приближаваше заплашително откъм планината. С култовото парче стартира лятното национално турне “Ние продължаваме” на “Ку-Ку бенд” и Слави Трифонов.

frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4203 |02.08.2007 Пресата в четвъртък . 0| 4415 |26.06.2007 Преса на 26 юни . 0| 4962 |25.06.2007 Преса на 25 юни . 0| 4176 |22.06.2007 Преса на 22 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads