Реклама / Ads
0| 3810 |28.02.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за социологическия разнобой по повод следващия парламент; за опитите на ДПС да се върне в управлението на горите; за "редактирането" на данъците в София; за идеалната холивудска красавица.
 

Почваме да даваме визи на косовари, четем в Стандарт.

Започваме да издаваме визи на косовски граждани в Прищина. Така те ще могат да получават български визи, без да е нужно да ходят чак до Скопие, както досега. В средата или края на март ще заработи консулска служба към дипломатическото ни бюро в Косово. Това обаче не означава, че установяваме отношения с Косово и няма нищо общо с признаване на независимост, обясни зам. външният министър Милен Керемедчиев. Службата ще функционира към дипломатическото ни представителство в Прищина, което пък е към мисията ни в Белград, уточни той. По думите на Керемедчиев става въпрос за идея отпреди шест месеца, чиято цел е да облекчи натовареността на визовата ни служба в Скопие, където косоварите кандидатстват и получат наши визи. От общо 70 000 визи за Македония 15% отивали за граждани, притежаващи издадени от ЮНМИК паспорти. Службата ще издава визи, но и ще защитава интересите на български граждани, пребиваващи на територията на Косово. Новината за бъдещото ни консулство дойде в деня, в който в София се намираха редица външни министри от региона. Те участваха в срещата на първите дипломати от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, чийто домакин бе Ивайло Калфин. Присъствието на едно място на сърби и косовари изпълни атмосферата с напрежение. 

Социолозите в разнобой за следващия парламент, твърди Дума.

Данните на социолозите от "Алфа Рисърч" и на НЦИОМ се разминават по отношение на резултатите за партиите, които влизат в парламента на изборите догодина. Анкетите на "Алфа Рисърч" сочат, че подкрепата за ГЕРБ през януари е 24,8%, за БСП - 20, като това е запазен потенциал от предни месеци, ДПС - 7, "Атака" - 5. Тези са и политическите сили, които имат шанс да влязат в следващия парламент, сочат данните от проучване на агенцията от края на януари сред 1018 души. В сряда прогнозите на НЦИОМ бяха съответно - ГЕРБ с 30,3 на сто, Коалиция за България събира подкрепата на 15,4%, 9,3 на сто за ДПС, "Атака" - с 5,4%, и СДС - 4 на сто. От "Алфа Рисърч" обясняват, че ГЕРБ продължава да има водещи позиции, но бележи лек отлив на привърженици - от 27,6% през декември до 24,8% през януари. БСП запазва потенциала си от последните месеци - около 20 на сто, и все още успява да бъде в конкурентни позиции на партията на Бойко Борисов. Социалистите възстановяват разклатеното си доверие сред средните поколения. Потенциалът на десните партии продължава да е свит до рамките на най-твърдите им привърженици, сочат данните на "Алфа Рисърч". ДСБ е с резултат 1,2%, ВМРО - 1%. Под статистическата грешка е и резултатът на НДСВ. След изключването и напускането на ключови имена от партията, електоралният й потенциал продължава да е 1,9%. И без това високото недоверие в жълтите бележи съществен ръст от 77% на 81%. Малко по-различна е тенденцията в електоралните нагласи към "Атака". Докато доверието в националистите има устойчиво равнище от около 15 на сто, готовността да се гласува за партията постепенно отслабва. За период от една година потенциалът на формацията е намалял с около една четвърт, а след неубедителното представяне в местните избори спада до границите на около 5% от общия брой избиратели.

ДПС опитва да се върне в управлението на горите, пише Дневник.

Депутати от БСП внесоха вчера в парламента поредните поправки в Закона за горите. Това са 23-тите промени в акта, приет през 1997 г. Те бяха посрещнати критично както от коалиционните партньори на социалистите - НДСВ и ДПС, така и от бранша. ДПС, което се бори да запази влияние в сектора, обяви, че в проекта липсва стратегия за развитието му. По-конкретните идеи на партията на Доган са насочени към прехвърляне на контролни функции към екологичното министерство, което е в нейната квота. Предлаганите текстове уреждат само статута на лесничействата като държавни предприятия, докато как те ще възлагат на частни фирми дърводобив тепърва ще се регламентира с правилник и наредби - е едно от основните притеснения на бранша. Политици от ДПС виждат проблем в това, че контролната дейност върху лесничействата ще бъде поверена на регионалните дирекции по горите и по този начин ще остане вътрешна за системата. От партията прогнозираха, че е възможно да предложат между първо и второ четене на проекта контролните функции да се поемат от Министерството на околната среда и водите, ръководено от Джевдет Чакъров. Депутати от други цветове веднага разчетоха в това опит на най-малкия коалиционен партньор да запази лостове за влияние в сектора.

Шефът на българското ФБР също ще подслушва, научаваме от Новинар.

Председателят на Държавна агенция “Национална сигурност” ще дава разрешение за използване на специални разузнавателни средства. Това решиха народните представители с приетите вчера на първо четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства, внесени от правителството. Досега разрешение можеше да издава само министърът на вътрешните работи след санкция на съдебната власт. С промените за първи път право да разпорежда подслушвания се дава на неполитическо лице. Депутатите приеха 13 промени в закони, свързани с новата агенция, в която са НСС, Финансовото разузнаване и Военното контраразузнаване. Шефът на ДАНС ще участва в междуведомствения съвет и междуведомствената комисия, които издават лиценз за износ, внос и трансфер на оръжия. ДАНС заедно с Агенция “Митници” ще участва при осъществяването на оперативно-издирвателна дейност. Следователите и прокурорите ще бъдат длъжни да уведомяват освен главния прокурор и председателя на ДАНС, когато образуват наказателни производства за финансиране на тероризма.

Радари в 15 тайни коли, предупреждава 24 часа.

15 нови радара, монтирани в нормални коли, ще снимат нарушители по пътищата. Това ще са автомобили на Пътна полиция, но без отличителни стикери с надпис КАТ. Засадите започват от началото на пролетта. Ще бъдат залавяни любители на високи скорости по най-натоварените и рискови пътища, предупреди шефът на КАТ Алекси Стратиев. Новите радари са английски и отговарят на всички евростандарти, а техническите им параметри позволяват прецизно заснемане на скоростта.

Искат 1 ст. скок на тока, съобщава Стандарт.

С 1 ст. на киловатчас да поскъпне токът за бита от лятото, предлагат от ЧЕЗ. Предложенията на собственика на Енергото в София, областта и Плевен ще бъдат внесени в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. ЧЕЗ предлага среден скок от 6,3% - 9% за битови потребители, 6,2% за фирми ниско напрежение и 1,1% за средно напрежение. Потреблението на домакинствата в Западна България е средно 183 квтч на месец, а сметката за тока е 25 лв. При новите цени от 1 юли сметката ще нарасне с 2,20 лв. От EVN, които държат енергото в Пловдив и Стара Загора, предлагат средно 11,3% скок на тока от 1 юли. За битовите абонати увеличението ще бъде 12,5%. При тях средното потребление е 220-250 квтч и средната сметка ще се вдигне с 3 лв.  

Опозицията "редактира" данъците и таксите в София, информира Дневник.

Столичният общински съвет промени в четвъртък почти всички местни данъци и такси за 2008 г. от внесения за гласуване проект на кмета Борисов и мнозинството на ГЕРБ. Фирмите по чистотата плашат общината със съд. Това ставаше след предложения за коригирането им от представители на опозицията и най-вече на БСП и ДСБ, като Борисов призоваваше съветниците си да ги подкрепят като разумни. БСП коригира имотните ставки Най-изненадваща беше промяната в данъка върху сделките с имоти, който в програмата на ГЕРБ за управление на България е обещан да бъде напълно премахнат. Според първоначалното намерение на управляващата в София партия той трябваше да остане на сегашните 2% от стойността с вариант и да отпадне. Съветникът от БСП Георги Кадиев обаче предложи увеличение с 0.5 на сто. "В противен случай увеличаваме тежестта върху обикновените граждани, които само ползват имотите си, а не натоварваме строителните фирми и тези за недвижими имоти", бяха аргументите му. Според Кадиев с повишаването на ставката в бюджета на общината ще влязат над 50 млн. лв. Съветниците от ГЕРБ първоначално отхвърлиха предложението му. "Данъкът и сега е достатъчно висок. Еднократното му плащане е колкото десет годишни вноски по данък сгради", каза Орлин Алексиев от мнозинството. Кметът Бойко Борисов обаче хареса предложеното от БСП повишение с мотива, че то ще докара постъпления в бюджета. След призива му към съветниците от ГЕРБ да го подкрепят те гласуваха единодушно "за".

Министри плащат наем на парламента, информира Дневен Труд.

Четирима министри - двама от БСП, един от НДСВ и един от ДПС, двама бивши депутати от НДСВ и един от БСП, както и трима евродепутати - от БСП, ДПС и “Атака”, не са освободили жилищата, които са получили в качеството си на народни избраници в 40 НС, научи “Труд”. В правилника на парламента пише, че само “на народните представители, които не притежават семейно жилище на територията на Столична община, безвъзмездно се осигурява жилище в София от мандатния жилищен фонд на НС (б.р. - НС има 180 апартамента), като разходите по основен ремонт, типово обзавеждане, охрана чрез сигнална охранителна техника или по друг начин, данъците и таксите по Закона за местните данъци и такси се поемат от бюджета на Народното събрание”. Депутатите трябва да освободят в едномесечен срок жилището, след като престанат да бъдат народни избраници. Въпреки правилника обаче министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, на регионалното развитие и строителството Асен Гагаузов, на околната среда и водите Джевдет Чакъров и на евроинтеграцията Гергана Грънчарова не се лишават от уютния “покрив”, който им осигури парламентът в качеството им на редови депутати, преди да станат членове на кабинета

Качват депутатите на лични коли, съобщава 24 часа.

Масово завръщане на депутатите към личните им автомобили замисля администрацията на Народното събрание. За целта съвместно с МВР и КАТ ще се търси начин за улесняване движението и паркирането на народните представители. Това е записано в предложенията за подобряване транспортното обслужване на депутатите. “Не става дума за синя лампа, специална маркировка и даване на предимство. Ще търсим начин, при който народните представители да могат в по-голяма степен да ползват личните си автомобили за изпълнение на служебните си ангажименти при движение из столицата, пътуванията до регионите и паркиране пред определени учреждения”, категоричен бе главният секретар на парламента Огнян Аврамов.

440 млн. лв. за 70 кораба, изчислява Дневен Труд.

440,1 млн. лева предлага българо-германският консорциум “Кей Джи Маритайм Шипинг” за 70% от БМФ. Срещу тази сума новият собственик получава флотилия от 70 кораба на средна възраст над 24 години, което не отговаря на европейските стандарти в корабоплаването. Инвеститорът се ангажира да вложи в параходството 780 млн. лева и да държи на работа 2432 моряци. Мащабни съкращения в БМФ ще има само в администрацията, чийто щат бил раздут в пъти. Пет години след сделката новият собственик ще получи правото да придобие и остатъчния дял на държавата от 30% срещу сума не по-ниска от 188 млн. лева. В консорциума “Кей Джи Маритайм Шипинг” участват германската “Кей Джи Маритайм партнърс” (70%) и българската “Адванс пропъртис” (30%).

Българите дарили 34 млн. лв. за 2007 г., установява Дума.

Бум на благотворителност чрез SMS за миналата година Фирми, частни фондации и граждани са дарили 34 милиона лева в брой през 2007 г. Това съобщи Весела Герчева, директор на Българския дарителски форум, която представи резултатите от годишно изследване на форума за частните дарения през изминалата година. Според нея фирмите са били най-активни дарители с 22 милиона лева, фондациите са предоставили близо 7 милиона лева, а благотворителността на гражданите е на приблизителна стойност 5 милиона лева. Допълнително през 2007 г. са дарени поне 8 милиона лева под формата на апаратура, храни и стоки. Даренията през 2007 г. са се увеличили с 11 милиона лева в сравнение с 2006 г.

Лицемерието като добродетел, разсъждава Иван Матанов в Стандарт.

Все повече разбирам Борис Христов. Големият поет се скри в Родопите - вдън горите тилилейски, там, където няма телевизия, където няма джиесем, където го събуждат хлопките на стадата, а не сутрешните новини, напоени с кръв, мерзост и демагогия. Все повече разбирам и Христо Ганев, който стиска зъби, не обелва дума, мълчи със страшна сила. Боже, той ли няма какво да каже на оядените политици, на клоуните и фарисеите! Който си помисли, че това мълчание е проста работа - ще сгреши. Но това е друга тема. А сега не бива да се мълчи. Става дума за състраданието и за лицемерието българско, което се превърна в добродетел... За двете страни на този медал от 1,20 лв. с ДДС. Медалът, с който се закичиха хиляди българи, трогнати от децата в Могилино. Шапки долу за тях! Включително и за хората от русенския квартал "Средна кула", които също пращаха есемеси, но после скочиха срещу къщичките за недъгавите деца Тези редове не са срещу тях. Някои така разбират гражданското общество - халал им вера. Защото е много лесно да залъжеш съвестта си с един есемес. Но когато едно болно, недъгаво дете ти стане съсед, се иска нещо повече. Иска се твоята саможертва да чуваш от време на време неговите стонове, да гледаш изкривената му походка, и когато седнеш в дома си пред ракийката и салатката, да изплува в съзнанието ти нежеланата му физиономия... Иска се морал, да не кажа, дупе!

Създадоха идеалната холивудска красавица, конструира и Новинар.

Американски сайт обяви конкурс за дигитален образ на най-зашеметяващата холивудска красавица, съобщи в. „Дейли мейл”. Надпреварата се радва на засилен интерес от страна на потребителите, които засипаха интернет-страницата Worth.com с предложения, отразяващи представите им как би трябвало да изглежда идеалната хубавица, съчетаваща най-доброто от реалните звезди. Така бе родена Карлизина Джолектрон – съчетание между Анджелина Джоли, Чарлийз Терон и Кармен Електра. Карлизина има устните на Джоли, очите на бившата звезда от „Спасители на плажа” Електра и носа на изящната Терон. Макар повечето предложения в конкурса да се базират върху природните дадености на съвременни знаменитости, някои от участниците са потърсили вдъхновение в класическата красота на холивудските красавици от близкото минало. Така на бял свят се появи фаталната блондинка Дети Ричейк, съчетаваща косата на Вероника Лейк, очите на Бети Дейвис, устните на бившето момиче на Джеймс Бонд Денис Ричардс и бюста на Доли Партън.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4197 |27.02.2008 Пресата на 28 февруари . 0| 4307 |26.02.2008 Пресата на 27 февруари . 0| 4034 |25.02.2008 Пресата на 26 февруари . 0| 3874 |24.02.2008 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads