Реклама / Ads
0| 3560 |03.04.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за съвета на тримата големи през уикенда; за делото "Змия"; за втория жълт картон към Етем; за скандала в опозицията заради вота; за помислите на Ватикана за секс.
 

Тримата големи на съвет през уикенда, известява Новинар.

На извънредно заседание на вътрешната комисия във вторник ще бъде гласуван докладът за скандалите в МВР, чийто срок за изготвяне е днес, научи "Новинар". За събота или неделя пък е насрочен съветът на тройната коалиция, на който тримата лидери ще обсъждат вариантите за действие в създалата се ситуация, както и евентуалните смени в кабинета. Междувременно вчера опозицията започна събирането на необходимите подписи в парламента за внасянето на петия пореден вот на недоверие към правителството. В мотивите, които опозицията допълва няколко пъти, е записано, че "ръководството на МВР е свързано и защитава скритата власт на сивата икономика, защото управляващите получават пари от нея". Десните в парламента се бунтуват и срещу това, че "МВР провежда кадрова политика, при която на възлови длъжности в службите на министерството се назначават лициа за прикриване, а не за разкриване на престъпленията".

Скандал в опозицията заради вота срещу кабинета, осведомява Монитор.

Опозицията се скара тежко заради петия вот на недоверие срещу кабинета на Сергей Станишев, предизвикан от скандалите в МВР. Четирите парламентарни групи на ДСБ, ОДС, "Народен съюз" и "Атака" не успяха да съберат подписи и да внесат искането за сваляне на кабинета в четвъртък, както се заканиха инициаторите на вота от партията на Иван Костов. Спорът между опозиционерите дали е нужен вот на недоверие или не, без малко не прерасна в ръкопашна схватка между Стефан Софиянски и Борислав Китов от "Народен съюз" в парламентарната стая на БНС. Лидерите на депутатите от опозицията проведоха консултации, на които се разбраха да събират подписите самостоятелно в групите си и днес в 10 часа сутринта да докладват с колко парафа разполагат. Още във вторник Единна народна партия на Мария Капон разпространи декларация, че вотът е безсмислен. Същия ден ОДС решили да не подкрепят искането на костовистите на заседанието на парламентарната си група във вторник вечерта. Причините били три: че нямат никакви доказателства, с които да уличат министъра на вътрешните работи Румен Петков, че е замесен в корупционни схеми в МВР, че правителството няма да падне, а мнозинството ще се сдобие с поредния повод да твърди, че е единно и стабилно, и че с вота отново ще дадат възможност на Иван Костов да се реанимира като лидер на цялата опозиция. В сряда до обяд депутатите от ОДС бягаха от публичния отговор дали застават зад вота с аргумента, че мотивите не са готови.

МВР: Делото "Змия" е пратено на Атанас Атанасов през 1999 г., пише Дума.

Архивното дело "Змия" е изпратено от директора на дирекция "Информация и архив" на МВР Серафим Стойков през ноември 1999 г. на директора на Национална служба "Сигурност" ген.- майор Атанас Атанасов по негово искане. Това съобщиха вчера от МВР по повод изнесена от агенция "Фокус" информация, че 2 тома материали и специални разузнавателни средства, обединени под кодовото име операция "Змия", са изчезнали от архива на МВР през последните две години. Според ведомството не съществува писмен документ, който да аргументира искането на Атанасов. На два пъти през 2001 г. дирекцията с напомнителни писма е изисквала връщането на делото в архива на МВР. В отговор НСС са заявили, че делото е било изпратено в края на ноември 1999 г. на тогавашния министър на вътрешните работи. Според МВР архивното дело съдържа класифицирана информация, а за случая е уведомена прокуратурата. От "Фокус" припомнят, че операция "Змия" и нейната разработка съдържа над 800 страници - резултати от наблюдение, подслушване и други специални средства. Обект на разработката е бил Иван Татарчев, като действащ прокурор, а под кодовото име "Змия" е била скрита самоличността на дългогодишната му приятелка д-р Лили Манова. Срещу нея са били използвани СРС-та без знанието на главния прокурор, пише още агенцията. Събирането на компрометиращи факти от живота му е трябвало да го принуди да подаде оставка.

Втори жълт картон за Етем заради телефон 112, осведомява Новинар.

Европейската комисия показа втори жълт картон на страната ни заради това, че единния телефон за спешни повиквания 112 все още не функционира в цялата страна. Предупредителното писмо е подписано от европейския комисар по далекосъобщенията Вивиан Рединг, в което тя приканва спешният номер да бъде въведен в цялата страна. В противен случай ще бъде сезиран Съдът на европейските общности.

Месец май тежък за Гайдарски, обявява Дума.

През май съсловните организации на лекарите, медицинските сестри и фармацевтите гласят национален протест. Новината дойде вчера от Пловдив в лицето на шефа на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов. Старата идея на белите престилки се премести на нова дата през следващия месец, но все още ще се умува кой ден точно ще тръгнат протестите. В момента на срещи с регионалните структури в странате се уточнява това, както и конкретните искания на медиците. На този етап исканията са за бюджет в здравеопазването, който да е със 727 милиона лева повече от одобрения, т.е. “ние искаме 2,4 млрд. лева, но някой се уплаши и спря разглеждането”, посочи д-р Кехайов. По думите му в противен случай всичко ще рефлектира върху българския пациент. Ако протестът не постигне своите цели, лекарите ще преминат към твърди стачни действия, обяви д-р Андрей Кехайов.

Над 2 милиарда лева годишно печели бизнесът в България от намаляването на осигурителните вноски, изчислява Дневник.

Над 2 милиарда лева годишно печели бизнесът в България от намаляването на осигурителните вноски, но в същото време се увеличава дефицитът във Фонд "Пенсии", който се покрива от държавния бюджет. Това каза управителят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков на дискусия по проблема в парламентарната комисията по бюджет и финанси. Според него не се налага в момента допълнително намаляване на осигуровките, защото това няма да гарантира увеличаване на приходите и изсветляване на икономиката. В момента осигурителната тежест е около и под средната за страните от ЕС, каза Христосков. Според него допълнителното намаляване ще натовари още бюджета. Има обаче резерви, ако се вземе решение за намаляване на вноските при положение, че има нулеви години за плащане на вноските във Фонда за гарантиране на вземанията на работниците при фалит на предприятия, както и да се намали вноската за трудова злополука и професионално заболяване.

"Охранените котки" на Европа посякоха три държави за НАТО, пише Дневник.

Франция и Германия с помощта на Гърция и няколко западноевропейски държави превърнаха срещата на върха на НАТО в Букурещ от голям пробив в голямо разочарование и де факто помогнаха на Русия да се завърне като решаващ фактор в европейската политика по сигурността. Заради неуредения спор за името й гърците наложиха вето и Македония не получи покана за членство в алианса. "Казаха, че сме сторили всичко необходимо и ни наказват само защото сме македонци", каза правителственият говорител Никола Димитров. "Атина напълно постигна целите си", заяви външният министър Дора Бакояни. Париж и Берлин оглавиха групата държави, които се противопоставиха на САЩ и отказаха включване на Украйна и Грузия дори в програмата за подготовка за членство в НАТО. "Позицията на Франция и Германия - охранените котки на Европа, се обяснява от техния страх от Русия и от влошаване на отношенията с Москва", заяви Александър Рондели от грузинската Фондация за стратегически и международни изследвания. Разочарованата македонска делегация се срещна за кратко с американския президент Джордж Буш и демонстративно напусна форума. "Заради Гърция НАТО избра нестабилността в региона", заяви външният министър Антонио Милошоски.

Всеки четвърти учител бягал от час, установява Монитор.

Всеки четвърти учител в България бяга от час, а средно на българските преподаватели се събират по 4 дни отсъствия за месец март. Само в половината от случаите директорите намират заместник на отсъстващия преподавател, сочат данните на просветното ведомство. “26 на сто от учителите в образователната система са отсъствали по различни причини през месец март. Всеки от тях има средно по 4 дни отсъствия за последните 22 работни дни.” Това заяви вчера министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Той коментира, че неговите експерти ще обмислят възможности да се предприемат финансови наказания срещу най-често отсъстващите, защото досега другите мерки не давали резултат в борбата с кръшкачите. Директорите успяват да намерят заместник едва на половината от отсъстващите учители, сочи статистиката.

Ватиканът мисли само за секс, шокиран е Новинар.

"Ватиканът въобще не мисли за спасението на душите на вярващите, бедността, глада по света, единствената мисъл, която е обсебила умовете и душите на Светия престол е сексът”. Това твърди пред римския в. „Стампа” комунистическата депутатка (а може би депутат) от италианския парламент Владимира Луксуриа, който е транссексуален. Самата тя се нарича трансджендъристка (Gender и Sex означават на английски и „пол” бел. ред). Въз основа на направен от Луксуриа анализ във висшите църковни кръгове се говори повече за секс, отколкото например в хомосексуалните общности. Самата Луксуриа, чието рождено име е Владимиро Гуаданьо, предизвика революция в политическия живот на Ботуша, след като стана първият трансексуален депутат, избран в италианския парламент през 2006 г. На въпрос как се чувствала след като разбрала, че става парламентарист тя отговаря: „Като феминистките през 60-те”. Луксуриа, казва че ако не бъде избрана за депутат от коалицията на комунистите и зелените на изборите следващата седмица, ще се пробва на друго поприще. Нейната мечта е да се снима във филм на скандалноизвестния с натуралстичните секс-сцени и популярния сред гей-общностите по света испански режисьор Педро Алмодовар.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3940 |02.04.2008 Пресата на 3 април . 0| 4713 |01.04.2008 Пресата на 2 април . 0| 4060 |31.03.2008 Пресата на 1 април . 0| 4512 |30.03.2008 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads