Реклама / Ads
2| 3693 |25.06.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 26 юни

.
Вестниците пишат за порциите на Доган в изборния тюрлюгювеч; за това, че и Златко Баретата иска свобода заради изборите; че губим 130 млн. лв. по САПАРД.
 

Порциите на Доган в изборния тюрлюгювеч, описва 24 часа.

Ахмед Доган се обяви за главния артелчик в държавата, който сипва порциите, и първо вбеси ГЕРБ, а след това извади от равновесие и партньора си БСП. “Скандалното в записа не е, че той държи властта и това, че той разпределя парите. Ние сме го усетили, разбрали, и нямаме съмнения в това. Освен Станишев, който продължава да счита, че е премиер и мандатоносител.” Така Бойко Борисов коментира думите на Доган. Скандалният видеозапис от предизборната среща на ДПС е от 18 юни и активистите на ГЕРБ го разпространиха. Това беше и най-въртяното парче в мрежата. Малко по-късно се появи и негова английска версия.

Татяна Дончева: Като сме овце, да ни скочи един (Доган) на главите, цитира 24 часа.

“Като сме овце като народ, да дойде един човек да ни скочи на главите! Какво е това- лидер да пазарува по сладкарниците пенсионери, учителки да раздават пари?! Такава деморализация на нацията трябва да се изживее като национален катарзис.” Това заяви Татяна Дончева в интервю пред вестник 24 часа. Според нея за ситуацията в България принос имат и медиите. “Сега от какво сте недоволни? Че ви казал Ахмед Доган- рая сте били, рая ще си останете?”- продължава Дончева и допълва въпроса си- “Ами като сме му дали всичко в ръцете, защо да не го каже? Кой направи тази коалиция? Чий е моделът?”. Според Дончева, влияние е имал до голяма степен и президентът на България и не е редно да се казва, че той нямал нищо общо. “А каква е тази критика за избирателната система, като той беше човекът, извил ръцете на Станишев да се съгласи на тази уродлива мажоритална система? Кой ще го пита? “ – задава риторичен въпрос Татяна Дончева.

60 на сто от законите в парламента гласувани без кворум, обобщава Новинар.

Близо 60 на сто от решенията на 40-ото Народно събрание са взети без кворум, съобщи ръководителят на катедра „Реторика” в СУ „Св. Климент Охридски” Лилия Методиева. Тя представи проучване за работата и начина на вземане на решения от парламента през последните 4 години. Според Методиева гласуването без кворум превръща решенията в незаконни и те подлежат на обжалване и прегласуване. Най-много закони, приети без кворум, са гласувани през последната 12-а сесия на парламента, обясни Методиева. Близо 85 от взетите след Великден решения са приети без присъствието на поне половината от регистрираните депутати. Затова Методиева е внесла жалба в Софийския градски съд, който трябва да реши дали е имало нарушение при приемането на Закона за местните данъци и такси, който е гласуван с почти 30 гласа по-малко от минималната бройка за кворум.

И Златко Баретата иска свобода заради изборите, твърди Дневен Труд.

Обвиненият в ръководене на банда за наркотрафик и убийства Златомир Иванов- Баретата се е договорил да стане застъпник на кандидата за депутат Ивайло Дражев. Скандалният бизнесмен е мажоритарен претендент на партия “Обединение на българските патриоти” в Бургас. В четвъртък адвокатът на Баретата депозирал молба в Софийски градски съд, в която настоява клиентът му незабавно да бъде освободен, както се полага за изборджия. “От вас разбирам, че Златомир Иванов е вписан за застъпник. Дражев е направил това зад гърба ми, а целта е да се саботира партията ми.”, каза пред Труд Юлий Абаджиев, председател на “Обединение на българските патриоти”.

Лихви по заеми хвръкнаха до 15-20%, установява Дневен Труд.

Банките продължават да надуват лихвите по потребителски кредити. Само за един месец увеличението е с над 1 процент, показва статистиката на БНБ. През май новоотпуснатите заеми за мебели, бяла и черна техника счупиха петгодишен рекорд по скъпотия. Кредитите за потребление в левове са стрували средно 15.01 % на клиентите, а за краткосрочните (до 1 година) годишният процент на разходите прескочи 20 на сто. Сметките показват, че ако през май клиент е изтеглил тригодишен потребителски заем за 5000 лв., в края на периода той ще върне 6792 лв, или близо с една трета отгоре. За сравнение, който е взел същия заем преди две години, е късметлия- той ще плати плати общо 5871 лв., или почти хилядарка по-малко.

Наказателна процедура и заради енергийния пазар, оповестява Дневник.

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България и още 24 държави за неспазване на част от директивите за пазара на природен газ и електроенергия. Според Брюксел операторите на преносни системи за ток и газ не дават достатъчно информация за свободните количества енергия, което пречи на снабдителните компании да имат ефективен достъп до мрежите. До наказателната процедура се стигна, след като ЕК два пъти предупреди страната, че не прилага директивите за пазара на газ и ток.

Губим 130 млн. лв. по САПАРД, информира Стандарт.

България вероятно ще загуби окончателно 130 млн. лв. по САПАРД за 2008 год. Това съобщи председателят на експертната комисия на ГЕРБ Мирослав Найденов. Според него директорът на Генерална дирекция “Земеделие” към ЕК Волфганг Бурчер е изпратил писмо до Министерство на финансите. В него съобщава, че дирекцията не може да гарантира приключването на сметките за 2008 год. на агенция САПАРД е така ЕК няма да признае извършените плащания. Причината е, че за 103 общински проекта не е упражнен контрол по Закона за обществени поръчки.

Енергетика по време на криза, научаваме от Пари.

За първи път от десет години в България и региона има излишък на електроенергия и причината е икономическата криза. Това е видно от спада на потреблението на електроенергия у нас с 30-40%, стана ясно на конференцията ”Енергетиката в условията на икономическа криза”. Нощното потребление на ток в страната е паднало до 2500 мегаватчаса, а дневното е 3300-3500 мегаватчаса, което е прецедент от 10 години насам. Това показва, че цялата икономика на България се намира в криза. Намалението на потреблението е за сметка на намалената работа на предприятията и следващото, което трябва да очакваме, е бум на безработицата. Тази консумация може да се покрие само от АЕЦ Козлодуй и водноелектрическите централи. В такава ситуация останалите производствени мощности трябва да спрат, което ще остави без работа около 60 хил. души в сектора.

Бум на раждаемостта през 2008 година, констатира Дума.

През 2008 г. е имало бум на раждаемостта - тогава е регистриран най-висок ръст на ражданията у нас за последните 14 години. В края на годината официалната статистика по предварителни данни брои населението на България на 7 606 551 души. Очерталите се демографски тенденции и тяхното влияние върху общественото развитие налагат целенасочена политика, стимулираща балансирано и качествено развитие на националния човешки капитал, включващ хората с тяхното здравословно състояние, образование, способности и умения. Така би се достигнало постепенно стабилизиране на броя на населението и осигуряване на условия за неговото балансирано по пол и възраст развитие, както и непосредственото обвързване на демографските процеси със здравословното състояние и образователната структура на нацията.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4290 |24.06.2009 Пресата на 25 юни . 0| 4177 |23.06.2009 Пресата на 24 юни . 0| 4008 |22.06.2009 Пресата на 23 юни . 0| 3894 |21.06.2009 Понеделнишката преса на 22 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads