Реклама / Ads
2| 3837 |02.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 3 април

.
Вестниците пишат за президентската готовност да намали напрежението между лидерите; за скорошните масови убийства у нас; за глобалния финансов борд.
 

Първанов: Готов съм да съдействам за сваляне на напрежението между лидерите, цитира Дневник.


Готов съм да съдействам за намаляване на напрежението между лидерите и партиите - тази теза разви президентът Георги Първанов в едночасово изявление в четвъртък. Пресконференцията му беше посветена на реформата в политическия модел и изборното законодателство. Президентът напомни, че в условия на криза е важно изборите да произведат стабилно управление, но отчете опасност "лявото и дясното да се блокират" и да е невъзможно да се състави правителство. Можело обаче и да се направи работеща коалиция - "политическият процес е динамичен, вече има знаци за диалогичност", смята Първанов. Той разчете като "позитивен знак" дебата между премиера Сергей Станишев и лидера на най-голямата опозиционна сила ГЕРБ Бойко Борисов. Факт е, че се спореше за политика, което не се беше случвало от години, оттук нататък това трябва да бъде линията, коментира президентът. И поиска диалогът да продължи - да се видят екипите, бъдещите министри, антикризисните мерки. Първанов отново лансира тезата, че е необходима програма за национално съгласие. Ако това не може да се осъществи, поне да постигнем еднопосочно ориентирани програми, добави той. Недоумявам как дясната коалиция може да запише като договореност блокиране на стратегическите енергийни проекти на България само защото са подписани договорите с Русия от друго управление, коментира Първанов. "Това е недалновидно, да не кажа, че звучи детински. От идеологията енергия не можем да произвеждаме", заяви той. Президентът съобщи, че е насрочил изборите за евродепутати за 7 юни. Предупреди партиите, че ако не бъде въведен мажоритарен избор на част от депутатите, е готов да инициира референдум по темата.

ОЛАФ: Пет града са "отличници" по източване на европари, научил е Дневник.

Фирми от София, Пловдив, Перник, Шумен и Монтана най-често правят опити за източване на европейските фондове. Това е установила при проверките си Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), съобщи Йохан Ноу, началник на отдел в институцията. Според ОЛАФ сериозните нарушения се правят, когато започне да се изпълнява проектът. "До момента сме получили уведомление за 258 съмнителни случая, свързани с предприсъединителните програми ФАР, ИСПА и САПАРД, но прави впечатление, че всички те са засечени при наши проверки и на Европейската комисия", заяви Ноу. ОЛАФ е установила, че в 75% от съмнителните случаи по САПАРД става въпрос за измама, а по ФАР досега са разкрити нарушения в около 30% от разгледаните проблемни проекти. Службата планира да пусне гореща телефонна линия, на която всеки гражданин на държава - членка на ЕС, да може да подаде сигнал за злоупотреби. Най-сериозен проблем в България остава работата на съдебната система, каза Тиери Кретин, началник на дирекция "Разследвания и операции" в ОЛАФ. Мнението му беше допълнено от висшия прокурор Мила Георгиева, която заяви, че Наказателно-процесуалният кодекс обслужва извършващите престъпления. Според нея е необходима нова методика, чрез която прокуратурата да се бори с измамите.

Сигнализираме директно в ЕС за далавери с европари, добавя по темата Новинар.

Гореща телефонна линия за подаване на сигнали за злоупотреби с еврофондовете ще бъде открита от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Така всеки гражданин на държава членка на ЕС ще може да се обърне вече директно към европейските институции, ако се сблъска със случай на измама с европейски средства, подавайки сигнала на собствения си език. Това обяви вчера директорът на дирекция „Разследвания и операции” към ОЛАФ Тиери Кретин при откриването на семинар за противодействието на измамите, засягащи финансовите интереси на ЕС. Кретин каза, че вижда резултати в борбата със злоупотребите в България, но отбеляза, че предпочита те да идват по-бързо.

НДСВ спря спорна сделка на кабинета, оповестява Дневен Труд.

Коалиционният партньор НДСВ вчера спря сделката за изграждане на нова сграда на НАП на столичния бул. “Цариградско шосе”. След протест на министъра на държавната администрация Николай Василев правителството отложи решението за строителство. Билдингът на данъчната администрация трябваше да се построи от бившата шефка на тотото Ирена Кръстева. Срещу това държавата се ангажира да й даде 3 имота в центъра на София. “НДСВ е против разпореждането с имоти без конкурс. Няма значение дали предложението за строеж на сграда на НАП е внесено от министъра на европейските въпроси, от този на държавната администрация или от някой друг. Въпросът е принципен. И да са имали някаква оценка сградите, които влизат в сделката, това нямаше да промени позицията ни”, каза министър Николай Василев след заседанието.
Обръщайки се към журналистите, той се аргументира така: “Ако продадем “Булгаргаз” без конкурс, какво ще ни направите? Ние конкурс обявяваме и пак казвате, че нещо е лошо продадено, а представете си изобщо да липсва такъв?”, заключи министърът. Отложеното от кабинета решение за построяване на нова сграда на НАП беше внесено от финансовото министерство. То предвижда да бъдат заменени четири имота срещу изграждането на сграда на НАП от собственика на ИПК “Родина” - “Обединени български вестници” на Ирена Кръстева. Медийната група на Кръстева издава вестниците “Монитор”, “Телеграф”, “Политика”, “Меридиан мач”, “Експрес”, “Борба”, притежава и телевизионния канал ТV7. Сагата с билдинга на НАП върви от години. Първоначално строежът трябваше да стане с пари на Световната банка. Обявеният търг обаче закъсня, което оскъпи офертите на кандидатите. Затова беше спрян.

Софийският боклук замириса и в Ирландия, установява Дума.


За това как се справя България след приемането си в Европейския съюз, е статията на ирландското издание "Айриш Таймс", която излезе след посещението на президента Мери Макалийс у нас. След като описва присъствието на Макалийс на академична конференция в Софийския университет, по време на която тя благодари на България за подкрепата й за уталоженото безпокойство спрямо Ирландия относно Лисабонския договор, изданието коментира ситуацията в София.
София не се е променила много и що се отнася до външния й вид, положението се е влошило след присъединяването на страната към ЕС, пише изданието, цитирано от агенция БГНЕС. Статията продължава с описание на бул. "Витоша", където "все още има бутици на водещи дизайнери, въпреки че може би са по-малко". Има хубави барове и ресторанти, но също и олющени стени, сгради с временни подпори и скелета, напукани или разкъртени павета, в които може да заклещите или извадите обувката си, докато вървите, продължава материалът на "Айриш Таймс". Авторът на статията описва светофарите, пътните знаци и билбордовете като счупени или ръждясали. Пътищата са осеяни с дупки, пълни с лед, кал или вода в зависимост от сезона. Стари жилищни блокове, надраскани с боя и често липсващи балкони, продължава описанието на София. Президентката Макалис вероятно не е забелязала от колата си, но има голямо количество боклук по улиците, което може да се опише като символ на провала на кмета на София Бойко Борисов, чиято дясна партия ГЕРБ необяснимо се очаква да се представи добре на предстоящите избори, пише "Айриш Таймс".

МВР алармира: Масови убийства скоро и у нас, пише Новинар.

Рано или късно и у нас ще започнат безмотивни масови убийства, както в Германия. Това предупреди вчера главен инспектор Момчил Стойков, началник на сектор Криминална полиция, на брифинг в Областната дирекция на полицията в столицата. Причината за това е ширещото се чувство за безнаказаност, както и сривът в ценностната система на обществото, добави криминалистът. Той отбеляза, че напоследък зачестяват бруталните убийства от социопати без никакъв мотив. Показателен е случаят с убития на 25 март край Нови хан 22-годишен Христо Миланов, който бе намерен захвърлен край пътя с множество прободни рани в корема. Ден по-късно полицаите задържаха и извършителя - 29-годишния Димитър, който се оказа стар познайник на полицията. Конкретният мотив за убийството все още не е ясен. Жертвата и убиецът имали финансови взаимоотношения и най-вероятно са се скарали заради автомобил "Мерцедес", но в същото време били и приятели, обясни Стойков. Двамата са били в спорната кола, когато Димитър наръгал Христо и го изхвърлил на пътя. Случаен човек се притекъл на помощ на ранения, мислейки, че става въпрос за пострадал при катастрофа. Когато младежът е бил намерен, той е бил все още жив.

Без кратко следствие за убиеца на Радостина, съобщава 24 часа.

Опит да сложи край на законния пазарлък между убийци и съд направи парламентът вчера. С окончателно приети поправки в Наказателния кодекс депутатите забраниха съкратеното съдебно следствие при извършено умишлено убийство или тежка телесна повреда. Това ще важи и в случаите, когато престъпникът е бил пиян. Поправките са провокирани от зачестилите убийства на младежи напоследък. Тяхна емблема станата жестоката смърт на студентите Радостина Евтимова и Стоян Балтов. В няколко протестни демонстрации техни колеги поискаха край на практиката убийците да се признават за виновни, след което по бързата процедура да получават по-леки наказания. Най-разнообразна серия от други поправки в НК одобриха още депутатите вчера. С една от тях те въведоха глоба до 10 000 лв. и затвор до 4 г. за проповядване на религиозна омраза.
До 6 г. зад решетките пък ще отиват онези, които принуждават непълнолетни да правят секс, да блудстват, мастурбират, да участват в сцени на содомия и садизъм. Ако целта на тези действия е печалба, а не просто удоволствие, наказанието става 8 г. и глоба до 10 хил. лв. До 3000 лв. пък ще плаща всеки, който открие културна ценност и реши да я запази за себе си.
За заплаха с цел принуда орган на властта да свърши нещо в частен интерес, наказанието ще е до 5 г. затвор. Пробация и глоба до 5000 лв. пък грозят организаторите на боеве с кучета.

Сини искат оставката на Мартин Димитров утре, прогнозира Новинар.

На заседанието на Националния съвет на СДС в петък се очаква седесари да поискат оставката на лидера си Мартин Димитров. Искането се очаква да дойде от Варненската и Великотърновската организация на партията. Областният шеф на сините във Варна Димитър Димитров заяви, че ще решат как да действат в зависимост от това как ще протекат разискванията. Той поясни, че ще настояват да се изпълнят исканията на варненската организация и, ако това не се случи, ще се пристъпи директно към искане на оставката на Мартин Димитров. От СДС – Варна ще настояват водач на общата листа да бъде седесар, а не човек на Костов. По време на днешното заседание те отново ще настояват за оставката на шефа на предизборния щаб на сините Найден Зеленогорски. Сините от Варненска област ще искат 50 % от държавното субсидиране на партията да отива в местните организации. Междувременно синият лидер обвини вчера ДПС за неволите си и скандалите в СДС. Според него ДПС стоят зад твърденията, че е нелегитимен лидер.

Властта раздава пари предизборно, уведомява Стандарт.

Властта започна ударно да раздава финансови инжекции месеци преди изборите. Скандални търгове за комуникационни стратегии с пари от Европа вървят от началото на годината. Те се правят сега, макар парите да се раздават за години напред. Най-важният критерий за спечелването обаче очевидно е част от парите да бъдат върнати в партийните централи, за да може тези финанси да бъдат използвани за повече гласове в урните. По-голямата част от тях са за реклама на България в страните от Европейския съюз, за повишаване на конкурентоспобността на български предприятия, различни стратегии за повишаване на независимостта и запазване на националната идентичност в различни сектори от обществения живот. Подобни поръчки през последната половин година обявяват Националната агенция по приходите, икономическото, социалното и вътрешното министерство. Сумите, които се раздават от бюджета, са за милиони лева. Обявените обществени поръчки обаче се печелят неизменно от едни и същи групи от български компании. Това става независимо от опитите на големи европейски PR компании да се вклинят сред домораслите комуникатори и да покажат добрите страни на европейския опит.

ДАНС подпука и Николай Василев, известява Стандарт.

Родното ФРБ влезе и в министерството на Николай Василев. То ще разследва съмнения за корупция и пилеене на средства.
Проверка на агенцията е назначена от прокуратурата по подозрения за безстопанственост и длъжностни престъпления, съобщи пред журналисти заместник градският прокурор на София Роман Василев, след като се срещна с народните представители Мария Капон, Елеонора Николова и Антонела Понева. Депутатите са подали сигнали за неразумни инвестиции във ведомството. Според тях през 2007 г. е изготвена здравна стратегия, според която трябва да се изработи здравен портал, а след това всички български граждани да получат здравни електронни картони. Тези проекти са ангажимент на НЗОК и на министъра на здравеопазването. Депутатите обаче имат информация, че министър Николай Василев също прави такъв проект за 40 000 души от държавната администрация. Проектът на министър Василев се състои в това, че за 300 000 лева се прави здравен портал, за 900 000 лева се правят електронни картони, в които засега няма нищо, а оттам нататък се купуват консумативи за изграждане на системата за 350 000 лева. Според сигнала на избраниците, средствата, отделени за проекта, са около 1 800 000 лева с ДДС. В същото време за проекта на НЗОК, който е за всички български граждани, не достигат около 100 000 лева.

Вълчев манипулира писмо на еврокомисар, твърди Дума.

Манипулиран превод на лично писмо до Даниел Вълчев от европейския комисар Янез Поточник е качен преди ден в сайта на МОН и е пратен официално в комисията по образование и наука на НС. В писмото си Поточник пише, че подкрепя стратегията за научните изследвания, предложена от МОН. В превода на последния абзац обаче е вмъкнат текст, който смислово подменя английския оригинал, сложен редом с превода и достъпен за всеки. Според превода: "Приемането на стратегията и на конкретните действия за нейното прилагане и изпълнение е незабавна задача пред българското правителство...". А според Поточник: "Бързото приемане на стратегията и конкретните действия за прилагането й биха представлявали ключов ориентир по пътя за реформирането на българската наука и системата на изследователската дейност..." ("The rapid adoption of this strategy and concrete action to implement it would represent a key milestone on the road to the reform of the Bularian science and research system..."). Още завчера вечерта синдикатът "Висше образование и наука" на КНСБ изрази публично възмущението си от подвеждането на депутатите, на учени и синдикалисти, на обществеността, тъй като манипулацията внушава стратегията на Даниел Вълчев да се приеме бързо, без съобразяване с мненията от общността. По документа има сериозни възражения и предложения за поправки от всички институции в бранша. От МОН вчера отговориха лаконично, че според тях преводът е правилен!

Волен Сидеров в Силистра: Пенсиите могат да се утроят без печатане на пари, пише Атака.

Пенсиите на българските граждани може да се удвоят и утроят, без за това да се налага печатането на пари и увеличаване на инфлацията. Това заяви Волен Сидеров в сряда пред препълненатата зала на драматичен театър "Сава Доброплодни" в Силистра. Стотици привърженици на националистите аплодираха думите на лидера на АТАКА. Сидеров пък разясни как може да се постигне увеличението, което е залегнало в предизборната програма на патриотите: то ще стане чрез преразпределяне на бюджетния излишък в полза на пенсионерите, вместо тези средства да се харчат за партийни обръчи от фирми, купуване на гласове за избори или разходи за лукс на държавните чиновници. Самата държавна администрация е твърде раздута, там има много синекурни агенции, създадени да отхранват партийни протежета на управляващите. Това е паразитна администрация, която трябва да се съкрати, категоричен бе лидерът на патриотите. Волен Сидеров припомни, че точковата система за изчисляване на пенсиите бе въведена преди 10 години от правителството на Иван Костов и че тя е ощетила стотици хиляди български пенсионери. Възрастните хора заслужават достойни пенсии, каквито получават гражданите в страните от ЕС, защото цените у нас вече са европейски, а често и по-високи от европейските, подчерта националистът.
Защо "левият" премиер Станишев не промени унизителната пенсионна точкова система на Костов, попита риторично лидерът на националистите. И обясни, че това е така, защото Станишев следва същата дясна политика, каквато беше на Костов.

Отказват детска градина при неплатено парно?, пита Дневен Труд.

Абонатите, които не си плащат парното да не могат да записват децата си в детски градини или пък да регистрират автомобилите си. Това обсъжда ръководството на „Топлофикация-София”. Да се отказват административни услуги на длъжниците на топлото, предлага дружеството. Председателят на Съвета на директорите Георги Кадиев каза, че решението трябва да бъде одобрено след споразумение между Министерството на икономиката и енергетиката и Столична община.

Лидерите се разбраха за глобален финансов борд, осведомява Дневник.

За да преодолеят най-тежката криза за последните 70 години, лидерите на 20-те ключови икономики в света се договориха да създадат специален Борд за стабилност на глобалната финансова система. На срещата в Лондон за пръв път те постигнаха консенсус за ликвидиране на "сенчестата" банкова дейност, контрол над хедж фондовете и най-рисковите пазари, регулация за рейтинговите агенции, въвеждане на нови международни счетоводни стандарти и на механизъм за ранно предупреждение срещу кризи. Засиленият надзор над финансовите институции включва още санкции за офшорните зони, които не сътрудничат при разследване за укрити данъци. "С данъчната тайна от миналото трябва да се приключи", заяви домакинът, британският премиер Гордън Браун. Всички мерки са събрани в 6 принципа, включващи и борбата с протекционизма. Те трябва да доведат до възстановяване на световния икономически растеж и търговия и създаване на нови работни места. В заключителната декларация на Г-20 се обявява безпрецедентната сума от 5 трилиона долара за спасяване на световната икономика в следващите 20 месеца и се поставят целите за 4% увеличение на глобалното индустриално производство до края на 2010 г. и тласък на прехода към зелен бизнес. На МВФ и Световната банка се определя ключова роля и им се отпускат общо $1.25 трилиона за подпомагане на закъсали развиващи се държави.

Откраднаха Рибния буквар, шокира Стандарт.


Мегаскандал разтресе възрожденски Котел. От местния историческия музей е изчезнал оригиналът на Рибния буквар, написан от котленеца д-р Петър Берон, научи "Стандарт". Вместо това бандити оставили менте. "Да, така е. Оригиналът на Рибния буквар бе подменен с копие", заяви вчера директорът на полицията в Сливен комисар Чавдар Божурски. Той допълни, че заради скандалния факт е образувано досъдебно производство за кражба и за унищожаване на паметник на културата. Извършени са и претърсвания в домове на частни лица, каза още Чавдар Божурски. Полицай №1 в Сливенско обаче отказа да съобщи чии домове са претърсвани и дали това е ставало само в Котел или и в други градове. Оригиналният Рибен буквар имал обозначения върху титулната страница. Тези маркери липсвали върху книгата, която в момента е поставена във витрина в Котленския исторически музей. "Работим по случая активно", каза комисар Божурски. Той призна, че оригиналът все още не е намерен. Междувременно стана ясно, че специалисти в столицата направили експертизи и доказали, че оригиналът на Рибния буквар го няма в музея. Книгата на д-р Петър Берон може да се счита за безценна, твърдят специалистите. Ако букварът бъде продаден на ценители в чужбина, неговият настоящ собственик може да вземе милиони, категорични са историци. Иманярската мафия у нас стои зад кражбата на Рибния буквар от историческия музей в Котел. Това съобщиха пред "Стандарт" източници от полицията, пожелали анонимност.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4033 |01.04.2009 Пресата на 2 април . 1| 4331 |31.03.2009 Пресата на 1 април . 0| 4731 |30.03.2009 Пресата на 31 март . 1| 3931 |29.03.2009 Понеделнишката преса на 30 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads