Реклама / Ads
6| 104868 |29.10.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 30 октомври

.
Вестниците пишат за това, че свинският грип ще покоси 2 милиона българи; че лъснаха връзките на мафията с държавата; че Станишев вади Овчаров и Петков от ръководството на БСП.
 

Свинският грип ще покоси 2 милиона българи, предвещава Новинар.


Около 2 млн. българи ще се заразят със свински грип през следващите месеци, когато страната ни ще бъде връхлетяна от епидемията, обясни главният здравен инспектор д-р Тенчо Тенев. Към момента официално регистрираните болни, при които е доказано наличието на заразата, са над 200 души. Болните обаче са в пъти повече, достигат поне 50 000 души, категорични са здравните експерти. При някои хора болестта протича много леко, при други има усложнения, но като цяло грипът поваля по-младите, обясни д-р Кунчев. Затова властите препоръчват при наличие на симптомите на вируса, които са абсолютно сходни с тези на сезонния грип, веднага да се търси лекарска помощ.

Всяка сутрин докладват броя на болните ученици, известява Дневен Труд.

Директорите на училищата са задължени веднага да информират родителите, ако броят на отсъстващите по болест ученици в клас е повече от 30%. Всяка сутрин до 10 ч. шефовете на инспекторатите в страната ще предоставят справка на образователното ведомство за ситуацията с вихрещия се свински грип по места. “За всяко училище ще се взема решение за ваканция поотделно”, обясни заместник-министърът на образованието Милка Коджабашиева. Засега не се налага ученицете да стоят в класните стаи с маски.

Закриват 80 болници, съобщава Дневен Труд.

Очаква се 80 болници да бъдат закрити през първите шест месеца догодина. Причината е, че те няма да отговарят на новите условия за договор със здравната каса - а именно да имат нужните специалисти и оборудване, съобщи вчера здравният министър д-р Божидар Нанев. И огласи, че средствата за здраве за 2010 г. ще са с половин милиард лева по-малко. Най-силно е орязването на средствата за болниците - с 220 млн. лв. “В последните 2-3 г. около 30 на сто от приемите в болниците са неистински. Отчитали са се пациенти само за да се вземат пари от здравната каса. Това не може да продължава!”, каза министърът. Ето защо от догодина договор с касата ще сключват само лечебните заведения, които разполагат с нужните специалисти, и то назначени на трудов договор за цял работен ден.

Бойко Найденов: Лъснаха връзките на мафията с държавата, цитира 24 часа.

“Вече почва да се вижда проявата на взаимовръзките от това, което се натрупваше през последните 20 г. – връзката между мафията и държавата. Реално хората може да го усетят по качеството си на живот”, това заявява в интервю за 24 “часа” зам.-главният прокурор Бойко Найденов. “Когато, вместо да пътуваш по нормални улици и магистрали, вместо да можеш да си купуваш нови жилища, да осигуряваш изхранването на семейството си, в един момент се налага да загубиш работата си, защото парите са изхарчени.Когато се налага да свиваш разходите си все повече и повече, въпреки че имаме самочувствието на страна - членка на ЕС, когато виждаш, че правилата на нормалното човешко съжителство, на гражданското общество не се спазват - тогава разбираш, че това, което е казвано преди, има своята реална база”, казва още пред “24 часа” Бойко Найденов.

30 000 снимани на червено, информира 24 часа.

На всеки две минути шофьор в София минава на червено. Камерите заснемат между 600 и 1000 нарушители дневно.
По 500 призовки на водачи, "заловени" от видеонаблюдението, изпращат всеки ден от КАТ. Камерите на МВР и 6-те мобилни устройства на КАТ ловят още и шофьори, които карат бясно, газят пешеходци на зебра или директно влизат в насрещното движение. Рекордьорка по най-много нарушения за най-кратко време е дама, заснета 6 пъти за ден да завива наляво точно след знак, забраняващ това на Орлов мост. Близо 122 000 различни нарушения на шофьори са установени от началото на годината с различните видеосистеми в София.

През Русе и Кулата минават масла като за целия ЕС, твърди Стандарт.

Проверките на митниците в Кулата и Русе сочат, че се внасят такива количества базови масла, които могат да задоволят целия Европейски съюз, заяви председателят на агенция „Митници“ Ваньо Танов пред парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси. Проверявахме данъчни складове и установихме, че почти нито един от тях не отговаря на изискванията. След смесването на горивата с тези масла се получава така нареченото тежко гориво, което по закон трябва да се използва само за отопление, но то отива в бензиностанции и съответно се продава. Фиктивната продажба ставала чрез фирма, регистрирана на младеж от ромски произход. Така само в Русе не са събрани около 200 милиона лева от акциз. Според митническия шеф възможен вариант за справяне с корупцията е създаването на митническо разузнаване.

Станишев вади Овчаров и Петков от ръководството на БСП, научаваме от Дневник.

Лидерът на БСП Сергей Станишев, който беше преизбран на конгреса на социалистите на 18 октомври, въпреки опитите на противниците си Румен Петков и Румен Овчаров да го отстранят няма да предложи двамата да влязат в новото тясно ръководство на партията. Това научи "Дневник" от източници на "Позитано" 20. В събота пленумът трябва да избере новия състав на Изпълнителното бюро на БСП, предложен от председателя. Румен Петков, който след изборния разгром на БСП заяви, че не желае да бъде в следващото ръководство, обвини в четвъртък Станишев, че води партията методично към разпад.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4000 |28.10.2009 Пресата на 29 октомври . 0| 3951 |27.10.2009 Пресата на 28 октомври . 1| 4525 |26.10.2009 Пресата на 27 октомври . 0| 4359 |25.10.2009 Понеделнишката преса на 26 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads