Реклама / Ads
0| 3968 |05.02.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 6 февруари

.
Вестниците пишат за това, че при избори 2 в 1 ДПС можело да спечели и двата вота; за К. Добрев, станал Кире Социало; за доходите - най-големия БГ проблем.
 

 

Проф. Людмил Георгиев: При избори 2 в 1 ДПС може да спечели и двата вота, цитира 24 часа.

“Ако изборите са 2 в 1, може да се окаже, че ще спечелим и двата вота – и за европейски и за национален парламент. Ако са в различни дни, можем поне да дадем възможност друга формация да спечели един от двата избора”, заявява в интервю за “24 часа” членът на централното ръководство на ДПС проф. Людмил Георгиев. Според него подкрепяйки идеята за избори в един ден президентът Първанов греши. От време на време държавният глава подава заявки за сериозно участие в политиката. Грешно беше залитането по въпроса за отварянето на трети и четвърти реактор на АЕЦ “Козлодуй”. Това беше много непремерен ход и издава излишно нервничене или нескъсване с нашите типични балкански политически традиции, е мнението на проф. Людмил Георгиев.

Винят зам.-министърка, дала 200 хил. лева на съпруга си, съобщава 24 часа.

Зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова е отпуснала близо 200 хил. лева на зооасоциацията на съпуга си Владимир Пиралков. Парите са дадени като годишна субсидия за 2008 г. на прясно сформираната Българската национална организация на зооинженерите за развъждане на породисти селскостопански животни, в чийто управителен съвет е мъжът й. “Съпругът ми е подал молба за напускане още през юли 2008 г., което означава, че всичките му отношения с асоциацията са прекратени”, коментира Бъчварова. В съдебния регистър обаче това не е отразено.

Рекорд: 80 дела на бюрото на 1 съдия, отбелязва Дневен Труд.

Рекорден брой 80 дела стоят на бюрото на всеки един съдия. Това заявява в интервю за в. “Труд” председателят на Софийски градски съд Светлин Михайлов. Според него този внушителен брой предизвиква голяма емоция у немските съдии. “Аз споделям мнението, че за да правораздава, един съдия трябва да притежава и житейски опит, освен знания по право. От студентската скамейка да седнеш на мястото на съдията – това е нещо невиждано в Германия”, твърди председателят на софийски градски съд. В сравнение с наказателните съдии в Германия, които разглеждат годишно около 5 дела, българските правораздаватели работят едновременно по 80-90 съдебни разследвания. “При такава огромна претовареност как да говорим за качество и бързина на правораздаването у нас?”, пита Светлин Михайлов.

Очаква се нов търг за магистрала "Тракия", информира Новинар.

До края на следващата седмица трябва да стане ясно дали Европейската комисия ще спре окончателно търговете за отсечките Нова Загора – Стара Загора и Нова Загора – Ямбол от магистрала "Тракия", или ще разреши те да бъдат проведени. В края на миналата година Брюксел замрази избора на фирма, която да построи отсечките заради съмнения, че условията на конкурса нарушават конкуренцията. Според запознати след полученото от Европейската комисия писмо най-вероятно ще бъде обявен нов търг, който ще забави допълнително строежа и магистралата няма да е готова до 2010 г., както е планирано.

Брюксел иска отмяна на всички договори на Батко с Братко, пише Дневник.

Да се прекратят всички договори, сключени от бившия директор на пътния фонд Веселин Георгиев с фирми, в които са участвали братята му. Това са изискали инспекторите от Брюксел, стъобщиха от Националната агенция „Пътна инфраструктура“ (НАПИ). От решаването на този въпрос, както и от внедряването на механизмите за предотвратяване на конфликт на интереси зависи дали ще бъдат размразени плащанията, каза директорът на НАПИ Янко Янков. „Бяхме изпитвани близо 9 часа. За целия си живот не съм бил така препитван!“, възкликна той по повод проверката от Еврокомисията, която беше на 29 януари в София.Брюксел иска системата да се изчисти от заразата, за да пусне парите, коментира друг шеф от агенцията.

Президентът Медведев: Не ни трябват газови посредници, цитира Монитор.

На нас не ни трябват никакви посредници, не е проблем за "Газпром" да работи без тях, както направи в Украйна. Това съобщи руският президент Дмитрий Медведев след срещата с българския си колега в Кремъл вчера. "С Георги Първанов ще дадем указания на "Газпром" и "Булгаргаз" в тази насока, остава двете дружества да се договорят помежду си", обясни Медведев. Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов отстраняването на посредниците "Овъргаз" на Сашо Дончев и "Винтерсхал" може да стане най-рано в края на 2009 г., когато се очаква "Булгаргаз" да подпише нов договор директно с "Газпром Експорт". "Ако го подпишем, това на практика ще означава, че при евентуални проблеми с доставките на гориво за България, вече ще можем да търсим компенсации директно от "Газпром", каза още Гогов. 

Борсови посредници искат държавата да помогне на борсата, научаваме от Дневник.

Инвестиционни посредници ще поискат от държавата да предприеме мерки за ограничаване негативите от финансовата криза, поразила и българската борса. От асоциацията на посредниците (БАЛИП) вече са изпратили до министъра на финансите и работодателските организации писмо с идеи за промени. Предложенията на посредниците са да се либерализират правилата за инвестиции на Сребърния и на пенсионните фондове и решаване на проблема с използването на компенсаторните инструменти. Други две идеи са насочени към дейността на двете държавни институции на пазара - първата е за подобряване работата на Централния де- позитар, а втората е за промяна на устава на фондовата борса и превръщането й в публично дружество.

Нововъведения провалят финансирането на иновациите, оповестява Пари.

Какво прави България в европейската година на иновациите? Опитва се да проваля вариантите за тяхното финансиране. Как? Като създава нов държавен фонд за субсидиране на научни изследвания и иновации, който поне към момента е без ясна структура и бъдеще. Това обаче поставя на карта и работата на други две работещи структури, които осигуряват финансиране в тази област.

Ветеринарите да започнат проверка от хранителните вериги, апелира Пари.

Контролът върху съставките на храните да започне първо в хранителните вериги и магазини, а не в предприятията. Това препоръча Павел Кърлев, председател на федерация на потребителите. Според него уредът, с който може да се установи произходът на съставките в сирената и саламите, вече е пристигнал и хората от службата на Йордан Войнов - Националната ветеринарномедицинска служба, могат да започнат проверките.

Брадва за лихварите, привижда Стандарт.

Държавата поряза лихварите. Заложните къщи вече ще могат да взимат лихва най-много 3%, реши кабинетът. Сега някои собственици начисляват до 20 % и отгоре. Новата наредба трябва да сложи край и на измамите с имоти. Тя забранява заемите срещу апартаменти. В момента най-голямата далавера е залагането на дом срещу жълти стотинки. След такива сделки много българи останаха на улицата.  

Добрев стана Кире Социало, отбелязва Монитор.

Истинска война на секретаря по младежката политика на БСП Кирил Добрев обявиха вчера младежи. В популярния червен младежки сайт "Редфен" бе публикувано становище на форумец с прякор Пандолини, в което се твърди, че Добрев използва младежите в БСП като трамплин за собственото си израстване. "Кирил Добрев показа истинското си лице. Сега всички вече го наричат Кире Социало по аналогия с великия пернишки политик Кире Либерало, който скоропостижно се спомина от пиене и политика. Либерало беше широка душа човек, фотограф, бохема и през живота си не е прецакал никой. Социало обаче е друга бира. Кире Социало обича младежката драматургия. Той си взима младежчета, използва ги, цака ги, за да направи личното си тото перфектно", категоричен е Пандолини. Скандалът избухна два дни след като Добрев обяви втора младежка среща на БСП, която трябва да се състои на 14 февруари. Според запознати обаче Добрев предварително свиква тесен кръг от свои хора на "завери" в Банкя, на които възлага задачи и им се отплаща с партийно израстване. 

27% от българите определят за най-голям проблем доходите, четем в Дума.

27% от българите смятат, че най-големият проблем на страната са ниските доходи, сочат данните от национално проучване на МБМД, каза на пресконференция Мирослава Радева. 20% са на мнение, че най-съществен е проблемът с лошото управление на страната, а 18% смятат, че това е корупцията. Според изследването хората определят като проблем и безработицата - 16%. Високите цени и инфлацията се нареждат като проблем със 7%, престъпността - 4%, липса на законност и справедливост - 3%, следват здравеопазването - 2%, образованието и етническите проблеми с по 1%. Според Радева заради поредицата от кризи, сполетели страната ни в началото на годината, като цяло основната част от избирателите се е радикализирала. За първи път настроените опозиционно ще отидат да гласуват дори и да има две дати, смята Радева. 45,2% от българите имали доверие на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Веднага след него се нареждал президентът Георги Първанов - с 42,4%. Трети по доверие е премиерът Сергей Станишев с одобрение от 24,1%. Доверието в лидера на ДПС Ахмед Доган е 10,7%, следван от лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски - 8,7%. Ако изборите бяха днес, първа политическа сила щяла да бъде ГЕРБ с 26,2%, след нея се нарежда БСП с 16,9%, трета е ДПС със 7,4%, следвана от "Атака" с 6,9%, става ясно от прогнозните резултати. Пета политическа сила е СДС с 2%, РЗС с 1,8%, Движение "Напред" - 1,7%, НДСВ - 1,5%, ДСБ - 1,2%, БНД - 0,3%, ССД - 0,3%. Към момента няма да гласуват 34%, твърдят от МБМД.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4074 |03.02.2009 Пресата на 4 февруари . 0| 4185 |02.02.2009 Пресата на 3 февруари . 0| 4024 |01.02.2009 Понеделнишката преса на 2 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads