Реклама / Ads
0| 4063 |31.05.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 1 юни

.
Вестниците пишат за това, че Миков бил на купон в деня на трагедията; че Борисов маха всички, които тия дни бързо назначиха; че камера на Сървайвър заснела смъртта на кмета.
 

Миков на купон в деня на трагедията, описва Дневен Труд.

Вътрешният министър Михаил Миков е бил сред гостите на 50-годишен юбилей в четвъртък вечерта. Това е станало само няколко часа след трагедията край Ямбол и малко след като правителството обяви за траурен следващия ден. Фактът е многозначителен, понеже в събота министърът поиска оставката на своя заместник Румен Андреев за това, че е присъствал на друго подобно тържество. Миков е бил поканен от генерал Веселин Пенгезов, избран наскоро за шеф на Софийския апелативен съд. За частното парти рожденикът наел резиденция “Лозенец”. Сред гостите му имало членове на Висшия съдебен съвет и колеги магистрати. Пред “Труд” Миков потвърди, че е бил на тържеството, като уточни, че само минал да поздрави юбиляря с букет и си тръгнал. Поздравих юбиляря Веселин Пенгезов и си тръгнах, твърди МВР шефът. Вътрешният министър Михаил Миков е бил на рожден ден в четвъртък вечерта, след като правителството вече бе обявило, че петък ще е ден на национален траур. Това стана известно вчера покрай скандала, разтърсил МВР. Самият Миков потвърди, че е “минал” да поздрави рожденика. Новината дойде ден след като министърът поиска и получи оставката на заместника си Румен Андреев, задето в траурния петък е присъствал на частно парти в ресторант “Континентал плаза” в НДК. Там Андреев като член на политическия кабинет на МВР шефа отишъл да почете 50-годишния юбилей на началника на столичната служба КОС Венцислав Рангелов. На празника били събрани над 17 000 лв. за деца на загинали полицаи. В “черния” четвъртък - 28 май, министър Миков също се е отзовал на покана за 50-годишен юбилей - на ген. Веселин Пенгезов, избран наскоро за председател на Софийския апелативен съд. Той още не е встъпил в длъжност (вотът е оспорен пред Върховния административен съд). А изборът му предизвика бунт в съдийските редици - в открито писмо срещу него се обявиха 26 от 42-мата съдии в столичния Апелативен съд. Тържеството в четвъртък е било в резиденция “Лозенец”. “Минах, оставих един букет, поздравих рожденика и си тръгнах”, потвърди вчера министър Миков. Той отказа да отговори на въпроса на “Труд” дали при това положение ще си подаде оставката с думите: “Цитирайте ме коректно!” “Нямам ли право и на рожден ден - човек веднъж става на 50 г.? Дойдоха приятели, хора, които ме уважават. Какво лошо има в това? Не съм вдигал тържества в ден на траур”, каза пред “Труд” рожденикът Пенгезов.

Махам всички, които тия дни бързо назначиха!, казва в интервю за 24 часа лидерът на ГЕРБ Б. Борисов.

- Г-н Борисов, как контролирате хората си, кампанията, докато се лекувате у дома?
(Интервюто е взето вчера в двора на кмета в Банкя - б.а.)
- Решил съм този път да бъда дисциплиниран, защото може да се влоши. Предизборните кампании без мен може да минат. Това е загубено време за държавата. Разчиташ ли в тях да убеждаваш хората, а не с работата, ги подценяваш.Както софийският владика ми каза вчера: “Господ като на добър човек ти даде принудителна почивка, като не можеш сам да си я дадеш.” Но всеки си има своето страдание, за да се занимава с мен.
- До рождения ден (13 юни - б.а.) ще станете ли, или тук ще идват приятели, поклонници?
- За разлика от останалите политици, мен не могат да ме подведат с поклоннически номера.Имам информация за доста хора какво правят, но не мога да ги обхвана всички веднага. Рано или късно ще ги разбера и омета. Няма да пощадя и кметове, когато имам възможност да ги документирам.При мен информацията идва бързо и точно. След малко Герджиков ще съобщи, че “Стандарт енд пуърс” запазват кредитния рейтинг на София. Не го вдигат, защото по техните правила оценката не може да изпревари тази на държавата. С това отговарям на всички идиотски подмятания, че нямаме капацитет. Ще видите утре (днес) програмата на ГЕРБ. Изрично подчертавам, че 99% от хората, които ще я представят, няма да са министри. Имам много хора. Кои са й на БСП хората? 9 от 10, които бихте изброили, са отстранени под обществен натиск. Овчаров, Петков, Корнелия Нинова - отстранени, Антон Кутев - непредложен дори от своите за съветник, Дончева - напуснала, Калфин, Орешарски, Курумбашев - не са техни, Желев - паднал като кмет, скрит тука. За други не се сещам. (Говори по телефона) Бюджетът на държавата е на червено, харчи се като за последно.
- И как ще живеем тогава след изборите?
- Следващата година ще бъде на оцеляване, да не фалира държавата като Унгария. Станишев с предизборното харчене ни праща в нейната ситуация - без заем да не може да се закърпи бюджетът. Просто тези са изпукали всичко. Като семейство са, което вместо да си стегне бюджета, за да мине зимата, прави банкет, пък на другия ден каквото стане. Последното, което остава да откраднат и не им даваме, е такса смет на софиянци.

Кризата - високи лихви, евтини коли и по-малко тирове, констатира 24 часа.

Искаме или не, кризата стана основна тема у нас. Всеки по един или друг начин е засегнат от нея. При едни е по-тежко, защото са останали без работа или са им намалили заплатата, а хранят семейство и имат да изплащат поскъпнали кредити. При други проявлението не е толкова сериозно и е в това, че няма да имат бонуси, увеличение на заплатите и ще се откажат от екскурзия в чужбина. Какво ни чака оттук нататък, мина ли най-лошото, или тепърва предстои? С тези въпроси се обърнахме към банкери, икономисти, финансисти, брокери. Те споделиха прогнозите си за икономиката, доходите, безработицата. Повечето са на мнение, че кризата ще се усети от българина най-силно през есента. Мотивите са различни - от това, че у нас обикновено ефектите се появяват със закъснение в сравнение с останалата част на света и Европа, до загубеното време за действия на правителството преди изборите, харченето на държавни пари, както и неяснотите накъде ще поемем след изборите. Като цяло опасенията са, че БВП ще продължи да пада, производството и износът ще намаляват, безработицата ще се увеличава, а лошите кредити ще скачат.

Жалби до безкрайност срещу Синята коалиция, известява Дневник.

Въпреки третото решение на Върховния административен съд (ВАС), че СДС трябва да бъде регистрирано като част от "Синята коалиция" в предстоящите избори, съдебната сага за десния съюз продължава - бившият главен секретар на СДС Пламен Радонов внесе поредната си жалба пред ВАС, този път за регистрацията на "Синята коалиция" за парламентарния вот. Междувременно в отворено писмо лидерите на "Синята коалиция" предупредиха, че очакват някои районни избирателни комисии да откажат регистрация на кандидатите им, чието обжалване не подлежи на съдебен контрол и зависи единствено от волята на ЦИК. "Тази засада управляващите поставиха при последната промяна на закона за изборите. Това грубо ще опорочи изборите и ще ни накара да ги атакуваме пред Конституционния съд", заявяват от десния съюз. "Да си опичат хубаво акъла, да не станем за смях на целия свят. Ще предизвикат януарските събития от 1997 г.", коментира пред "Дневник" адвокатът на "Синята коалиция" Димо Гяуров.

Камера на Сървайвър засне смъртта на кмета, пише 24 часа.

Нончо Воденичаров, кметът на Раднево, издъхва за 30 секунди на остров във Филипините, докато снима и пее в поредния епизод на шоуто "Сървайвър". Тялото му пътува към България, но поради изключително лошо време bTV няма контакт с екипа там. Камерата на "Сървайвър" е заснела последните секунди от живота на кмета, който е един от известните фолкпевци у нас. "Няма да излъчим обаче смъртта му, а всички епизоди, в които той все още е жив, за да се раздели достойно с хората, които са го обичали", обясни вчера шефката на телевизията Вики Политова. Ако не беше заминал за "Сървайвър", Нончо Воденичаров щеше да изневери на самия себе си, а това беше невъзможно. Така приятелите на радневския кмет сега отговарят простичко на въпроса защо му бе потрябвало на един 54-годишен зрял мъж да се впуска в авантюрата на Филипините, от която няма да се завърне никога. Целият му живот бе една авантюра, досега с щастлив край.
В най-силните времена на българското кино той бе сред първите щатни каскадьори у нас и успя да се снима в близо 40 филма. Включително е в лентите на киностудията на ГДР "ДЕФА" "Един пробит долар" и "Сбогом, Гринго", които будеха възторзите на хиляди в препълнените кинозали на социализма.

Май - месец на евтините храни, прави статистика Дневен Труд.

През май се запазва тенденцията на стабилизиране и лек спад на цените на основните хранителни стоки и на млечните произведения, съобщи БТА, като се позова на данни от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Продължава тенденцията на спад на цената на яйцата, като средномесечното поевтиняване, спрямо април е 5 процента (една стотинка на бройка). Спадът на цените на млечните произведения е около 2-3 на сто. В същия диапазон е поевтиняването на фасула, ориза, брашното, олиото, пилето, рибата и пресните колбаси. Почти без промяна през месеца е цената на лещата, кренвиршите и захарта.През май тази година цените на ориза, лещата, месните произведения и рибата остават на по-високо ниво спрямо същия месец на миналата година. При ориза и кренвиршите едногодишният ръст на стойностите е около 25 на сто, а цените на лещата, яйцата, скумрията и малотрайните колбаси през този година са с около 11-16 процента по-високи. Малко по-скъп през май 2009 спрямо май 2008 г. е шпековият салам (4 процента). Трайно падат цените на олиото, брашното, захарта и млечните произведения. Цената на олиото е с 44 на сто по-ниска, а на брашното - с 34 процента.

Задава се поредна криза с лекарства, алармира Дневник.

Пациенти с онкологични заболявания остават без лечение в продължение на месеци, защото по различни причини отпускането на медикаменти от здравното министерство се бави. От това се оплакаха болни с рак на гърдата.
От комисията, която разрешава отпускането на скъпи лекарства, твърдят, че в документите ни имат пропуски, в същото време лекуващите лекари са убедени, че всичко е наред, но резултатът от това прехвърляне на отговорност е влошаване на нашето здраве, заявиха потърпевшите пред "Дневник". Информацията за проблемите с отпускането на лекарства се потвърди и от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

След 30 дни: Шофьорите ще въртят бизнес на опашката в КАТ, четем в Новинар.

От края на юни всеки бизнесмен ще може да върши работата си, докато чака да му дойде редът за обслужване в Столичния КАТ. Дотогава се очаква в залата на чакащите да бъде изграден безжичен интернет и гражданите да могат да се възползват от него с преносимите си компютри. Това обясни вчера пред „Новинар” директорът на Столичния КАТ Ваньо Стоевски. Тогава ще се задейства и нова система в интернет, чрез която гражданите ще могат да следят кога им идва редът да бъдат обслужени. Така на шофьорите вече няма да им се налага да висят на опашки с часове, а ще знаят точно кога да отидат, за да си свършат работата. От КАТ се надяват процедурата да не отнема повече от час. По думите на Стоевски това е едва първият етап на подобряване на работата с граждани. До няколко месеца се очаква да се задейства и SMS-система, с която от Пътна полиция ще предупреждават шофьорите, че редът им идва след 30 минути.

Родители настояват за компенсации от Борисов, съобщава Дума.

Софийската община да осигури места в ясли и градини за всички деца от столицата, а ако не успее, да плаща компенсации на родителите, чиито малчугани останат извън забавачките. Тези и други искания представиха вчера в декларация майки и бащи и представители на Дискусионен клуб за социална местна политика в София. Те се събраха на протест пред общината и издигнаха импровизирана детска градина на “Московска” 33. Родителите бяха довели стотици малчугани и бебета в детски колички. Близо 12 000 са децата, които са останали извън класирането за места в забавачките в София, твърдят протестиращите. Очевидно ръководството на Столичната община, в това число и Бойко Борисов, смятат, че родителите на 12 000 деца са доста некачествен материал, се казва в позицията на протестиращите. Те настояват още общинските власти да изплащат компенсации на всички майки и бащи, които въпреки че са се регистрирали в електронната система, не могат да бъдат приети в общинските забавачки. Стойността на компенсацията да е равна на годишната общинска субсидия за едно дете в предучилищно заведение - около 120 лв. месечно.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4205 |28.05.2009 Петъчната преса на 29 май . 0| 4020 |27.05.2009 Пресата на 28 май . 0| 4105 |26.05.2009 Пресата на 27 май . 0| 4126 |25.05.2009 Пресата на 26 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads