Реклама / Ads
0| 4292 |31.08.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 1 септември

.
Вестниците пишат за излишъка и протестите - ключовите думи за новия политически сезон; за това, че всеки трети в трудоспособна възраст не работи; за това как лекуват инсулт за 20 мин.
 

 

Излишък и протести - ключовите думи за новия политически сезон, предизвестява Дневник.

Предстои напрегнат политически сезон, не крият управляващите. Очакват го не толкова заради опозиционните намерения за протести, а защото "така е обичайно в последната година от мандата". В официалните речи те ще наблягат на желанието си да изпълнят актуализираната си програма. И трите партии в коалицията - БСП, НДСВ и ДПС, обявиха за приоритет прозрачното разпределение на средствата от бюджетния излишък. Неофициално прогнозите на политици "насочват" бюджетни средства към социални дейности и инфраструктурни проекти именно заради предстоящите парламентарни избори. От мнозинството идват уверения, че ще акцентират и върху мерки, които отново да вдъхнат на Европейската комисия доверие към България. Въпреки екшън плана, одобрен от кабинета в началото на август, парламентът предпочете дългата ваканция В навечерието на новия политически сезон не спират спекулациите за промени в правителството, поне в ниския и средния ешелон в изпълнителната власт, които имат отношение към усвояването на средства от европейските фондове. Не спират и слуховете, които пращат НДСВ в опозиция. 

Управляващите решават за разпределянето на излишъка, информира Дума.

Очаква се в края на седмицата Съветът на тройната коалиция да обсъди как ще се разпределят средствата от бюджетния излишък, натрупан досега. До средата на годината приходите, събрани над предвиденото, бяха 4 милиарда лева. Това съобщи вчера председателят на ПГ на БСП Ангел Найденов. Според него лидерите на БСП, ДПС и НДСВ ще дискутират и в детайли бюджета за следващата година. Найденов призна вчера, че има разногласия в коалицията по повод на разходите за майчинството, здравеопазването и образованието. Оптимист съм за това, че управляващата коалиция може да формулира общи цели, допълни обаче Найденов. Той даде за пример състоялите се досега разширени заседание на Политическия съвет на тройната коалиция и депутатите от управляващото мнозинство. Ангел Найденов уточни още, че голяма част от бюджетния излишък ще се насочи към социалната сфера. Относителният дял на разходите там е около 36%. 

Слаба опозиция - ялови бунтове, анализира Емил Кошлуков в Стандарт.

Опозицията днес не може да организира масови политически протести по две основни причини. Първо, защото е разпокъсана, и второ - няма ясна кауза. Тя е и дискредитирана, доста от лидерите на старите партии не могат да спечелят доверието на хората и затова не успяват да ги привлекат след себе си. Въпреки че в икономически план 2007-2008 г. е най-лошата от последните десет години за развитието на България. Това личи и по търговския дефицит, и по инфлацията, и по намалението на доходите. Реално получаваме много по-малко, отколкото преди 5 години. Но тези икономически причини не са достатъчни да се повторят политическите протести от 1997 г. Няма алтернатива на управлението - какво означава формат ЕНП! С формати промени не се правят, стават с ясна политика в името на хората. Дали ще се кръстиш ЕНП или КДС няма никакво значение. Буквите не печелят избори. Така че тези изкуствени образувания с претенции за европейски са само алиби на старите лидери от ДСБ и СДС да си спасят местата в парламента и имунитета. Хората го разбират и затова отказват да повярват във формата ЕНП. ГЕРБ пък е най-голямата партия в момента, но и тя все още не може да спечели подкрепа за пълно мнозинство. С последните си ходове към ДСБ на Иван Костов даже започва да разколебава избирателите си. В момента ГЕРБ губи твърдото си ядро, защото направи рязък обрат в политиката си. Объркаха своите привърженици, които не харесват Костов. Алтернативата на ГЕРБ се загуби, отказаха се от нея и се присламчиха към Командира. Това намалява подкрепата на хората. Никой не разбира защо, след като ще се явяват самостоятелно на изборите, им е притрябвало да обясняват колко полезен е Иван Костов. Очевидно в ГЕРБ не се чувстват достатъчно уверени 

Всеки трети в трудоспособна възраст не работи, открива Дневник.

Близо една трета от населението в трудоспособна възраст не работи въпреки глада за кадри във всички отрасли и постоянно намаляващата безработица. По данни на Националния статистически институт над 1.6 млн. души между 15 и 64 години не са заети и не са регистрирани в бюрата по труда. Около половината от тях учат, грижат се за малки деца или не ходят на работа поради други лични причини. Близо 340 хил. души са извън пазара, защото са в предпенсионна възраст, а 225 хил. - по здравословни причини. Т.нар. демотивирани са над 150 хил. Те искат да работят, но въпреки това не търсят място, защото не вярват, че ще намерят. Други 107 хил. души от потенциалната работна ръка не са икономически активни, но не уточняват какви са причините за това. Предполага се, че се издържат от ренти или са в сивата икономика. Големият брой можещи, но неработещи се откроява на фона на безработицата, която слезе под границата от 6%, определяна от анализаторите като санитарен минимум. Според специалистите ниското образование е основната причина за големия брой обезкуражени. Повечето от тях нямат завършен четвърти клас и не отговарят на изискванията на пазара на труда, каза управителят на "Джоб тайгър" Светлозар Петров. 

Учители бягат при US бойците, твърди Стандарт.

Даскали зарязват училищата, за да пекат пържоли на щатските рейнджъри в Ново село. От днес до средата на октомври там ще тече учението "Българска пантера 2008". Преподаватели масово подават молби за неплатен отпуск и се хващат на работа в американската база, научи "Стандарт". Тези, които говорят английски, се уреждат за помощник-готвачи срещу заплата от 1500 лева. "Струва си да пропуснем старта на учебната година за тези пари. Освен това янките ни отпускат безплатна храна и транспорт до базата", похвалиха се учители от Сливен. Най-ниската заплата при US бойците е 1100 лева - тя е за миячи и чистачи, които знаят едва 100 английски думи. В същото време просветното ни министерство търси спешно 2000 учители по чужди езици и компютри. 

Лекуват инсулт за 20 мин, информира 24 часа.

64-годишен мъж с инсулт бе излекуван по нов за страната ни метод, съобщи д-р Иво Петров, шеф на инвазивната кардиология в болница “Токуда”. Запушената от тромб мозъчна артерия била отворена за 20 минути с катетър, въведен през бедрото. Тромбът бил стопен с директно впръскване на фибринолитик. По този метод била достатъчна само 1/4 от обичайната доза. Бях с отчасти загубен говор и скована дясна ръка, а на другия ден вече говорех и движех ръката, разказа Христо Бумов от Габрово. Той е пенсионер, но работи като конструктор на инструменти.  

Наши учени борят рака с диаманти, открива Монитор.

Български учени са на път да победят онкологичните заболявания. С вливане на специална течност може да бъде блокиран растежът на раковите клетки. Стопирането на деленето им се осъществява от миниатюрни частички диамант, разбит в специална камера. Скъпоценният камък, който в случая се оказва лечебен, се натрупва около кръвоносните съдове край видоизменената клетка и по такъв начин намалява кръвоснабдяването є. Така се прекъсва нейното хранене, а от това деленето й се забавя. Крайният резултат е удължаване на живота на хората с карциноми.Българските учени от Института по космически изследвания и Института по молекулярна биология на БАН работят съвместно със свои колеги от института "Йофе" в Санкт Петербург и Солунския университет. Невероятно добри резултати в забавянето на онкологичните заболявания вече са показали опити с доброволци в Санкт Петербург, а също така с опитни животни и клетъчни линии в София.  

Министър спасява катастрофирали, разказва Дневен Труд.

Здравният министър д-р Евгений Желев спаси двама мъже, пострадали при тежка катастрофа на 10 км от Мъглиж в посока Гурково. Инцидентът станал вчера към 12 часа. Колата на министъра пътувала по същия път към Стара Загора, когато д-р Желев видял катастрофата. “Веднага спрях, слязох от колата, за да им помогна. Това е въпрос не само на професионален дълг, но и на човещина”, сподели той пред “Труд”. 

От днес и с електронни билетчета в столицата, известява Дума.

Контрольорите в градския транспорт ще носят дигитални устройства за отчитане на новите карти Дългоочакваната система за активиране на електронната система за билети и карти в част от градския транспорт в София ще бъде бъде активирана днес. Новите билети ще запазят сегашната си цена от 1 лев. От днес те ще се продават от автомати в трамваите и тролеите, както и по касите на спирките. Старите билети и карти ще останат валидни до постепенното им заменяне. Новата електронна система е дарена от холандското правителство, а въвеждането й е на стойност 2,5 милиона евро. Контрольорите в градския транспорт ще имат специални дигитални устройства, които ще отчитат електронните карти. Според наредбата билетът става редовен превозен документ, след като бъде перфориран, издаден от билетния автомат в тролейбусите или трамваите, или таксуван чрез валидаторите, разположени в близост до вратите на превозното средство, веднага след качване. Новите електронни абонаментни карти ще са валидни при пътуване, само ако са маркирани чрез валидаторите на превозното средство. 

Адът за шофьорите в София почва от днес, предупреждава Дневен Труд.

Последната августовска неделя се превърна в истински кошмар за хиляди хора, избрали да се приберат в София за началото на работната седмица. За мнозина вчерашният ден бе краят на лятната отпуска и въпреки призивите на КАТ да не тръгват в последния момент, на практика се получи точно така. Над 2200 полицаи бяха изкарани да следят за реда по пътищата на страната и да регулират движението, където е необходимо. 

Олиото поевтиня с 20 ст., брашното мина 1 лев, калкулира 24 часа.

Чакат рекордни добиви от маслодаен слънчоглед. С 20 ст. е поевтиняло на едро олиото през август, става ясно от данни на комисията по стоковите борси. Според актуалните цени на сайта й литърът в момента струва 3,04 лв., а в края на юли - 3,24 лв. В магазините в Пловдив през последните 10 дни цената му е паднала дори с 30 ст., показа проверка на "24 часа". "Производителите свалят постоянно цените, очакваме да падат и още", обясниха от търговския отдел на хипермаркети "Сани". Вносното гръцко олио също е с 10 ст. по-евтино. 

Тарашат плажове с металотърсачи, съобщава Новинар.

Нов бизнес процъфтява този сезон по плажовете край Варна, видя "Новинар". "Екипи" от местни ентусиасти, въоръжени с металотърсачи, излизат след полунощ на лов за изгубени монети и бижута от летовниците. "В силни дни за около половин час се намират по 50-60 лв. на стотинки", обясняват "нещотърсачите", както сами се наричат ловците на ценности. Уикендите, когато софиянци идват за кратък отдих по Черноморието, находките от гривни и ланци пък са по-големи дори от изгубените в пясъка пари, допълват вещите в занаята. Повечето от нещотърсачите работят с определени заложни къщи в морската ни столица. Оказионите сами заявявали какви бижута точно биха изкупили. Задължително условие обаче е гривните, пръстените и ланците да са златни. Сребърните ловците на бижута продавали почти на безценица още в моментите, в които ги откриели, заради разположените на самия плаж нощни заведения. Персоналът на нощните клубове във Варна разказва, че новият бизнес се появил по плажовете на града в началото на август. Все още бижутерийните удари не са се разчули по останалите ни курортни градчета, но до следващата година това щяло 100% да се случи, обясниха пред "Новинар" местни жители.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4026 |28.08.2008 Петъчната преса на 29 август . 0| 4064 |27.08.2008 Пресата на 28 август . 0| 4021 |26.08.2008 Пресата на 27 август . 0| 3995 |25.08.2008 Пресата на 26 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads