Реклама / Ads
0| 4050 |09.05.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 10 май

.
Вестниците пишат за зверски катастрофи в края на почивните дни; че Борисов можел да преразгледа кандидатурата на Цветанов за президент.
 

Зверски катастрофи в края на почивните дни, стряска Новинар.

Мъж на 31 години загина днес в жестока катастрофа в Шумен, а други четирима души бяха ранени. Пътният инцидент с трагичен край станал в кв. "Мътница". Автомобилът "Опел Вектра" се движел по главния път в посока Варна. Шофьорът изгубил контрол над возилото и влязъл в насрещното пътно платно. След това колата се разбила в крайпътно дърво. 31-годишният мъж е починал на място. В болница са настанени друг мъж на 31 години с травма на главата и с опасност за живота и 19-годишен младеж със счупени ръце. Друг 44-годишен шофьор издъхна след зверски пътен инцидент в Ямболско по пътя за село Търнава. Автомобилът "Ланча Призма", шофиран от 44-годишния мъж, излязъл от пътното платно и се разбил в бетонен стълб. Шофьорът е загинал на място. Пътуващият до водача 27-годишен мъж е настанен в ямболската болница с фрактури и с множество наранявания по тялото без опасност за живота. Според полицаи шофьорът е имал 25-годишен стаж зад волана, но преди време шофьорската му книжка е била отнета. Най-вероятната причина за катастрофата е шофиране с несъобразена скорост. 58-годишен пловдивчанин загина в автомобила си „Опел” по околовръстния път до града. Внезапно загубил управление над автомобила и се ударил челно в идващия насреща товарен камион с турска регистрация.

Борисов: Мога да преразгледам кандидатурата на Цветанов за президент, цитира Дневник.

"Дали ще е Цветан Цветанов кандидат за президент, ще преценим. Защото ако продължават така с тези интерпретации, можем да сменим решението". Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю пред Би Ти Ви. "Нека се упражняват още малко с тези писаници, много са ми интересни да ги чета", допълни той на въпрос какво може да го накара да преосмисли думите си, че вътрешния министър ще е кандидат на ГЕРБ за държавен глава на изборите в края на следващата година. А попитан дали не си играе с анализатори и журналисти, които се занимават с тълкуване на думите му, той заяви: "Това е точната дума". Премиерът пак каза, че е лансирал кандидатурата на Цветанов заради множеството въпроси от медиите дали той няма да се включи в надпреварата. Вашите колеги не спряха да питат и да бърборят, ще ви казвам всеки ден различни неща, за да видим тогава какви трактовки ще има, заяви Борисов. Бойко Борисов пак каза, че не се притеснява от данните на социологическо изследване, според което Цветанов го изпреварва по рейтинг.

Бойко Борисов: Цветанов носеше папките в МВР, като дете ми е, цитира Новинар.

"Не е проблем, че Цветан Цветанов ме бие по рейтинг – значи, че подбирам добре хората. Това значи, че и двамата бием категорично президента Първанов, който е трети. Ако общественото мнение "смаже" Цветанов затова, че съм го обявил за кандидат-президент на ГЕРБ, тогава аз ще кандидатирам". Това каза Бойко Борисов пред бТВ. Той припомни и началото на кариерата на Цветанов: "Той беше човек, който носеше папките в МВР и се издигна. Надявам се, че ценява какво съм направил за него, той ми е като дете". "От всеки мой провал печели Първанов, но това значи, че се проваля и държавата. Той критикува всяка наша мярка, а предишното управление нищо не правеше", подчерта Борисов. Според него президентски хора са главният прокурор, председателят на върховния съд, евродепутати и т.н. Премиерът обясни, че неговите противници са много и всички са извън ГЕРБ. Премиерът заяви, че няма да се закриват болниците, а ще се преструктурират, защото "у нас за долекуване болничните заведения са нула, докато в другите страни са над 14-16%". По думите на Борисов основните контрабандни цигари са от Китай. Правителството ще впрегне всички ресурси на държавата това да бъде спряно, обеща той. Не съм вярвал, че може толкова безобразно да се управлява държавата. "Само днес съм дал 300 млн. лева за хеликоптери, за да бъде спазен договорът. На кого са нужни толкова хеликоптери, кой ще воюва по време на криза. 20 години няма да се съвземе държавата от управлението на Тройната коалиция. Те са ни лъгали, подчерта отново премиерът. Аз съм убеден, че ще компенсираме дефицита и до края на годината той няма да бъде по-повече от 4.5%", посочи още Борисов. Той каза, че не го интересува какво ще каже Станишев затова, че взимат заеми. Къде са им четирите милиарда излишъци, зададе риторичен въпрос премиерът.

Кристалина Георгиева: Очаквам летвата за еврозоната да се вдигне, четем в Дневник.

Очаквам летвата за влизане в Еврозоната след тази криза да се вдигне, защото еврото трябва да се защити с всички възможни средства. Това каза еврокомисар Кристалина Георгиева по време на футболната срещата в Южния парк между отборите на Европейския парламент и Народното събрание. Ако България продължи да поддържа макроикономическа стабилност и да покрива показателите, които се искат за влизане в Еврозоната, очаквам нашите шансове да се подобряват, а не да се влошават. По думите й до няколко седмици ще е ясна оценката на Европейската комисия за това, което се прави в България в момента. "Аз не очаквам тя да бъде силно отрицателна", каза Георгиева. Преди началото на срещата премиерът Бойко Борисов каза, че примерът с Гърция е достатъчно ясен защо трябва да сме в европейското семейство.

Цели колективи лягат болни – пазят заплати, научаваме от 24 часа.

Държавни ведомства излизат по график в отпуск по болест, за да компенсират намаленията в бюджета за заплати. Примери за това се обсъждали от тристранния съвет, каза председателят на Конфедерацията на работодателите Иво Прокопиев в интервю за "24 часа". Така обаче се източва здравното осигуряване. Друг почин има в Комисията за финансов надзор, чийто бюджет бил орязан с 30%. И там излизали по график, но в неплатен отпуск. Шефът на КФН Петър Чобанов отрече подчинените му да са вземали болнични под строй. Там съкратили 20% от служителите и махнали допълнителните стимули.
- Г-н Прокопиев, какво е излишно в държавната администрация сега?
- Държавната администрация не е подлагана на сериозен функционален анализ с какви ресурси какви услуги за гражданите и фирмите се предоставят. Как те се съотнасят към средните стойности на по-добре организирани от нас държави. Има няколко групи проблеми. Наследство от тройната коалиция и формулата 3:5:8 е простото раздуване на щатовете. Отделно има ведомства, които вършат много малко с огромни администрации. Има дублиращи се функции и напълно излишни ведомства и нива на администрация. Наличието на областни управи например е доста спорно по принцип. Вместо това липсват силни администрации по региони, тези, които трябва да осъществяват политиката на ЕС. Администрацията е лошо организирана и нискотехнологична. Електронното правителство би повишило производителността на обслужването рязко, но точно за това има съпротива срещу неговото въвеждане. Вече сме средата на 2010, интернет технологиите доминират всичко, а по този проект у нас нищо не е мръднало по същество... Това са главните принципни проблеми в администрацията. Те са структурни.
- 20% свиване на държавните разходи достатъчна гаранция ли е, че няма да се наложи да се вдигат данъци до края на годината?
- Съкращенията трябва да се правят с мисъл, да се правят функционални оптимизации, а не просто да се намаляват заплати на хората в администрацията. Напротив, съществена част от реформата е по-доброто заплащане и мотивация на тези, които остават в държавната администрация, и обвързване на техните доходи с количеството и качеството на услугите, които извършват. Такова ограничение на разходите ще бъде достатъчно, ако приходите в бюджета се възстановят според очакванията.

По-късно в пенсия, но за повече пари, констатира Дневен Труд.

Няма да се вдига възрастта за пенсия. Няма да има и изравняване на годините за пенсиониране на мъжете и жените - на 63 г. Вместо това предлагаме да се увеличи стажът за пенсия. От юли догодина за жените той да е 37 г., вместо 34 г. сега, а за мъжете - 40 г., вместо 37 г. сега. Това обяви социалният министър Тотю Младенов в сряда, заедно с още мерки за пенсионна реформа, без да каже, че всъщност става дума за скрито увеличение на възрастта. Стажът за пенсия ще расте, колкото и да го мъдруват социалните партньори. Колкото и аргументи против да излагат, фактите са “железни”. Хората над 75 г., които сега получават пенсии, са над 620 хил. души, или 28% от всички пенсионери. По данни на статистиката средната продължителност на живота у нас расте и вече е 73,4 г. при 73 г. в края на 2008 г. (прогнозите са, че този процес ще продължава). Любители на черния хумор се шегуват, че държавата ще види доста зор, докато се отърве от соцпоколението, защото било здраво и щяло да живее дълго, т. е. да получава пенсия повече време, отколкото е работило за нея. Статистиката, на която шегите не са присъщи, твърди, че до края на 2035 г. населението на страната ни ще намалее с 1 млн. души. Процентът на хората в нетрудоспособна възраст спрямо останалите ще е 25 на сто при 17,5% сега. И ако в момента на 100 души в активна възраст се падат 25 души над 65 г., тогава съотношението ще е 100:40. Малко известен е и един друг показател, който служи на пенсионните фондове да правят разчетите колко години ще изплащат пенсиите. Според него жените, коисега се пенсионират на 60 г., ще ползват, т. е. ще консумират пенсията си средно 20,28 г., а мъжете на 63 г. ще я получават още 14,3 г.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4404 |04.05.2010 Пресата на 5 май . 3| 4531 |03.05.2010 Пресата на 4 май . 0| 4127 |02.05.2010 Понеделнишката преса на 3 май . 0| 4042 |29.04.2010 Петъчната преса на 30 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads