Реклама / Ads
0| 3970 |10.01.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 11 януари

.
Вестниците пишат за апела на Бойко Борисов: Да дадем сега!; за това, че ЕС ни съди заради боклука на София; за пияни убийци и биячи - на психотерапия.
 

Бойко Борисов: Да дадем сега! А не в светлото бъдеще!, цитира Дневен Труд.

“Пляскате все едно нещо се е променило, а знаете, че нищо не се е променило, просто трябваше да спазим закона.” Така Борисов реагира на бурните аплодисменти, които избухнаха след избирането му. Той бе категоричен, че този конгрес се прави единствено заради тези, които непрекъснато спекулирали кой е формален и кой е неформален лидер на ГЕРБ. Премиерът за пореден път предупреди, че “няма да има компромис към никого, който посегне”, визирайки явления като корупцията например. А по-късно пред журналисти уточни, че нямал предвид никого конкретно, а думите му били превантивна мярка, за да не се “подхлъзне” някой. “Единственият противник на ГЕРБ в момента е самият ГЕРБ - ако ние не успеем да запазим доверието на хората”, обърна се към съпартийците си Борисов. По думите му хората сега искат да имат храна, сигурност, образование за децата и здравеопазване.

Вдигат екотаксата за колите, пише Дневен Труд.

От 220 лв. на 242 лв. се повишава еднократната такса за рециклиране, която се плаща при внос на автомобили на възраст над 10 години, предупредиха от екоминистерството. Увеличение на екотаксата има и за чисто новите коли - от 121 лева на 133 лева. За возилата на възраст до 5 години повишението е от 165 лева на 182 лева, а за тези между 5 и 10 години - от 209 лева на 230 лева. Засега обаче е отпаднала идеята по-старите автомобили да плащат по-скъпи винетки.

Сигурно! ЕС ни съди заради боклука на София, констатира 24 часа.


Еврокомисията (ЕК) завежда дело срещу България заради неспазване на директивата за отпадъците. Това е било потвърдено в писмо до евродепутатката от БСП Илияна Йотова. Eвропейските експерти подчертават, че въпреки информацията и уверенията на общината за предприетите мерки нарушенията продължават. Като такива са посочени тоновете отпадъци под формата на бали, което противоречи на европейските закони. Кабинетът спешно трябвало да започне изграждането на депа и за отпадъците извън София. От екоминистерството отказаха коментар с мотив, че в момента тече съдебна процедура. Те обаче припомниха, че няма основания страната ни да бъде съдена заради отпадъците на София.

Пияни убийци и биячи - на психотерапия!, информира 24 часа.

Всеки пил, който е предизвикал катастрофа или сбиване, ще бъде задължен да потърси психотерапевтична помощ.
Депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова внася поправка в Закона за движение по пътищата между първо и второ четене. Тя е психотерапевт, но преди дни заедно с дъщеря си бяха ударени от пияна шофьорка на пешеходна пътека в Перник.
“Българите се обезсърчават, когато стават жертва на подобни нагли бандити, употребили алкохол, след което те не получават справедливо наказание”, обясни Соколова в интервю за “24 часа”. Затова смята, че е по-удачно да се промени поведението ни, и вече е получила одобрение на парламентарната група на ГЕРБ и на транспортната комисия да внесе поправките в закона.

Без личен лекар, ако пропуснем профилактика, съобщава Стандарт.

Всеки, който пропусне през тази година задължителния профилактичен преглед, може да остане за месец без личен лекар. Това е заложеното в Националния рамков договор за 2010-а. Задължението да ходим на доктор е обвързано и с глоба от 50 до 100 лв. при първо неявяване на задължителния годишен профилактичен преглед и до 200 лв. за второ, гласят текстовете в закона за здравето. На санкция подлежат и родители, които не заведат децата си на задължителните за тяхната възраст имунизации. Още от 2009 г. лекарите са задължени да ни помолят да попълним и анкетна карта. Обобщените данни от нея ще могат да дадат представа за общото здравословно състояние на нацията. Личният лекар ще ни пуска контролни изследвания веднъж в годината. Кабинетът замисля нови правила, по които докторите да ни преглеждат профилактично.

Експортните браншове изчакват до последно със съкращенията, твърди Дневник.

Въпреки че са подали заявки за съкращения в бюрата по труда, работодателите в най-засегнатите от кризата, предимно експортни браншове ще се опитат да запазят кадрите си. Това показа допитване на "Дневник" до представители на бизнеса в металургията, машиностроенето, строителството и текстилната промишленост. Това са четирите бранша, подали в края на 2009 г. най-много заявки за съкращения на работници. 128 работодатели са обявили, че планират да уволнят общо 8386 души по данни на Агенцията по заетостта. Тези браншове се надяват на ръст на поръчките в резултат на очакваното съживяване на световните пазари и на българската икономика през втората половина на 2010 г.

От SMS разбираме кога идва автобусът, установява Новинар.

Срещу пуснато кратко съобщение от мобилния телефон всеки, чакащ на спирка на градския транспорт в София, ще може да получи информация с времето на пристигане на всички автобуси, които спират на нея. В есемеса трябва да се посочи номерът на спирката, изписан на таблото, обясниха от Центъра за градска мобилност. Информацията за времето на пристигане ще е достъпна за всичките над 3000 спирки на масовия градски транспорт в столицата, а не само на тези, които са оборудвани с информационни електронни табла. В момента от центъра водят преговори с мобилните оператори у нас за предоставянето на услугата, така че все още не е ясно откога ще може да се ползва тази услуга.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4242 |07.01.2010 Петъчната преса на 8 януари . 2| 4268 |06.01.2010 Пресата на 7 декември . 0| 4109 |05.01.2010 Пресата на 6 януари . 0| 4127 |04.01.2010 Пресата на 5 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads