Реклама / Ads
0| 3908 |10.05.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 11 май

.
Вестниците пишат за терминатора СДС, който се саморазруши; за чакането за КАТ – вече в интернет; за откупа на сомалийските пирати.
 

"Синята коалиция" внесе документите си за регистрация за евроизборите, съобщава Дневник.

Ръководителите на "Синята коалиция" внесоха днес в Централната избирателна комисия за европейски парламент документи за регистрация за евровота. Заради споровете и забавената съдебна регистрация на новото ръководство на СДС, оглавявано от Мартин Димитров, синята партия не фигурира в документацията и не е вписана като част от коалицията. Въпреки това в ЦИКЕП е депозиран документ, според който Димитров е съпредседател на "Синята коалиция" заедно с лидера на ДСБ Иван Костов. Димитров ще е и представляващ коалицията. В коалицията освен партията на Иван Костов по документи влизат и земеделците на Анастасия Мозер, както и социалдемократите на Йордан Нихризов. Листата, която ще регистрира "Синята коалиция" е същата, каквато договориха още преди време Иван Костов и Мартин Димитров и ще се води от бившия външен министър и лидер на сините Надежда Михайлова. Пред медиите след депозирането на документите Мартин Димитров обяви, че проблемите и атаките срещу коалицията са мобилизирали избирателите им и ако досега са се борили за две места в европарламента, то вече имат шанс и за трето.

Терминаторът СДС се саморазруши, коментира Новинар.

Тук няма да става дума за онзи научнофантастичен екшън от 1984 година, който изстреля сред звездите в киното мускулестият Арнолд Шварценегер. Той постави тогава началото на своята разрушителна роля във филма, който продължава и до днес да се модифицира, но изпълнителят след години се зае със съзидание и влезе в политиката. Думата тук е за партията, която се роди през декември 1989 година, почти месец след вътрешния преврат в БСП, чрез който шумно беше детрониран дългогодишният управител на държавата Тодор Живков. Само две години след своето създаване синята партия спечели вота на изтерзания народ и горе-долу оттогава досега неуморно руши – както държавата като институция, така и своята собствена структура, която в зората на онези години беше един огромен уж демократичен мастодонт. След последните шумни събития в СДС по повод на това кой да поведе бащина дружина – Пламен Юруков или Мартин Димитров, спокойно може да се каже, че тази партия просто се саморазруши. В събота стана ясно, че СДС ще остане без регистрация за евроизборите. Сините обявиха, че ще ползват резервния вариант да се явят на вота за Европейския парламент като “Синята коалиция”. Председателят на Софийския градски съд Светлин Михайлов заяви, че при дадения срок от Централната избирателна комисия 12 май не вижда процесуалната възможност толкова бързо да бъде насрочено делото, най-малкото със срока, в който едно решение трябва да влезе в сила.

Спец по черен пиар пристига от Москва, разучил е Монитор.

Известният руски специалист по черен пиар Глеб Павловский най-вероятно ще участва в предизборните битки у нас. 58-годишният Павловски пристига у нас по покана на Центъра за либерални стратегии. Говори се, че той ще работи за ДСБ.
Роден е в Одеса и е завършил история. Бил е редактор на московското списание “Поиски”. През 1982 г. е осъден на 5 години принудително заселване в Коми за антисъветска дейност. Говори се, че е трябвало да лежи в затвора, но се признал за виновен и присъдата му била сменена. След завръщането си в Москва дисидентската общност го отхвърля, тъй като мнозина смятат, че е отървал решетките, като е предал друг човек.В началото на 90-те години на миналия век Глеб Павловски получава съществен паричен ресурс от американския фонд “Демокрация”, който се финансира от Републиканската партия на САЩ. Оттогава му излиза име на голям манипулатор, провокатор и гений на черния пиар.
Павловски е в основата на кампанията по компрометирането на съпругата на московския кмет Юри Лужков. Установени са негови следи и при предсрочното отстраняване на Борис Елцин от Кремъл. Преди това, през 1996 г., Павловски участва в предизборния щаб на Елцин. Негови клиенти са и други политически звезди в Русия като Григорий Явлински, Сергей Кириенко, Анатолий Чубайс, Борис Березовски, Лев Черной.

Внасят обвинение срещу Мургина, известява Дума.

Тази седмица прокуратурата ще внесе обвинение срещу бивши служители на НАП, включително и бившата директорка на агенцията Мария Мургина. Това съобщи пред БНР вчера заместник главният прокурор Валери Първанов. ДУМА припомня, че Мургина подаде оставка като шеф на Националната агенция по приходите през февруари тази година. Това стана, след като ДАНС и прокуратурата обявиха, че разследват висши чиновници в НАП във връзка с източване на ДДС и прикриване на замесени фирми. Официална причина на Мургина да се оттегли бе неизпълнение на плана за приходите на НАП за 2008 г. с 2%. Още днес наблюдаващият прокурор по делото за източването на огромни суми ДДС с покровителството на служители от НАП Маргарита Немска ще изпрати призовка до бившата шефка на агенцията Мария Мургина. Това ще стане след заседание при заместник главния прокурор Валери Първанов. Мургина ще бъде призована за края на седмицата, за да й бъде повдигнато обвинение за длъжностни престъпления по делото. По думите на заместник главния прокурор веднага след това ще бъде внесен обвинителен акт срещу Мургина и други служители на НАП в Софийския градски съд.

ГЕРБ: Държавата иска да открадне такса смет на софиянци, цитира Новинар.

Близо месец след обявяването на кризата с боклука в София и създаване на щаб, който да изземе част от функциите на кмета Бойко Борисов, правителството посегна и върху такса смет на софиянци. Това стана ясно вчера, когато съветници от ГЕРБ, заедно с председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов и зам.-кметът Мария Бояджийска, свикаха пресконференция по темата. Опасенията на общинарите са основно за проектозакона за боклука на София, който правителството изготви през последните дни. Проектът на Закона за управление на отпадъците на София беше внесен за разглеждане в Министерския съвет късно в петък, без да фигурира в дневния ред на министрите. Текстовете бяха изготвени скоростно през празничните дни от четири ведомства - регионалното, финансовото, здравното и екологичното, и внесени за обсъждане от техните министри в последния момент. Това предизвика остра реакция от страна на НДСВ, заради които проектът беше отложен за обсъждане на следващото заседание на Министерския съвет.

Суходол сее рак и астма, установява Монитор.


Бум на заболяванията от рак в Суходол отчете сдружение "Защита на здравето и живота на населението и околната среда".
По данни на организацията 40 души от квартала са се разболели от рак за последните 2 години. Наблюдават се сериозни астматични проблеми и няколко случая на множествена склероза, сочат наблюденията на лекари от столичния квартал. Гражданите живеят в постоянен стрес заради опасност от зарази. Гневните суходолци са кръстили бунището на столичния кмет - "Бойкова могила".Страшна смрад и рояци мухи кръжат около тоновете боклук на сметището в Суходол. Докато вървиш нагоре към могилата през лепкавите кални локви, си чуваш сърцето. Защото белите дробове се борят с вдишания въздух."Струва ти се чуждо и далечно, докато не стъпиш вътре", казват суходолци. Тях близостта до смрадта ги различава от останалите софиянци, които само чуват за вонящите купчини."Нека всички видят, че сметището е заприличало на втора Люлин планина. Подложени сме на геноцид от кмета Бойко Борисов, затова ще му направим паметник", каза Трендафила Олешева, която живее в къща, близо до пътя за депото. Тя разказа, че суходолци вече са кръстили местността "Бойкова могила"."Те ни отровиха, бе. От 100 болести сме болни. И днес две погребения имаше на гробището, точно тука долу", допълни гражданин, посочвайки района под сметището."Статистиката сочи, че за 2 години тук има 40 раковоболни, от които 18 са все още живи. Наблюдават се сериозни астматични заболявания и няколко случая на множествена склероза", коментира Венцислав Божилов от сдружение "Защита здравето и живота на населението и околната среда".

Емо бе по-малък и най-голям от нас!, разказва Дневен Труд.

Емо беше по-малък от нас, но най-голям от всички ни. Представяте ли си - момче на 16 години с ръст 188 см и тегло 125 кг. Изяждаше по 15 “принцеси”, отиваше да си вземе сандвичи, а после в залата - да тренира. Не пиеше, не пушеше, мразеше наркоманите. Ако чуеше, че момче от махалата си е купило дрога, предпочиташе да не му говори, защото му идеше да го пребие.” Това разказаха вчера пред “Труд” опечалените приятели на 16-годишния Емил Николов. Към 23,30 ч в събота десетокласникът от 121 СОУ бе надупчен с дъжд от куршуми в БМВ, паркирано на площада пред “Боянското ханче”. При канонадата с рана в рамото оцеля собственикът на колата Александър Христов (29 г.). Вчера момчетата от кв. “Бояна” бяха сложили венец и свежи цветя по площада в памет на Емил. Освен от смъртта му, те казваха, че са потресени от съобщенията на МВР, че покойният им приятел е бил наркоман, пласьор, бандит...
Братът: Не сме престъпници!
“Истина е, че няколко пъти са ни викали в Шесто РПУ и са ни регистрирали и двамата. Става дума за сбивания в квартала, в които сме участвали и аз, и Емил. Но значи ли това, че сме престъпници”, пита с тих глас 19-годишният брат Румен Николов. “Казвал ми е: “Искам да порасна!”. Във всичко - и като спортист, и като мъж... Това го интересуваше”, добавя братът.
“Какъв наркопласьор може да е Емил. Преди няколко дни му събирахме по 2 и по 5 лева, за да си купи за 45 лв. боя за мотора. Има пистово “Сузуки” 750 кубика и сега седи разглобено в двора му. Мечташе да го стегне и да иде с него до Пловдив по магистралата. Носеше джобни пари, но нали не даваше за пиене и цигари, всичко отиваше за ядене. Горкият, все беше гладен...”, просълзява се едно от момчетата.

Чакането за КАТ – вече в интернет, уведомява 24 часа.

Идва краят на опашките в КАТ - София. Шофьорите вече няма да стоят с часове пред гишетата на Пътна полиция, а ще си седят пред компютъра вкъщи или в службата и ще следят реда си по интернет."До месец-два ще монтираме камери, които ще снимат таблата с номерата за реда пред гишетата, каза в интервю за "24 часа" новият началник на Пътна полиция - София, Ваньо Стоевски. До няколко месеца от КАТ ще изпращат и есемеси със съобщения, че остават 30 минути до реда на шофьора.За да не се договарят за рушвети, катаджиите ще са в различни екипи всеки ден. Има голям наплив за табели с т.нар. щастливи номера с повтарящи се седмици и деветки, казва още Стоевски.
Главен инспектор Ваньо Стоевски, началник на КАТ-София:
- Г-н Стоевски, преди месец станахте шеф на КАТ-София. С кой проблем се заехте първо?
- Знаете какви опашки бяха преди 2 години. С общи усилия успяхме да ги стопим, като създадохме нова регистрация. Основната ни цел е да направим всичко възможно гражданите, които идват при нас, да бъдат обслужени бързо и да останат доволни.
- Това значи ли, че скоро ще забравим за необходимия поне един ден отпуск, който си взема всеки от нас, когато трябва да ходи в КАТ?
- Да, правим всичко необходимо. Вече въведохме новата система за изчакване с номера в салона. До месец-два ще се монтират миникамери, които ще снимат таблата с номерата, които идват наред за гишетата. Те ще се излъчват онлайн в интернет и така, докато си в офиса си, може да разбереш дали наближава твоят номер. До няколко месеца ще изпращаме и SMS, когато наближава редът ви и остават 30 минути. Това значи, че всеки гражданин може да дойде, да си вземе номер и да отиде да си върши работата. После да проверява през сайта на КАТ - София, кога наближава номерът му.

Сомалийските пирати са получили откуп от 2 млн. долара, осведомява Дневник.

Сомалийските пирати обявиха, че са получили откуп от 2 млн. долара за освобождаването на британския кораб "Маласпина Касъл" с 24 моряци на борда, сред които 16 българи, предаде Ройтерс. "Получихме откуп от 2 милиона долара за притежавания от Великобритания кораб", заявил пред агенцията пиратът Мохамед Салех, който се намира в сомалийското пристанище Ейл. Той уточнил, че парите били доставени с хеликоптер. "Маласпина Касъл", който плава под панамски флаг, беше освободен вчера, след като бе отвлечен на 6 април в района на Аденския залив. "Добре съм и хората от екипажа също", съобщи пред Дарик Дарин Матеев - капитан на кораба, в първото си интервю след като плавателния съд беше пуснат от сомалийските пирати.

Чух за 2,5 млн. и всичките са им хвърлени по въздуха, казва за 24 часа Елена Йончева.

Часове след като пленените българи в Сомалия бяха освободени, “24 часа” се свърза с единствения наш журналист в района Елена Йончева:
- Елена, влязохте ли в Сомалия, къде се намирате с оператора Николай Стойков?
- Ние сме на път за Пунтленд, което е в Северна Сомалия. Ако всичко е наред, очакваме утре рано сутринта да влезем там. Сега съм до границата със Сомалия, до Аденския залив.
- Толкова ли е трудно да се стигне там?
- Опитваме се от доста време да проникнем на тази територия. Там няма никакви чужденци. Всички наричат тази зона не Пунтленд, а Пирати ленд.
Тя се отделя от Сомалия през 1998 г. Въпреки че е република в състава на Сомалия, на практика има свое законодателство, правителство и не е ясно как човек изобщо може да влезе там, след като тя не е международно призната. За да влезеш вътре, трябва да установиш някакви контакти с хората, които контролират тази територия. Но те са много, тоест не е ясно кой я контролира, тъй като страната е разделена на кланов принцип.
Тези кланове държат под контрол различни територии. Отделно от клановото разделение пиратите също имат свои зони на контрол.
Това, което се опитваме да направим, е чрез мои колеги журналисти, които са били там, да вляза в контакт с различни групировки и те по някакъв начин да ни подскажат как да влезем. Наясно сме, че в момента, в който влезеш, ти си без защита.
- До пиратите ли се опитвате да стигнете, или искате да покажете как живеят хората там?
- Първата ни амбиция е въобще да влезем.
Втората ни задача, естествено, е да стигнем до някой от пиратите. Аз говорих с някои от тях вече. Но едно е да говориш по телефона, друго е да стигнеш до тях.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3907 |07.05.2009 Петъчната преса на 8 май . 0| 4016 |06.05.2009 Пресата на 7 май . 0| 4267 |02.05.2009 Пресата на 2 май . 0| 4229 |29.04.2009 Пресата на 30 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads