Реклама / Ads
0| 3996 |11.04.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 12 април

.
Вестниците пишат за това какво ни чака след “Без евро засега”; за Гагаузов разследван за “Водното огледало”; за Борисов, който седи сам като куче в "Бояна", защото така е устроено всичко.
 

Борисов: На празници седя сам като куче в "Бояна", защото така е устроено всичко, цитира Новинар.


Аз винаги съм вярвал, че има и карма и че има места, които събират цялата негативна енергия като Катин. Прокоба някаква“, каза премиерът Бойко Борисов за трагедията с катастрофиралия самолет президента на Полша в Смоленск, каза премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. Ние сме бедни, защото десетилетия сме харчили, крали, каза Борисов. Ние приемаме, че президентът е загрижен, каза Борисов за върнатия от Първанов текст от Закона за НПК. Ние писмено ще му представим нашите аргументи. Ние ще започнем с вечните неосъдени и хората забравят за какво са били арестувани, посочи премиерът. Всеки един обвиняем може да си избере всеки един защитник. Той не се явява на първото дело, на следващото се явява. ние с предложението си за резервен защитник, за да не са безкрайни делата. Ако е болен титулярът идва резервният, на следващото дело идва избраният адвокат, даде пример министър-председателят. Не виждам никакви проблеми с този текст. СРС-та не могат да се ползват сега, защо да не могат да се използват срещу тези, които си уреждат далаверите по телефона. Анонимният свидетел е известен на съдията. По този начин ние издигаме авторитета и ролята на съдията, аргументира се Борисов. Този текст дава възможност на съдията да издаде оправдателна присъда, но ако знае повече той може да даде и наказателна присъда. Съдията знае кой е анонимният свидетел, чел е СРС-та.

Дянков: Възможно е да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната до 2011 г., цитира Дневник.

До януари 2011 г. е напълно възможно да кандидатстваме официално за влизане в чакалнята за еврозоната ERM II. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков по БНР. Според него вече се наблюдават признаци за излизане от икономическата криза. Той обясни, че това продължава да е негова цел и цел на екипа, с който работи. "Това е основна цел и ние продължаваме да работим по нея. Точно за това ние искахме веднага да кажем на партньорите ни от Еворпейския съюз какво е положението, да няма скрито-покрито, както е било, за да можем на основата на честност и вяра от тяхна страна, да кажем оттук нататък накъде", допълни той. По думите му има възможности, защото за тази година ние имаме много добри показатели на фона на всички други държави в ЕС и е възможно до 2 януари 2011 г. да кандидатстваме официално. "Стана много по-трудно след тези зулуми на тройната коалиция, но продължаваме. Отдалечихме се, но ние знаем какво правим. Стана по-трудно, но не е невъзможно", категоричен е Дянков.

Какво ни чака след “Без евро засега”, анализира 24 часа.

Миналия петък премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков изненадващо обявиха, че България се отказва да кандидатства във валутния механизъм ERM 2, който предшества въвеждането на еврото. Причината е в по-големия от обявения дефицит за 2009 г. - 3,7% заради анекси към стари договори. “24 часа" попита водещи икономисти как се тълкува отказа и какво следва в бъдеще.
Днес публикуваме отговорите на Лъчезар Богданов и бившия зам.-финансов министър Красимир Катев.
Красимир Катев,“Прайм капитал мениджмънт”: Отвън питат: Какво правите? Не е правилно че обявихме: отказваме се от бързо въвеждане на еврото. Това трябва да продължи да е приоритет №1 на правителството. Още повече че бюджетен дефицит под 3% не е условие за влизане в чакалнята за еврото (ERM 2). Надявам се, че приоритетите са непроменени, явно тече пиар стратегия на занижение на очакванията и хвърляне на вината за забавянето върху предишното правителство. Според мен България е получила ясен сигнал, че няма да ни допуснат в чакалнята на еврозоната тази година заради кризата и на фона на събитията в Гърция и затова по-добре засега да не кандидатстваме. Но в крайна сметка с тази пиар акция правителството дава объркващ политически сигнал към Брюксел, международни инвеститори и рейтингови агенции.
Лъчезар Богданов, “Индъстри уоч”: Доброволен отказ, но нелогичен.
Искрено се надявам това да е емоционално изказване от страна на премиера, а не действителен отказ от всякакви действия оттук насетне, да няма отлагане до следващата година. Правителството и финансовото министерство изготвиха конвергентна програма, която получи доста добра оценка от европейските институции и би било странно да се пропусне шансът поне да се действа в тази посока. Така че надявам се все пак здравият разум да надделее и да се опитат да направят нещо в следващите месеци. Важно е да се разбира какво всъщност представлява членството в еврозоната за България. Това е набор от стъпки, процес, в който българското правителство следва определена политика, изпълнява определени действия, които е поело като ангажимент. Всяка от тези стъпки получава съответната оценка от ЕЦБ и от ЕК. В този процес българското правителство е като на постоянен изпит за водената макроикономическа политика.

Сидеров ще разследва в. „Галерия”, научаваме от Новинар.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров започва да разследва вестник "Галерия". Тази седмица той поема шефското място в парламентарната комисия за контрол на ДАНС от досегашния председател Иван Костов. Пред БНР Сидеров обясни, че ще пита ДАНС как от изданието са получавали секретна информация и кой им я предоставял, както и каква е връзката на вестника с Алексей Петров. Освен с „Галерия” Сидеров ще се занимае и с това как Алексей Петров е назначен в службите. Според него е неадекватно от ДАНС да нямат информация и затова той скоро ще проведе среща с шефа на агенцията Цветлин Йовчев. „Разследването на вестници, които обслужват мафията, няма нищо общо със свободата на словото”, коментира още Сидеров.

Гагаузов разследван за “Водното огледало”, четем в Дневен Труд.

Бившият строителен министър Асен Гагаузов и заместникът му Димчо Михалевски (сега депутати от “Коалиция за България”) са разследвани по подозрение за извършени злоупотреби при проекта “Водно огледало”. Прокуратурата проверява защо двамата са приели офертата на обединение “Арда Кърджали”, която е предложила цена със 17 млн. лева над първоначално предвидените през 2007 г. за градежа на обекта 40 млн. лева. “Ако се установи, че са извършили престъпление, няма да се поколебаем да им повдигнем обвинения”, заяви за “Труд” магистратът Пламен Георгиев, ръководител на един от специализираните екипи към прокуратурата, в които участват и служители на МВР, и агенти от ДАНС. Гагаузов и Михалевски вече са били привикани на разпит при разследващите.

Бойко! Давай бързо рестарт на системата, съветва в интервю за 24 часа Емил Димитров-Ревизоро.

- Защо казвате, че реформата в митниците се е провалила, г-н Димитров?

- Защото основната задача на митниците са приходите, а парите ги няма. А ги няма, защото контрабандата продължава. Като дойде Танов, понеже бе чужд за системата, му казах: "Не оставяй вълците в стадото само защото са ти обещали да ядат по едно агне седмично. Той каза - това е моят екип. Ама то проблемът е, че вълците се обграждат със себеподобни. Остави трима стари. Единият му прави реформите, вторият му кадрува...
- Кои са тези хора?
- Всички разбраха, че си отидоха Цайса и Марадоната. Да, ама и всички знаят кои са Фашиста, Шперплата и Шушумигата. А те са от най-близкото му обкръжение. Тези хора са вредни. Но той им се довери и ги сложи на високи постове. Има разработки за тях отдавна, и той го знае.
- Трябва да работи с някого, нали идва отвън?
- Танов работи в пълен комфорт. Зад него парламент, партия, синдикати, бизнес, финансов министър, премиер. Той е лична номинация на премиера. Иска уволнения - уволнения. Закриване на митници - закриване. Промяна в закона- променяме го. И всичко в името на бюджета, за да бъде изпълнен. Ама не е.
- Не сте прав, прочистиха се митници, свиха разходи, отидоха си 700 души.
- И повече си отидоха. Но помислете - ако 1 инспектор обслужва 50 души дневно и съкратиш 4-ма, какво очакваш да направи? Да обслужи и техните 200? Не става, дори физически. Ако някой копае с 1 лопата 2 кубика на ден, и 5 лопати да му дадеш, няма да ти изкопае 10 кубика. Е, уволни, каквото уволни. Сега нямало кой да работи, не били обучени. Малки им били заплатите. Имало корупция, ама то къде ли нямало. А му казвах- не може да се готвиш за битки и да уволниш половината войници.

Ако така ни щракат за паспорти, чакаме 7 години, установява 24 часа.

Близо 3 млн. нови паспорти, лични карти и други документи трябва да подмени МВР, защото срокът им изтича. Над 1,5 млн. българи ще останат без валиден документ до 31 декември 2010 г. и ще трябва да се наредят на опашка пред МВР, за да получат нов. Фирма "Сименс", която спечели конкурс за 116 млн. лева, отпечатва до 600 документа на ден. Това е повече от 10 пъти по-малко от обещаните по договор, съобщиха от ръководството на МВР. Според експерти ако работата продължи с тези темпове, документите, изтичащи през следващите 8 месеца, ще се правят цели 7 години. Въпреки че със закон бе удължен срокът на личните карти и шофьорските книжки у нас, повечето хора искат нови, защото ще пътуват в чужбина. Върволиците от чакащи пред районните няма как скоро да свършат. Ако от "Сименс" обаче достигнат обещаната в договора с МВР производителност, на денонщие ще се печатат между 7000 и 17 000 документа. Това ще е достатъчно, за да се сменят в срок всички паспорти, чиито срок изтича, обяснява началникът на дирекция "Български документи за самоличност" комисар Мария Костадинова. До няколко седмици МВР ще пусне нова услуга в интернет и всеки ще може да провери кога ще му бъде издаден новият му документ.

Лили Игнатова ще работи в друга зала след конфликт с Нешка Робева, пише Дневник.


Нешка Робева и едно от "златните й момичета" Лили Игнатова са в конфликт, който доведе до напускането на Игнатова на тренировъчната зала на "Левски" и постави под въпрос подготовката на две състезателки от разширения национален отбор по художествена гимнастика, съобщи БТА. Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) и главният треньор на националния отбор Илиана Раева вече са намерили разрешение на конфликта. Игнатова и двете гимнастички Габриела Кирова и Кристина Илиева ще тренират в зала "Раковски", която е база на националния отбор. Това е направено със съгласието на "Левски". "Ръководството на БФХГ ще се опита да подсигури нормални условия за подготовка на двете състезателки от "Левски", коментира пред агенцията президентът на федерацията Мария Гигова. - За нас всички състезателки - както от националния отбор, така и от разширения национален състав, са важни, затова ние ще се опитаме да направим всичко необходимо."

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4124 |08.04.2010 Петъчната преса на 9 април . 0| 4187 |07.04.2010 Пресата на 8 април . 0| 4122 |06.04.2010 Пресата на 7 април . 0| 4181 |05.04.2010 Пресата на 6 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads