Реклама / Ads
0| 4028 |12.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 13 април

.
Вестниците пишат за водачите на листите на ГЕРБ и на сините листи; за това, че богаташ плати 1 млн. лв данъци; за завръщането на бартерните сделки.
 

Свиването в индустрията е продължило и през февруари, констатира Дневник.

 

Производството на индустриалния сектор продължава да се свива и през февруари спадът е 17.7% на годишна база. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт, като спрямо предварителните данни от миналия месец негативният тренд дори се ускорява. Тогава годишното понижение е било 13.3%, но НСИ публикува и окончателните данни към януари, според които на годишна база понижението е било 18.4% през първия месец на годината. Това затруднява правенето на изводи дали има ускорение, или, напротив, темповете на спад се забавят, но общите очаквания са промишлените компании да приключат годината с по-малък обем на продукцията спрямо миналата година. Индикатор за развитие на кризата е фактът, че най-сериозно страда производството на инвестиционните продукти и продуктите за междинно потребление. Това е сигнал за забавяне на инвестициите, а оттам и на икономическия растеж. На годишна база свиването при междинните и инвестиционните продукти е 29.6%.В същото време на месечна база (февруари спрямо януари) промишленото производство е нараснало с 5.6%. Това обаче също са предварителни числа и идват след шокиращия предварителен спад от 19%, който беше отчетен за януари. Окончателните данни за януари показват че понижението спрямо декември 2008 г. е дори по-голямо - 23.8%."Растежът на фона на последните събития е по-скоро положителна новина. За съжаление той е следствие на януарските данни, които претърпяха сериозна корекция надолу. За януари влошаването в индустрията беше ускорено от газовата криза и февруарските данни са връщане към тренда, но в никакъв случай не може да се говори за обръщане на тенденциите", коментира макроикономистът Димитър Чобанов.

 

Оспорваме в Брюксел доклад за фермерите, пише Стандарт.
 
Земеделското министерство е подготвило възражения срещу констатацията на Европейската сметна палата за открити нарушения при изплащането на помощите за фермери. Става въпрос за субсидии за 2007 г., които нашите земеделци са получили за мери, ливади и пасища. През декември евроексперти са установили, че някои от площите, които са заявени, не са допустими за плащане или не са направени обещаните инвестиции. Докладът на Европейската сметна палата е предварителен, уточни заместник-министърът на земеделието Светла Бъчварова. Според нея възможно е да има и производители, които не са били достатъчно точни и са посочили площи, които не са допустими. Но това не се отнася за всички 1500 производители в категорията на код 6 - мери, ливади и пасища, уточни Бъчварова. Според нея те не могат да бъдат сложени под общ знаменател. Окончателният доклад трябва да бъде готов през май, когато ще стане ясно дали ще бъдат размразени и евросредствата за инфраструктурни проекти по програма ИСПА.

 

В цената на тока заплатите на Орсов и Кутев, информира 24 часа.

 

Златимир Орсов е в надзора на "ЧЕЗ електро България", дружеството, което продава тока на София, София-област и Плевен.
Той е там от края на февруари, изпратен е от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Орсов сменя в управителното тяло на дружеството Севдалин Мавров, който отиде на работа в съда. Мавров пък беше главен секретар на Министерския съвет. Името на Орсов, който бе депутат в 36-ото и 37-ото Народно събрание, стана нарицателно във връзка с кооперациите от времето на правителството на Жан Виденов, кръга "Орион" и Българската земеделска и промишлена банка. Те останаха в историята с името "орсовки". От много години някогашният народен представител не е приковавал общественото внимание. "24 часа" му обърна внимание през 2006 г., когато името му излезе в едни фирми с бъдещия тогава главен прокурор Борис Велчев. Тогава той казва, че са състуденти и приятели, и уточнява, че Велчев е излязъл от тези компании през 2004 г. Попитахме юриста Орсов какви задачи му е поставил министърът, като го е пратил в надзора на енергото. "Защо смятате, че трябва да ви отговоря. Нямам желание", отвърна той. Орсов е един от хората, които държавата е пратила в управлението на енергото, за да представляват нейните 33% дялове. Освен от него делата на “ЧЕЗ електро България" се надзирават и от Антон Кутев. Той е член и секретар на ВС на БСП. Основно лице обаче в надзорния съвет е Мария Александрова Йовчева-Панайотова. Според хора от икономическото министерство тя юрист номер едно по енергийните теми, отскоро е в Българския енергиен холдинг. В "ЧЕЗ разпределение България" пък правата на държавата се защитават и от Иванка Диловска, която е и зам.-председател на надзора. Диловска е шеф на дирекция "Енергийна стратегия" в министерството, преди беше в управителните тела на Е.он. От документи на общото събрание на акционерите се вижда, че Петър Димитров упълномощава бившата зам.- министърка и настояща шефка на дирекция да го представлява като държател на акциите на държавата.

 

Бартерните сделки се завръщат, осведомява Дневник.

 

Бартерът отново се връща на мода за разплащане между фирмите. Схемата е характерна за времена на криза и се прилагаше у нас в началото на прехода през 90-те години и в по-кратък период при управлението на Жан Виденов. Причините за изчистване на дългове чрез стоки и услуги сега са липсата на оборотни средства в компаниите, затегнатото кредитиране и намаленото потребление. Всичко това води до междуфирмена задлъжнялост, която се очаква да надхвърли 200 млн. лв. през тази година по данни на Българската стопанска камара. Тенденцията се засилва от началото на 2009 г. в строителството, рекламата, туризма и винопроизводството, потвърдиха представители от тези браншове. В строителния сектор бартерът засяга цялата верига инвеститор - строител - доставчик на материали. В рекламата и туризма бартерът се ползва от години, но предложенията се увеличават през последните месеци заради кризата. В други сектори като текстилната, парфюмерийната и мелничарската индустрия няма как да се прилага тази схема за разплащане, твърдят техни представители.

 

Богаташ плати 1 млн. лв данъци, узнал е Стандарт.

 

Първият милионер в платени данъци за 2009 г. вече е факт, научи "Стандарт". Заможен българин е платил над 1 млн. лв. за данъци, след като е подал декларацията за доходите си от миналата година. След въвеждането на плоския данък от 10%, за да се платят за налози над 1 млн. лв., годишният доход трябва да е поне 10 пъти по-голям или над 10 млн. лв. Крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации за извънтрудовите доходи от 2008 г. е 30 април. Дотогава трябва да се платят и дължимите данъци. Родните милионери, както и всички българи, могат да спестят 5% от дължимите за довнасяне налози, като до 30 април подадат годишната си данъчна декларация по интернет с електронен подпис. Така много хора, които трябва да платят огромни суми за данъци, може да изчакат крайния срок за подаване на декларациите си. В оставащите по-малко от три седмици всички българи, които през миналата година са имали доходи извън работната си заплата, трябва да подадат данъчна декларация. Добре е това да направят и хората, които са направили доброволни вноски за пенсионно или здравно осигуряване, или са си направили застраховки "Живот". Те имат право да ползват данъчни облекчения и след като подадат декларациите си, може да се окаже, че държавата има да им връща пари.

 

Бойко Борисов излиза на парламентарнитеизбори срещу Сергей Станишев във Варна, научил е “24 часа”.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък ще води листата в Бургас или Велико Търново. И двамата ще играят и в по един от трите софийски многомандатни избирателни района. Листата в Русе оглавява Пламен Нунев, областен водач на партията. В Сливен отбора на генерала ще води Деси Танева. Там имало шанс да излезе и Йордан Лечков. Хората го искали, макар че изпълнителната комисия на ГЕРБ реши да не издига кметове. Водач в Плевен ще е местният председател Ивелин Николов или Цецка Цачева, която бе кандидат-кмет на града от ГЕРБ. СДС и ДСБ искали да издигат с ГЕРБ общи мажоритарни кандидати. Хората на генерала обаче са категорични, че ще играят самостоятелно. Очертавало се при тях мажоритарните кандидати да се припокрият с водачите на листи. “Със закона, който ще приемат днес и утре, управляващите нарушават конституционния принцип за равенство на гласовете. Не може в един МИР 6000 да вкарват депутат, в софийски - 60 000. 10 от 31 мажоритарни кандидати трябва да се избират от София”, заяви шефът на ДСБ в столицата Атанас Атанасов.

Лидерът на СДС Мартин Димитров ще води десните листи за депутати в Плевен и Пловдив, научаваме от Дневник.

 

Председателят на СДС Мартин Димитров ще води листите на дясната коалиция за народни представители в Плевен и в Пловдив, след като спечели вътрешните избори в партията си в събота. Членовете на СДС избираха измежду 29 претенденти за евродепутати и 218 за народни представители. Резултатите, които ще станат известни до сряда, ще подредят кандидатите на партията в коалиционните листи с ДСБ. Шефът на изборната комисия Владимир Кисьов съобщи пред "Дневник", че са гласували около 70% от малко над 7 хил. партийни членове. Според предварителните резултати най-голяма подкрепа за евролистата е събрала Надежда Михайлова - бивш външен министър. Следват я бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров и депутатът Лъчезар Тошев. Според споразумението с партията на Иван Костов СДС ще води общата листа за европарламента. В София, където според коалиционния договор СДС ще води в 24-и избирателен район, победител е главният секретар Иван Сотиров, а втори - лидерът на столичната структура и общински съветник Борислав Бориславов. В 23-и и 25-и софийски район след представителите на ДСБ местата са за депутата Лъчезар Тошев и Димитър Лозанов от синята партия. ДСБ ще обяви до десетина дни номинациите на местните си структури. Във Варна и в Добрич спечели ветеранът Александър Йорданов. Зам.-председателите на СДС Тони Даскалов и Вълчо Чолаков ще водят листите в Благоевград и Бургас. Неуспелият кандидат за лидер Румен Христов е събрал най-много гласове сред кандидатите за депутати в Русе.

 

Лекуват ни по-евтино в Европа, съобщава Монитор.

 

Болните българи ще се лекуват значително по-евтино в страните членки на Европейския съюз занапред, отколкото сега. За редица заболявания те ще получават и безплатни лекарства или с големи отстъпки, както се практикува сега у нас. Страдащите от редки заболявания, каквито са всички генетични увреждания, също ще имат право на безплатни медикаменти дори ако те не се поемат в родните им страни от съответния осигурителен фонд, какъвто в България за всички е Националната здравноосигурителна каса. Това предвижда евродиректива за лечение в чужбина, която вече е минала в Комисията по околната среда и общественото здраве и до дни ще влезе в пленарната зала. Той цели да регламентира възможността болните да могат да се лекуват във всяка държава членка на ЕС извън родината си, като разходите им бъдат възстановявани в максимален размер. Държавите членки обаче си запазват правото да въведат изискване за предварително одобрение при болнично лечение при определени обстоятелства - например, ако сериозно се застрашава финансовият баланс на системата за социална сигурност на съответната държава. Разходите за лечение на пациентите, които са направили болниците, специалистите в медицинските центрове или общопрактикуващите лекари, ще се възстановяват на болния до нивото, което здравноосигурителният фонд в собствената му държава изплаща на лечебните заведения и медиците. В момента евродепутатите от комисията обмислят възможността да се покриват и други разходи, като например за път и престой както на самия болен, така и на неговия придружител, ако състоянието му изисква чужда помощ.

 

Законът за амнистията разбуни духовeте: Затворници си зашиват устите, четем в Новинар.

 

Двама лишени от свобода в Централния софийски затвор са зашили устите си преди около 10 дни. Друг пандизчия от Бургас пък си е зашил носа и устата, после се е приковал с пирони за прозорец в зандана. Гвоздеите пробили ръката на лишения от свобода между палеца и показалеца. Пандизчията използвал камък, за да забие пироните. С другата ръка зашил носа и устата си. Арестантът бил с дълго съдебно минало и лежал многократно по затворите. В момента излежавал присъда за кражби и често прибягвал до такива похвати, за да изрази протеста си. В Сливенския женски затвор пандизчийки пък си скубят косите и недоволстват. Размирици там е имало също преди около 10 дни. На 25 март се разбра, че няма да има амнистия за лицата, извършили умишлени престъпления. Парламентът прие на второ четене Закона за амнистията. По този начин драстично се намали бройката на затворниците, които да бъдат освободени. Решението е, че от правото на амнистия ще се възползват тези, които до юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост. Първоначално се предвиждаше, че въздух на свобода ще дишат около 3000 души. Сега обаче бройката падна на около 300 човека. Това със зашитите усти е стара история и аз не го свързвам със Закона за амнистията, каза Петър Василев, шеф на дирекция “Изпълнение на наказанията” към Министерството на правосъдието.

 

Крилете на кабинета, описва Дневен Труд.

 

На 15 май властта ще полети на нови самолети. Сбогом “Туполев”, добре дошли “Еърбъс”-и! След 20 години преход и още 6-7 преди това руският ветеран отива в историята. Вече ще имаме криле не за едно, а за цели две правителства. Подаръкът идва като заслужена кулминация на стремежа и полета към все по-нови висоти в управлението на държавата. Един истински, разбира се, заслужен, лавров венец за умело лавиране сред буреносните облаци на световната финансова криза. 
Прелитайки над родината, кабинетът ще може да се любува на стореното в края на мандата. От птичи поглед ще се наслаждава на завършената магистрала “Тракия”, на бездимните комини на “Кремиковци”, на чистата София и на плодородните ниви, наторени с несекващите пари от Брюксел. А като капак на стореното ще стърчи бетонната кула на новия дом на данъчните.

 

БПЦ порица закона на МОН, пише Дума.

 

Българската православна църква се обяви категорично против проектозакона за училищното образование, който забранява носенето на религиозни символи. Декларацията на Светия синод беше прочетена вчера по време на богослужението по случай Цветница в храм-паметника “Св. Александър Невски”. В нея категорично се подчерава, че проектът, подготвен от експерти на МОН и приет от правителството, се обслужва не българския национален интерес, а чужди за страната ни интереси. Над 1 милион българи вече са заявили, че искат децата им задължително да изучават в училище историята на “Светото православие”, подчертаха хората на партиарх Максим. С новите тектове се залага на светското образование до степен, до която ще е забранено да се носят религиозни символи в големи размери или натрапчиви по своя вид.
Това е опит да се наложи на учениците и учителите идеологическата доктрина на атеизма и бездуховността, посочи Стобийският епископ Наум, който декларира позицията на Синода.

 

Чакаме помощ от ЕС за отвлечените моряци, оповестява Монитор.

 

След сигнал до Съвета на министрите на Европейския съюз България очаква да се вземе решение и да се предприемат мерки срещу сомалийските пирати и така да се помогне на отвлечените ни моряци. "Убеден съм, че Европейският съюз ще предприеме мерки по отношение на проблема със сомалийските пирати. Гръцкият министър на транспорта е поставил проблема пред Съвета на министрите. Голям е проблемът с морското пиратство", каза в Пловдив министър Петър Мутафчиев. Той потвърди, че отвлечените български моряци са в добро състояние. Според информация от външното министерство в момента няма сериозни проблеми с моряците, уточни министърът. Той смята, че преките договорености на българското правителство с похитителите се затрудняват заради панамския флаг на кораба. Въпреки това нашата страна поддържа връзки с всички останали държави, включително и с Панама, увери Мутафчиев. Той припомни, че във външното министерство още в първия ден след отвличането е създаден кризисен щаб. Надеждите на министъра на транспорта са конфликтът да бъде разрешен бързо и корабът да бъде освободен. "Голям е проблемът с морските пирати. Знаете, че няколко страни изпратиха свои военни части в залива, така че да могат да се конвоират корабите. Явно и тази мярка не е достатъчно ефективна", уточни министърът.

 

Вадим лична карта по интернет, осведомява Дневен Труд.

 

Загубили сте личната си карта? Или пък някой ви я е откраднал? Няма нужда да ходите в районното полицейско управление, за да ви бъде повторно издадена. От догодина ще е достатъчно да подадете заявление на интернет страницата, която се изготвя в МВР сега. След попълване на съответния формуляр по нета ще ви съобщават деня и часа, в който можете да си получите документа за самоличност. Още до края на тази година ще започне издаването на новите електронни паспорти, съобщиха от вътрешното ведомство. Днес МВР ще подпише договор с фирмата "Сименс", която ще ги изработва. Шофьорската книжка и личната карта ще се издават на едно гише в съответните районни управления. Вече няма да се разкарваме за тях до РПУ-то и до КАТ. След петгодишни безрезултатни усилия на двама вътрешни министри да стартират издаването на електронни документи за самоличност най-сетне това е на път да се случи. Днес МВР трябва да подпише договор със “ Сименс” ЕООД - фирмата, която спечели конкурса за изработката на български паспорти с вградени модерни защити срещу фалшификации. След като парафите на възложителя и изпълнителя се сложат, “Сименс” разполага с 6 месеца, до края на които трябва да започне да издава новите лични карти. Смяната на старите ще става след изтичането на срока им, тя няма да е задължителна за всеки гражданин след въвеждането на новата система.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4056 |09.04.2009 Петъчната преса на 10 април . 0| 4338 |08.04.2009 Пресата на 9 април . 3| 3824 |07.04.2009 Пресата на 8 април . 0| 4264 |06.04.2009 Пресата на 7 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads