Реклама / Ads
0| 3893 |14.12.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 15 декември

.
Вестниците пишат за новата измама с повикване от Италия; за МВР предупреждението: Пушенето е опасно за вашето здраве; за прогнозата: туризмът замръзва догодина.
 

 

Нова измама: Ако ви търсят от Италия, не връщайте обаждането, разкрива 24 часа.

И у нас пробипа измамите, известни по света като “пропуснато повикване”. Схемата е обаждане от чужбина, което бързо прекъсва. Връщате обаждането и се включва глас. Докато прекъснете, сте навъртели солена сметка, която отива при организатора някъде в Нигерия или Барбадос. Операторите съветват, когато имате такова повикване, да не отговаряте. Преди Коледа тази схема залива цяла Европа. Милиони хора чакат да чуят роднини от чужбина и в сумотохата връщат обаждането.

И проекти с държавна подкрепа под въпрос, оповестява 24 часа.

Някои от заявените преди време инвестиционни проекти може и да не бъдат завършени. Заради кризата е възможен отлив и на нови планове за вложения. Тези опасения изрази шефът на агенцията за инвестиции Стоян Сталев. В момента ведомството наблюдавало сертифицирани проекти, които се бавят. Част от отказалите се инвеститори можело да са от сферата на недвижимите имоти. Без движение бил и проект за ветроенергиен парк.

Еврото гони паунда, твърди Дневен Труд.

За първи път от въвеждането на еврото през 1999 год. единната европейска валута надви британската лира. Преди 9 години 1 паунд се търгуваше за 1.40 евро. Днес едно евро е 1.05 паунда, но по бюрата ес търгува за 0. 918 паунда, като се извадят комисионни и такси. Поданиците на кралица Елизабет Втора, много от които се противопоставят на влизането на страната в еврозоната, през уикенда се редяха пред бюра за евро. Обезценяването на лирата е “повратен психологически момент” и доказателство за загубата на доверие в британската икономика, коментираха експерти и политици.

Джевдет Чакъров: Няма да загубим нито евро по ИСПА, цитира Дневен Труд.

“Трябва да работим, да има диалог и резултат, а не да се сърдим на Еврокомисията. За нас е важно да направим всичко възможно за усвояването на европейските пари”, заявява в интервю за “Труд” министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Според него от средствата за околна среда по ИСПА няма да бъде загубено нито едно евро. И това е в резултат на реално свършена работа. До юни 2009 год. трябва да бъдат построени още 28 регионални депа за отпадъци, казва още в интервюто министър Чакъров.

МВР предупреждава: Пушенето е опасно за вашето здраве, осведомява Новинар.

Протестът ни беше не толкова за парите, а по-скоро за да се промени начинът на работа. Това каза за "Новинар" бивш служител на системата на МВР, който е напуснал преди месец. Според него, ако исканията на МВР служителите не бъдат чути, е възможно другата събота или неделя да има нов мълчалив протест - този път с чаша алкохол. Полицаят твърди, че полицаите сами си купували дори кламерите. Никога не стигали пари за компютри, нямало столове, топла вода, принтери. Ставаш сутрин и преди работа си купуваш хартия за личния принтер, на която да си разпечаташ работата, защото те гонят срокове, разказва ексуниформеният.

АЕЦ „Козлодуй“ пази над 1000 работници за АЕЦ „Белене“, пише Дневник.

Пет години след спирането на 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Козлодуй“ и две години след затварянето на 3-ти и 4-ти няма нито един съкратен сред работещите в малките реактори. Числеността на персонала намалява с около 130 работни места годишно чрез съкращение на незаети бройки и доброволно пенсиониране по официална справка от цен тралата. В момента на работа в спрените четири блока се водят 1095 души от общо 4492 в цялата централа. Основната средна месечна заплата в АЕЦ „Козлодуй“ е 1060 лв. по данни за първите десет месеца, като разходите за трудови възнаграждения са включени в цената на произвежданата електроенергия. Груба сметка показва, че за 2008 г. за заплати на тези 1095 служители ще се дадат над 13 млн.лв. Според източници от икономическото министерство основна причина за задържането на персонала е желанието да се запазят специалистите и да се пренасочат за работа в АЕЦ „Белене“. По график първият блок на втората атомна централа трябва да е готов чак през 2013-2014 г.

Прогноза: Туризмът замръзва догодина, четем в Дневник.

През следващата година туристическият сектор глобално ще претърпи сериозни сътресения, но възстановяването ще започне още през 2010 г. Това прогнозира световната туристическа организация към ООН. Очаква се през тази година ръстът в сектора да намалее до 2%, а догодина да е нулев. Негативният ефект ще засегне и всички свързани браншове - транспорт, храни и напитки и развлекателни индустрии. От световния съвет по туризъм преди време прогнозираха, че в условията на криза ще спечелят по-евтините дестинации. От асоциацията на българските туроператори и туристически агенти изразиха надежда, че страната ни ще съумее да се възползва от ситуацията.

Коледа в Гърция – мисия невъзможна, установява Стандарт.

Хиляди българи може да се разминат с екскурзията до Гърция по празниците. Протести затварят пътищата в южната ни съседка. Още в понеделник барикади вдигат гневни земеделци. Трактори ще блокират пътя Серес – Кулата, възможно е живи вериги да отрежат Атина от Солун. Не е изключено да не може да се стигне до Драма и Кавала през граничния пункт Илинден, предупредиха от външно министерство. Ако бунтовете продължат, много предплатени екскурзии ще се провалят, признаха туроператори. Ще предложим да отложим пътуванията, но в краен случай може да се ноложи да връщаме пари, заявиха още от туристическите фирми. Много българи смятаха да минат границата за Коледа и Нова година с колите си, но също рискуват да висят пред барикадите.

Депозитната война убива бизнеса у нас, заключава Пари.

България е страната с най-много банкови клонове на глава от населението в Европа. За ограничените средства на домакинствата и фирмите у нас се борят 29 трезора. Сривовете на международните капиталови пазари и ликвидните затруднения на повечето банки в света отрязаха достъпа до лесни пари на родните трезори и ги принудиха да насочат усилията си към вътрешния пазар. Те започнаха да увеличават лихвата и само за година - от октомври 2007 до октомври 2008 г. средната лихва по влоговете скочи с почти 48% до 6.29%. Проблемът в случая е задълбочаващата се война за средства между банките.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4052 |11.12.2008 Петъчната преса на 12 декември . 0| 3816 |10.12.2008 Пресата на 11 декември . 0| 4127 |09.12.2008 Пресата на 10 декември . 0| 3823 |08.12.2008 Пресата на 9 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads