Реклама / Ads
0| 4284 |14.06.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 15 юни

.
Вестниците пишат за решаваща мисия на Брюксел преди доклада; за футболист и тв водещ начело в листите на ДПС; за това, че пенсионерите не искат безплатното море на Масларова.
 

Започва решаваща мисия на Брюксел преди доклада, пише Дневник.

Европейската комисия (ЕК) изпраща в София експертна мисия, която да направи последни проверки, преди да бъде финализирана подробната оценка на Брюксел за борбата с правосъдието, организираната престъпност и съдебната реформа. Тя включва четирима експерти от дирекция "Правосъдие и вътрешни работи" и от Генералния секретариат на ЕК, който пише докладите. Стартът на мисията, която пристига в понеделник, ще съвпадне с освобождаването от ареста на братя Галеви - двамата обвиняеми по едно от т.нар. знакови дела, следени от Брюксел, се кандидатираха за мажоритарни депутати и придобиха имунитет. Междувременно Софийският градски съд (СГС) прекрати в петък делото срещу единият от тях - Пламен Галев, и го изпрати на окръжния съд в Кюстендил, защото разследваните престъпления били на територията на Дупница. Преди това процесът беше преместен в София заради съмнения, че върху него може да се влияе. Посещението на евроекспертите в София ще завърши в сряда, когато Висшият съдебен съвет ще избира нов председател на СГС.

Плашат с мен тия, дето ритат срещу властта, уведомява Дневен Труд.

Арестуваният за подкуп Росен Маринов: “Натопиха ме отвсякъде. Дължаха ми над 2 млн. лв. за доставка на катери. Явно държавата използва белезниците като начин на разплащане.” Това заяви вчера Росен Маринов, преди да бъде изправен пред Софийския градски съд (СГС). Гологлавият бизнесмен бе арестуван в четвъртък след акция на ДАНС и Софийска градска прокуратура по обвинение, че е искал да даде 100 000 лева подкуп на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров. Фирмата на Маринов - “Автоинженеринг”, спечелила конкурс за доставка на два катера по време на предишното ръководството на рибната агенция за общо 2 млн. и 500 хил. лева. В края на януари обаче новият шеф Марин Димитров отменил заповедта с мотива, че ИАРА няма пари за тази поръчка. Маринов обжалвал решението му пред Комисията за защита на конкуренцията. А от своя страна Димитров подал жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на комисията. Делото е насрочено за ноември. В петък Димитров обясни пред “Труд”, че Маринов поискал да му даде рушвет, за да си оттегли жалбата пред ВАС. “Няма такова нещо. Отидох при Димитров с проектоспоразумение. В него се съгласявам държавната агенция да започне да ми се издължава не през тази, а през следващата - 2010 г.”, избухна Маринов - “Какви 100 000 лева? Когато ме задържаха, носех в себе си точно 198 лева.”

Първо изсърбваме Бойко, после идват 5-6 компетентни, казва в интервю за 24 часа Татяна Дончева.

- Как ви изглежда отстрани реденето на листите на БСП, г-жо Дончева?

- Не е страничен поглед, когато човек познава кухнята. Изглежда, като че го правят хора, които са зависими от други обстоятелства и явления. Че нямат значение становищата на партийните организации. Че решенията вземат хора, които по принцип не са способни да го правят. И става при дефицит на време и цайтнот. А след цайтнота обикновено следва цунг-цванг - всеки ход е грешен.
- От какви фактори са зависими хората, които вземат решенията?
- От финансови. И от бизнес интереси. Но и те при умните хора са подчинени на простата полза, в случая да вземем колкото се може повече мандати. А мандатите са пряко следствие от гласовете. Как да ги вземеш, когато не предлагаш атрактивни листи, авторитетни лица, когато активът ти не е мотивиран и когато правиш груби грешки с постройката на кампанията.
- Вашата партия е специфична - тя наказва хората, които се отдръпват от нея или обвиняват ръководството.
- Мисля, че става дума за друг проблем. Във всеки колектив има чисто човешки отношения, които са задължителни, ако искаме работата да върви. Те изискват хората да бъдат уважавани. Това важи за чистачката, шофьора, секретарката. Грозният чип “Партията е права, когато съгреши дори” не е патент на БСП, а явление, което очевидно хората, живели 45 г. в онзи период, дълбоко са попили. Под партия разбираме абстракция, имагинерност, която някак си не свързваме с лица. Това възпитава членовете й не в уважение към колегите, а в сервилност към началника. Когато има разумни началници, които могат да овладеят този процес, те дават на хората си да разберат, че трябва да се държи на уважението и другарството, колкото и условно да е това в политиката. Когато обаче хората ти знаят, че ще ги оставиш да се прегазят, защото смяташ, че така по-лесно ще държиш властта, става ужасно и деморализиращо. Изчезва усещането за солидарност, че резултатът на партията е резултат от общото им усилие.
- Това ли е дигнозата на БСП - липсва уважение и солидарност?
- Това е проблемът. В дъното съзирам липса на човешко отношение към хората.
- И кой е виновен? Кога стана такава?
- Не е въпрос на вина. Има хора глухи, има слепи, без обоняние или със свръхобоняние. Не можеш да кажеш на някого, че е виновен, защото няма сетива. Просто той е безчувствен.

Футболист и тв водещ начело в листите на ДПС в София, изрежда Новинар.

Тв водещ и бивш футболист ще печелят изборни гласове за ДПС в София. Това стана ясно в събота, когато партията на Ахмед Доган обяви листите и мажоритарните си кандидати за вота за национален парламент. Водач на пропорционалната листа в 23-ти многомандатен избирателен район в столицата ще бъде Емил Кременлиев. Той беше част от звездния ни национален отбор по футбол, който се класира на 4-о място на световното първенство в САЩ през 1994 г. В 24-ти МИР - София, политическата сила заложи и на друго известно лице - Тимур Халилов. Той е водещият на новините на турски език по Българската национална телевизия. Сред мажоритарните кандидати на ДСП беше поставен и скандално известният кмет на община Гърмен - Ахмед Башев. Срещу него имаше акция на Държавна агенция „Национална сигурност” по подозрения, че е замесен в корупционни практики. Сигналът срещу кмета беше подаден от шефа на РЗС Яне Янев. Башев е номиниран за мажоритарен кандидат в Благоевград. Там пък водач на листата е лидерът на партията Ахмед Доган.

5-има журналисти пробват да повторят Сидеров, отчита 24 часа.

Петима журналисти ще опитат да повторят политическия успех на Волен Сидеров. Те са водачи на листите на "Атака" за изборите и имат шанс да сменят редакционната атмосфера с парламентарната подобно лидера си. Трима от тях са лица на телевизия СКАТ, от която започна политическият възход на Сидеров. Програмният директор на медията Стоян Иванов е втори в листата на партията в Бургас, а трети е водещият Валентин Касабов. Впечатляващата му колежка Калина Крумова води кандидатите на "Атака" в Сливен и е мажоритарен кандидат и втора в листата в 25-и район в София. Зам. главният редактор на в. "Атака" Венцислав Лаков оглавява битката на атакаджиите във Враца и е трети в София-област. Коментаторът в партийния орган и СКАТ Димитър Аврамов е водач на листата и мажоритарен кандидат в Кърджали. Сидеров подчерта, че той е известен с анализите си за турцизиране на България.

Сергей Станишев: Искаме социално справедлива България, цитира Дума.

Искаме да живеем в България, която е социално справедлива и в която разликата между богати и бедни не е толкова остра. Това заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев по време на посещението си в село Партизани, община Дългопол. Левицата има ясен план за бъдещето, а във време на криза няма нищо по-важно от хората, допълни още той.
Според Станишев днес България отново е на кръ-стопът. От нас зависи дали страната ще се върне към 90-те години, връщане към политическите чистки и към реваншизма и репресии, както и към натиск към политическите субекти, коментира соцлидерът. Министър-председателят смята, че това ще е завръщане и към политика, която не поставя на първо място социалните ангажименти на България, а съвсем други неща. В криза като тази няма нищо по-важно от това страната да бъде на мястото си и да гарантира стабилност, социална сигурност и всяко работно място да бъде защитено, за да може всеки българин да мине възможно най-бързо кризата, допълни той и обобщи, че левицата ясно е показала, че знае какво да прави, за да защити страната от икономическите проблеми.

Пенсионерите не искат безплатното море на Масларова, твърди Дневник.

Инициативата на социалния министър Емилия Масларова да изпрати пенсионерите на безплатен курорт в неактивния туристически сезон предизвика слаб интерес и негативни коментари сред хората от третата възраст. Едва 2859 от тях се възползваха от възможността да почиват на държавни разноски през първия етап на програмата на правителството за активно стареене от 21 април до 31 май. Още 980 са кандидатите да отидат на море или планина през есента, показва справка на Агенцията за социално подпомагане. По план в инициативата трябва да се включат 15 хил. пенсионери, за чийто курорт са предвидени 6.5 млн. лв. Поради слабия интерес обаче засега са похарчени около 715 хил. лв. От АСП обясниха, че ако парите не бъдат изхарчени по предназначение, няма да могат да се пренасочат към друга програма. Според представители на организациите на хората от третата възраст интерес към безплатните курорти едва ли ще има и е по-добре държавата да им помогне за сметките. "Не може хората да получават по 150-200 лв. пенсии, с които едва оцеляват. Сред тях има такива, които са осъдени за това, че дължат хиляди левове за парно, а в същото време Масларова ги изпраща в петзвездни хотели. Това е грозно", коментира Цветанка Николова от организацията на пенсионерите към КНСБ.

Хотелиери привличат туристи с джетове и сладолед, описва Новинар.

Безалкохолни и сладолед на половин цена, по-евтини джетове и спа услуги ще са сред намаленията, които ще направят това лято хотелиерите и ресторантьорите, за да привлекат повече туристи в българските курорти. Това заяви за „Новинар” председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин. Засега все още не е ясно дали отстъпките ще важат за целия ден или само за определени часове, като това ще преценява индивидуално всеки търговец, обясни Рагин. През това лято почивката у нас ще е с между 10 и 20 процента по-евтина в сравнение с ваканцията в турски или гръцки хотел, каза Рагин. Така например модерната напоследък оферта „Хотел без име” предвижда почивка в тризвезден хотел, чието име се научава три дни преди отпътуването. Цените стигат до 49 лв. за човек на ден според стаята. В Турция същата оферта – „No name”, за почивка в тризвезден хотел в Анталия струва около 250 евро – или 500 лв. на човек, и предвижда 7-дневен престой и самолетен билет. Отделно обаче трябва да се заплатят летищните такси, които са около 60 евро. Подобно е и съотношението на цените на почивките в Гърция. Междувременно Европейската комисия публикува доклад, според който най-чистите води за къпане са до плажовете в Кипър, Гърция, Франция и Малта.

54 плажа - опасни за къпане, обобщава Дневен Труд.


Почти една четвърт от плажовете край морето тази година ще останат затворени с табели “Неохраняем” и “Къпането строго забранено”. 54 от общо над 200 плажа на Черноморието няма да имат концесионери. Голямата част от тях - 40 от около 110, са на юг от Бургас, 14 са на север от Варна. Сред плажовете без стопани към момента са тези в района на къмпингите “Каваците” и “Нестинарка”. Основната причина да не се намери стопанин на ивиците край морето е в тежките концесионни условия, дългосрочността на договорите и увеличените концесионни такси от страна на регионалното министерство. “Категоричното ми мнение е, че плажовете трябва да бъдат дадени на общините”, заяви кметът на Царево Петко Арнаудов, на чиято територия се намира един от безстопанствените плажове тази година - този на “Нестинарка”. “Ще направим всичко, което ни е по силите, за да не бъде компрометиран сезонът”, казаха още от община Царево. Експерти настояват да бъде преосмислена методиката за изчисляването на наемната цена на плажовете. “Не всички ивици са атрактивни и носят приходи, има и такива, които се нуждаят от държавни дотации”, категорични са специалисти. До дни по Южното Черноморие тръгва тройна проверка за готовността на плажните ивици за сезона. Тя ще се прави на няколко нива - строително министерство, областна управа и общини.

Сменят кола за джип, оповестява 24 часа.

Битката за купувачи на нови коли стигна апогея си на софийския автосалон през уикенда. Вносителите правят умопомрачителни отстъпки, като при някои модели на склад те надхвърлят 50%. Една от най-атрактивните кризисни промоции е на щанда на "Мицубиши". Там ти дават минимум 6000 лева за всяка стара бракма, дори и трабантче, ако до края на изложението я смениш с нов джип "Аутлендър", платиш капаро и подпишеш договора за покупката му. Дилърите на "Опел" и "Шевролет" предлагат "по-старичките модели "Вектра" и "Епика" с отстъпка, стигаща дори до 54 процента. Така лимузините, добре оборудвани и с мощни двигатели, може да се купят за около 25 000 лева. "Специална комисия ще оценява старите коли, така че бонусът може да нарасне двойно или тройно в зависимост от състоянието им", уточни шефът на представителството на "Мицубиши" у нас Орлин Младенов. Но минималната сума от 6000 лв. е гарантирана независимо от марката, модела и годината на производство. Задължително условие е употребяваната кола да е с ляв волан, да е в движение и с валиден годишен технически преглед. Джипът "Мицубиши Аутлендър" се продава на изложението и отделно с 5% отстъпка. По ценова листа малкият всъдеход се продава от 51 300 до 54 300 лв. при 5-местния вариант и от 57 990 до 69 700 лв. с ДДС със 7 седалки. Фирмите могат да ползват данъчен кредит.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3835 |11.06.2009 Петъчната преса на 12 юни . 0| 4033 |10.06.2009 Пресата на 11 юни . 0| 4118 |09.06.2009 Пресата на 10 юни . 0| 4233 |08.06.2009 Пресата на 9 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads