Реклама / Ads
0| 3911 |15.06.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 16 юни

.
Вестниците пишат за това как сиренето минава 10 лева, кашкавалът удря 15 лева; за новата глобална заплаха - храни, петрол и инфлация; за нов касиер “от името на Станишеви”; за четирима българи, броили над милион лева данъци.
 

 

Сиренето минава 10 лева, кашкавалът удря 15 лева, шокира Новинар.

С около 20 процента ще скочат цените на всички млечни продукти най-късно до два месеца, съобщи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. След увеличението килограм сирене ще струва средно около 9 лв. за килограм, а най-качествените марки ще преминат 10 лева. Кофичка кисело мляко пък ще се продава за 1 лв. Най-много ще поскъпне кашкавалът и килото ще струва почти 15 лв. Основната причина за повишението на цените е непрекъснатото поскъпване на горивата и електроенергията, обясни Зоров. По думите му, ако млечните продукти не поскъпнат скоро, качеството им ще се влоши още повече. И в момента производителите си спестяват част от суровините, които трябва да влагат в храните, обясниха от бранша.

Новата глобална заплаха - храни, петрол и инфлация, предупреждава Дневник.

Глобалната кредитна криза ще приключи съвсем скоро, но инфлацията и ценовият шок в петрола, храните и стоките я замениха като основна заплаха за световната икономика. Това е заключението, около което се обединиха финансовите министри на осемте икономически най-развити държави в света (Г-8) на срещата си в Осака в края на седмицата. Финансовите пазари вече показват „крехка стабилност“, а най-големият риск за глобалната икономика идва от реалния сектор, заяви Марио Драги, управител на централната банка на Италия и ръководител на Форума за финансова стабилност. Прогнозите на „Морган Стенли“ са за 150 долара за барел нефт в края на тази година, а шефът на „Газпром“ прогнозира нива от 250 долара „в близко бъдеще“. Такава кошмарна цена, водеща и до двойно поскъпване на храните, може да се достигне само при война или атентат срещу големи петролни инсталации, коментират анализатори. Колкото и да е невероятен този сценарий, на борсата в Ню Йорк вече има над 3000 договора за петролни доставки през декември 2008 г. на цена $250 за барел.

Появил се нов касиер “от името на Станишеви”, пише 24 часа.

Служител от митниците обявил себе си за новият главен касиер на тройната коалиция. Той и негови колеги обикаляли преди дни шефовете на районните пунктове. “Обясни ни, че идва от името на братя Станишеви и настоява за т.нар. вдигната бариера – преминаване на стоки и товари без проверка”, разказа смутен митнически инспектор. На друг пункт “новият главен касиер” посочвал като покровител освен премиера и висш шеф на митниците. Слуховете, залели системата на митниците били обсъдени на среща в петък при Сергей Станишев. Тогава при него отишли финансовият министър Пламен Орешарски и новият шеф на митниците Христо Кулишев. Неофициално се разбра, че премиерът настоял бързо да се попълва новият ръководен състав, вероятно да не се злоупотребява със ситуацията.

Следващата власт със СДС, но без Доган, четем в 24 часа.

С 3.8 % подкрепа СДС е 5-та партия с шанс да влезе в парламента след ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака, ако изборите бях през юни, показва представително проучване на “Сова Харис”. Това е шанс следващото ни правителство да е дясноцентристко, коментира шефът на агенцията Васил Тончев. Изследването е проведено от 28 май до 3 юни. Само преди месец и половина сините бяха на 2 %, а при сегашните нива могат да пробият и при бариера за влизане в парламента от 6 %, коментира Тончев.

Царистите искат да гласуваме с палец, информира Дневен Труд.

НДСВ ще предложи гласуването да става с пръстов отпечатък на гласоподавателя. Това заяви председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Минчо Спасов. Според царистите това е най-сигурният начин, за да се избегнат фалшификациите в изборния процес. Биометричните данни, като например уникалните линии на палеца щели да решат въпроса с т.нар. мъртви души по време на вот. Въвеждането на биометричните данни можело да стане преди следващите парламентарни избори, което щяло да гарантира почтенността на изборите, каза още жълтият депутат. Той обаче призна, че и те не са решение срещу купуването на гласове.

Четирима броят по милион данък, научил е Стандарт.

Четирима българи броиха над милион лева данъци върху доходите си за 2007 година. Това сочат данни на Националната агенция за приходите. Двама от тях са от София, а другите са варненци. Всички са на свободни професии. Единият е адвокат, а другият е спечелил голяма част от парите си при сделки с ценни книжа. В данъчните си декларации всеки от четиримата е обявил над 500 хиляди лева налози за довнасяне. Още толкова са платили през миналата година. Сметката показва, че такива големи суми при ставка от 24 % се плащат върху годишни доходи от над 4 млн. 160 хиляди лева. Или всеки от четиримата големи данъкоплатци е разполагал с по 350 хиляди лева на месец.

Фондовете за имоти чакат 25% ръст в цената на земята, оповестява Пари.

Акционерните дружества със специална инвестиционна цел, които влагат парите на акционерите си в земеделски земи, се превръщат в едни от най-едрите замевладелци в България. Петте най-големи по пазарна капитализация фонда държат в портефейла си общо над 616 хил. дка земя по данни до 31 март 2008 г. Според мениджмънта на компаниите през следващата година цената на земята ще расте между 20-30% на годишна база.

Обмислят VII блок в аец „Козлодуй”, съобщава Дума.

Държавата била готова да разработи проект за изграждането на още един ядрен блок в рамките на първата атомна централа “Козлодуй”. Проучвания за седми блок в централата са правени още преди години. Сериозният ръст на цените била основната причина сега тази идея да излезе на дневен ред. Седми блок с мощност 1000 мегавата би струвал по-малко от 2 млрд. евро, обяви в началото на годината шефът на АЕЦ “Козлодуй”. Освен това се твърди, че в “Козлодуй” подобна мощност би могла да се изгради доста по-бързо. Идеята за още един реактор в първата атомна щяла да е част от концепцията за развитие на атомната централа, за чието разработване премиерът Сергей Станишев назначи работна група. Експертите трябва да предложат идеи за възможно бъдещо използване на спрените III и IV блок. “Обмислят се както вариантите за използване на спрените реактори, така и за VII блок”, е потвърдила пред Медиапул ръководителката на работната група Галина Тошева, зам.-министър на икономиката и енергетиката. Тя обаче отказала повече информация. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3792 |12.06.2008 Петъчната преса на 13 юни . 0| 3870 |11.06.2008 Пресата на 12 юни . 0| 4270 |10.06.2008 Пресата на 11 юни . 0| 4152 |09.06.2008 Пресата на 10 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads