Реклама / Ads
0| 3992 |15.11.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 16 ноември

.
Вестниците пишат за това, че Фандъкова спечели, за първи път София ще се управлява от жена; за това ще подгони ли “Кушлев” политици и бизнесмени.
 

Фандъкова печели убедително изборите за кмет в София, пише Дневник.

Кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова печели изборите в София със 70.3% от гласовете на столичани. Претендентът на БСП Георги Кадиев остава втори с 23.1 на сто от гласовете.

Фандъкова спечели, за първи път София ще се управлява от жена, продължава темата Новинар.

За първи път столицата ще бъде управлявана от жена - кандидатката на ГЕРБ Йорданка Фандъкова спечели убедително кметския вот в София. Далеч след нея остана представителят на БСП Георги Кадиев. Според различните социологически агенции Фандъкова печели с над 65 процента срещу основния си опонент Георги Кадиев, който е спечелил около 20 на сто от гласовете. Над 212 000 столичани са упражнили правото си на глас към 17 часа, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия-София Диана Зулчева. 19,13% е избирателната активност в София. Най-висока е активността на избирателите в Панчарево - 29,83%. Най-малко избиратели са отишли до урните в Кремиковци - 14,13%. Преди две години към 17 часа бяха гласували малко над 16 на сто от имащите право на глас. В ОИК са постъпили 11 жалби, като една от тях е подадена по компетентност в ЦИКМИ. В ОИК - София не е постъпвал сигнал за купуване на гласове.

Уморени и без интрига, анализира 24 часа.


Три пъти до избирателните урни явно умориха хората. Затова и активността им вчера в София падна рекордно ниско. Има обаче и една друга сметка на втори план - избирателят е решил, че няма интрига, но е по-добре да излъчи победител от първи опит, вместо да хаби време за балотаж. Разбира се, тежката дума си каза и очакваният резултат, че Йорданка Фандъкова ще спечели, понесена от вълната на ГЕРБ. По-интересното в случая е, че от гласувалите за досегашната шефка на просветното министерство близо 98 процента са с висше и средно образование. Значи учените хора очакват от първата жена кмет на София градът им да стане по-подреден, по-чист и с по-малко задръствания.

Ще подгони ли “Кушлев” политици и бизнесмени, пита 24 часа.

Първият закон, написан от екипа на правосъдния министър Маргарита Попова, развърза напълно ръцете на комисията "Кушлев". Промяната се наложи не заради острите критики у нас към работата на държавните чиновници и шефа им, а заради забележките в последния доклад на Еврокомисията. На партньорите ни им направи впечатление, че у нас палатите и луксозните джипове, построени и купени с пари от престъпна дейност, се конфискуват в ограничени случаи, а не винаги. Причината е, че по закона, който действа от четири години, държавата отнема необяснимото богатство само на осъдени, и то за определени видове престъпления. Преписахме го от Ирландия, където с него ударили финансите на терористите. У нас обаче икономическата сила на престъпния свят не бе засегната сериозно. Новият закон позволява на комисията "Кушлев" да проверява не само хора, осъдени от държавата като престъпници, а всички, които демонстрират благополучие и охолен живот, без да имат документи за доходите си. Под прицела й могат да попадат бизнесмени, политици, обикновени граждани. Но дали това ще се случи, зависи от четири неща:
Първо - правителството да одобри и депутатите да гласуват предложения от правосъдното министерство закон
Второ - чиновниците на Кушлев да имат куража да проверяват имането и на хора, които прокуратурата не е посочила като извършители на престъпления.
Едно е да ровиш из имуществото на човек, заклеймен вече от държавното обвинение като бандит, друго е да преследваш някого, който в очите на прокуратурата е чист като сълза.

Скъпо. Грозно. И не рита. Що е то?, анализира темата БАН Андрей Райчев в Дневен Труд.

По-младите вече не помнят класическия соцвиц. Това е българската машина за ритане. Нещо подобно посмя да каже министър Дянков за БАН: в смисъл, че е скъпа, остаряла и не прави открития. Само дето погрешка каза “феодални старци”, а може би искаше да каже “синодални”. Но и феодални става, мен ако питате...
Г-н Дянков обаче иде от Америка и просто не си представя какво си навлича на главата. Да беше поискал едновременната забрана на БСП и СДС, нямаше да е толкова застрашен от публични атаки. Сега като се почне... впрочем няма нужда от предупреждение да внимаваме, ще бъде достатъчно шумно. Преди всичко обаче да си зададем естествения “американски” въпрос: Прав ли е г-н Дянков? Да се вгледаме във фактите:
1. От около 30 години в БАН няма направено значимо откритие.
2. Ръководството на БАН се самоизбира: началството назначава директори на институти. Те “свободно” избират началството.
3. Това струва годишно 100 милиона лева.
4. Отделно като собственост на БАН са замразени няколко милиарда евро.
5. В целия свят въпросът е решен лесно: научният потенциал е придаден към университетите. А най-перспективните направления се водят от публично-частни дружества (защото носят огромни печалби и така се развиват по-бързо).
6. Сегашното, предишното и по-предишното ръководство на БАН подразбират, че науката губи пари “по дефиниция”. А всъщност тя е най-печелившият отрасъл в света и в историята на човечеството.
Прав е значи министърът. Но как ще се развие тази история? Отворени са три варианта:
Вариант 1: “Заден ход” Обявява се, че министърът не е разбран добре. Прави се помирителна среща, след която “синодалните” внезапно благодарят на правителството. Причината е, че бюджетните им искания са повече от удовлетворени. Изобщо, мир и спокойствие. Цена: половин милиард лева за следващите 4 години.
Вариант 2 (най-вероятен): “Строго мърморене”. Правителството изръмжава. “Феодалните” усещат, че могат да счупят дебелия, стар и приятен клон, на който седят. Заговарят за “реформа”. Пенсионират двама-трима 80-годишни. Благодарят на правителството и съкращават (чудо!) бюджета си с 10 на сто. Е, не чак с десет, но така казват. Е, не чак съкращават. Но благодарят много.
Вариант 3: “Научна фантастика”. Правителството и парламентарното мнозинство дават самостоятелност на институтите в БАН. Обявяват сградния фонд за публична държавна собственост, за да се “издържа” науката не от продажба на недвижимост, а от дейност. Разрешава на институтите да правят каквото преценят, включително да се сдружават. Но без да получават държавни пари за издръжка, освен малко за старт. На втората година половината са загинали, но другата половина вече печели пари. Като университетите.
...Но млъкни, сърце!
Не БАН обаче е пред алтернатива, а правителството! И алтернативата е строга: “Реформа или шум?”

Падна рекордният джакпот на тотото, ликува Дневен Труд.

Печалбата в третото теглене в 6/49 е близо 3,5 млн. лв. Рекордният за годината джакпот от 3 469 237.54 беше спечелен с два фиша. Щастливците, уцелили печелившите числа 10,16,19, 32,34 и 47, ще си разделят по 1 734 618.77 лева. Фишовете на късмета са - един обикновен на стойност 3.40 лева и един с две комбинации по 8 числа и две обикновени комбинации на стойност 34.80 лева.


Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4157 |12.11.2009 Петъчната преса на 13 ноември . 0| 3972 |11.11.2009 Пресата на 12 ноември . 0| 4057 |10.11.2009 Пресата на 11 ноември . 0| 4241 |09.11.2009 Пресата на 10 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads