Реклама / Ads
0| 3874 |18.04.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 19 април

.
Вестниците пишат за това, че учените още не виждат светлина в облака над Европа; че 222 млн. лв. изтекли от енергото за външни услуги.
 

Учените още не виждат светлина в облака над Европа, пише Дневник.

Транспортният хаос, причинен от вулканичния облак от Исландия, който покри цяла Европа, ще продължи най-рано до петък, прогнозираха в неделя учени и контролни органи от целия континент. Исландският геолог Магнус Туми Гудмундсон каза, че проблемите се причиняват от смесването на магмата с вода и лед. "За съжаление не виждаме светлина в тунела", каза той. Според британския метеоролог Грейм Лийч слабите ветрове и ниското налягане над Европа означават, че облакът от вулканична пепел няма да се разпръсне скоро. По-черногледи сценарии дори предрекоха, че въздушната блокада над Европа може да продължи със седмици или дори с месеци.

Нощна вахта на летището, описва Стандарт.

Отчаяни пътници висят денонощно на столичното летище, за да се вредят за самолет. Никакви резервации не се правят и признават. Ако не си на място с пари в брой, няма шанс да заминеш, след като отворят небето за полети. Това заявиха пред "Стандарт" изнервени студенти, които вече трети ден се надяват да излетят за Лондон. Ако искаш да си презавериш билета за Острова, най-ранната свободна дата е 2 май. Пътници, които са имали резервирани билети за английската столица за 15 април, ще могат да отпътуват от България най-рано в началото на май. Презаверяването не струва нищо на пътниците, а при отказ от него те могат да си получат обратно парите от летището.

Рейсовете и влаковете пълни до края на седмицата, установява Новинар.

Заради транспортнияа хаос в Европа единственият алтернативен транспорт останаха железниците, автобусите и личните автомобили, а за по-заможните и такситата. Самолетният билет до Атина в едната посока струва около 80 евро, а пътуването с влак и автобус - между 80 и 90 лв. Автобусните превозвачи обявиха готовност да пускат допълнителни автобуси всеки ден до края на седмицата. Най-натоварени са дестинации като Германия, Брюксел и Великобритания. За тях места трябва да се резервират няколко дни по-рано. Масово туристическите агенции започнаха да предлагат автобуси от градове в чужбина, които да извозят закъсалите пътници.Очаква се от началото на седмицата да бъдат пуснати и допълнителни влакове по международните линии.

222 млн. лв. изтекли от енергото за външни услуги, информира 24 часа.

222,8 млн. лв. са платили за външни услуги енергодружествата през миналата година. Това става ясно от справка, предоставена в края на миналата седмица от енергийния министър Трайчо Трайков в писмен отговор на депутатско питане.
Това е т.нар. аутсорсване, за което министър-председателят подозира, че се използва за увеличаване на законнорегламентираната печалба. От отговора става ясно, че голяма част от фирмите, които извършват т.нар. външни услуги, са собстгвеност на компаниите, които приватизираха българските енрегоразпределителни дружества.

Дишайте спокойно, въздухът ни е чист, съветва Дневен Труд.

Прашният облак от изригналия в Исландия вулкан пресече границите на България минути след полунощ в нощта срещу неделя. Това съобщиха синоптиците, но успокоиха, че концентрацията над нас е най-ниската в Европа.
Облакът завзе вчера въздушното пространство над 8000 м над Силистра, Разград, Варна, Добрич и др. Привечер снощи прашната маса взе “завой” на североизток. Поради височината си облакът не е опасен за здравето. Астматиците са най-силно податливи на отрицателното въздействие на надвисналия облак от пепел, пише в съобщение на Световната здравна организация. Химическият анализ не е показал съдържание на твърди частици. Но тъй като те се намират в горните слоеве на атмосферата, опасност за здравето на всички европейци няма.

Трима работници загинаха на строежа на "Люлин", разказва Дневен Труд.

Трима турски работници са загинали при трудова злополука на магистрала "Люлин". Общо шестима работници е имало на мястото на инцидента на автомагистрала "Люлин" в района на пернишкото село Голямо Бучино. Инцидентът е станал между 21:30 часа и 22:00 часа в събота вечерта. Шестимата са работили през нощта на мостово съоръжение и са връзвали арматура. При наливането на бетон съоръжението не е издържало и се е срутило. Работниците са полетели от 10 метра височина. Някои от тях са успели да се захванат за арматурата и после са свалени от пожарната. Мястото на инцидента е било много слабо осветено, а други работници твърдят, че хората, които са работили през нощта, са си светели с фенерчета.

Глоба до 250 лева за родители, които не пускат детето на училище, съобщава 24 часа.

Родители, които не осигуряват присъствието на децата си в подготвителна група или на училище във времето, през което обучението е задължително (до 16 години) ще бъдат глобявани. Това предвижда проектът на закон за училищното образование, който подготвя образователното министерство. Преди да бъдат приети, текстовете ще се обсъждат на кръгли маси в цялата страна. Според министър Сергей Игнатов документът ще влезе в до 15 септември само „ако носи духа на модерността”. Според подготвяният текст санкциите за родители, които не пращат детето си в клас, ще е от 50 до 250 лв.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4128 |15.04.2010 Петъчната преса на 16 април . 0| 3933 |14.04.2010 Пресата на 15 април . 0| 3986 |13.04.2010 Пресата на 14 април . 0| 4269 |12.04.2010 Пресата на 13 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads