Реклама / Ads
0| 4167 |18.10.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 19 октомври

.
Вестниците пишат за преизбирането на Станишев начело на БСП; за фирми на ДПС, които печелят дори необявени европроекти; за доктори, уреждащи здрави с инвалидни пенсии; че газът за зимата е осигурен.
 

Станишев оцеля, БСП е под въпрос, пише Дневник.
На добре подготвения апаратен конгрес, продължил девет часа и половина, с 455 гласа "за" Сергей Станишев беше преизбран за лидер на БСП, но след 8 години начело на социалистите няма да му е лесно. След като очаквано сам поиска избор на председател, а опонентите му не успяха да го бламират, Станишев получи подкрепата на 60 на сто от гласувалите делегати. Необединената му опозиция излъчи трима кандидати - Татяна Дончева, Младен Червеняков и Янаки Стоилов, а очакванията бяха за балотаж. Поне такава според социалисти е била заръката на лидера на БСП-София Румен Овчаров, чиято структура е най-голямата и има най-много делегати - да гласуват за втори тур, а след това да пуснат невалидна бюлетина. Според делегати целта на Овчаров е била да покаже, че е незаобиколим фактор при избора на председател на БСП.

БСП пак си го избра, отбелязва Дневен труд.
Лидерът на БСП Сергей Станишев късно снощи спечели още един мандат на върха на червената партия. След цял ден дебати на конгреса и бясно гласуване в 19 ч се разбра, че той води с две към едно пред конкурентите си. Четирима социалисти се бореха за лидерския пост в БСП на заседанието на 47-ия й конгрес, проведен в НДК вчера. Това бяха бившият депутат Младен Червеняков, сегашният председател Сергей Станишев, бившата избраничка Татяна Дончева и депутатът и водач на “Лявото крило” Янаки Стоилов.Преди делегатите да тръгнат към урните за тайно гласуване, бившият културен министър Стефан Данаилов призова да се оттеглят всички, които през последните 20 години са били депутати, министри от нейно име и са участвали в ръководството на БСП. И даде пример: “Отсега вече съм редови член на БСП. Ще бъда на опашката на партията и ще й помагам”.

Седесари: Да отстраним "раковото образувание" Мартин Димитров, цитира Новинар.
"СДС е болен. За да оздравее трябва да бъде отстранено раковото образувание Мартин Димитров". Това заяви днес по време на националната конференция на партията бившият районен кмет на Слатина Агоп Овагимян. Той е категоричен, че това "раково образувание" разяжда целия организъм. Според него основният проблем е, че Димитров не е спазил решението СДС да не сключва безпринципни коалиции с хората, които са разбили синята партия. Директни призиви към Мартин Димитров да не се кандидатира отново за лидер бяха отправени от почти всички представители на СДС-София, сред които Любен Петров, Любомир Ковачев и Селена Димчева. По време на дебатите беше няколко пъти подчертано, че Димитров е човекът, който е погазил устава. Като основен пример беше даван фактът, че Мартин Димитров еднолично е променил листите, въпреки резултатите от вътрешнопартийния вот за кандидати за народни представители. "Г-н Димиитров, вие сте без плам, без излъчване, вие сте външен човек за партията и нямате отношение към историята на СДС", заяви Селена Димчева.
Така, както говори Мартин Димитров, може да говори само човек, на който му липсват студентските стачки, липсват му последните 15 години и се появи късно в СДС, заяви шефът на столичната организация Борислав Бориславов. Хора, които напуснаха СДС, сега ни говорят за морал, изтъкна той. След два поредни опита СДС да си избере председатели, "дошъл от Космоса", е време СДС да си избере председател от партията, отсече Бориславов. Той изтъкна, че Димиров е заплашвал хора от мандатната комисия, че след като бъде преизбран за лидер, ще ги "изгони".

„Трите кирки” на ДПС печелят дори необявени европроекти, възмущава се 24 часа.
Консорциум "Неоконс", съставен от близките до ДПС фирми "Салко" и "Керванстрой", има сключен авансов договор с община Ардино за усвояване на средства от еврофондовете. Съдружието трябва да усвои 15,8 млн. лв. от оперативна програма "Околна среда" към екоминистерството за прокарване на водопровод и канализация и за построяване на пречиствателна станция по още необявен проект. Той е спрян, съобщи зам.-министърът на екологията Евдокия Манева, и заедно с други, финансирани от екоминистерството, е даден на прокуратурата. Причината е, че са изпълнявани от едни и същи фирми, които в Ардино са познати като "Трите кирки", защото нямат строителна техника. "Салко" и "Керванстрой" са две от тях."Реално това означава, че общината е имала обещание от екоминистъра Джевдет Чакъров, че проектът ще бъде финансиран. Това е знак, че поръчката е резервирана, който и да е на власт. Подобна практика обаче е абсолютно недопустима и обмисляме промяна на критериите за изпълнители на поръчки по оперативната програма, за да избегнем аналогични случаи", каза зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

Махат пътен шеф, липсвало му темпо, съобщава 24 часа.
Шефът на агенция “Пътна инфраструктура” Димитър Иванов ще бъде освободен днес, съобщи премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия снощи. По-късно уточни, че рокадата се налага заради липса на темпо при реализацията на пътни проекти. Иванов бе назначен в края на юли. Борисов прогнозира, че освен към ексземеделския министър Валери Цветанов до месец ще има повдигнати обвинения за злоупотреби и срещу други членове на кабинета “Станишев”. “Чел съм документи и съм убеден, че ще бъдат обвинени, колкото и да са се правили на тарикати и да са карали други служители да подписват”, допълни премиерът. Той посочи Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев. “Ами това са наглеците на БСП. Искате да кажете, че транспортният министър не е знаел какви спални вагони купува? Разликата в цената е 10 пъти, само ми трябва експертизата да дойде от Германия”, обясни Борисов. Според него експремиерът Сергей Станишев и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов също трябва да носят отговорност, защото не са предприели нищо по доклада на агенцията за корупцията по високите етажи на властта.

Трайчо Трайков: Газът за зимата е осигурен, успокоява Дневник.
Газовите доставки за България са договорени и засега от икономическото министерство за спокойни за настъпващия зимен период, съобщи в Раднево икономическият министър Трайчо Трайков. По думите му находището в Чирен е с увеличен дебит и има договорена връзка с Гърция. В момента управляваното от него ведомство работи по създаване на нова национална енергийна стратегия. В същото време Украйна съобщи, че ще повиши таксата за транзит на руски газ за Европа през следващата година с един долар до 2.7 долара за 1000 куб. метра, съобщи Олег Дубинин, изпълнителен директор на "Нефтогаз", цитиран от РИА "Новости". В момента таксата е 1.7 долара, като информационната агенция отбелязва, че тя е една от най-ниските в Европа. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов коментира пред "Дневник", че увеличението на транзитната такса през Украйна за Европа няма да се отрази на цената на синьото гориво в България.

Доктори уреждат здрави с инвалидни пенсии, гневи се Монитор.
Лекари от ТЕЛК в цялата страна са надписвали диагнози и са изкарвали здрави хора болни, за да вземат надбавки за инвалидност върху пенсиите. Това е установила масирана проверка на Министерството на здравеопазването, регионалните центрове по здравеопазване и Националния съвет за интеграция на хора с увреждания, направена в комисии във всички региони. В 63 на сто от решенията на експертните лекарски комисии се вижда намаляване на процентите на трайната нетрудоспособност на хората с увреждания, каза Диана Инджова от националния съвет. 25-30 процента от проверените телкове имат повтарящи се грешки и пропуски.Най-честите нарушения се отнасят до освидетелстването на лицата и определянето на процента на крайна нетрудоспособност, която увеличава сериозно надбавките за инвалидност върху пенсиите.

1000 лв. глоба за неправилно хвърлен боклук, информира в аванс Дневен труд.
От 300 до 1000 лв. глоба заплашва всеки, който хвърля пластмасови, стъклени или хартиени опаковки в кофите за битова смет, ако в населеното място е въведена система за разделно събиране. Същото наказание важи и в обратния случай - когато се хвърля битова смет в цветните контейнери. Това предвиждат промени в Закона за управление на отпадъците, подготвени от Министерството на околната среда и водите. Досега глобата бе от 150 до 500 лева. Завишените санкции са опит да се подпомогне разделното събиране на отпадъците от опаковки, което буксува у нас вече четвърта година. Двойно по-голяма санкция ще плащат и тези, които държат старите си, излезли от движение автомобили пред блока, вместо да ги предадат за рециклиране. За тях са предвидени глоби от 300 до 1000 лв. Толкова може да отнесете и ако изгаряте битовата си смет в двора. Санкцията при повторно нарушение в тези случаи е от 600 до 2000 лева.

Озоновата дупка изпоти митничарите, иронизира Стандарт.
2068 служители на митниците се явиха в 3 поредни дни миналата седмица на тест. Изпитът трябваше да провери тяхната компетентност.За целта всеки от митничарите трябваше да отговори на общо 40 въпроса. Половината от тях са строго специализирани в митническата материя, а останалите 20 би трябвало да проверят общата им култура. От общо подготвените 224 варианта на теста са се паднали едва 84, съобщиха от Агенция "Митници". От няколко дни във ведомството на бившия антимафиот Ваньо Танов тече културна дискусия дали да бъдат публикувани въпросите от тестовете.
Митничарите пък хвърлят шапки и са сигурни, че поне половината от тях са ударили бинго и по метода на елиминирането са уличили поне 20 от въпросите. Това им гарантира тройка и оставане в митническите смени. Страх и иронични усмивки предизвикал тестът за компетентност сред служителите на Агенция "Митници". Истинска дискусия след изпита предизвикал верният отговор на въпроса: "Кой отговаря за озоновата дупка?" На излизане от залите на Академията на МВР, където се провел тестът за софиянци, половината заложили на българското министерство на околната среда. Тези, които имали глобално мислене, зачеркнали отговора, че това е някоя световна организация. "Над България няма озонова дупка, тя е над полюсите, от какъв зор еко министерството ще я следи", аргументирал се митничар от бюрото в "Кремиковци", което предстои да бъде затворено според новата структура на агенцията.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4393 |15.10.2009 Петъчната преса на 16 октомври . 1| 4210 |14.10.2009 Пресата на 15 октомври . 0| 3900 |13.10.2009 Пресата на 14 октомври . 0| 4293 |12.10.2009 Пресата на 13 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads