Реклама / Ads
0| 4025 |01.02.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 2 февруари

.
Вестниците пишат за България, кризата и политиците; за това, че Големият Маргин 40 дни щял да се лекува в Барселона; за това, че властта прикривала конфликт на интереси в медиите на ДПС.
 

 

България, кризата и политиците, коментира Дневен Труд.

Предизвикателствата пред икономиката включват не символично намаляване на разходите за коктейли и коледни тържества, а вероятно необходимост от реално съкращаване на реални разходни програми. Много министри ще трябва да осъзнаят, че не могат да излязат от кризата чрез харчене на пари – просто защото наличието на криза означава, че пари няма да има. И тъй като кризата идва в България основно чрез по-слаб износ и по-малък приток на капитали, натам трябва да се насочат и основните антикризисни усилия. Не харчене на пари, а създаване на по-добри условия за привличане на инвестиции и увеличаване конкурентността на икономиката – с една дума – по-добра бизнес среда, по-ниски данъци и по-бързи икономически реформи.

Гергана Грънчарова: Никой не знае какво пише в доклада на ЕК, цитира Дума.

Никой не може да знае какво пише в доклада на Европейската комисия. Това обясни вчера в предаването на БНР "Неделя 150" Гергана Грънчарова, министър по европейските въпроси. Във връзка с февруарския доклад на Европейската комисия, според нея, концентрацията на усилията на правителството от лятото досега изисква документът да има по-балансирано звучене от летния доклад. Оценката на ЕК щяла да бъде по-техническа и затова Грънчарова не предвижда някаква интрига. По повод твърденията, че оценката за напредъка ни ще е отрицателна, тя каза, че не била привърженик на екстремните настроения. Може би съм първият човек, който ще тръгне да спори с онези, които твърдят, че начинът, по който се справяме с усвояването на средствата, по който реформираме правосъдие и вътрешни работи, е перфектен, но бих спорила с всички онези, които защитават тезата, че България не е постигнала никакъв напредък от лятото досега, допълни министърът. По думите й, много е лесно да се проследят всички онези стъпки, които бяха предприети оттогава досега в тези области, да се извади графикът на правителството и да се отметнат решенията и действията в тази посока. Според Грънчарова това далеч не означавало, че ние имаме основание да очакваме перфектен доклад, но очакванияата не били негативни.  

Даниел Вълчев: Ще намалим броя на университетите, цитира Дневен Труд.

Аз съм от хората, които не вярват, че малки и пръснати висши учлища със спорен научен капацитет са нещо добро за България. Но те са исторически възникнали и трябва да изходим от това обстоятелство, заявява в интервю за “Труд” вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев. Според него оптимизирането и нормализирането на системата може да стане по два начина. Първо – чрез административно закриване. Това е юридически трудно но и неправилно. Вторият начин е свързан с това, което се опитват да правят през последните години в просветното ведомство –да поставят висшите учлища в условията на конкуренция. В цял свят проблемът е не да бъдеш приет за студент, а да завършиш. У нас винаги е било обратното, е мнението на Даниел Вълчев.

Ровят в Дупница общинските сделки, информира 24 часа.

Прокуратурата взе на мушка сделките и договорите на общината в Дупница. По нареждане на апелативен магистрат е било образувано дело за длъжностни престъплнения на 2 декември м.г., а от няколко дни с него активно се занимава костендилската прокуратура. Засега то е срещу неизвестен извършител, но под лупа ще бъдат разгледани действията на кмета Атанас Янев и служителите му. Сигналът е подаден от общинските съветници от “Атака” Методи Стойнев и Милен Попов.

Властта прикрива конфликт на интереси в медиите на ДПС, пише Атака.

Най-драстичният случай на конфликт на интереси е именно случаят с изданията "Монитор", "Телеграф" и "Политика", които са притежание на две фамозни личности - мама и син - Ирена Кръстева, предишен шеф на Тотализатора, и нейното синче, който в момента е заместник министър в турското министерство на Емел Етем. Тези две персони притежават 5 вестника, телевизия и наскоро купиха най-голямата печатница ИПК "Родина". Това заяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров в предаването "Неделя 150" на БНР на дискусия за закона за конфликт на интереси. Тук има драстични нарушения на конфликти на интереси, защото майката е бивша държавна служителка, а синът е настоящ заместник министър, подчерта Сидеров. Лидерът на АТАКА попита защо няма реакция на министър-председателя, на мнозинството в парламента с какви пари едно 25 годишно момче Дилян Пеевски и неговата майчица, могат да закупят 5 вестника - "Монитор", "Политика", "Телеграф", "Експрес" и търновския вестник "Борба", плюс телевизия ТВ7, плюс най-голямата печатница в България, плюс футболен отбор. 

50 % повече за данък сгради и 20% за смет на столичани, съобщава 24 часа.

Със 70 % ще набъбне общата сметка на столичани за имотите тази година в сравнение с миналата 2008. Причината – 50 % увеличение на данъчните оценки, на основата на които се пресмятат данък сгради и такса смет. Така, въпреки че Столичния общински съвет гласува запазване на 1,8 промила върху данъчната оценка, налогът се вдига пропорционално на увеличението на данъчните оценки. Парламентът ги повиши и даде възможност на общинските съвети да вдигат или свалят абсолютните размери на данъка, като сменят промилите, но столичните съветници не се възползваха от тази възможност.

Банките се превърнаха в инвестиционен рай, твърди Пари.

След краха на капиталовите пазари по света и у нас, банките се оказаха единственият инвестиционен рай. Вложенията до 100 хил. лв са 100% сигурни, а доходността им стигна до 10% годишно последните дни. Големият ръст на задлъжнялостта през 2008 г. и крахът на капиталовите пазари стопиха значително нетното богатство на българите. За една година населението у нас загуби от благосъстоянието си пари, равняващи се на около 14% от БВП. Банкерите и всички специалсти в инвестиционните среди очакват банките да бъдат мястото, където хората ще влагат парите си поне до 2010 г.

Банките с най-голяма печалба от 10 години, обобщава Дневник.

Банките в България са приключили 2008 г. с най-високата печалба за последните десет години - почти 1.4 млрд. лв., показват данните на БНБ. Това е с 243 млн. лв. повече в сравнение с края на 2007 г. Печалбата е формирана от лихвените и съпътстващите приходи от такси и комисиони, посочват от БНБ. Натрупаните средства за годината са в състояние да покрият евентуално влошаване на кредитния портфейл, смята централната банка. В същото време високите лихви по депозитите, които банките обявиха за определени промоционални периоди, върнаха почти половин милиард лева във влогове на домакинствата само за месец.

Големия Маргин 40 дни ще се лекува в Барселона, научил е Новинар.

Красимир Маринов, известен като Големия Маргин, е подал молба, в която иска да бъде пуснат в Барселона за 40 дни – от 10 февруари до 20 март, за да се лекува. Това съобщи шефът на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов в интервю за „Новинар”. Делото е насрочено за 4 февруари в Софийски градски съд. В молбата Големия Маргин изтъква влошеното си здраве. Той има забрана да напуска страната, тъй като е подсъдим по дело за организирана престъпна група. Заедно с малкия си брат Николай Маринов – Малкия Маргин и още четирима души Големия Маргин е на свобода под парична гаранция, защото в ареста получи тежки увреждания. Той страдаше от дискова херния и се подмокряше.

Кренвиршите от месо със знак “отличник”, оповестява Стандарт.

Кренвиршите и сиренето, които се правят от истинско месо и мляко, ще имат специален знак за отличници. Привилегията да носят стикера ще имат само продукти, които отговарят на старите Български държавни стандарти. БДС се връща първо за млечните произведения. Очаква се това да стане още през пролетта. Скоро след това стикерът ще бъде въведен и при колбасите, съобщи директорът на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3832 |29.01.2009 Петъчната преса на 30 януари . 0| 3903 |28.01.2009 Пресата на 29 януари . 0| 4210 |27.01.2009 Пресата на 28 януари . 0| 4048 |26.01.2009 Пресата на 27 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads