Реклама / Ads
0| 3716 |23.09.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса

.
Вестниците пишат за двойно по-голямата инфлация; за бизнеса с учителската стачка; за фалита на аптеките; за това срещу какво ще изчезне "Кремиковци"
 
МВФ очаква двойно по-голяма инфлация, издава Дневник.

България ще завърши годината с инфлация от 8%, прогнозира постоянният представител на Международния валутен фонд за страната Хуан Хосе Фернандес Ансола в края на миналата седмица. Прогнозата на МВФ от пролетта беше инфлацията в края на годината да е 4.4%. Дефицитът по текущата сметка ще стигне до 20% от брутния вътрешен продукт, заяви още Ансола. Първоначалното предвиждане на фонда беше дупката в текущата сметка да е 16.6% за годината. Причината за промяната в прогнозата са основно растящите цени на хранителните стоки. Очакванията ни са догодина инфлацията да намалее значително до 4%, допълни Ансола. В момента обаче толкова висока инфлация е тревожна, каза той, като посъветва правителството да запази фискалната си дисциплина по отношение на заплатите. По последни данни на Националния статистически институт инфлацията за август на годишна база стигна рекордните за ЕС 12%. Само за месеца тя надхвърли 3%. Официалната прогноза на правителството е инфлацията към края на тази година да достигне 3.1%, а средногодишната - 4.4%.  

Кога да ти верваме, царю?, пита Стандарт.

Имало едно време едно лъжливо овчарче. На два пъти то подавало фалшива тревога за вълча атака върху стадото си. Хората тичали да го спасяват, а то се превивало от смях. Но когато за трети път извикало: "Вълци, вълци!", никой не се помръднал - кой обича да го правят за смях? А въпросните сиви хищници този път били съвсем реални и му изяли овцете. Тогава селяните на свой ред се посмели. В подобно положение е на път да изпадне и Симеон Сакскобургготски. Притиснат от разкритията за агентурното му минало, той наруши царственото си мълчание. Заемайки любимата си скръбна поза на несправедливо оклеветен човек, той отрече всички обвинения в сътрудничество с комунистическите разузнавателни служби на НРБ и СССР. И помоли да му поверваме, че никога не е бил нечий доносник, и че никога не е работил против българския народ и държава. Проблемът на Симеон е, че твърде много досега му вервахме. Вервахме, че не иска нищо от България, освен да работи за нейното добруване. Оказа се, че си иска не само имотите, които наистина му принадлежат, но и доста други. Вервахме му, че ще ни оправи за 800 дни. Вместо това оправи близкото си обкръжение и фирмите на испанските си братовчеди. Този път като че ли сме склонни наистина да му поверваме. Още повече че изразът "Не съм работил против България" кореспондира с разкритията на повечето бивши наши разузнавачи, които твърдят същото. През април 2001 г. пък изданието на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон в прав текст заяви, че Симеон Сакскобургготски дълги години е работел за разузнаването на съветска Москва. Но един бивш цар винаги може да се използва за по-високи цели, вместо като Хашековия таен агент Бретшнайдер да слухти за банални откровения по кръчмите, пардон, по казината. Лошото е, че след всички досегашни лъжи някак ни е трудно да поверваме на Симеон.

“Кремиковци” изчезва срещу 1 млрд. евро, разкрива Стандарт.

Между 500 млн. и 1 млрд. евро трябват, за да се освободи София от "Кремиковци". Толкова ще струва на държавата премахването на комбината, разкри пред БНР вчера главният архитект на столицата Петър Диков. По думите му до края на годината собственикът на "Кремиковци" или трябва да започне инвестиции, или да приеме, че заводът трябва да се разруши. Според Диков комбинатът е недоразумение и проблем, който всички се правят, че не забелязват. "София може да се превърне в център на Югоизточна Европа, ако язвата "Кремиковци" се премахне", заяви Диков. Той обясни, че в столицата има глад за ниско и средно квалифицирана работна ръка, така че няма да има социална последица от закриването на комбината. 

Висшето образование у нас се разминава с европейското, разбрал е Дневник.

Противно на общата тенденция в Европейския съюз, където броят на студентите от 2001 г. досега непрекъснато се увеличава, в България кандидатите за висше образование постоянно намаляват. В същото време страната е сред малкото в ЕС, в които съотношението между броя на преподавателите и студентите, според което се отчита и ефективността на разходите за висше образование, е по-ниско от средното за Европа. Образователната система у нас се нарежда на едно от последните места и по размера на средствата, които държавата отделя средно за един студент на година, като България е близо два пъти под средното европейско равнище. А по отношение на средствата за изследвания и развитие разликата е вече драстична - близо 20 пъти по-малко. Тези данни се съдържат в огласения преди дни последен доклад на Европейската комисия за тенденциите във висшето образование. Средно в ЕС броят на студентите за периода между 2001 и 2004 г. е нараснал с 10 на сто, докато България е една от трите страни заедно с Австрия и Естония, в които тенденцията е с отрицателен знак 

Завъртяха бизнес с учителската стачка, информира Стандарт.

Проблем за родители и джакпот за търговци се оказа учителската стачка. Докато майки и бащи се вайкат кой ще гледа децата им заради бунта на даскалите, собствениците на интернет клубовете, бавачките и занималните се надпреварваха кой да даде по-добри оферти за гледане на деца. В същото време се оказа, че най-вероятно изцяло затворени школа няма да има. Просто част от учителите ще преподават, а други - не. Така учениците ще трябва да играят на тото, за да разберат кой час ще учат и в кой ще могат да окупират интернет залите. Само 20 на сто от даскалите са готови да обявят ефективна стачка, научи "Стандарт". От синдикатите обаче твърдят, че процентът на даскалите бунтари е 85. Притеснени от стачката родители масово се втурнаха през уикенда да търсят бавачки за малките ученици и децата в детската градина. Оказа се, че жените, които почасово гледат деца, са вдигнали почти двойно цените. В началото на миналата седмица 1 час бавачка струваше между 3 и 4 лева. Сега цената е скочила на 6 лева на час, показа проверка на "Стандарт". 13 лв. на ден пък струва престоят на хлапетата между I и IV клас в частен детски клуб или т. нар. занимални. Балони, интернет игри и филмчета, обяд и дори следобеден сън предлагат частните забавачки. За хлапетата най-често се грижат студентки по педагогика. 10 лева на ден струва грижата за малчуганите в детски клуб "Моето гардже", обясни собственичката Люба Златева. За обяда и следобедната закуска се плащат 3 лв. отгоре. Вече имаме записани деца, които ще стоят целодневно при нас заради учителската стачка, но не възнамеряваме да се възползваме от ситуацията и да вдигаме цените, обясни Златева. Заради стачката частните детски градини решиха да приемат хлапета за ден или два.

45% от родителите подкрепят учителите, но не и стачката, цитира родителски нагласи Дума.

В същото време те са против прекъсването на учебния процес. Други 21% изобщо не подкрепят позицията на учителите. Това сочи изследване на "Алфа Рисърч", предаде вчера агенция "Фокус". 78 на сто от учителите подкрепят стачките, като в същото време почти всеки трети анкетиран учител не знае какъв пакет от предложения е направило МОН. Конкретни предложения назовават около 60% от учителите. В столицата, където запознатостта е много по-висока - около 80%, подкрепата за стачката е много по-ниска. Две трети от учителите са съгласни, че увеличението на заплатите трябва да се обвърже с повишаване качеството на образованието, отчитат социолозите. При родителите този процент е още по-висок - 83%. И докато всеки трети учител смята, че качеството на образованието е високо, а само заплатите са ниски, на подобно мнение е едва един на всеки десет родители. Преобладаващата част и от родителите, и от учителите се обявяват за диференцирано заплащане на учителския труд, но все пак близо 40 на сто от учителите не подкрепят такъв подход. Близо 60 на сто от родителите са против рязкото вдигане заплатите на всички учители с аргумента, че това би демотивирало способните и всеотдайните. Сред преподавателите отношението към учителския синдикат е силно поляризирано, като най-критични са столичните учители - 71 на сто от тях не го одобряват.  

Аптеките стават дрогерии или фалират, пише Новинар.

Аптеките ще станат дрогерии, а някои от тях ще фалират, предрекоха вчера от съюза на фармацевтите у нас, ако Министерството на здравеопазването приеме новата наредба за определяне на цените на лекарствата. Документът предвижда да се намали регламентирана надценка на аптеките, което ще намали печалбата им. Наредбата трябва да бъде внесена до седмица за обсъждане от Министерския съвет. Според фармацевтите промяната ще доведе до пълен срив на пазара с лекарствата. Аптеките няма да могат да зареждат всички медикаменти и снабдяването с тях ще стане проблем за хората. Вероятно една трета от съществуващите аптеки ще трябва да затворят, ако правителството намали регламентираната надценка за търговия на дребно. Повечето големи аптеки се издържат от продажба на козметика, каза председателят на съюза Мирослав Ненчев. Сега голяма част от веригите от аптеки в страната печелят от продажбата на козметични продукти. Тези обаче, които се намират в по-малките населени места, не могат да разчитат на продажбата на луксозната козметика и ще трябва да затворят след въвеждането на новите цени. 

Криворазбраната почивка, описва Новинар.

Дали не трябва вече туристите в България да се подлагат на психотестове, преди да дойдат у нас? Доста странен въпрос, ще си кажат някои. Тези, обаче които са имали допир с туризма в последните няколко години у нас, ще се съгласят, че дори и това няма да е достатъчно. Десетки, стотици, хиляди чехи, словаци, поляци и германци плъзват всяка година към българското черноморие. За тях то все още е оазис на евтинията и на прекрасните дълги пясъчни ивици. Всички, които ги обслужват трябва да се съобразяват с прищевките им, защото туристът е над всичко - гласи неписаният закон на туристическите фирми. Наскоро чух един туроператор да разказва история, която наистина звучи като виц. На заминаване от летище Бургас негов клиент го попитал къде е бил на почивка, защото няма никакъв спомен от престоя си в България. И това не е всичко, той дори не е знаел, че е прелетял толкова километри, само за да може да се напие безпаметно през последните 10 дни. Пиянството на туристите в България усещат най-много сезонните работници в Слънчев бряг, където от края на май започват да нахлуват стотици тълпи пияни англичани и скандинавци. Дори и полицаите са вдигнали ръце от тях. 

Англия удължава забраната за български работници, попарва надежди Новинар.

Десетки хиляди имигранти от България и Румъния няма да могат да работят във Великобритания, тъй като властите в страната смятат, че ще затруднят обществените служби, пише електронното издание на вестник "Обзървър". Представители на Министерството на вътрешните работи са на мнение, че трудовият пазар на Острова не трябва да се отваря за двете източноевропейски страни и ще препоръчат ограничението да се запази още една година. Ако бъдат премахнати ограниченията, потенциалният брой на българите и румънците, които биха дошли във Великобритания, приближава 300 000, пише "Обзървър". Вестникът припомня, че през 2005 г. около 400 000 имигранти от Източна Европа са дошли във Великобритания, а страната е очаквала едва около 185 000. Строгите ограничения за българи и румънци бяха обявени миналата година.  

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3729 |20.09.2007 Петъчната преса . 0| 4328 |19.09.2007 Пресата на 20 септември . 1| 5042 |19.09.2007 Пресата на 19 септември . 0| 3841 |16.09.2007 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads