Реклама / Ads
1| 3916 |16.12.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса

.
Вестниците пишат за роднинския клан зад аферата “Трамкар”; за други схеми за измами; за двойния скок на частните уроци; за това, че българите вече не били бедни; за клонингите на Азис, които задръстват ефира.
 

Роднински клан зад аферата “Трамкар”, разкрива Стандарт.

По време на разпитите пред съдия Христоско Вретенаров е разкрил конкретни имена на хора, които прибирали парите в партийните каси. Това е ставало по класическата схема с "договори за консултантски услуги". Според магистратите партньор в доставките е била фирмата "Столичен електротранспорт", която е давала поръчките за работа на "Трамкар". В разменените документи между двете общински компании прокуратурата ще издирва как точно е ставало източването. Заради политическите игри над тях обаче Вретенаров и Василев се хванали за гушите. Сега първият твърди, че "Столичен електротранспорт" дължи 236 000 лв. на "Трамкар". Василев пък смята, че трамвайният завод има да дава 170 000 лв. на транспортното дружество. За да е ясно, че е готов да разкрие цялата схема, Вретенаров не се сдържа и без да се допита с адвоката си, назова публично фирмата "Виртуален офис", в която работи съпругата на Василев. Така стана ясно, че точно дамата е давала юридически съвети, много вероятно фиктивни, на Вретенаров, срещу които той си е платил чинно 13 500 лв. Нито Василев, нито съпругата му Симона са очаквали един от най-близките им хора да ги предаде. "Симона е в шок, тя също ще бъде разпитвана, няма как", заяви вчера нейният "патрон" в адвокатската професия Мирослав Димитров. Василев пък днес ще се яви на разпит пред прокурора Андрей Андреев и е много вероятно предварителната проверка да прерасне в досъдебно производство, а Василев да бъде привлечен като обвиняем. Около разследването обаче става ясно какви хора са избирани да ръководят общинските фирми. "Техните партийни покровители са ги вземали буквално от улицата, за да могат лесно да ги контролират. Винаги с идеята, че ако гръмне скандал, те ще бъдат изкупителните жертви", коментираха пред "Стандарт" бивши общинари.  

Липсват милиони от билети за транспорта, твърди Дневен Труд.

Драстично разминаване между броя извозени пътници и постъпленията от продадените билети в софийския транспорт се регистрира от години в столичната община. Това съобщава в интервю за “Труд” Любен Дилов-син, бивш общински съветник, сега депутат от ОДС. По официални данни в София се отчитат 550 милиона пътувания годишно. А приходите от продажбата на билети и карти за 2004-а са били 50 млн. лева, сега - 100 млн. лева. Най-простата сметка сочи, че при цена на билетчето 70-80 ст. Столичната компания за градски транспорт трябва да отчита поне 350-400 млн. лева. И никой не може да улови механизма, по който разликата потъва някъде. Като фолклор в СОС се носи мълвата дори за нелегална печатница за фалшиви билети

Фирменият регистър тръгва в пакет със схеми за измами, описва Дневник.

Седем работни дни преди старта на новия търговски регистър започнаха да валят опасения за ветрило от възможности да злоупотреби чрез него. Според корпоративни адвокати вече има създадени цели мозъчни тръстове, чиято единствена цел е да се възползват от недостатъците му, за да извлекат облага - най-вече чрез "кражба" на фирми с цел изнудване или завземане на имуществото им. Други предупреждават, че пускането без клауза за отговорност на частни фирми до оригиналните документи на един от най-важните архиви в държавата - фирменият, може да доведе до изчезването на някои от тях и "замитане на следите". От Министерството правосъдието и подчинената му Агенция по вписванията, които отговарят за реформата, не отрекоха вероятността за злоупотреби, но това няма да попречи отлаганият няколко пъти регистър да заработи "на всяка цена" от 2 януари. А министърът на правосъдието Миглена Тачева дори заплаши с оставка, ако се стигне до ново забавяне. При това положение може да се очаква, че заедно с регистъра ще бъде даден старт и на употребата на оставените ниши за измами. Една от забелязваните от пръв поглед е свързана с кражбата на фирми. Проблемът произтича от въвеждането на национална уникалност на фирмените наименования. В момента компаниите имат уникално име само в рамките на района на окръжния съд, в който са регистрирани. Затова съществуват компании с едно и също име в различни райони на страната. От 1 януари обаче Законът за търговския регистър изисква всички фирми да се пререгистрират до края на 2010 г.

Велчев очаква първите присъди по знакови дела, пише Дума.

Следващата година ще е ключова за развоя на 20-30 знакови дела. Ще бъдат произнесени и първите присъди по тях. Това заяви вчера главният прокурор Борис Велчев. По думите му тези пръсъди ще покажат, че обвинението е работило професионално и е събрало необходимите доказателства, за да бъде въздадена справедливост. Отиващата си година беше изключително трудна за прокуратурата и истинската трудност произтича от факта, че хората продължиха да се отнасят с недоверие към прокуратурата и да поставят под съмнение работата ни, коментира още Велчев за сайта "Експрес.бг". Според обвинител номер 1 цялата работа на над 1600 прокурори, които я вършат съвестно, отива по дяволите, "ако се допусне макар и дребна грешка по някое "знаково" дело". Незначителна грешка по значимо дело, която е нъпълно отстранима, се превръща в повод за обобщение за професионализма на цялата система. Нищо че оправдателните присъди са под 4 на сто от броя на внесените обвинителни актове или че огромната част от гражданите са получили от прокуратурата защитата, която са търсили, посочва още Велчев. Според него това е изключително нечестно, но, от друга страна, това са реалностите. Според Велчев само във филмите престъплението се извършва на 10-ата минута, разкрито е на 30-ата и в края на лентата извършителят вече изтърпява заслуженото си наказание. Добре би било да осъзнаем, че повечето прокурори си вършат работата съвестно и затова заслужават поне една добра дума, казва още главният прокурор.

Бившите царисти търсят рамо от БСП за комисиите, установява Дневник.

Отцепилите се от НДСВ депутати се готвят за сериозна битка за запазване на местата си в парламентарните комисии, където досега участваха от квотата на жълтата партия. От новосформираната фракция "Българска нова демокрация" водят неофициални разговори с представители на най-голямата управляваща партия - БСП, за да получат подкрепа срещу намерението на царистите да наложат свои хора както в ръководствата, така и в състава на комисиите, научи "Дневник" от източници в парламента. Според тях социалистите били склонни да запазят позициите на част от отцепниците, но избягвали да поемат конкретен ангажимент, за да не влязат в конфликт с коалиционните си партньори от НДСВ. Най-оспорвана се очертава схватката за ръководния пост в ключовата комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, оглавявана от напусналия НДСВ Николай Свинаров. Въпреки изявленията на Свинаров, че не държи да остане на шефското място, новодемократите са решени да запазят позицията. Царистите обаче също не са склонни да се откажат от нея и по неофициална информация готвят за председател на структурата Минчо Спасов. По молба на жълтото ръководство в края на миналата седмица депутатът дори се отказа от номинацията си за съдебния инспекторат, за да остане в парламента. През тази комисия минават едни от най-важните закони и на поста трябва да е човек, работил в системата, а не просто някой, който е чел и учил за нея, аргументират се новодемократите.

 Костов бил най-голям лъжец сред лидерите, цитира Дневен Труд.

Иван Костов е политическият лидер, който е допринесъл най-много за увеличаване на лъжата в политиката. На това мнение са 15,2% от анкетираните по телефона от агенция “Алфа рисърч” 1000 българи. За 7,2 на сто от анкетираните всички политици лъжат еднакво. Изследването било проведено по поръчка на Гражданска инициатива “Видовден” за лъжите на прехода. БСП пък е партията, която лъже най-много, сочат данните. 11,9% от гласувалите за червените са се почувствали измамени от своите. Този процент обаче е значително по-нисък при симпатизантите на ДПС, СДС и НДСВ - под 6%.
Почна коледното поскъпване, доказва с цифри 24 часа.

Цените на основни храни пак тръгнаха нагоре дни преди Коледа. Доматите са поскъпнали с цели 11% през миналата седмица и на едро вече доближават 2 лв. за килограм, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. С 6,4% е увеличението на зелето, с 5,1% на шпековия салам, а с 5,3% на яйцата. Рекордьор по поскъпване са ябълките. Техните цени са вдигнати с 13,2 на сто. Всяка година има коледно поскъпване, това е нещо, което вече всички очакват и то се случва, каза Пламен Сапунджиев, зам.-шеф на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. В момента на пазара нямало родни домати, а краставиците били в минимални количества.
Частните уроци скачат двойно, вещае Стандарт.

Двойно ще ни сурвакат за частни уроци от Нова година. За един час родителите вече ще броят по 30 вместо досегашните 15 лева. За цял месец занимания в школа ще отиват поне 400 лв. Даскалите надуват цените заради матурите, които се въвеждат за първи път. Двата задължителни зрелостни изпита за абитуриентите обаче няма да са вход за университетите. Затова тийнейджърите са принудени да карат два курса частни уроци - веднъж заради матурите и втори път, за да се подготвят за кандидатстване във ВУЗ. Университетските преподаватели, които въртят бизнес с готови теми, също вдигнаха мизата. Комплектът за за кандидат-студенти, писани от доцент, стигна 1000 лева. Досега най-скъпите разработки бяха 600 лв.

Софийските учители получават по 20 лева от Бойко Борисов, съобщава Новинар.

Столичният кмет Бойко Борисов е предложил на общинския съвет заплатите на софийските учители да се увеличат с 20 лв. от 1 ноември. Според зам.-кмета по образованието Йорданка Фандъкова тези пари са предназначени да покрият разходите за транспорта на педагозите до училище. В случая обаче със сумата от 20 лв. те ще могат да си купят карта само за една линия. Повишението на заплатите на софийските педагози беше подготвяно от няколко месеца. По време на стачката им главният експерт в отдел “Образование” на общината Камен Йорданов обеща, че всички пари, спестени по време на протестите, ще бъдат дадени на учителите със задна дата, когато те се върнат в класните стаи. Тогава едната идея беше да се увеличат парите за дрехи, които преподавателите получават един път през годината, или да се отпуснат суми за транспортни карти. За първи път тази година Столичната община отделя 60 млн. лв. за образование, съобщи още Фандъкова. Увеличението с 20 лв. е опит учителите да се задържат на работа, защото след края на протестите педагозите продължават негласно да стачкуват като напускат учебните заведения и професията.

Българите вече не били бедни, радва се Дума.

Мизерстващите намалели със 7 пъти за последните 8 години, обяви социологът Кольо Колев Като цяло българите вече не са бедни. Този извод може да бъде направен, след като социологът от "Медиана" Кольо Колев огласи вчера проучване на агенцията, проведено от юни 1999 до май 2007 г. с над 17 хил. души. Според него крайно мизерстващите българи са намалели със 7 пъти за последните 8 години, а бедността като цяло е 2,5 пъти по-ниска. С 4 пъти са се увеличили хората, които се вписват добре в пазарните условия. Изследването обаче не е обхванало крайно богатите и крайно маргинализираните, а масовия българин, отбелязва сайтът "Медиапул". Картината в българското общество се е обърнала в сравнение с преди 8-9 години и сега то е разделено поравно на материално притеснени и надраснали тези проблеми, коментира Колев. По думите му това е "качествен скок". Безработицата намалява и вече е основно сред нискообразованите и нискоквалифицирани слоеве от населението, като се очертава дефицит на квалифицирана работна ръка. Според социолога проблем е тясната обвързаност на образованието с материалните възможности на семейството, при което децата на бедни родители не завършват средно образование. Това ще доведе до затворено генерационно възпроизводство на настоящето стратификационно деление в обществото, определено от достъпа до образование.

Путин идва на 18 януари у нас, оповестява 24 часа.

Руският президент Владимир Путин идва в България на 18 януари 2008 г., съобщи външният министър Ивайло Калфин на семинар в Кюстендил за резултатите от първата година от членството ни в ЕС .
Договарянето на фериботна линия България-Русия ще е сред основните теми при разговорите с госта. То е важна стъпка от амбицията на България да се превърне в основен транспортен коридор от ЕС за страните от източната страна на Черно море в рамките на европейската програма “Черноморска синергия”. Нейното приемане от ЕС по инициатива на София е постижение на българската външна политика, от което трябва максимало да се възползваме, обясни Калфин. Балансиране на двустранните икономически отношения ще бъде другата основна тема на разговорите с Путин.
Папата с имиджмейкър, ние – с цигани!, заключава Новинар.

Всъщност и двете неща са свързани с представата на другите за нас. Папата го свързват с Рим, нас – с ромите. Вероятно трябва и ние да наемем имиджмейкър, който да обърне представите на европейците. Да се научат да харесват просията, кражбата на цветни метали, дишането на лепило и героичните сваляния на високоволтов проводник... Задачата изглежда трудна, но не е невъзможна. Както в историята, когато героичният еврейски народ, бягайки от Египет, бил притиснат от войската на фараона на брега на Червено море. И тогава имиджмейкърът на Мойсей му казал: - Ако сега направиш така, че да се разделят водите на морето, ние да минем, а те да се съберат след нас и да издавят египтяните – гарантирам ти публикация в Стария завет!

Клонинги на Азис задръстват ефира, анализира Мартин Карбовски в Стандарт.

Телевизията има много краища. И едва ли краят й ще настъпи - поне не преди края на света, който задължително трябва да бъде излъчен по телевизията. Но нещата, които се случват в нашия ефир, вече наистина леко намирисват на журналистически Армагедон. И затова, разбира се, са виновни зрителите. Жив интерес представлява рейтингът на две телевизии в четвъртък, които по едно и също време даваха усмихнатите лица на двамата най-известни хомосексуалисти у нас - Азис и Евгени Минчев. Това бяха Нова телевизия с ефектния край на "Пълна промяна" и ТВ2 с "Шоуто на Азис", чийто гост беше Евгени Минчев. Нищо лично. Обаче на Запад известните хомосексуалисти имат Гор Видал, ние имаме Евгени и Азис. Западната култура пропагандира себе си и свободата си, ние си говорим за плетки на една кука. Имаме вече феномена на "домашния хомосексуализъм", така както можем да се похвалим с гледането на домашни животни. Българите следят своите най-известни педерасти без големи очаквания - така както по навик храним прасе, макар че магазинът е пълен със свинско. Очаквахме от хомосексуалистите с български паспорти да са писатели и художници, а те са скромни гейове. Скромни гейове, със скромни шеги, които минават за чувство за хумор, вметки от парцалено естество, смях, насилен заради камерите. Освен декор в шоуто на Азис няма никой. Лъскаво е, гледа се, чака се нещо. Чака се някой като Бекетовия Годо, който идва и пак се оказва хомосексуалист, който иска да покаже новата си рокля и свързаните с нея пайети от крокодилски тестиси. Това не е телевизия. Това е процес, който започна с провинциалния начин на правене на предаванията за мода и сега забива в едно махленско хомосексуално дрънкане за нищото. Ехо от нищетата в черепите. Културното присъствие на хомосексуалистите у нас на екран се изчерпва с това колко липосукции имат.

Избраха Пламен Марков, разкрива 24 часа.

Пламен Марков е новият национален селекционер на България. Това научи “24 часа” от два независими един от друг източника след заседанието на Изпълнителния комитет на БФС. 50-годишният специалист е събрал най-много гласове в подкрепа на кандидатурата си за наследник на Димитър Пенев. Новината обаче бе запазена в тайна от президента Борислав Михайлов, тъй като тепърва му предстои да финализира преговорите с Марков. Официалната информация след изпълкома гласеше, че за поста са набелязани англичанинът Тери Венибълс, словенецът Сречко Катанец и още трима чужденци, чиито имена не бяха разкрити. Кандидат да продължи работата си в държавния ни тим е и треньор №1 на XX век у нас Димитър Пенев.
Всъщност обаче изпълкомът единодушно е гласувал доверие на Пламен Марков и е упълномощил Боби Михайлов да го назначи за национален селекционер. Самият специалист не отрече тази информация и сподели, че е готов да се върне начело на отбора, но му предстои да разговаря с президента на БФС и да постави своите условия. “Вече съм доста помъдрял за разлика отпреди 6 г. и ще имам изисквания, преди да подпиша”, уточни Марков, който за последно бе треньор на мароканския “Уидад” (Казабланка), откъдето бе освободен въпреки добрите резултати на отбора. БФС категорично се отказва от идеята да назначава чужденец за национален селекционер засега.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3771 |13.12.2007 Петъчната преса . 1| 4203 |12.12.2007 Пресата на 13 декември . 0| 4415 |11.12.2007 Пресата на 12 декември . 1| 4290 |10.12.2007 Пресата на 11 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads