Реклама / Ads
1| 3703 |06.01.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса

.
Вестниците пишат за парното, което се опита да ни замрази; за тройния данък за кола; за малките градове, които ще останат без болници; за пожелания 7% данък върху туристическите услуги.
 

Искат подводен оглед на “Ванеса”, научаваме от Монитор.

За подводен оглед на потъналия български кораб "Ванеса" настоява Бургаската окръжна прокуратура. Оттам вече изпратен следовател, за да разследва обстоятелствата около потъването на парахода в Керченския проток на Азовско море на 3-ти януари. Следовател Борислав Кънев е командирован за 11 дни в Русия и Украйна, съобщи вчера наблюдаващият прокурор Емил Христов. Според специалисти обаче шансовете моряците да са живи при арктическите студове и силната буря в района на Азовско море са минимални. Борислав Кънев е от вчера в руския град Тюмрук, където се намира и единственият оцелял в корабокрушението - Николай Димитров, 2-ри механик на „Ванеса". Той ще бъде разпитан първо в болницата в Русия, преди да се прибере на българска земя и да има каквито и да било контакти, уточниха от прокуратурата. Прокурор Христов обясни, че официално е отправил искания за 2 следствени поръчки до властите в Украйна и Русия, тъй като трагедията с кораба е станала в граничен район и касае и двете държави. Разследващите искат подводен оглед на потъналия кораб и пълно заснимане на плавателния съд. Това може да се извърши само от руски, или украински водолази, тъй като корабът е в техни води.  

Парното пробва да замрази българи, описва 24 часа. 

Авария остави 780 болни във Военномедицинска академия без парно за втори път за една седмица, съобщи директорът й ген. Стоян Тонев. От болницата купили 160 електрически печки, за да стоплят стаите. Оказа се, че общо 80 абонатни станции в центъра на София са били поразени от изненадваща повреда в неделния студ. Към 14.30 часа в неделя авария остави без топлоподаване стотици сгради в Лагера, Хиподрума, Кривата река, Буката, Иван Вазов, Военномедицинска и Медицинска академии. Към 18.30 часа в неделя техническият директор на столичната топлофикация Петър Илиев призна, че повредата не е локализирана, по всяка вероятност е под бул. “България”. Целият град Велико Търново също стана жертва на авария в неделя. Заради проблемите с централното парно енергийната система постигна абсолютен рекорд в натоварването 6990 мегавата, съобщи директорът на оператора Иван Айолов.

Георги Първанов: Нужен е анализ за действията при кризи, цитира Дума.

Премиерът и кабинетът трябва да направят анализ на това, което се случи по време на снежното бедствие от началото на годината до момента, без излишен драматизъм, за да имаме своя план за действие при следващи случаи като този или подобни. Това заяви президентът Георги Първанов след церемонията по освещаването на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин вчера. Запитан дали драматизиъм означава оставки, президентът отговори, че става дума за "профилактика, подготвена политика и за начин на действие при подобни ситуации". А въпросът с оставките, с кадровите решения го решава премиерът, аз никога не съм си позволявал да вземам отношение към този род кадрови въпроси, така, както не позволявам някой друг да коментира въпросите в администрацията на президента, категоричен беше Първанов.

Софиянци с троен данък за кола?, поставя въпрос 24 часа. 

2.5 пъти по-висока може да стане таксата при разрешителни за строеж в София. Така вместо досегашните 14 лв. за кв. метър разгърната застроена площ ще се плаща по 25 лв. Предложението най-напред ще бъде обсъдено в бюджетната комисия на СОС във вторник. Източници от общината доверили пред “24 часа”, че не е изключено таксата да се доближи до тази в Банско и Варна, където тя вече гони 40 лв. По-сериозно ще бъдат ударени собствениците на автомобили – за возилата налогът може да удари тавана, което означава да се вдигне до 3 пъти над сегашните си размери.

Такса “център” за колите в София догодина, вещае Монитор.

Столичните шофьори ще плащат такса за влизане в центъра на града от началото на следващата година. Така от 2009-а достъпа до зоната между НДК, Орлов мост, Руски паметник и Лъвов мост ще става след закупуване на специални карти. Целта на такса "център" е да се облекчи трафика в София и да се изпълнят европейските стандарти. Това съобщи пред "Монитор" столичният кмет Бойко Борисов. “Ще направим влизането в идеалния център на столицата платено в началото на следващата година, след като пуснем метрото от Обеля до “Младост”. Така хората, които не искат да дават пари, ще имат алтернатива за предвижване ­ ще могат да оставят колите и да се качат на подземната железница.”, обясни градоначалникът, който настояваше за тази такса още преди години. Той не беше категоричен дали ще провежда референдум сред столичани преди въвеждането на платеното влизане в центъра. Таксуването за шофиране в “сърцето” на София най-вероятно ще става със специална карта с импулси. При всяко влизане на дадена кола там ще се отнема по един или два от тях.

Рушвет или арест, разкрива дилемата Стандарт.

Рушвет или арест. Пред такъв избор бяха изправени 40 наши тираджии в сърцето на Европа. Рейсът, с който българите пътували на гурбет в Испания, бе задържан в Унгария от местните полицаи заради дребно нарушение. Тримата водачи на автобуса почивали 5 минути по-малко от евронормите. Документите им били иззети, а те арестувани. “Унгарците са поискали 5 хиляди евро подкуп, за да си затворят очите за нарушението”, съобщи Валентин Тодоров, собственик на фирма “ВВ Груп транс”, чиито служители са тираджиите. След като нашите отказали да дадат пари на ръка, чуждите ченгета им написали акт за 10 800 евро. По пътя за полицейския участък единият от шофьорите успял по куриозен начин да се свърже от GSМ- а си с телефон 112 в София, който по принцип няма обхват извън столицата. Той разказал за инцидента, а от спешния център веднага уведомили министерство на външните работи.

Малките градове ще останат без болници, отбелязва Дневник. 

Националната здравноосигурителна каса ще работи само с големите болници, защото малките няма да могат да покрият изискванията на институцията. За проблема алармира управителят на общинското лечебно заведение в Берковица Иван Флоресков. Причината е, че от тази година ръководството на касата едностранно реши лекарите от болниците да имат право само на един договор с институцията, и то при пълен работен ден. Така общинските лечебници остават без специалисти и няма да могат да обслужват пациентите по клиничните пътеки. В нашата болница имаме един пулмолог, който идва от Монтана и сега, след като го задължават да работи 8 часа на ден там, няма да можем да лекуваме хората с пневмонии и други белодробни заболявания, обясни Флоресков. Така те ще трябва да пътуват с часове до по-големите градове, добави той. Подобен е случаят и в кардиологичното отделение. Според шефа на болницата причината за липсата на кадри е, че няколко години медицинските университети не са обявявали специализации по държавна поръчка.

Жалба по надценките, описва Дума.

Първи етап на ефективни протестни действия започват фармацевтите. В знак на несъгласие с непрозрачната политика на МЗ аптеките ще бъдат затворени за 1 час на 8 януари от 12 ч. Политиката на здравното министерство все повече води към разбиване на един добре функциониращ сектор като фармацевтичния и ограничаване достъпа на пациентите до лекарства, а в момента има сериозна опасност и от създаване на ценови хаос, твърдят от съсловната организация. С Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране цените на лекарствените продукти, която не бе съгласувана със съсловната организация на магистър-фармацевтите, Министерството на здравеопазването и НЗОК вече създадоха и първите предпоставки за принудителното й нарушаване. Предвидените в нея надценки за лекарствените продукти от позитивния лекарствен списък не могат да бъдат прилагани от аптеките при работа с НЗОК, категорични са фармацевтите. Създадените от МЗ предпоставки за ценови хаос допълнително се задълбочават и от факта, че в наредбата за надценките няма гратисен период за изчерпване на наличните към 1 януари лекарства, закупени според старите условия.

Нефтена тапа за туризма ни, пише Стандарт.

Кон за кокошка ще замени държавата ни, ако се реализира петролопроводът “Бургас – Александруполис” за сметка на туризма ни. Срещу проекта скочиха единодушно всички, които имат бизнес в морските ни курорти. Безотговорно е да се рискува бранш с приходи от милиарди заради транзитни такси от 30 – 35 млн. долара, които ще получаваме от тръбата. Тя ще облагодетелства единствено икономиките на Русия и Гърция, а нас ще съсипе, категорични са хотелиери и туроператори.

Хотелиери отново поискаха 7% данък върху туристическите услуги, четем в Новинар.

Туристическите услуги трябва да се облагат с по-нисък данък – от 7%, за да могат българите да останат да почиват в собствената си страна. Това заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. В момента ДДС за туристическите услуги е 20%. Според Рагин високите цени, на които се предлагат туристическите услуги у нас, отблъскват българите и те предпочитат да прекарат почивката си в други държави. В Турция, Гърция и Испания налогът е 7%. Друг механизъм, с който могат да се върнат българските туристи у нас, е да се предлагат към пакета като бонус СПА услуги, каза Рагин. Хотелиери от Родопите пък предлагат да се дават безплатно традиционни български специалитети на туристите.

Полицай прикривал заподозрени за убийството на таксиджия, разкрива Дневен Труд. 

“Полицейски служител е имал контакти с лица, които са били проверявани за убийството на таксиметровия шофьор Живко Проданов. По определини версии не се е работило достатъчно настоятелно. Вероятно от “колегиални” съображения”. Това съобщи за “Труд” новоназначеният директор на ОДП – Сливен комисар Чавдар Божурски. 49-годишният Живко Проданов бе убит в нощта на 2 срещу 3 януари 2007 год. Днес – година по-късно, извършителят на престъплението остава неразкрит. Комисар Божурски започна лична ревизия на всички действия, извършени за залавянето на убиеца. Той ръководи и специален 4-членен екип, който работи по случая. Полицейският служител, срещу когото има подозрения за оказване на чадър, наскоро напуснал системата на МВР. Вътрешноведомствената проверка по случая срещу него все още не е приключена.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3936 |03.01.2008 Петъчната преса . 1| 3927 |02.01.2008 Пресата на 3 януари . 0| 3948 |29.12.2007 Съботна преса . 0| 4227 |28.12.2007 Петъчната преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads