Реклама / Ads
1| 3837 |25.11.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса

.
Вестниците пишат за космични цени на пържолите по Коледа; за яките налози за жилище в София; за ремонта на кабинета, който отлага изборите; за самотното синьо сърце в СОС.
 

Кило пържоли – 9.50 лв. по Коледа, стряска Дневен Труд.

Свинската пържола ще стане 9.50 лв. килото по Коледа при сегашна цена от около 8 лв. Това прогнозира пред “Труд” Стефан Райчев, собственик на една от най-големите фирми в месопраработвателния бранш у нас. Причината за поскъпването според него е в общата европейска пазарна тенденция на повишаване на изкупната цена на животните. От две седмици насам обаче има леко намаление при свинското и пилешкото, отчитат от стоковите борси.

250 лева налози за жилище в София, научил е Стандарт.

Близо 250 лв. за данъци, такси и застраховки ще плащаме за малко жилище в центъра на София. От януари 2008 г. общинските съвети ще определят размера на данък сгради. Догодина депутатите ще гласуват и задължителна застраховка на имотите срещу земетресения и наводнения. Предвижда се тя да влезе в сила от 2009 г., а цената й да бъде от 35 лв. за жилища в София до 6 лв. за селски имоти. Кабинетът предложи общинарите да гласуват данък сгради в границите между сегашния размер от 1,5 на хиляда до двойно по-високите 3 на хиляда от данъчната оценка на имота. Ако това се подкрепи от парламента, данъкът за жилище от 59 кв. м в центъра на София ще бъде между 30 и 180 лв. при 90 лв. в момента. Крайното решение ще бъде на общинския съвет.

Слабият долар заплашва поне два бранша, съобщава Дневник. 

Рекордното отслабване на долара спрямо еврото поставя на изпитание немалко български компании, които през последните години пробиха на пазарите извън Европейския съюз. Най-силно засегнати са секторите от хранителната индустрия и машиностроенето, които губят конкурентните си предимства и продукцията им поскъпва заради евтината американска валута, обясниха представители на двата бранша. Българските мениджъри калкулират разходите за суровини и енергия в евро, докато продукцията се изнася в долари и за да неутрализират стопяващата се разлика във валутните курсове, някои износители са принудени да вдигат цените. Други пък прилагат фиксиран висок курс при договарянето на сделките (примерно от 1.6 долара за евро), за да компенсират бъдещи загуби от поевтиняването на американската валута. И в двата случая сме в губеща позиция спрямо производителите от Далечния изток и САЩ, които произвеждат и продават в долари и не зависят от курсовите разлики.

Ремонт на кабинета отлага изборите, предполага Стандарт. 

Властта яростно възропта срещу идеята на ГЕРБ за предсрочни избори. От трите партии в управляващата коалиция са категорични, че очакваната епидемия от стачки след Нова година няма да свали правителството. Затова властта мисли за ремонт на кабинета и за реформи. Интересите на държавата не предполагат предсрочни избори, отсече пред "Стандарт" членът на Централното оперативно бюро на ДПС Янко Янков. Според него точно в годината, в която на България й предстои усвояване на пари от еврофондовете, тласък на регионалното развитие и резултати от данъчните реформи, едни предсрочни избори биха довели само до забавяне на процесите. Колегата му от НДСВ Николай Свинаров бе категоричен, че няма да има предсрочни избори. Той очаква среща на тримата лидери в близките дни. Според мълвата преди Коледа от кабинета ще си тръгнат 7 министри. Промените щели да са най-вече заради натиска от ЕС за по-големи реформи в България. С приказките за предсрочни избори Бойко Борисов си търси място под слънцето и се опитва да си изгради политическа физиономия, каза Антон Кутев, секретар на ИБ на БСП.

Станишев поведе на Петков на полувремето за спецагенцията, четем в Дневник.

Бъдещата Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще може да разследва, подслушва, проследява, обискира и арестува въпреки съпротивата на вътрешния министър Румен Петков. На полувремето между двете гласувания на законопроекта за спецзвеното премиерът Сергей Станишев успя да поведе на министъра си и член на ръководството на БСП, като наложи вижданията си с помощта на депутати от левицата във вътрешната парламентарна комисия, на НДСВ и дори на опозицията. С гласуваните от комисията промени се дават широки правомощия на агенцията, а тези на МВР са на път да се сведат до чисто полицейски. Това накара депутати от опозицията да сравнят спецагенцията с бившата Държавна сигурност.

Мартин Заимов - самотно синьо сърце в СОС, обявява Новинар. 

Мартин Заимов остана самотен в Столичния общински съвет, защото и СДС, и ДСБ не го припознават като член на групите си, научи „Новинар”. Въпреки че влязоха с една листа, общинските съветници на двете партии са разделени в две групи по петима души, но Заимов не е в нито една от тях. Освен това нито сини, нито тъмносини са го предложили за някоя от комисиите в местния парламент. Единствено Владимир Каролев от НДСВ е отстъпил на Заимов своето място и така той освен зам.-председател на СОС вече е и член на комисията по устройство на територията и жилищна политика.

Плоският данък стимулира средната класа, анализира Монитор.

През седмицата беше приета промяната в облагането на личните доходи, която се състои във въвеждането на пропорционален данък от началото на 2008 г. Осигурителната тежест обаче едва ли ще бъде понижена, но се изменя съотношението на вноските между работодател и работник от 65:35 на 60:40. Пропорционалният данък е този, при който, независимо от размера на облагаемия доход, се прилага еднаква данъчна ставка. В случая тази ставка ще бъде от 10%. Това означава, че тя се прилага и за доход от 300 лв. (данъчно задължение от 30 лв.), и за доход от 1000 лв. (задължение ­ 100 лв.). Противниците на този вид данък твърдят, че той е несправедлив, тъй като облага в еднакво отношение всички хора. Според тях облагането трябва да бъде прогресивно и по този начин ще бъде справедливо, тъй като върху по-високите доходи се налага по-голяма тежест. Само че тук се пропуска един много важен факт, който се отнася до същността на облагането. Данъкът е принудително, задължително плащане към държавата ­ тоест това не е доброволно средство за финансиране на държавните разходи. В този смисъл той не може да бъде справедлив, тъй като без тяхното желание от хората се отнема част от дохода им. Следователно не може да се говори за справедлив данък, но колкото по-ниска е ставката, толкова по-малко вреди нанася той. Нещо повече ­ пропорционалното облагане означава, че пределната ставка е еднаква. Следователно за всеки допълнително изработен 1 лев се плащат точно 10 стотинки данък, независимо дали преди това са изкарани 250, 500 или 1000 лв. Това означава, че данъчното облагане не се стреми да попречи на предлагането на допълнителен труд, като го наказва с по-висока ставка. Тоест това е един ясен белег, че чрез своята данъчна политика държавата се стреми да насърчи полагането на допълнителни усилия и увеличаването на производителността, като ефектът от това ще бъдат по-високи доходи за гражданите. Намаляването на максималната ставка за облагане от 24% на 10% ще повлияе значително на доходите на хората от т.нар. средна класа. Непосредственият ефект ще бъде повишаването на разполагаемите им доходи вследствие от по-ниския данък. В по-дългосрочен аспект ще нараснат стимулите на хората да работят, тъй като по този начин се влияе на избора им между труд и свободно време. Освен това се понижава т.нар. свръхданъчно бреме ­ това е разликата между разходите за обществото от наличието на данък и приходите за държавата. Тоест ще се понижи нетната загуба за обществото от данъчното облагане, която ще е във вид на повече произведени стоки и услуги, което означава по-високи реални доходи.

Внесли сме 300 хиляди коли за година, изчислява Дума.

До края на годината в България ще бъдат внесени над 300 хиляди коли. Това са прогнозите на фирмите, вносители на автомобили у нас. Само за първите 6 месеца на годината през границата са вкарани над 150 хиляди коли, сочи статистиката. Има ръст както на внесените коли втора ръка, така и на нови, отчитат от фирмите вносители. Почти 50% повече са употребяваните, а новите са около 30 на сто. Схемата за внос на автомобил на име на инвалид вече е остаряла, коментират експерти. Все по-често колите се внасят от физическо лице, а не от фирма. По този начин пред данъчните се представя фиктивен документ за договор със силно занижената цена на покупка. Така хората си спестяват данъци и такси, които се дължат към бюджета.

Държавата иска от рушветите на КАТ, научаваме от Монитор.

Катаджиите, прибирали рушвети за по-бързо обслужване на клиенти, може да се простят с тази "привилегия" от догодина. Възможността им да прибират пари от хорския зор ще бъде ликвидирана, тъй като от КАТ подготвят пускането на платени магнитни карти за VIP-клиенти. Все още не са ясни условията, при които те ще се издават, нито персоните, които ще могат да се възползват от тях. Отсега обаче се знае, че те ще са платени, ще важат за определен срок и ще дават предимство при обслужване на техния притежател при промени на документи, регистрации, годишни прегледи и др. услуги. Чакането на опашки в КАТ е един от кошмарите на българина, въпреки че въведената неотдавна системата за контрол заработи успешно. Магнитни карти за VIP - клиенти пуска КАТ, съобщи шефът на столичния КАТ комисар Венцислав Симеонов. Той обаче не съобщи никакви подробности за това как, на кого и при какъв ред ще се издават картите. Също и кога хората ще могат да се възползват от нововъведението. Според източници на "Монитор" издаването на магнитните карти е все още само проект и ще започне най-рано в средата на 2008 г. Право на тези карти ще имат водачи, за които е доказано, че работят основно с автомобили - например собственици на автокъщи. В същото време се обмисля и вариант от привилегията да се възползват и шофьори, които нямат сериозни нарушения на пътя и освен това са били изрядни платци при малки нарушения. Отделно от това обаче всички VIP - карти ще се плащат.

Вземат печалбата на "Булгаргаз", информира 24 часа.

"Булгаргаз" да не начислява 3 % надценка върху доставките на природен газ. Това предлагат на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров експертите във ведомството му. Това бил един от малкото начини да се повлияе върху рязкото поскъпване на природния газ. Преди седмица компанията стресира всички клиенти, а оттам и хората, които се отопляват с парно, с предложение за поскъпване от 33.5%. Други специалисти обаче напомнят за таксите от транзита. След подписване на меморандума с "Газпром" поетапно бартерът транзит срещу газ се заменя с кешово плащане на транзита, което за тази година е над 120 млн. лв. Тези постъпления не били предвидени в бюджета, а са резерв за туширане на скока. Така че държавата имала и още и един механизъм за реакция.

С етичен кодекс СУ спира преподавателските гастроли, оповестява Дума.

Нашата основна цел е да направим възможен достъпа до Софийския университет на всички социални слоеве от младите хора. Това заяви вчера ректорът на университета проф. Иван Илчев по време на честванията на патронния празник на Алма матер. Той съобщи, че в близките седмици ще се подготви етичен кодекс на университета. В него ще направим така, че преподавателите на университета да не обикалят от материални съображения всички учебни заведения в страната и по този начин да неглижират преподавателската си дейност в университета, обясни проф. Илчев. В този смисъл ще направим всичко възможно да се изплащат авторските права на преподавателите, които са и учени, допълни ректорът. Попитан дали е възможно да има безплатно образование, Илчев отговори "безплатен обяд няма". Ще се опитаме таксите да бъдат съобразени с успеха и финансовото състояние на студентите, допълни Иван Илчев. Според него се работи над вариант при записване в университета новоприетите студенти да попълват декларация за доходите на семейството си, а от втората година на следването им фактор за решаването на годишната такса за обучение да е и техният успех.

Кехайов наказва бунтовни лекари, известява Новинар.

Извънредният събор на Българския лекарски съюз прие декларация, с която осъди действията на делегати, които са се опитали да опорочат събора и настоява те да бъдат санкционирани. Повод за декларацията е скандалът, който избухна в началото на конгреса в събота, когато бяха отказани делегатски карти за представителите на софийската, русенската, кюстендилската и пернишката организации. Това са структурите, които най-често изразяват недоборението си спрямо работата на председателя Андрей Кехайов. Техните представители изтълкуваха гафа като опит да бъдат отстранени от форума, който трябваше да се произнесе по преговорите между съюза и касата за рамковия договор за следващата година. Впоследствие те получиха карти и повторно бяха регистрирани. Над 200 лекари обаче ги обвиниха, че се опитват да злепоставят Кехайов. На форума ръководството на съюза получи мандат да продължи преговорите с касата, въпреки несъгласието на лекарите с цените на медицинските услуги за 2008 г., предложени от НЗОК, и заложения бюджет. Съборът реши още да бъде изискано от комисията по досиетата, да огласи челновете на Управителния съвет на БЛС, които са били сътрудници на Държавна сигурност.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4687 |22.11.2007 Петъчната преса . 1| 3927 |21.11.2007 Пресата на 22 ноември . 0| 3947 |20.11.2007 Пресата на 21 ноември . 0| 3930 |18.11.2007 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads