Реклама / Ads
0| 3748 |30.09.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса

.
Вестниците пишат за учителските палатки по жълтите павета; за това защо Станишев праща министри на 4-ти км; за скандалните сделки на отиващите си общински съвети; за евтиния рай на Слънчев бряг
 

Напук на властта учителски палатки на жълтите павета, предупреждава Стандарт. 

Напук на властта учителите решиха да вдигнат палатки пред образователното министерство днес. Още миналата седмица преподавателите бяха решили да направят бивака пред ведомството на Даниел Вълчев. Но кметът Бойко Борисов им отказа категорично и им предложи палатките да се вдигнат на мястото на бившия мавзолей. Те не приеха и обжалваха, но пак получиха отказ. След това даскалите се съгласиха, но пък кметът им разреши първата палатка да се вдигне едва в четвъртък. Тогава учителите отказаха и късно вчера решиха още в понеделник палатките да се вдигат, и то пред МОН. Ще опънем лагера под прозорците на Даниел Вълчев, закани се зам.-шефът на КНСБ Валентин Никифоров. Той обаче призна, че протестът е незаконен. Много се надявам да няма грозни сцени и МВР да прояви разбиране, допълни той. От полицията бяха категорични, че ако стачниците пречат на столичани или на движението, няма да разрешат палатките да се вдигнат. Планът на синдикатите предвижда първата палатка да се сглоби в 11 ч. До вечерта ще има огромен лагер, предвиждат синдикатите. Веднага щом приключи работното време на учителите, те излизат на протест. На място ще видим дали ще има само шествие, или ще блокираме и възлови кръстовища в цялата страна, обясниха от профсъюзите.  

Станишев: Вдигането на заплатите ще напомпа инфлацията, цитира Дневник.

Министър-председателят Сергей Станишев прогнозира в неделя финансова дестабилизация и хиперинфлация, ако бъде решено заплатите във всички бюджетни сектори да бъдат вдигнати със 100%. "Намираме се на кръстопът - или ще продължим с допълнителни усилия и с по-високи темпове на растеж за догонване на доходите, без да си поставяме нереалистични цели, или ще се плъзнем в една посока, която ще доведе до много сериозни щети за обикновените граждани", заяви премиерът в предаването на "На четири очи" по "Нова телевизия". Станишев изрази готовността на правителството да разговаря за увеличаване на заплатите на стачкуващите учители, но не и под ултиматум. Като път за разрешаване на проблема той посочи увеличение от бюджета на Министерството на образованието. Другият вариант бил да се търси и финансиране от общините. Премиерът припомни, че от всички училища само една трета (около 600) са държавни, а останалите са общински. В същото време той припомни, че в началото на годината местната власт е имала резерв от 500 млн. лв.

Кабинетът ще удържа цената на газа, успокоява Дума.

Компенсират „Булгаргаз” с намаляване на държавния дивидент от дружеството Правителството смята, че трябва да има по-малък ръст в цената на газа от 10-процентното поскъпване на синьото гориво, поискано от “Булгаргаз”. Това обяви вчера във Варна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той бе категоричен, че кабинетът ще настоява за по-ниско увеличение на газа от 1 октомври, като уточни, че в момента се правят разчети за компенсиране на “Булгаргаз”. Вероятно това ще стане за сметка на по-малък държавен дивидент от дружеството. По думите на министъра се наблюдавало успокояване на цените в страната. В същото време Димитров предупреди, че по световните борси продължава тенденцията за поскъпване на петрола. Вчера стана ясно, че през септември е регистриран най-големият за последните 32 години ръст на цените.

Станишев праща министри на 4-и километър, осведомява Новинар.

Премиерът Сергей Станишев е дал благословия за изграждането на нов център за държавната администрация. От месец и половина по задачата работят съвместно Министерският съвет, Министерството на отбраната (МО) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според плана на мястото на имотите на МО на 4-и километър ще бъде изграден нов държавен административен център не само защото не достигат помещения за администрацията, а за да имаме и един модерен град, заяви вчера премиерът. В центъра ще се помещават и някои министерства. Ставало дума за 500 000 кв. м без гаражните площи, за които ще се обяви международен конкурс и на принципа на публично-частното партньорство ще може да имаме един модерен административен център, каза Станишев.

Общинските съвети си отиват със скандални сделки, описва Дневник.

Стотици скандални сделки с имоти, съмнителни търгове и коалиции по икономически интереси белязаха края на четиригодишните мандати на общинските съвети. По традиция на последните заседания преди местните избори бяха гласувани най-много решения, които предизвикаха най-много спорове. Най-активни бяха по морето. На финалната си сесия общинският съвет във Варна прие с изненадващ консенсус две много важни за града решения - избра строителя на първия в България завод за преработка на отпадъци и отдаде на концесия, но без концесионно възнаграждение на "Химимпорт" 38 дка за строеж на стадион. Прокуратурата вече проверява търга за завода. До последно общинските съветници в Несебър гласуваха замени на земи и промяна на плановете на урегулирани поземлени имоти в Равда, Обзор и Слънчев бряг. Част от общинарите дори поискаха да бъде отменена последната сесия, проведена миналата седмица. Емблематично за този мандат беше убийството на шефа на общинския съвет Димитър Янков през май. На последните заседания съветниците в Несебър успяха да изгласуват ударно стотици докладни с разрешения за строителство и промяна на предназначението на земи по брега. Така те дадоха зелена светлина на застрояването на Иракли, въпреки че местността е на път да влезе в екомрежата "Натура".

Източват БМФ като за последно, разкрива Монитор.

Два кораба на държавното Параходство "Български морски флот" са били продадени на търг с тайно наддаване, научи "Монитор". Сделката е станала на 18 август, но не е огласена публично. Според депутати това е недопустимо. От 25 юни БМФ официално е в процедура за приватизация и всяка промяна в стойността на активите му ще отблъсне сериозните инвеститори или ще вкара през задния вход вече "харесани" приватизатори, твърдят членове на парламентарната комисия по транспорт. В четвъртък, 27 септември, шефът на БМФ кап. Христо Донев потвърди пред "Монитор", че договорите за продажба на два от корабите са подписани. По негови думи сделката е била разрешена от Министерството на транспорта и Агенцията по приватизация. Кап. Донев обаче не можа да си спомни кои са купувачите.

Трябва ли кметът да е малко бременен, запитва 24 часа.

Когато попитали Настрадин Ходжа как трябва да изглежда магарето, за да му върши работа, той отвърнал: - Трябва да е обяздено, силно животно, със здрави зъби и копита. Умникът от народните приказки обаче не казва нищо за ушите, цвета, пола и общата визия на магарето. Защото го купува да му върши работа, а не да се снима с него или пък да си го води в спалнята, не дай боже! Народната мъдрост винаги звучи по библейски красиво и напълно неприложимо. Особено днес, когато българите - искат не искат - пак са качени на изборната въртележка. Всеки тръгнал на избори като бабичка в смесен магазин - с една стотинка иска цял вол да му увият за вкъщи. В представите на средния български избирател* кметът трябва да е като годеникът от моминските мечти - хубавец, с пари и в дееспособна възраст. Да е опитен администратор, да знае как да носи пари от еврофондовете и да разбира от пиар, маркетинг и реклама. Дипломат, с езици и компютърна грамотност, който помага на културата и спорта. Задължително мъж, моля ви се - жените в България по правило имат друга употреба.

Аспарухов на война с проблемите на София, оповестява Дума.

Война на големите проблеми на София официално обяви вчера кандидатът на БСП за столицата ген. Бриго Аспарухов. С дискусия по най-наболелите проблеми на града вчера започна кампанията на столичните социалисти. Ген. Аспарухов акцентира особено върху проблема със задръстванията и замърсяването на София, несигурността, както и тежката бюрокрация в общините. Аз няма да ви предам, както в моя съзнателен живот не съм предал никой, зарече се генералът. В дискусията участие взеха и премиерът Сергей Станишев, министрите Радослав Гайдарски и Пламен Орешарски, областният управител на София Тодор Модев, бизнесмените Сашо Дончев и Николай Гигов, както и шефът на столичните социалисти Румен Овчаров и водачът на листата за съветници Георги Кадиев. Всички изказали се се обединиха около това, че е необходима радикална промяна на модела на управление на София. Тук всичко е толкова централизирано и неефективно, възмути се Стефан Нинов, бивш кмет на града. Той си пожела след изборите вече да не е последният червен кмет на столицата. Премиерът Станишев пък показа с конкретни цифри колко е несъстоятелна тезата, че правителството умишлено оставя София без финансиране. Той информира, че в най-скоро време кабинетът ще вземе решение за изграждането на нов административен център на имотите на Министерството на отбраната, които се намират след 4-ти километър.

И Станишев обеща да отпуши София, информира Дневен Труд.

Докато претендентът на БСП за кмет на София Бриго Аспарухов обявяваше война на задръстванията и корупцията в града, премиерът и соцлидер Сергей Станишев обеща да построи нов дом на властта. Това стана вчера на предизборната кръгла маса “Разговор за София”, организирана от БСП. Министерски съвет 2 щял да се разположи на 500 000 кв. м разгъната площ на терен на Министерството на отбраната на “4-ти километър”. Многофункционалният комплекс ще “глътне” до 5 министерства (сега те са 17) и 2-3 агенции, смята Станишев. Така щял да се облекчи трафикът в центъра. В новия дом на властта ще има и бизнес сгради, банки и молове. Той ще бъде изграден чрез публично-частно партньорство с бизнеса. Идеите на премиера слушаха шефът на “Овергаз” Сашо Дончев, собственикът на футболен клуб “Локомотив” Николай Гигов, изпълнителният директор на “Кремиковци” и ЦСКА и лидер на “Българска социалдемокрация” Александър Томов, бившите кметове на София Стефан Нинов и арх. Георги Стоилов. В пет точки Станишев припомни каква помощ е оказал кабинетът на столицата за последните две години. Сред тях били 40 млн. лв. за южната дъга на Околовръстното шосе и 142 млн. евро за магистрала “Люлин”. Почти всички оратори на дискусията говореха за столичния кмет Бойко Борисов, но само Аспарухов го назова по име. Веднъж. В началото на форума той спомена “някои хора”, за които “София е трамплин за реализиране на амбициите”. В края му Аспарухов заяви: “Няма да ви предам за разлика от Бойко Борисов. Всички са виновни, той е невинен. Сега, предавайки София, той се цели в държавата.” Според Аспарухов софиянци трябва да решат дали искат кмет, “който гледа към небето”, или, който работи за града. “Идваме, за да развалим “модела Софиянски”, а не за да го заменим с “модел БСП”, зарече се водачът на червената листа съветници Георги Кадиев. Не трябва да внасяме работна ръка отвън, защото преди години виетнамците, дошли да работят у нас, погнаха девойките и кучетата, припомни Стефан Нинов.

Петима претенденти в битка за Кърджали, пише Монитор.

Петима кандидати ще се състезават на изборите в Кърджали за кметския пост. Досегашният кмет инж. Хасан Азис, Стефан Чанев, инж. Никола Пашинов, Агоп Узунбохосян и Мюмюн Исмаил са хората, които ще са на вниманието на кърджалийци в следващите 30 дни. Мюмюн Исмаил бе изненадата с регистрацията си. Той е кандидата на Граждански съюз "За Нова България" и водач на листата за общински съветници. Никола Пашинов пък бе избран след предварителни избори и след като ги спечели, бе издигнат от коалиция "За Кърджали." 11 са регистрираните партии, коалиции и инициативни комитети в ОИК. Те ще се борят за места в бъдещия Общински съвет. Един от комитетите издига независим кандидат- водач за съветник в местния парламент и той е Кирил Колев. Всички номинирани за градоначалници са и водачи на листите на политическите организации, които представляват. Досегашният зам.-кмет Нюрджян Юсеин ще бъде градоначалник по време на предизборната кампания в Кърджали.

Готови сме да пуснем парното, съобщава Дневен Труд.

“Топлофикация София” е готова от днес да пусне парното на столичани, съобщи изп. директор Петко Милевски. По Наредбата за топлоснабдяването в цялата страна отоплителният сезон може да започне на 1 октомври и трябва да завърши до 30 април. Парното се пуска, когато средната денонощна температура навън в три последователни дни е по-ниска от +12 °С и прогнозата е за застудяване. “Препоръчваме на хората бързо да приключат с ремонтите на вътрешните инсталации и да отворят максимално крановете на радиаторите”, казаха от “Топлофикация София”.

Цяло село лъже за ранени в катастрофи, разкрива измамите 24 часа.

МВР: Тези измами са като епидемия. Цели родове от великотърновското с. Каменсе изхранват от телефонни измами. "Всички цигани бургунджии живеем от това", признали на разпит в РПУ - Хасково, група мъже, задържани, докато вземали поредните 2000 лв. от доверчивата си жертва. "Те се представят пред възрастни хора за адвокати или служебни лица и искат суми между 1500 и 20 000 лв., за да отърват от затвор техни роднини, уж пострадали в катастрофа", обясни началникът на РПУ, главен инспектор Николай Бакърджиев. Измамите с мними сблъсъци на пътя са като епидемия в цялата страна, предупреди МВР.

Продават университет, известява Стандарт.

Реститутка захапа двора на Икономическия университет в столицата. Новината съобщи шокираният ректор на УНСС проф. Борислав Борисов. Софийският парламент върнал апетитния терен още преди 8 години, но никой не уведомил вуза за сделката. Ден след като разбрах за скандалната реституция, дама на средна възраст нахлу при мен и поиска да получи земята си, обясни проф. Борисов. Докога ще окупирате терена ми, викала жената на слисаните администратори в УНСС. Интересното е, че до този момент години наред реститутката не беше предявявала никакви претенции за двора, коментираха от университета, който е дал най-много министри. "Сигурно теренът вече е спазарен и нищо чудно утре до вуза да изникне хотел или кръчма", заявиха пред "Стандарт" възмутени преподаватели.

Здравната вноска остава 6%, засега, научаваме от Новинар.

Правителството се отказа да увеличава здравната вноска през следващата година, съобщи вчера пред БНР министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Финансовите експерти смятат, че увеличението на вноската от 6% на 8 % няма да реши проблемите в системата, тъй като базата, на която се изчислява вноската, е твърде ниска, допълни още министърът. В същото време обаче здравната стратегия, която тази седмица трябва да бъде приета от Министерския съвет, предвижда поетапно увеличение на вноската за здраве. Предвижда се още и въвеждането на втора внсока, която да отива в частните здравноосигурителни фондове. Според Гайдарски към този момент управляващите са се отказали и от идеята за въвеждане на регламентирано доплащане в болничните заведения. Министърът обаче обеща, че до края на следващата седмица ще бъде готова новата методика на здравното министерство за заплащане на тежките спешни случаи.

По 1 град умира от сърце, шокира 24 часа.

България губи приблизително по един малък град от болести на кръвообращението всяка година. 75 332-ма са починали миналата година от сърдечносъдови заболявания, съобщи във Варна д-р Борислав Георгиев, председател на "Академия кардиология". Тя организира ежегодното "Училище по кардиология", което събра над 200 ендокринолози, кардиолози и семейни лекари в Албена. През 2006 г. са починали 113 438 души, като коефициентът на общата смъртност е 14,7 на хиляда. По този показател изпреварваме с 4-5 пункта по-голямата част от страните в Европейския съюз, обясни д-р Георгиев. Болестите на органите на кръвообращението традиционно са водещата причина за смърт у нас с дял 67%.

Слънчев бряг стана евтин рай за 30 000, приканва на почивка Стандарт.

Евтин рай напълни Слънчев бряг с 30 хиляди туристи. В разгара на циганското лято халба бира върви по 60-80 ст., а пържолата е петарка. "Който е хитър, кара морска ваканция през октомври. Докато в цялата страна цените скачат, при нас всичко поевтинява", коментират хотелиери и кръчмари. Кафето е 60 ст., докато само преди 10 дни тръгваше от 1,50 лева нагоре. Големият дюнер, който в разгара на сезона струваше 8 лева, сега се продава по караваните за 2,50-3 лв. Два пъти са поевтинели и пиците - от 6 на 3 лв. парчето. Колкото и невероятно да звучи, в началото на есента човек може да похапне супа в крайморските кръчми само за 1,50 лв. Пържола на тиган пък струва между 5 и 7 лева, а кашкавал пане е 3,50 лв. Хотелите от Обзор до Синеморец също свалиха драстично цените. С изгодни оферти изкушават дори най-луксозните комплекси в Слънчев бряг. В категория 4 и 5 звезди нощувката струва от 50 до 70 лева. В 3-звездните хотели пък цените са направо символични - между 23 и 40 лв. От тази седмица се очаква още 20% намаление. Масово са поевтинели и частните квартири на юг от Созопол. В момента прилична стая може да се наеме на цена от 6 до 10 лева.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3743 |27.09.2007 Петъчната преса . 2| 4293 |26.09.2007 Пресата на 27 септември . 4| 4798 |25.09.2007 Пресата на 26 септември . 0| 4983 |24.09.2007 Пресата на 25 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads